Klaas de Heer

Ik kreeg kort geleden nog een reactie op mijn artikeltje over mijn bezoek aan de Beemsteraar Roet, in het bezit van wat aris-objecten. Omdat er veel interessants staat in zijn mail zal ik die -met zijn toestemming- citeren:

Geachte heer Saraber,

allereerst de beste wensen voor 2022!

Op de website van de Schaak- en Damvereniging Aris de Heer kwam ik uw geweldige vondst tegen van de medaille uit 1886, gewonnen door Klaas de Heer.

Mijn belangstelling voor de familie de Heer vloeit voort uit mijn hobby: het damspel en de belangstelling voor de geschiedenis van het pel.

Zie hiervoor bijv. http://draughtshistory.hoofdlijn.nl/index.php/bekende-dammers/aris-de-heer

Op deze website staan ook alle achterhaalde damtoernooien uit de 19e eeuw en zien we dat Klaas een echte veelvraat was. Ook zeer bedreven in het schaken!

Over Amiens1886 is binnen de damwereld het nodige vastgelegd, maar nog niet alles. Ik heb nog wat materiaal liggen, o.a. advertenties in Nederlandse kranten voor het toernooi, en ben van plan om deze informatie te bundelen, met als hoogtepunt  de medaille, en een artikel te plaatsen in het blad Hoofdlijn (zie bovengenoemde website) met bronvermelding natuurlijk.

E.e.a. roept natuurlijk ook weer vragen op .. hoe komt deze medaille in het bezit van de heer Cor Roet? Is het mogelijk meer gegevens over de medaille te achterhalen .. zoals diameter, gewicht etc.

U spreekt in het artikel ook over een archief … het archief van de Schaak- en Damclub, waarbij vooral de aandacht bij het dammen ligt, is te terug te vinden in het Waterlandarchief in Purmerend.  ik heb daar menig uur doorgebracht …. maar van het bestaan van de medaille was niemand op de hoogte. 

Rond 1960 zijn een aantal mannen in de weer geweest, o.a. een zoon van A. Zomerdijk en Gerrit Beets uit de Zaanstreek, om een heus dammuseum op te richten …. Museum Betje Wolff is het uiteindelijk niet geworden. 

Wellicht heeft u nog meer info over deze medaille, gaat u akkoord met het gebruik van de afbeeldingen voor een artikel in Hoofdlijn en wie weet wat er eventueel nog meer boven water komt.

Alvast mijn hartelijke dank voor uw medewerking!

met vriendelijke groet

Jan de Ruiter, Amersfoort

NB-1:

U kent deze publicatie?

https://www.historischgenootschapbeemster.nl/wp-content/uploads/2019-11-Schouwschuit.pdf

NB-2:

De inventaris van Klaas de Heer is ergens terug te vinden op internet. Ik zal eens zoeken of deze medaille daarin vermeld wordt!

NB-3:

Samen met nog twee andere geschiedvorsers:

Chess, Draughts, Merels and Tables / Position in Past & Present

een recensie is o.a. te vinden op blz. 18 via deze link:

https://drive.google.com/file/d/1ryps3SqEYer6YntEhkgICCbChRS-qBSZ/view