Ronde 4 verslag (26 sept22)

Wegens tijdelijk tijdgebrek moet ik proberen het nu toch eens een keertje wat korter te houden. Terwijl er juist wel veel bijzonders gebeurde vanavond.

Om te beginnen was het volle bak vanavond. Alleen Doeko zat ergens in Nederland vast.

Foto 2S7A0130BWEB

Veel bijzonders vanavond dus. Als daar was:  Vuurwerk! Sensatie. Feest!  Zelden zal zich in ons clubje zo’n partij schaak hebben  afgespeeld. Als wat er vanavond gebeurde tussen Ron en Thomas.

Poosje gelijk. Thomas valt aan. Ojee, het lijkt of Ron dat niet kan mannen. Of toch. Ron verliest een stuk. Absoluut. O nee, toch niet. Zou Ron het toch kunnen redden?  Verrek, wat gebeurt er nu weer? Ron wint een stuk.  Valletje van Thomas. Nee toch niet. Maar Ron heeft weer eens te veel tijd gebruikt. Heeft hij nog tijd om het te winnen? Zou wel mooi zijn. Kun je er wel van verzekerd zijn dat hij voorlopig toch maar niet stopt met schaken. Maar ja in 4 minuten tegen een sluwe vos als Thomas. Die heeft nog tijd genoeg om twee volledige partijen te schaken. Nou ja, Ron versnelt. De ene krachtzet na de andere. Nou ja, Thomas geeft op !!

Dat ging er zo’n beetje door me heen.! Beide heren stuurden toelichting. Misschien wat nuttiger commentaar dan mijn ontboezemingen.

Ron:  Opening:  Dit had ik natuurlijk niet verwacht. Het leuke aan Thomas is, dat hij je wel de kans geeft om te spelen. Tijdens onze partij merkte hij al op dat we weer complex bezig waren. Via 1. c4 kwamen we dus in een (versnelde) draak terecht. De Maroczy Bind met c4 en e4 is lastig voor zwart, dus ik had geen moeite om die op het bord te zetten. Maar ik speel niet vaak e4, had Thomas dit ook al met wit zelf zien spelen en verwachtte dat hij dit beter dan ik zou kennen. Tot en met zet 9 is allemaal vrij logisch. Daarna moest ik op eigen kracht verder. Hoe ga je met wit verder? Tc1, f3, Dd2, ik heb er allemaal naar gekeken. Het blijken dus allemaal legitieme mogelijkheden te zijn. 10. Tc1 leek me meest solide en veilig en brengt mogelijkheid om c4 zo nodig met b3 te kunnen dekken.

Thomas: Het was theorie tot zet 10.  Dan is 11. Pcd4 12. Ld4 Da5 nog bekend.

RonThomas10 Tc8

11. h3

Ron: 11. h3 vind ik logisch en ook Thomas had hierop niets aan te merken. Mijn f-pion is dan mobieler. Thomas kwam met het plan Pe8 en f5. Dat ziet er dreigend genoeg uit, maar volgens de engines heeft wit dan wel al voordeel.

Ron Thomas (15.c5)

Ron: Thomas verraste mij echter weer met 15.. Tb8 (hij blijft zelf spel zoeken).

Ron Thomas (16…exd6)

Op zet 17. kon ik nu veilig b3 of d2 (???? ES)spelen, maar zag ook dat Ld4 dreigingen kon opleveren.

Thomas: 17…… Txb2  Dat kon wel, maar ik had de kracht van de witte aanval onderschat

Eddy: Hierna gaat het een poosje echt gelijk op. Alleen denkt de argeloze toeschouwer rond zet 24 dat Thomas hier erg gevaarlijk aan het worden is. Kennelijk blijft Ron er echter erg rustig onder. Prof. Dr K. trouwens ook.

Ron Thomas (24.Kh1)

24. ….  Df2  !!!??? 25. Lf3

  Ron Thomas (25.Lf3)

25. …. Ta7

Thomas:Na25 … Ta7 dacht ik gewonnen te staan!

Eddy: Nou dat stond ik ook te denken. Wit heeft maar 1 mogelijkheid om zijn dame te redden  26. Pa4 en dat ziet er toch niet uit!

Ron Thomas (26.Pa4)

Ron: De beslissende fout van Thomas was 26…, Txa2, met Tc2 kon hij zich daar nog redden

Thomas:  Txa2 was de beslissende fout. 26. … Tc2 was nog speelbaar

Eddy: Maar hoe zie je zoiets? Iedereen bij ons zou toch slaan op a2. En denken dat zwart gewonnen staat. Maar ….

Ron: Ik denk dat Thomas gemist heeft dat ik nu altijd winnend een toren op e6 kon offeren.

Eddy: Wat er nu nog volgt ga ik maar op een levend diagram zetten.  U moet zich daarbij wel voor ogen houden dat Ron hier eigenlijk in tijdnood is. Het is prachtig!

Ron: Ik had veel tijd verbruikt, maar Thomas moet misschien iets langer kijken. Zijn reactie was overigens direct heel sportief. “Fraai gespeeld, Ron”.  Ik moet vrezen als hij de volgende keer wit tegen mij heeft, hij wil natuurlijk revanche.

Thomas: Een spannende strijd en knap gespeeld door Ron!

Bij Martin tegen Frank bracht Martin een strategisch stukoffer, dat zie je  bij ons niet vaak. Stuk tegen 2 pionnen, maar wel verbonden!

Marrtin – Frank (15…Pf6)

16. Pxb5 !? axb5 17. Lxb5  Interessant. En volgens de digitale leermeesters wel bijna geschikt voor gelijk spel. Zeker zoals Frank het aanpakt. Maar jammer genoeg doet Martin het fout bij zet  20 , een onbegrijpelijke misser van Martin.

Marrtin – Frank (19…Pxe4)

20. Td4?  ( Lxe4!   =   )   Waarom slaat hij niet op e4? Welke beren zag hij op de weg? Ik zag hem hier wanhopig zitten denken. Waarom? Misschien was hij bang dat slaan op remise zou uitdraaien en wilde hij dat voorkomen? Maar nu staat hij verloren!

Het slot liegt er niet om.

Het kost Bert uiteraard met zijn KoningsIndische ervaring weinig moeite om tegen Gerrits anti-theoretische aanpak gauw met zwart een licht voordeel te verwerven. De woeste taferelen op het bord van Ron vind ik leuk, maar wat bij Bert  gebeurt is toch ook interessant. Hoe gaat hij dat lichte voordeel verzilveren? Het zal wel van die stiekeme koningsloper op g7 moeten komen.

Gerrit – Bert (12.Ld5)

Even zit erin dat de witte loperop d5 wordt opgesloten met c6. Eerst 12. De7 om te voorkomen dat die loper naar e6 kan vluchten en daarna c6. Maar Gerrit ziet het en doet de enige zet waarmee dat te voorkomen is: 13.  c5    Maar dat is wel pionverlies!  Hoe nu verder? Eerst die witte damevleugel een beetje vast zetten, het kleine terreinvoordeel vast houden. Toch maar stukken ruilen, want veel taktiek zal er verder niet inzitten. Dat wordt gewoon een eindspel.

Daar heeft Gerrit wel ervaring mee. Opgetogen seint Gerrit naar mij: ‘ Kijk, stukkenruil! Maar ik doe het niet hoor!’  Nee, en dat is op een bord van Gerrit inderdaad opvallend. Maar dit spelletje overeind houden is zeker zo lastig als dat doen met je flesje bier.

Gerrit – Bert (29…Pd3)

En ja, voorbeeldig gaat Bert nu weer een pion of een kwaliteit winnen, en al gauw heeft Gerrit begrepen dat hij kansloos is in het eindspel en geeft op.

Paul doet het heel rustig aan en krijgt licht voordeel. Met iets wat op een Siciliaanse Draak lijkt. Nico geeft hem lang weinig kans  om echt kabaal te schoppen op het bord. ‘Ach’ vertrouwt Paul me na afloop toe ‘Ach, ik was niet uit op toestanden, ik wilde gewoon rustig opbouwen. En dat was  goed zo.’ Dat klopt . Bij zet 15 wordt het zwarte voordeel beduidend. Hij wint een pion. Bij zet 18 krijgt Paul de kans om een mooie zet te doen, niet de beste, maar wel heel goed en heel leuk. En ook zeker een zet waar je tegenstander zich een hoedje van schrikt. Ook nuttig!

Nico – Paul (17…Pd4)

18.De3?  Pf3+ !?  19.gxf3 [19.Dxf3 Lxb2]19…Lxb2

Bij zet 25 trekt wit zijn aangevallen dame terug naar een verkeerd veld. Hij zou zowiezo hier een pion verliezen, maar nu verliest hij een stuk! En houdt het voor gezien. Een verstandige beslissing.

Hugo-Hans

Leek lang wel goed te gaan voor Hugo, die een onvervalste Reti op het bord zette (Wit fianchetteert beide lopers. Kost tijd, maar dan heb je ook wat.) Maar rond zet 18 krijgt Hans toch het wat betere spel en als vaker bij Hugo gaat later op de avond zijn concentratie weer achteruit, ten gevolge van de naweeën van zijn Long-Covid destijds. En gaat het helemaal mis bij zet 28

Hugo – Hans [A07]

28.Ld4 Pc3! 29.Lxc3 Txc3+ 30.Kf4 Df3 mat

Gelukkig laat hij er zich niet echt door terneerslaan, en blijft vertrouwen op fysieke verbetering op den duur.l

Ab- Peter

Was ook leuk. Peter speelde wel goed.  Hij nam het initiatief, hij durfde aan te vallen. Ab raakte door onnauwkeurigheid een beetje in konings problemen, maar zag toch vernuftig kans om aan te tonen dat in de pijpleiding van Peter ergens een lek zat. Een soort sabotage waarschijnlijk. Dat gebeurt tegenwoordig wel vaker.

Hier het moment dat Peter blij dacht dat hij Ab in de tang had. Zie hem glunderen. Helaas voor hem kon Ab ontsnappen en was dus het offer van Peter niet correct. Was tevoren niet zo gemakkelijk te zien.

Staat die loper op e4 gepend? En na ruil op d1 is de dreiging op d2 ( ook gepend) al te erg.  Maar Ab slaat gewoon met Dxc3 en dan zijn alle mooie zwarte plannen plotsklaps vervlogen.

Niet lang hierna geeft Peter op.

Fjodor Sven 

Past me wel even om hier mijn excuses aan te bieden aan Sven. Ik vertelde hem na afloop dat  ik de indruk had dat hij lang slecht stond tegen Fjodor. Die week af van zijn tot nog toe gebruikelijke methode om bij de aanvang bij de tegenstander de indruk te wekken dat hij er niks van kan, om daarna ineens te laten zien dat hij heel behoorlijk kan schaken. Hij deed dat nu van het begin af aan. Ik dacht dat Sven het verkeerd aanpakte. Maar K 14 laat zien dat Sven eigenlijk best wel goed staat, ondanks 2 pionnen achterstand, dankzij betere ontwikkeling.

Fjodor – Sven (12.exd5)

En als dan er toch fouten ontstaan in de aanpak van Fjodor is het gauw afgelopen voor onze Oekraïner.  

Fjodor – Sven (15…Dxg2)

Verliest een toren en derhalve laat het mat niet  lang op zich wachten.

En zo werd het toch weer wat uitgebreider dan ik van plan was. Maar er waren ook te veel leuke momenten voor uw toeschouwer.

D slotcorrectie moet nog plaatsvinden.

Ronde 4 – 26 sept. ’22

Nr.WitZwartResultaat
1Martin ZwaneveldFrank de Geus0-1
2Ron de VinkThomas Broek1-0
3Gerrit van DokBert Kuijer0-1
4Hugo EntHans Pelt0-1
5Ab HauerPeter van Putten1-0
6Fjodor BraharSven Damen0-1
7Nico de KoningPaul Verkooijen0-1
PosNaamPrtWRVScore
1Frank de Geus4310105,5
2Ron de Vink422099,5
3Bert Kuijer413084,5
4Hans Pelt412170,5
5Thomas Broek311162,8
6Ab Hauer220060
7Martin Zwaneveld411255
8Gerrit van Dok411252,5
9Hugo Ent201151
10Sven Damen211046,5
11Doeko Wilms Floet210137
12Peter van Putten410336
13Fjodor Brahar310235,8
14Paul Verkooijen110032,3
15Matthijs Groot101026,8
16Nico de Koning400420

Verslag ronde 3 , 19 sept.22

Meest opzienbarend vanavond vond ik het optreden van Fjodor Brahar. Is de manier waarop hij zijn partijen begint een methode om de tegenstander op een dwaalspoor te brengen of is hij dan nog niet wakker? Of zien sommige schaakstukken er hier anders uit dan in Oekraïne? Zou best kunnen. Hij denkt de koning eigenschappen van een dame toe, en slaat een stuk op g3 met zijn koning op e1. Slaat daarna zijn eigen pion met zijn eigen pion. En als de tegenstander dan meent de rest van de avond het wel met een potje blindschaak af te kunnen, ontpopt Fjodor zich ineens als toch best een beetje schaker. Het was duidelijk dat het Nico verraste.

 (Wat overkomt me nu? Wacht, zonder bril zie ik het misschien beter. )

Hoewel ik hem tevoren toch al voor dit eigenaardige natuurverschijnsel had gewaarschuwd. Ik ben  er nu wel achter dat Fjodor niet erg strategisch denkt, maar als hij op stoom is de korte combinaties drommels goed in de gaten heeft. Het leidde tegen Nico tot een situatie waarin die met een dame achterstand de volgende marteling kreeg te verduren:  Zet,  ‘schach’ , zet,  ‘schach’, zet , ‘schach’, zet, pion kwijt. En dat vele malen achter elkaar. Zo vaak dat omstanders en zelfs Nico er luid om moesten grinniken. Maar het bleef ongestoord met effen gezicht: schach,  schach, schach,pion kwjjt. Toen Nico zag dat er zo niet één pion ging overblijven gaf hij op. Helaas kwam ik dit keer nier goed uit de notatie, dus ik kan niets bewijzen.

Peter was beduidend minder in vorm dan de vorige week. Hij liet zich zich nogal simplistisch door Gerrit een betere stelling ontnemen en mat zetten. Wat wel bleef was zijn zonnige humeur en positieve kijk op het leven en het schaakspel.

Bij Frank tegen Ron werd lang nagedacht. Ze namen elkaar duidelijk erg serieus. Ron  kwam al weer vrij vlot met zijn f7-f5 op de proppen. Daar heeft hij intussen patent op aangevraagd. Moeilijk te zeggen of dat nou sterk was. Want wederzijds wordt er dan een beetje gerommeld.

FrankRon 12 Dc2

Maar na een wat al te driest 12  ……. g5 (f4!?)en 14. …..   Pxd5 (Lg7!?) raakt zwart in de problemen. Hij verliest in ieder geval een pion. Frank houdt zijn voordeel vast. Maar terwijl mevr. Dr. ING. Stockfish hier aangeeft 1,60 voor wit,  biedt Frank remise aan. Mevrouw S. ziet waarschijnlijk te weinig compensatie in een achtergebleven pion voor een pion achterstand .

Nadat ik dit geschreven had kreeg ik commentaar binnen van Ron. Die ziet het een beetje anders ;”‘Ik koos op c4 maar eens de hoofdvariant (e5) zoals Thomas die ook speelt. a5 op a3 is niet echt nodig, beter 0-0. Vervolgens speel ik iets te snel f5, beter eerst Le6. Ik besloot vervolgens het met g5 !? complex te maken, zag dat ik een pion kon offeren met compensatie. Frank deed het echter goed. Geen moeite om zijn remise aanbod te accepteren.’

 Ik denk dat Ron na wat nadenken vrij opgelucht accepteerde. Heeft Frank te veel respect voor de staat van dienst van zijn tegenstander of mist hij vanavond wat vechtlust?

Frank – Ron (19.Lg2)

Komodo14 geeft hier bijvoorbeeld 19. … Ld5  20. Tfc1  c6  21.  Tab1 met 1.00 voordeel voor wit.

Ik verdacht de vorige keren ook Bert een beetje van gebrek aan vechtlust, maar die liet vanavond met zijn KoningsIndiër zien, dat hij die wel degelijk nog steeds bezit . Tegen zijn sterke tegenstander leek hij wel een beetje in de verdediging te worden gedrongen (Thomas kwam met een breed pionnenfront opzetten ), maar bleef uiterst nauwkeurig alles in de gaten houden en Thomas kwam er niet door.

Even kleine anecdote tussendoor: Ik stond bij de schaakolympiade 1954 in de Apollohal in Amsterdam vlak naast een supergrootmeester van toen: De Argentijn Najdorf. Ik vond het prachtig nu zo iemand ook eens zo dichtbij  in het wild te mogen zien. Er kwam iemand aansnellen van de Nederlandse  wedstrijdleiding roepend  “Herr Groszmeister, Herr Groszmeister.”  Belangstellend hoorde ik het gesprek aan. Het ging over een vrouw die voorgesteld moest worden aan Herr Groszmeister. Die wonderlijke situatie ben ik nooit vergeten. Dat verklaart waarom ik die aanduiding als geintje nog geregeld gebruik. Zo sprak ik Peter nog deze avond aan. ‘Hallo Herr Groszmeister’. Hij hoorde het niet geloof ik. Jammer, mislukt geintje.  Maar het betekent verder niks.

Maar nu verder met mijn verslag:

Ik werd verrast met uitvoerig commentaar op de partij door Herr Groszmeister selbst. Die is daar natuurlijk beter in dan ik, dus nu citaten van Herr Thomas.

Toelchting van Herr Groszmeister selbst:

“Het evenwicht werd nergens echt beslissend verbroken. 11 Tb8 was geen theorie meer voor zover ik kan overzien. Misschien geeft 13 dxe5 de spanning in het centrum te snel op.

Broek -Kuijer (12…a6)

 In de slotstelling kan zwart nog a5!? proberen en ondanks het geredueerde materiaal een winstpoginkje? Maar het was al laat.”

  Broek -Kuijer (41.Kd3)

Komodo geeft het ook als suggestie. Met een beetje voordeel.

(Bijv. 41…a5 42.bxa5 Pc5+ 43.Kc2 bxa5 44.Pb3 Pdxe4)

Nog wat onbelangrijk commentaar van uw veteraan:

Ik heb meegemaakt, in de vijftiger jaren,  dat men zo uitgekeken was op het klassieke KonigsIndisch en aanverwanten dat men in de hogere kringen niet anders meer   speelde dan snel g2-g3. Een tegenfianchetto. Dat leidde dan vaak tot wel heel erg langzame, zeer strategische partijen tussen de toch al niet zo woeste kemphanen van die tijd: Botwinnik. Smyslov, en dat type van soort. (Het wachten was op Talj). Daar had op zijn beurt ene jonge Panno genoeg van en die verzon een wat opzienbarend tegenplan.

PannoPc6

6. ….. Pc6 !?  Vreemde zet. Dat vraagt om 7.   d5 en dan speelde hij Pa5!? Hè? Paard aan de rand was toch een ‘schand’? Maar vreemd genoeg hebben alle mogelijkheden om pion c4  te dekken wat bezwaren. b3  maakt de zwarte koningsloper ineens erg dreigend. Pd2 is ook niet de zet die een beetje energieke witspeler in de opening in zijn gedachten heeft. 8. Da4 dan? Dan volgt  …. c5 en dan is en passant slaan ook niet erg wild, want dan volgt gewoon Pa5xc6. Ik had het destijds goed bekeken in Euwe`s Losbladige Schaakberichten, en heb het veel gespeeld. Omdat mijn toenmalige tegenstanders er door van de wijs konden raken, en je al gauw met zwart gelijk spel kreeg en niet die  overstelpende berg theorie van de g3-variant hoefde te leren. Je nam zelf het heft in handen.  Toen ik Bert heel klassiek  6…..Pd7  en 7 …..e5  en 8 ….c 6 zag spelen borrelde het allemaal weer bij me boven. Maar die Panno-variant zal intussen wel weerlegd zijn, dacht ik. Maar een blik op de database leerde me dat het nog steeds bij de echte schakers de meest gespeelde zet is in deze variant. Maar in onze kringen zal het nog steeds niet erg bekend zijn. Misschien een leuk ideetje voor Bert? In de partij van vanavond werd het met die klassieke aanpak inderdaad ook weer een erg langaam, een beetje strategisch gevecht. Waar Thomas in zijn commentaar ook al een beetje op zinspeelde.

Hans tegen Martin was ook spannend. Martin verraste Hans op een Budapest -gambiet. Of Hans dat nog op zijn openingen-studielijstje heeft staan, of dat hij vreesde voor de voorbereiding van Martin weet ik natuurlijk niet, maar de manier waarop hij het aanpakte, zag er weinig imponerend uit. Zwart heeft al direct moeiteloos gelijk spel.

Hans – Martin (2…e5)

3.Lg5?  (Hans)

(3. dxe5!? Pg4  En nu zijn gebruikelijk 4. Lf4   4. Pf3  4. e4  Zelf denk ik dat e4 het beste is. Ik herinner me wel dat Martin daar ook wel wat van weet)

Als gebruikelijk viel Hans met wit aan. Stond volgens het rekentuig lang wel redelijk, maar later op de avond zie je bij hem dan nogal eens de aanval verwateren en begint hij dan te proberen toch ijzer met handen te breken. En dat wil dan wel eens verkeerd uitpakken. Nu dus ook.

Hans – Martin (29…Txd5)

30. h5?  Dit blijkt een storm in een glas water  Pxh5!  31. Dd8+ Df8 32.Dd7

Martin  verdedigde tot het eind toe hardnekkig. En maakte gebruik van insluipende foutjes en won.

Hij schreef: Ik speelde vooral op actieve verdediging. Gelukt en gewonnen!

Voor een niet erg moeilijke hersenfitness:

Han-Martin 36 Dd7

Na 36. Dd8-d7 geeft zwart mat in 4! En dat ziet Martin uiteraard.

Na 36…. Dg5+ gaf wit op.

Nou dat was het dan weer even. Tot volgende week.

Eindcorrectie moet nog plaatsvinden.

Ronde 3 – 19 sept. ’22

PosNaamPrtWRVScore
1Frank de Geus321076,5
2Ron de Vink312063
3Martin Zwaneveld311156
4Bert Kuijer303055,5
5Gerrit van Dok311152,5
6Thomas Broek211050,3
7Hugo Ent101046,2
8Hans Pelt302138
9Doeko Wilms Floet210131,8
10Peter van Putten310231
11Ab Hauer110031
12Fjodor Brahar210129,8
13Sven Damen101023,5
14Matthijs Groot101023,5
15Nico de Koning300315
16Paul Verkooijen000012,8
Nr.WitZwartResultaat
1Frank de GeusRon de Vink½-½
2Hans PeltMartin Zwaneveld0-1
3Thomas BroekBert Kuijer½-½
4Peter van PuttenGerrit van Dok0-1
5Fjodor BraharNico de Koning1-0

Verslag ronde 2, 12 sept.22

Er viel veel voor me waar te nemen. Weinig verveling. Alle nieuwe gezichten waren weer aanwezig. Alle leden gaven acte de présence. Behalve Paul die hopelijk van een welverdiende vakantie aan het genieten is.  Een volle speelzaal. Een mooi tafereel. En onze  Oekraiener Fjodor was er ook weer.

2S7A0086?web

En er gebeurden op de borden nogal wat dingen die de moeite van het bekijken waard waren. Opvallende remises. Van Hans tegen Bert,  maar vooral van Matthijs (met zwart!) tegen Sven.

2S7A0092?web

  En leerzame overwiningen van Thomas tegen Martin, van Ron tegen Gerrit in het eindspel. Een leuk eindspel met gelijk materiaal dat Ab van Fjodor won, dankzij de oppositie die zijn koning bezat. Ook leerzaam, maar de heren noteerden hun partij niet, dus ik kan het niet laten zien.

2S7A0092?web

 En Peter liet opnieuw merken dat hij geleerd heeft als het nodig is op zijn handen te gaan zitten. Geen enkele blunder! Ik stond erbij toen hij gewonnen stond, en hield mijn hart vast. Totaal onnodig. Zijn progressie als een lichtend voorbeeld voor Doeke en Nico, die nu goed spel nog wel eens ontsieren met onnodige vergissingen. Maar dat zal ook bij hen wel snel beter worden. Ik zag tot mijn genoegen dat Frank veel tijd stak in de  toelichting achteraf voor zijn tegenstander.

Ik kwam wat later binnen en -omdat ik de beginzetten niet had gezien- dacht tot mijn vreugde een O’kelly-variant van het Siciliaans bij Thomas op het bord te zien  ( 1.e4 c5 2.Pf3 a6!? Met de belangrijkste witte voortzetting 3. c4. (De bedoeling van 2. a6 is o.a. dat na de standaardzetten 3 d4 cxd4  4 Pf3 nu e5 zou kunnen volgen, omdat de beste zet in de Svesnikov (Pb5) nu niet mogelijk is.)

Maar  welnee, het was gewoon een Kan-variant van zwart waartegen Thomas de iets minder gebruikelijke  5. c4 had neergezet en later het nog ongebruikelijker 7.  g3.  En daar had Martin niet van terug.  Derhalve stond wit na zet 9 al mooi. Wat resulteerde in een grappig schijnoffer:

(14…d6)

 15. Pd5!  (… exd5 16.exd5 Da7  17. dxc6 met fraai spel voor wit)

En ook als je het offertje niet aanneemt staat wit superieur.

Bij zet 18 gooit wit er nog een schijnoffertje ( een kwaliteit) tegenaan. Misschien niet eens de beste maar wel meer dan voldoende om je tegenstander de stuipen op het lijf te jagen.

18  Txb6  Dxb6  19. Le7!

Wit blijft voordeel houden, dat wordt uitgebreid, en dan gebeurt er weer iets grappigs ( nou ja, voor de toeschouwer dus, niet zozeer voor Martin)

Heeft zwart met zijn 25. …. Pd7 zijn loper in grote moeilijkheden gebracht?  26. a4!

(26.a4).jpg )

Na de enige zet 26.Le2 volgt 27. g4 en nulijkt de witte loper rijp te zijn voor consumptie, want hij heeft geen vluchtveld meer over. Maar dat lijkt mee te vallen na Martin’s 27. …. Pc5. En omdat wit het nu even niet op zijn sterkst aanpakt lijkt zwart zelfs het evenwicht bijna te kunnen herstellen.

  Zwart bezwijkt voor de verleiding en slaat op a4. Dat blijkt niet goed. Hugo en ik fluisterden in onze waanwijsheid tegen elkaar dat slaan met het paard beter was dan met de loper  (wat Martin deed). Maar slaan met het paard is zelfs nog minder na 31. Pf5 f6  32.Tc6.  Na 30. … La4? Weer een kwaliteitsoffertje. (Nu wel voor de hand liggend. Dat zag ik zelfs.) 31 Txc5 dxc5 gevolgd door Dxa4.  Het lijkt er even op dat zwart nog kansen heeft met een pion meer tegen een ‘grote’ kwaliteit. Maar de vrijpion op d5 rukt op naar d6, en wordt dan levensgevaarlijk en de witte loper krijgt verschrikkelijke mogelijkheden.

Ik kon het slot niet meer zien omdat ik mijn bus moest halen, maar ik dacht dat Thomas dit als eindspel wel ging winnen. Maar het bleek niet zozeer een eindspel te zijn geworden maar een vernietigende aanval.

(39.Dxh7).jpg)

Dit wordt mat in 2. Martin geeft op. Wat een mooie partij!

Boeiend was ook Sven- Matthijs. Verbazingwekkend dat Sven in een vroeg stadium zoveel zwarte invloed toestond, en dat Matthijs dat ook allemaal zag.

Sven – Matthijs (8…Db6)

Dit is ook een waardevol diagram voor Doeko die ik een poosje geleden kapittelde over een vroeg f3.) Ook in deze partij  krijgt wit last van tocht in zijn koningsstelling.

9 Pa4 Da5 10 Pc3 Db6 11 Lf4 Lf2+  en wit koestert wat treurigheid over het verlies van die toch o zo geliefde rochade. Zwart heeft niets te mopperen. Maar profiteert niet genoeg en dus valt vreemd genoeg al gauw de schade voor wit wel mee. En Sven vindt waarschijnlijk dat hij echt vanavond hoort te winnen. Dus hij gaat er eens heel serieus voor zitten. Gebruikt veel tijd! En bij zet 19 denk je ‘Gaat er nu toch een aanvalletje komen?’

Sven – Matthijs (19…Pf7)

Maar dan laat Matthijs zien dat hij echt meetelt tegenwoordig

19 Lc4 Lijkt even logisch, maar is niet sterk, want Matthijs speelt 19…….d5 met kwaliteitswinst.

Dus 20. Le2 maar dan verliest wit na Te8 een pion op e4 en gaat zich in allerlei bochten moeten wringen om dat te voorkomen of te neutraliseren.  Zonder veel  succes.

 na zet 26 …… h5 !! (Alweer een sterke)

Sven – Matthijs (26…h5)

Leuk reeksje   27 Txe4  Txe4 28  Kxe4 Lf5 en dan is wit toch weer een pion kwijt op c2

Sven haalt het beste uit zichzelf naar boven en even lijkt het dat hij met actief spel het toch gaat redden maar ook nu speelt zwart, die natuurlijk met remise best tevreden is, het heel slim verder. Offert pionnen of het niks is, zonder het evenwicht te verstoren.

Sven – Matthijs (36…b4)

  Krijgt zelfs weer grote winstkansen

SvenMatthijs 42a4

Na 42 …. Tc2+  43. Ke3 Txg2  kan Sven vlug naar huis om een  hele nacht wenend wakker te liggen in zijn bedstede.  Maar Matthjjs toont respect voor ons aanstormend talent en na 42   …  h3 stevent hij af op remise. Het is al laat en remise tegen Sven is toch al heerlijk genoeg. Dan kan hij vlug naar huis om nog lang kraaiend van plezier wakker te liggen in zijn bedstede.  Sven is intussen duidelijk aangedaan. Als de heren bij zet 46 remise overeenkomen, staat hij alweer heel erg verloren.

Na Th2+   en daarna  Ta2 blijkt zwart totaal op winst te staan

Even een paar voorbeelden

Logisch dat zwart dat allemaal niet meer in huis had. Hij had al genoeg laten zienl De bedstede lokt.  Dus toch chapeau voor Matthijs.

Ook hoopgevend was de partij van Peter tegen Nico. Hij kreeg wel wat vriendelijke assistentie van zijn tegenstander, maar deed zelf weinig fout. De assistentie van Nico bestond uit zetten doen die hij kort daarop weer moest terugnemen omdat ze niets of te weinig uithaalden. Bijv. 3 De7  en 8 Pg4. En dat kost tijd, waarin je beter andere stukken tot ontwikkeling kan brengen.

Even haperde de concentratie van Peter en daar maakte Nico netjes gebruik van. Waaruit blijkt dat ook hij  aanleg heeft voor ons spelletje.

Peter – Nico (15…Lc5+)

 Hier staat zwart zelfs beter. Alleen moet zijn aanleg nog wat bijgestuurd worden. Want na 16 Le3 volgt dan zo’n misser door het niet lang genoeg alle velden onderzoeken op aanvalsmogelijkheden. Na Dd6? slaat wit gewoon het paard op h5 en dan is het feest eigenlijk al voorbij. Maar de vraag is nog even of ook Peter intussen sterk genoeg is om een stuk meer in winst om te zetten. Ja hoor. Op die speciale Peter-manier, blazend en puffend, ruilt hij verder af, want met een paard meer moet dat eindspel toch eenvoudig te winnen zijn. Maar zover komt het niet, want een 2e echte misser van Nico (niet op Tg3 gelet) geeft Peter de mogelijkheid om het eerder af te sluiten.

Peter – Nico (30…Tf8

31. Pf6!! (Ph6 had ook gekund)Txf6 en met een Toren minder is er natuurlijk voor zwart geen redden meer aan en gaat hij vlug mat

Peter – Nico (33…Kf8)

 34. Dh5! e5 (ach alles is nu mis) 35. Df7 mat

Hulde voor Peter, en een klein huldeblijkje voor Nico, die toch af en toe dingen laat zien die sterk op schaken lijken. Nu die  echte missers nog even weg.

Ron speelt heel geduldig tegen Gerrit. Hij start –alweer- een erg weinig gebruikelijke opening ( 1 b3  en  2. Lb2   en 3. e3  en 4. Lb5 )en die verrast kennelijk Gerrit want hij raakt al gauw een pion achter.  Daarna schuift Ron heel zachtjes verder, maar een echte aanval wil niet lukken, en dus gaat wit na enige tijd over tot afruil van veel stukken, en dan resteert daarna een eindspel met een pion meer, en daarbij heeft zwart dan ook nog een dubbelpion. Gerrit doet mee aan een opgewekte stukkenruil. Misschien dacht Gerrit dat hij dat eindspel misschien wel zou kunnen houden, maar dat is niet terecht. Moeiteloos schuift Ron de stelling naar winst.

Doeko deed het niet slecht tegen het Frans van Frank. Maar zijn 4e zet Ld3 is niet geweldig. Omdat zwart na dxe4 Lxe4 met Pf6 een tempo wint.

 Waarna zwart direct al gelijkspel heeft, wat eigenlijk niet de bedoeling van wit’s extra zet in de opening is. Gebruikelijk is hier 4.e5 of 4. exd5. Die laatste zet heeft het bezwaar dat het minpunt van het Frans- het opgesloten zitten van de dameloper-  door wit zelf al wordt opgelost. Zelf speelde ik daarom hier vroeger vaak 4. Pe2, wat een zet is van Aljechin en soms een gambiet wordt. En soms leuke stellingen oplevert. ( o.a. 4 … dxe4 5. a3 Lxc3 6. Pxc3 Pf6  7. Lg5) En minder bekend bij amateurs is.

Na een iets minder nauwkeurige witte zet 12 (na dameruil cxd3 i.p.v Lxd3) volgt bij zet 14    een ernstige fout

Doeka – Frank (3…Lb4)

14. Tc1 ?? wat stukverlies op e4 betekent na Lxc3.

Dat betekent dus tegen een geroutineerde clubschaker uiteraard nu al verlies van de partij. Doeko doet nog zijn best verder, maakt voorlopig geen grote fouten meer, maar die ene fout bij de 14e zet is al dodelijk. Ook voor hem geldt: hij heeft genoeg in huis, maar moet proberen zulke fouten te voorkomen door nog langer na te denken. Gaat vast lukken. Men leert het meest van partijen die men verliest!

Bert tegen Hans

Als gebruikelijk zet Bert zijn partij erg rustig op. Desondanks krijgt hij, na een fout van Hans een geweldige kans. Die hij mist.

Bert – Hans (11.Pe5)

  11. …. Pg4??  12.Pxd7? [12.e4! Pdxe5 13.dxe5 Lxe5 14.Lxe5 dxe4 15.Lf4 +- ] 12…Dxd7 =

Neemt niet weg  dat hij toch een heel licht voordeeltje krijgt, maar dat niet genoeg vindt. En bij 17 al remise aanbiedt. Dat vindt Hans uiteraard best.

Een mooie schaakavond. Onthutst las ik dat Aris de Heer in de 1e klasse NHSB gaat spelen. Een promotie van de 3e klasse naar de 1e!!? Misschien zal het veel leerzaams opleveren. Dat wel. We hebben tegenwoordig wel een wat betere kernploeg. Maar ja. Wellicht leidt dat op zijn minst op den duur tot nog mooiere schaakavonden dan vanavond al het geval was.

eindcorrectie moet nog plaatsvinden