Hoera! Herstart!

plaatjes groter? Klik erop!

Hoera, we mogen weer (even?). Er waren veel afmeldingen. Hopelijk gewoon omdat velen overvallen werden door het goede nieuws. Hadden nog geen gelegenheid gehad om hun alternatieve maandagavondbezigheid af te zeggen. ‘Tante Marie zal het vreselijk vinden dat we op maandagavond niet meer komen ganzenborden. Die moeten we er eerst voorzichtig op voorbereiden.’ Hopelijk geen afzeggingen wegens corona-quarantaine, zoals bij Martin. Beterschap voor je kind Martin!

Dus maar beginnen met vluggeren. Om er weer in te komen. En ook omdat er maar 7 deelnemers waren. Wel allemaal heel hongerig naar schaakspektakel. Dat was kennelijk nu even belangrijker dan de zoete vreugde van een partijtje winnen. Mij viel op dat iedereen reuze vrolijk reageerde op eigen verbazingwekkende misstappen.  Met een glimlach van oor tot oor demonstreerde Paul hoe hij  zijn stuk voorsprong naar de rasmodee  hielp door een mat achter de paaltjes even niet te hebben opgemerkt. Dat zal hem voor het laatst zijn overkomen toen hij 12 was. Feestvreugde bij iedereen, maar vooral bij bofkont Matthijs natuurlijk.

‘Verrek! Wat is dat nou?’

Misstappen in overvloed vanavond. Ja, logisch, iedereen moest weer een beetje op gang komen. En het was vanavond toch alleen maar voor de lol! Opvallend dat er heel vaak een toren een rol in speelde. Met een Toren meer toch verliezen! En er gingen ook verschillende torens gewoon de vernieling in, en restauratie bleek dan onmogelijk.  Frank geeft tegen Gerrit een toren weg. Frank wint een partij met een toren achterstand. Matthijs geeft tegen Sven een Toren weg. Sven was zelf trouwens ook wat te kwistig met zijn onderofficieren.

Fouten leiden vaak tot leuke stellingen. Door wat onnauwkeurigheden van Ab kon Gerrit hem in de laatste ronde heel fraai mat zetten:

(Let op  de Loper op e5)

En hoe Frank bezweek onder meerdere penningen. En hij weet toch beter dan iedereen dat alles in onze maatschappij draait om de penningen!

(Df2 staat gepend door de zwarte Toren op e2. De Toren op g3 staat gepend door de zwarte Dame op d6. Dameverlies!)

Omdat alle kanshebbers op hun beurt hun voorsprong vergokten, konden de slowstartende coryfeeën toch bovenaan eindigen. Uit de stand blijkt hoe spannend het werd. En wonderbaarlijk dat toch Frank ondanks alles bijna voor de zoveelste keer een vluggertjes-toernooi wint.  Het lukt net niet omdat Ron in de loop van de avond zijn vorm terugvindt en in zijn laatste partij zich vanuit een gellijke stelling tegen Matthijs toch naar een eindspel zwoegt waar Matthijs geen chocola meer van kan maken. Een heel boeiende stelling trouwens.

Zwart is aan zet!!

  1.  Ron   4,5
  2.  Frank  4
  3.  Sven    4  
  4.  Gerrit   3,5
  5.   Paul      3
  6.   Ab         1
  7.   Matthijs   1

En nu maar hopen dat we heelhuids de einddatum van de interne competitie halen.

Klaas de Heer

Ik kreeg kort geleden nog een reactie op mijn artikeltje over mijn bezoek aan de Beemsteraar Roet, in het bezit van wat aris-objecten. Omdat er veel interessants staat in zijn mail zal ik die -met zijn toestemming- citeren:

Geachte heer Saraber,

allereerst de beste wensen voor 2022!

Op de website van de Schaak- en Damvereniging Aris de Heer kwam ik uw geweldige vondst tegen van de medaille uit 1886, gewonnen door Klaas de Heer.

Mijn belangstelling voor de familie de Heer vloeit voort uit mijn hobby: het damspel en de belangstelling voor de geschiedenis van het pel.

Zie hiervoor bijv. http://draughtshistory.hoofdlijn.nl/index.php/bekende-dammers/aris-de-heer

Op deze website staan ook alle achterhaalde damtoernooien uit de 19e eeuw en zien we dat Klaas een echte veelvraat was. Ook zeer bedreven in het schaken!

Over Amiens1886 is binnen de damwereld het nodige vastgelegd, maar nog niet alles. Ik heb nog wat materiaal liggen, o.a. advertenties in Nederlandse kranten voor het toernooi, en ben van plan om deze informatie te bundelen, met als hoogtepunt  de medaille, en een artikel te plaatsen in het blad Hoofdlijn (zie bovengenoemde website) met bronvermelding natuurlijk.

E.e.a. roept natuurlijk ook weer vragen op .. hoe komt deze medaille in het bezit van de heer Cor Roet? Is het mogelijk meer gegevens over de medaille te achterhalen .. zoals diameter, gewicht etc.

U spreekt in het artikel ook over een archief … het archief van de Schaak- en Damclub, waarbij vooral de aandacht bij het dammen ligt, is te terug te vinden in het Waterlandarchief in Purmerend.  ik heb daar menig uur doorgebracht …. maar van het bestaan van de medaille was niemand op de hoogte. 

Rond 1960 zijn een aantal mannen in de weer geweest, o.a. een zoon van A. Zomerdijk en Gerrit Beets uit de Zaanstreek, om een heus dammuseum op te richten …. Museum Betje Wolff is het uiteindelijk niet geworden. 

Wellicht heeft u nog meer info over deze medaille, gaat u akkoord met het gebruik van de afbeeldingen voor een artikel in Hoofdlijn en wie weet wat er eventueel nog meer boven water komt.

Alvast mijn hartelijke dank voor uw medewerking!

met vriendelijke groet

Jan de Ruiter, Amersfoort

NB-1:

U kent deze publicatie?

https://www.historischgenootschapbeemster.nl/wp-content/uploads/2019-11-Schouwschuit.pdf

NB-2:

De inventaris van Klaas de Heer is ergens terug te vinden op internet. Ik zal eens zoeken of deze medaille daarin vermeld wordt!

NB-3:

Samen met nog twee andere geschiedvorsers:

Chess, Draughts, Merels and Tables / Position in Past & Present

een recensie is o.a. te vinden op blz. 18 via deze link:

https://drive.google.com/file/d/1ryps3SqEYer6YntEhkgICCbChRS-qBSZ/view

Hersenfitness 50 + Oplossing

Train uw voorstellingsvermogen. Zonder computerprogramma of houtjes.

Gelukkig is de denksportschool nog niet gesloten wegens corona!  

Onderstaande is een stelling uit een partij van Jusupov.

Was een vreselijk sterke Russische grootmeester. Begon als wereldkampioen bij de jeugd, en raakte vaak dicht bij de wereldtitel. Hij speelde twee keer een kandididatenmatch tegen JanTimman. De eerste won hij, de tweede verloor hij. ( In de daarop volgende finale (1990) verloor Timman van Karpov. Timman stond dus toen wel 2e op de wereldranglijst.)

Jusupov won talloze grote toernooien of eindigde in  de top. Was ook vaak in Nederland.

Het zat hem niet altijd mee.

Ooit betrapte hij bij zijn thuiskomst in Moskou na een toernooi  in Duitsland inbrekers in zijn huis. Er ontstond een gevecht, en hij werd beschoten. Hij overleefde het ternauwernood , maar was wel wel lange tijd uitgeschakeld.

Wit speelt en wint. (Liefst de overtuigendste!)

Het was niet zo moeilijk dit keer, maar wel erg grappig. Foutloze reacties van Kees Kerkdijk, Martin Zwaneveld, Hugo Ent, Gerrit v Dok. ( Ik hoop dat ik niemand vergeet)

Hersenfitness 49 + Oplossing

Train uw voorstellingsvermogen zonder computerprogramma of houtjes.

In onderstaande partijstelling is het antwoord erg kort. Maar je ziet het …  of je ziet het niet.

Giri, toen 15 jaar oud, en al grootmeester sinds zijn 12e, zag het wel! Hij speelde met wit tegen een sterke Nederlandse schaakmeester: Frans Cuijpers.

GiriHf49

Van Hf49 snelle correcte reacties:   Kees Kerkdijk,   Jos Lohman !,  Martin, Paul , Frank ., Gerrit, Hugo. Hij was dan ook niet moeilijk, weinig zetten vooruit te denken, Maar wel een schitterende zetl


Wit speelt en wint.