Hoera! Herstart!

plaatjes groter? Klik erop!

Hoera, we mogen weer (even?). Er waren veel afmeldingen. Hopelijk gewoon omdat velen overvallen werden door het goede nieuws. Hadden nog geen gelegenheid gehad om hun alternatieve maandagavondbezigheid af te zeggen. ‘Tante Marie zal het vreselijk vinden dat we op maandagavond niet meer komen ganzenborden. Die moeten we er eerst voorzichtig op voorbereiden.’ Hopelijk geen afzeggingen wegens corona-quarantaine, zoals bij Martin. Beterschap voor je kind Martin!

Dus maar beginnen met vluggeren. Om er weer in te komen. En ook omdat er maar 7 deelnemers waren. Wel allemaal heel hongerig naar schaakspektakel. Dat was kennelijk nu even belangrijker dan de zoete vreugde van een partijtje winnen. Mij viel op dat iedereen reuze vrolijk reageerde op eigen verbazingwekkende misstappen.  Met een glimlach van oor tot oor demonstreerde Paul hoe hij  zijn stuk voorsprong naar de rasmodee  hielp door een mat achter de paaltjes even niet te hebben opgemerkt. Dat zal hem voor het laatst zijn overkomen toen hij 12 was. Feestvreugde bij iedereen, maar vooral bij bofkont Matthijs natuurlijk.

‘Verrek! Wat is dat nou?’

Misstappen in overvloed vanavond. Ja, logisch, iedereen moest weer een beetje op gang komen. En het was vanavond toch alleen maar voor de lol! Opvallend dat er heel vaak een toren een rol in speelde. Met een Toren meer toch verliezen! En er gingen ook verschillende torens gewoon de vernieling in, en restauratie bleek dan onmogelijk.  Frank geeft tegen Gerrit een toren weg. Frank wint een partij met een toren achterstand. Matthijs geeft tegen Sven een Toren weg. Sven was zelf trouwens ook wat te kwistig met zijn onderofficieren.

Fouten leiden vaak tot leuke stellingen. Door wat onnauwkeurigheden van Ab kon Gerrit hem in de laatste ronde heel fraai mat zetten:

(Let op  de Loper op e5)

En hoe Frank bezweek onder meerdere penningen. En hij weet toch beter dan iedereen dat alles in onze maatschappij draait om de penningen!

(Df2 staat gepend door de zwarte Toren op e2. De Toren op g3 staat gepend door de zwarte Dame op d6. Dameverlies!)

Omdat alle kanshebbers op hun beurt hun voorsprong vergokten, konden de slowstartende coryfeeën toch bovenaan eindigen. Uit de stand blijkt hoe spannend het werd. En wonderbaarlijk dat toch Frank ondanks alles bijna voor de zoveelste keer een vluggertjes-toernooi wint.  Het lukt net niet omdat Ron in de loop van de avond zijn vorm terugvindt en in zijn laatste partij zich vanuit een gellijke stelling tegen Matthijs toch naar een eindspel zwoegt waar Matthijs geen chocola meer van kan maken. Een heel boeiende stelling trouwens.

Zwart is aan zet!!

 1.  Ron   4,5
 2.  Frank  4
 3.  Sven    4  
 4.  Gerrit   3,5
 5.   Paul      3
 6.   Ab         1
 7.   Matthijs   1

En nu maar hopen dat we heelhuids de einddatum van de interne competitie halen.

4 gedachten over “Hoera! Herstart!”

 1. Zeker een erg leuk stukje, Eddy, zoals altijd eigenlijk iedere keer, hoor!

  Fijn, dat er weer met zoveel enthousiasme geschaakt wordt.
  Zelf verzuim ik even, maar ik kijk er naar uit om weer aan te schuiven.

 2. Leuk stukje om te lezen Eddy! En fijn om te lezen dat jullie weer begonnen zijn met schaken. Ik hoop spoedig weer eens die kant op te komen. Zou leuk om weer eens tegen jullie te schaken.

  Groeten uit Melbourne.

 3. Helaas was ik verhinderd.
  Ook zal ik in februari/maart een vijftal ??? avonden moeten verzuimen – de data komen later.
  Ik hoop dat ik jullie in goede gezondheid zal aantreffen achter
  het bord

 4. Ja was heel leuk om te vluggeren en veel clubgenoten weer eens te zien. Mijn beste partij was tegen Frank met zwart, leuke combinatie en taxatie in middenspel. Maar dan moet je vervolgens niet met je koning vrijwillig naar de mat-hoek gaan. Gebeurde dus bij wel meer spelers. En Matthijs had remise als hij een pion minder ruilt. Tja zo gaat dat bij vluggeren. Sven verplichtte mij in ieder geval om de theorie van zijn variant eens na te kijken.

Reacties zijn gesloten.