Ronde 7, 25 oktober ’21

Tjonge, alweer zo spannend. Eigenlijk op alle borden.  Bij Martin-Bert omdat Bert een schijnbaar verwoestende aanval creëerde maar het er desondanks lang op leek dat Martin het heel heel misschien toch nog zou kunnen redden. Aldus geschiedde. Bij zet 20 besluiten ze tot remise.  Ik herinner me dat toen ik ooit nog een rol speelde in de bovenste regionen van onze  club, maar eigenlijk al te bejaard  en veel te onzeker was geworden voor wedstrijdschaak, iemand vertelde: Je hoeft niet meer bang te zijn voor Eddy, want als hij goed staat, biedt hij remise aan! Wat is er gaande met Bert? De hoeveelste plusremise (voorzichtig uitgedrukt) was dat dit seizoen al voor Bert?  Martin heeft het  in zijn commentaar aan mij over een ‘remisestelling’ . Ik heb die niet echt kunnen vinden.  Maar des te spannender was het dus.

Bij Ab-Matthijs werd het ook spannend, maar pas  laat . Omdat zwart al bij zet 4 een stuk verblunderde en wit niet van plan  was  om dit slechte voorbeeld na te volgen. Die  bleef gewoon straal gewonnen staan.  Spannend werd het toch bij zet 30 toen Matthijs warempel uit het niets toch nog wat lichte stoornis wist op te roepen en de straaljager  van ons clubje, waarschijnlijk wegens overschrijding van de maximum snelheid ,  plotseling crashte . Helaas  kon de brokkenpiloot zichzelf niet meer redden met zijn schietstoel. Het publiek van deze luchtvaartshow bleef gelukkig ongedeerd en had thuis in ieder geval weer wat  mee te delen.

Ook adembenemend was Hans tegen Gerrit. Hans bedacht (alweer) een zeer dreigende aanval en dat resulteerde (alweer) in een stelling die gewonnen  leek, maar dat misschien toch niet was. Vindt hij wel de pointe die ik zelf ter plekke nog niet kon vinden? Gerrit verdedigt sterk. En een aanvallend team geeft ruimte weg en moet dan beducht zijn voor snelle uitvallen van de tegenstander. Wat PSV niet lukte tegen Ajax, lukt Gerrit wel. Plotseling staat Hans slechter. Het publiek treurt. Zo’n sterke eerste helft, zoveel energie in gestopt, zoveel moois op de mat gelegd,  en dan zo’n tegenvallend resultaat. OK, er werd heel goed gekeept. Maar toch, het leven is vaak heel erg oneerlijk . Maar Hans vecht door. Inmiddels in blessuretijd.  Want het heeft hem allemaal veel tijd gekost. Hij blijft dreiging creëren. Maar het is alsmaar op het randje. En dan bezwijkt Gerrit, die toch ook deze partij erg sterk speelde, toch nog. Wat een boeiende wedstrijd.  En ik had het voorrecht op de eretribune te mogen zitten.

De partij tussen Frank en Hugo was wat tammer. Maar toch ook spannend, vooral omdat Frank zich kennelijk aan zijn (de) stand verplicht voelde ook vanavond te winnen. Die bleef maar duwen en trekken. Maar Hugo vond omvallen absoluut niet nodig . Die staat na zeven weken Aris de Heer steeds steviger op zijn voeten . Wil je zijn Pirc nog ondersteboven krijgen moet je wat meer theorie in huis hebben. Het lukte Frank met eigen rustige strategische variant niet. Ik hield nog even de adem in toen Frank de a-lijn met torens en dame wist te bezetten. U weet, als Frank vrij spel krijgt voor zijn torens, wordt het uitkijken geblazen! Maar Frank mocht dan lang een heel klein voordeeltje hebben, het was misschien nergens genoeg voor winst. Hield Hugo het? Ja, met verve! De ambitieuze Frank sloeg de terechte remise-aanbiedingen af, maar moest er tenslotte toch in berusten.

Enkele diagrammen:

                      Ab-Matthijs

Blundertje in de opening:

Ab – Matthijs (3…Pf6)

Beste was geweest 3. … Pc6 om daarmee Pf6 mogelijk te maken. Nu is Pf6 te vlug.  4. e5!  Maardaarna Matthijs’  4… Pe4 kan helemaal niet.  Natuurlijk ziet 4. … Pg8 er ook niet plezierig uit, maar het kan nog wel een beetje.  Zelfs 4 . .. Pg4  is beter . Want 5. h3  Ph6  6. d4  cxd4 kan ook nog wel een beetje.

Na 4. … Pe4  5. d3!  Da5+ Ke2! Wint wit het paard. En zoals Ab laat zien, met veel te weinig compensatie!

Matthijs goochelt tenslotte rond zet 30 toch nog wat dreigingen te voorschijn. En Ab let niet goed op.

Ab – Matthijs

                        Martin-Bert

In de vorige aflevering vermeldde ik dat men zelfs wel eens getracht heeft in de Pirc (en in het KI) ruil van de belangrijke gefianchetteerde loper te vermijden door Te8 en na Lh6 dan koelbloedig Lh8. Zelf heb ik het ook wel eens geprobeerd, maar met zeer matig resultaat. Nu doet Martin het met wit. En de vraag is weer, of het wel goed is. Het lijkt erop dat Bert hier laat zien dat het ook met wit niet veel aanbeveling verdient. En ook Komodo 14 zet hem  op een achtste plaats. Niet heel slecht, maar Martin schreef me terecht dat hij volgende keer toch maar liever de lopers ruilt.

MartinBertLh3

13. Lh1 !?    

Maar uiteindelijk redt Martin het nog. Misschien niet terecht. De slotstelling waarin zwart de sterkste mist en remise accepteert:       

MartinBertEind

20. … Pxd5! 21. Dd2 (21. cxd5?  Db5!)  Dc6  22. Pa3 Dc5+

                         Hans-Gerrit

Hans Pelt- Gerrit (20…Ta7)

In een vorige partij van Hans koos hij ook voor Ke2 om de weg voor de dametoren nar de koningsvleugel vrij te maken.  Hij vond kennelijk 0-0-0 riskanter. Ik betwijfelde dat. En ook Komodo 14 blijkt te kiezen voor lange rochade. Staat Hans nu desondanks toch goed? Maar hoe  dan verder? Lopen de aanvallende koningspionnen nu vast? Misschien was i.p.v. het gespeelde 21. Tag1  toch 21. exf5 beter, waarna de kansen elkaar in evenwicht houden, vlg. onze Prof. Mr Dr K.   Als toeschouwer dacht ik dat Tag1 niet veel uithaalde, maar dat het ook geen kwaad kon. Wellicht zou dat op den duur toch nuttig zijn. Maar dat blijkt allemaal niet juist. Want langzaamaan krijgt zwart het initiatief. En na een onduidelijk 25. b3? ( Wrsch. nu wel 25.Pxd4!! i.p.v. op zet 27. Hans ziet het goede plan wel, maar voert het te laat uit.) Nu heeft  zwart ineens de winst voor het grijpen!

Hans Pelt- Gerrit (27.Pxd4)

27. Pxd4  Een mooie stelling. Hans offert een paard! Ik vroeg me ter plaatse af of het wel correct was. Maar tegen Gerrit werkt het wel. Die kon of wilde de konsekwenties kennelijk niet goed overzien, en besloot tot een tegenoffer. 27. … Ld5? waarna op allerlei manieren wit weer gelijk spel heeft. Maar niet als hij het tegenoffer aanneemt!  27…. exd5?? Want na Txd4  en Tc2 vallen de zwarte stukken verwoestend binnen. Dus kreeg Gerrit toch nog gelijk Grappig allemaal.

Zwart kan gaan winnen,  Maar Hans knokt door. Creëert vage dreigingen. Gerrit staat totaal gewonnen. Kwestie van tijd en goed opletten. Bovendien begint Hans zijn klok op te spelen! Als zo vaak in dat soort situaties, begint, als alleen Hans noodgedwongen op vluggertjestempo over moet gaan, ook Gerrit sneller te spelen. En dat loopt niet goed af! Door een voor de hand liggend 35. Tc1? worden de dreiginkjes ineens sterker. De stand wordt weer gelijk en wit krijgt zelfs de overhand na een zwarte misgreep bij zet 38!

Hans Pelt – Gerrit (38.Pe4)

   38. …  Kg8??  (… Tf4!!)  want  nu volgt 39.hxg6 hxg6 40.Pf6+ Txf6 (40. …Lxf6? Dh7mat) 41.gxf6 Dxf6

En wit staat een kwaliteit voor tegen een pion. Maar die pion krijgt wit door zijn betere stelling snel te pakken en Hans wint voorbeeldig daarna het eindspel met dat kwaliteitje meer.Ik kan het u niet meer demonstreren, want met de notatie van de heren ging het een beetje mis. Niet zo gek, want het werd blitz-tempo. En dan  zei  Hans vorige week dat vluggeren niks voor hem is. Nou dat viel vanavond heel erg mee!

                      Frank-Hugo

De slotstelling waarin zelfs Frank niet meer weet hoe dat te winnen is. Prof. Mr Dr K .vindt dat wit een fractie beter staat, maar weet ook niet goed hoe zoiets zou moeten.

Eindcorrectie moet nog plaatsvinden

Stand na Ronde 7

PosNaamGespeeldWRBScoreVal
1Frank de Geus633015730
2Hans Pelt7421140,529
3Bert Kuijer725013928
4Sven Damen6321132,827
5Hugo Ent5131105,326
6Ron de Vink41219525
7Martin Zwaneveld731394,524
8Paul Verkooijen311189,523
9Peter van Putten42028322
10Matthijs Groot52037821
11Ab Hauer520375,720
12Gerrit van Dok611462,719
13Arend Schuur50053018
Nr.WitZwartResult
1Frank de GeusHugo Ent½-½
2Martin ZwaneveldBert Kuijer½-½
3Hans PeltGerrit van Dok1-0
4Ab HauerMatthijs Groot0-1

Hersenfitness 45 + Oplossing

Zonder stukken of computer! Train uw voorstellingsvermogen.

Wit staat veel beter. Al was het maar omdat hij twee pionnen voor staat. Maar die staan wel aangevallen! Dus lijkt de gespeelde zet 1. Lg3 niet erg slim. Of toch? Of toch niet?

Reacties van Kees K., Gerrit en Frank! Alle correct! Ik vond hem zelf niet moeilijk, wel leuk!

Oplossing 45 Hersenfitness

Oplossingen van Kees K., Gerrit en Frank. Alle correct.Ik von het zelf niet moeilijk, wel leuk!

Vluggertjes, 18 okt. ‘21

Ik kon er niet de hele avond bij zijn, wegens familiale omstandigheden.  Jammer. Nou ja. U weet intussen wel wat ik tegenwoordig van vluggertjes vind. Maar hoera, ik heb nu een medestander. Toen ik Hans vroeg hoe het mogelijk was dat hij,kort voor mijn entree van Arend had verloren, antwoordde hij : “Ja, dat vluggeren, dat is niets voor mij.” Hoera, ben ik niet meer de enige gek in het gezelschap.

Ik was toch wel blij dat ik er een uurtje bij mocht zijn, want er gebeurde veel bijzonders. Frank, die de laatste tijd dit soort ‘inferieur schaak’- toernooien altijd wint, bleef vanavond onder zijn niveau. Hij verloor eerst van Gerrit en later nog een keer van Paul! Dat was trouwens dankzij een blunder die ik zelf al vele malen heb gemaakt.  Er staat ver weg een Loper op a2. En dus kon Paul lekker gewoon met zijn dame een stuk op g6 slaan omdat f7 gepend staat , dankzij die loper in de verre verte! Houd het in de gaten, want  het is een veel voorkomende stelling.

foto groter? klil erop

2S7A9349WEB.jpg 

Ze moeten er allebei een beetje om lachen.

Ook leuk: Arend wint voor de eerste keer punten in onze club. Hoera!  Tegen Hans en tegen Peter! Dat geeft de burger moed. En lekker vanavond midden in de ranglijst en niet meer als laatste!!

Tegen Ron lukte het even niet. Ja het kan niet altijd feest zijn!

En Ab profiteert vanavond eindelijk eens lekker van zijn normale hogesnelheidstrein- tempo! Hij stond prachtig tegen nota bene Bert, maar die wist toch nog een remise te bemachtigen. Toen stond Ab nog steeds een pion voor. Maar begreep dat hij tegen onze veelvoudige kampioen niet al te overmoedig moest worden. En zo werd Ab met 3,5 uit 5 derde in zijn groep, direct achter Bert en Ron. Hij maakte daarna een uiterst tevreden indruk.

2S7A9352WEB.jpg

Paul was er dus weer vanavond. Ik bedoel niet fysiek, maar schaaktechnisch. Hij deelde de eerste plaats in zijn groep met Sven. Ook heel goed. Dan hoeft Paul dus de komende weken niet weer te smeken of hij alsjeblieft oneven mag zijn. 

Sven liet aldus weer zien dat hij een aanwinst is voor ons kluppie. Hugo trouwens ook , die achter Paul en Sven derde werd.

Dat is wat mij hedenavond opviel.  En de goede opkomst. Zaaltje vol.

2S7A9348WEB2

Mijn  komst  was verder nuttig omdat men even kans zag mij met wat opdrachten op te zadelen. Voor Peter: Ik heb de reglementen er voor je op nagezien. Als je bij vluggeren een stuk aanraakt moet je ermee zetten en als je loslaat heb je gezet. Dus net als bij gewoon schaak. Lang geleden was dat inderdaad anders. (En ja, Peter en ik zijn van lang geleden! ) Lang geleden was het bij vluggeren zo dat je je zet altijd nog terug mocht nemen als je de klok nog niet had ingedrukt. Als je dit, of zoiets, wilt nagaan, google met ‘schaakregels schaakbond’. Dat het vroeger anders was, weet ik door een voorval dat me lang, lang geleden dus, overkwam, en wat ik aan enkelen deze avond al verteld heb. Maar de andere schakers mogen het ook wel weten. Een onderbondclub ergens in NoordHolland organiseerde een vluggertjestoernooi. We gingen daar met een aantal schakers van Aris de Heer naar toe. (Moet lang lang geleden zijn geweest omdat ik toen vluggeren nog leuk vond. Kun je nagaan hoe lang lang geleden dat moet zijn geweest.) Het was een grote zaal bomvol schakers. Onderbond-niveau. In denk dat je op zo’n avond een stuk of acht vluggertjes moest spelen. 10 minuten pp pp. In de eerste ronde gaat het me goed. Ik sta totaal gewonnen, stuk meer of zoiets. Ik pak mijn  toren, verzet hem, laat hem los, want ik zie, gelukkig vóór de klok is ingedrukt, dat ik die toren gewoon weg geef. Dus ik zet terug. Zegt die tegenstander : ‘ Losgelaten, zetten!!!’ ‘Niks hoor, dit is een vluggertje!’ ‘Ja, dat was zo, maar vorige week zijn de regels van de schaakbond veranderd! Het gaat nu net als bij gewoon schaak’. Pas toen herinnerde ik me ineens dat ik dat had gelezen, en toen gedacht had ‘wat een rare wijziging, hoe ga je bij vluggertjes altijd correct vaststellen of iemand zijn stuk heeft losgelaten? Het is bij gewoon schaak al vaak lastig! De klok ingedrukt hebben, dat is tenminste altijd duidelijk. ‘  Ik had er niet meer aan gedacht en speelde gewoon routineus zoals ik al jarenlang gewend was. Ik kon me dus ook niet tegen zijn opvatting verzetten. Hij had gewoon gelijk! Ik verloor die partij. Razend was ik. Woede gierde door me heen! Over mezelf! Wat een  onvoorstelbare sufferd was ik toch. Lekker begin van zo’n avond. Een gewonnen partij weggeven. De volgende zeven partijen zat ik tot in mijn vingertoppen gewapend achter het bord. Kokend van de adrenaline. Alles won ik. Na de zesde partij kwam ik, tot mijn eigen verbazing, tot de ontdekking dat ik in die zaal bomvol schakers best wel een eervol resultaat zou kunnen gaan behalen. Nog meer adrenaline.  Ik won het toernooi. 7 uit 8! De enige keer dat ik zoiets won! Zelfs bij vluggertjes- avonden van Aris de Heer lukte me dat vrijwel nooit! Ik herinner met dat toernooi nog om een andere reden. Ik moest naar voren komen, want de prijsuitreiking begon. Dacht ik. “U hebt dit toernooi gewonnen!  Gefeliciteerd’ Ik kreeg een hand. En dat bleek het te zijn. Geen bekertje, geen medaille, geen papieren bewijs. Niks. De organisatoren hadden aan van alles gedacht, maar dat hadden ze wellicht vergeten. Of het geld was op. Nooit heb ik voor vrouw en kinderen hard kunnen maken dat ik een toernooi had gewonnen. Alleen die andere schakers van Aris de Heer hadden het gezien. Een van de zeer schaarse echte wapenfeiten uit mijn schaakhistorie. Ik vermoed dat een heel jonge Bert erbij was. Misschien kan die het nog beamen.

Dit naar aanleiding van de vraag van Peter. Arend stond erbij toen we het er over hadden, en herinnerde zich dat je vroeger een stuk mocht aanraken als je dan  maar ‘j’adoube’ zei. Of ‘ik zet recht’. Ik dacht dat dat alleen in de beginstelling mocht.. Maar dat is niet zo.  Ik keek dat ook na . Het mocht (en mag) altijd. Maar je moet dat eerst zeggen, en pas daarna een stuk aanraken. En alleen om dat inderdaad goed op zijn veld te zetten en niet om een blunder te voorkomen.

En deze avond werd mij door twee andere clubgenoten gelast nu eindelijk eens de oplossing van Hersenfitness 45 te publiceren. Tja, daar kwam ik even niet toe. Ik heb  sinds de publicatie intussen drie stukken voor de site geschreven, wat samen een dag of tien werk kost, en kwam er nog even niet aan toe. Zo’n oplossing publiceren is niet veel werk, maar wel wat, en ik had er dan even geen zin meer in om weer achter die computer te gaan zitten.  Maar OK, morgenochtend zal ik het gaan doen.

De einduitslag van de vluggertjes van 18 oktober 2021:

Groep A:

  1. Bert  4 uit 5   2. Ron  4   3. Ab (!) 3,5   4. Arend (!) 2   5. Hans 1,5  6. Peter

Groep B:

  1. Paul en Sven  3,5 uit 5   3. Frank en Hugo   3  5. Gerrit  2   6. Matthijs

eindcorrectie moet nog plaatsvinden