ronde 16, 28 januari 2019

Even terzijde: Ik las gisteren in de krant dat mijn voorspelling in ‘Het drama Kramnik” nu al is uitgekomen. Kramnik stopt met professioneel schaak en gaat zich toeleggen op schaakwerk voor kinderen en onderwijs.  En nu maar hopen dat Jorden van Foreest mijn voorspelling  wel  gaat logenstraffen.

Ter zake:  28 januari was het de avond van mooie stukoffers. Die toch niet brachten wat we ervan verwachtten.

Jos speelde weer eens een hoogst interessante opening met zwart. Daar zat  Paul wat onwennig naar te kijken. Wat hij ertegen te berde bracht was niet helemaal toereikend. Rond zet 10 staat zwart wat beter. Rond zet 20 is dat uitgegroeid tot heel duidelijk beter. Dan offert zwart een stuk. Dat was niet nodig, want ook op rustiger wijze leek winst in aantocht. Het offer en het fraaie vervolg toonden absoluut kenmerken van genialiteit! (zie diagram en analyse bij Highlights) Maar vijf zetten later was duidelijk geworden dat de route ongelofelijk mooi was, maar de eindbestemming toch niet goed haalbaar.   Mede door kleine onnauwkeurigheden bij zet  22. Ta3  (Pxc2!?) en zet 30. (Denk ik, want die zet kon ik niet met zekerheid reconstrueren. Ik vind mezelf al heel knap dat ik het tot hier gered heb met twee vaak onleesbare handschriften!)  Zo ontstond er toch een remisestelling. Het was een feestje dat als een nachtkaars uitging. Ik denk dat Paul heel tevreden naar huis ging omdat hij al het denkgeweld had overleefd.

Bert bracht een echt loperoffer, reeds bij zet 13,  in een daartoe zeer uitnodigende situatie. Gerrit had,  o.a. middels twee verloren tempi,  hem daartoe hartelijk aangemoedigd. Het was een mooi offer, vooral omdat met geen mogelijkheid vooraf te berekenen was of het wel correct was. ! (zie hun volledige  partij met wat analyse bij Highlights)  Mijn geniale leermeester prof dr K legde me thuis geduldig uit dat het wel correct was, maar niet zo correct als door ons gehoopt. Het had toch hoogstens tot remise kunnen leiden. Wat de heren achteraf zelf ook hadden vastgesteld. Maar doordat Gerrit de reddende zetten miste in een behoorlijk gecompliceerde situatie, won Bert toch. Niet leuk voor Gerrit, maar wel een passende onderscheiding  voor Bert, voor de moed waarmee hij het slagveld opzocht.

Bij Herman en Peter stond de partij ook in het teken van het offer. Eerst in het ontbreken ervan. Want beide spelers hebben een reputatie op te houden als het gaat om het nodeloos opofferen van een stuk, vooral wat later op de avond, als het tijd wordt voor het senior moment. Het leek er lang op dat ze dat nu maar eens niet gingen doen. In een partij die er behoorlijk logisch uitzag,  verkreeg Herman al snel met zwart een licht voordeel. Het had een groot voordeel kunnen worden. Maar gelukkig deden beide spelers hun reputatie toch eer aan bij zet 21.  (zie diagram en analyse bij Highlights) Peter gaf toch een stuk weg. Althans dat was zijn bedoeling. Maar Herman koos een afwikkeling  die de zoete tractatie aan zijn neus voorbij liet gaan. Eigenlijk gaf die dus virtueel nu ook een stuk weg. Maar  hij hield nog steeds een licht voordeel. Met degelijk spel groeit dat toch weer aan tot een bijna beslissend voordeel rond zet 38. Maar dan kiest hij een verkeerd plan. Waartoe behoort een pionoffer. Wat helaas tot niets leidt! (zie diagram en analyse bij Highlights). Hoewel Peter weinig vertrouwen heeft in zijn eigen eindspelkunde, wint hij toch netjes dit eindspel met 2 pionnen meer. Ik denk niet dat Herman erg tevreden naar huis ging. Hij speelde heel lang heel goed en had eigenlijk  moeten winnen vanavond.

Alleen bij Ab tegen Ron werd niet geofferd. Ab speelde –beetje tegen zijn gewoonte – een heel behoorlijke opening. Het duurde lang voor Ron er een heel klein beetje voordeel tegen kon bereiken. Hij deed niet moeilijk, ruilde de dames bij zet 6, en rekende erop dat zijn tijd nog wel komen zou. Hij won inderdaad een pion bij zet 18. Maar daarmee werd het nog steeds niet simpel. Pas bij zijn sterke zet 29. werd het Ab te machtig. (zie diagram en analyse bij Highlights)  Met een betere zet had hij misschien ook wel verloren, maar dan was het nog een lange zitting geworden. Maar hij onderschatte de kracht van zet 29, en toen had Ron niet veel tijd meer nodig om de buit binnen te halen.  Toch was Ab was best tevreden : “Ik ben in ieder geval niet opgerold!”

Highlights

Genialiteit bij Paul-Jos

16Jos1

20. …  Pxc3 !?  Paul zal gedacht hebben:   “???  Nou dat wil ik wel eens zien!” 21. Dxc3 Pxd4 !?

16Jos2

22. Le3! (22. Dxd4?? Lc5! ) Het zijn eigenlijk 2 paardoffers. Gebaseerd op de mogelijkheid om dan Lc5 te spelen. Het knappe vind ik, afgezien van de diepte van de combinatie, dat je stukken moet wegdenken om te kunnen zien dat Lc5 dan gedekt is door de dame en dat de d4-pion weg is, waardoor er een penning mogelijk is. En daar schreef ik al eens over. Dat vind ik het moeilijkst van het schaakdenken. Niet waar een stuk naartoe gaat, maar dat het dan weg is van de oorspronkelijk plek.  

Echter,  als wit het tweede paardoffer niet aanneemt, heb je slechts 2 pionnen voor het eerste paard. En Paul is natuurlijk niet achterlijk. Die ziet wat Komodo ziet: het tweede paard niet nemen en het grote voordeel van zwart is dan verdampt tot een klein voordeeltje. Dat zal ook wel meegespeeld hebben in het denken van de zwartspeler. ‘Als het toch niet goed uitpakt, zal ik vast nog wel remise hebben.’

16Jos3

Volgens Komodo handhaaft zwart toch ondanks een kleine materiële achterstand wat voordeel. Daartoe moet hij nu gewoon spelen  22. …. Pxc2

Bij voorbeeld: 22…Pxc2 23.Dxc2 Lxg5 24.fxg5 Dxe5 25.Lf4 Dc5+  met 3 pionnen voor zijn stuk

Maar Jos blijft – ten onrechte- jagen op groter wild.

22…Ta3 ‘Nu moet je echt even ophouden’, denkt Paul. Ik ga echt niet alles geloven!” 23.Dxd4!


16Jos4

Txe3! Mooi allemaal. 24.Kh2!    (24.Dxe3?? Lc5! Daar issie weer! Leuk!!)

24…Dc6   En nu schijnt zwart toch voldoende compensatie te hebben om de stelling met slechts 2 pionnen tegen een stuk als remise te laten taxeren. En dat wordt het 5 zetten later dan ook.  Wat een schitterend partijtje! Vooral van de kant van Jos, maar  vlak het aandeel van Paul ook niet uit!

Peter-Herman

Het paardoffer dat niet wordt geaccepteerd:

16Herman1

20 ….  Da3!! [tja, dan staan er 2 witte stukken in. Het beste is nu 21. Tb3 maar na Pxb3  22.cxb3 Dc5 staat zwart op winst! (  – 3.25    Een kwaliteit voor, en die pion op b6 gaat er ook aan. Dus   –+ )

21.Db1? en nu vergeet Herman het paard te slaan, middels 21. … Dxc3 en speelt Pxe2+?? waarna het aangevallen paard ijlings de benen kan nemen    22.Pxe2!  Jammer, maar helaas.

Een verkeerd pionoffer:

Stelling na  38.g4 f4?  [38…Txb6 waarom niet?   -+    (-2.05, voor zwart dus) ]  39.Tb1


16Herman2

39.Tb1 e4?? Een niet functionerend pionoffer. Hier pas verspeelt zwart de winst echt.  [ beter 39…g5! 40.Tb5 Ta8! 41.Txc5 Txb6 ]  40.fxe4 Tf7 41.Tb5! f3? [41…f5!?] 42.Txc5 f2en die vrijpion gaat zonder dekking gewoon verloren.

16Herman3

43. Tf1 Txb6  en na een later Kg2 is f2 ondekbaar. Resteert voor zwart een eindspel met 2 pionnen minder.

Ab-Ron

De uiteindelijke winst:

16AbRon1

30. g4??  c2  31. Tc1  Ta2  32. Ke2  La3! en die vrijpion kan nu alleen met een kwaliteitsoffer nog worden tegengehouden.  En dan wint Ron natuurlijk.

Ik heb de symbooltjes die een schaakprogramma produceert nog maar eens voor u op een rijtje gezet. U kunt ze gebruiken bij de nu volgende analyse. Er is vast wel iemand die daar baat bij heeft. Zie elders op de site bij “Analyse-symbooltjes”

Om beweging in het diagram te krijgen klik op de pijltjes die eronder staan of op de tekst van de zet die u getoond wilt zien.eindcorrectie moet nog plaatsvinden.

Het drama Kramnik

Kramnik is 43 jaar. Vandaag de dag  niet erg jong voor een topschaker. Maar ja, het is wel een absolute topper. Hij won het Hoogoventoernooi in 1998. Kramnik werd wereldkampioen in 2000, na een match tegen Kasparov nota bene. Hij bleef het tot 2007!  Het toernooi in Dortmund – waar ik enkele keren verslag van uitbracht op de site- won hij vijf maal achtereen! Hij speelde zeer regelmatig in het Tata-toernooi.  Altijd hoog geëindigd. Vorig jaar werd hij nog derde. Achter Carlsen en Giri.

Dit jaar werd het ineens een drama. Ik denk dat alle schaakenthousiasten geschokt zullen zijn. Hij werd dit jaar laatste! 14e !!!! Bijna niets lukte. Zijn partijen zaten ineens vol fouten. Hoe komt zoiets?

Het leek of hij zijn stijl had veranderd. Waar hij vroeger altijd heel degelijk en voorzichtig en strategisch speelde, probeerde hij nu vaker aan te vallen. Kwam het daardoor? Bekend is dat Kramnik geregeld met zijn gezondheid sukkelt. Was het dat? Is het een aankondiging van een vroege Alzheimer? Je gaat de raarste dingen denken.

Zijn partij tegen Jorden van Foreest is een mooi voorbeeld. ik denk dat hem er heel veel aan gelegen was om die partij te winnen.Het was de 11e ronde. Ze vroegen hem of hij er niet erg onder leed dat hij laatste stond. ‘Ach’, zei hij. ‘Ik ben gewoon een ouwe man, die schaken een leuk spelletje vind. Maar ik heb nog drie rondes!”

Hij viel aan, tegen Jorden. En dat gebeurde knap. Het leek even of Jorden’s laatste uurtje geslagen had. En toen ging het bij Kramnik alweer haperen.

Kramnik-vForeest1

Kramnik speelde 20.Tf3? [Met de bedoeling Th3.  Maar dit is de minste van drie mogelijkheden]

Veel beter is  20.Pxd6! Dxd6

Kramnik-vForeest2

En dan volgt een hoogstwonderbaarlijke zet die tot groot voordeel voor wit had kunnen leiden. Zoiets hebt u waarschijnlijk  nog nooit gezien.  21.Ph8!!

21. Ph8!!  Tff8  22.Tf3 Kxh8 23.Th3 h6 24.Lxh6]

21. Ph8!!  Kxh8 22.Dxf7

21. Ph8!! Tef8 22.Pxf7 Txf7 23.Tf3

(20. Ph8!?  dit had dus ook een zet eerder gekund maar is dan iets minder goed omdat dan de toren op f7 nog gedekt staat door het paard op d6. Daarom eerst Pxd6)

Na het gespeelde 20. Tf3 houdt wit wat voordeel, maar zwart krijgt tijd om de ergste dreigingen te elimineren. (20…Pxg6 21.fxg6 hxg6 22.Dxg6 Pxc4 23.bxc4)Doch door een fout op de 25e zet raakt wit ook dat kleine  voordeel kwijt. Zwart krijgt daarna de kans om via een achterdeur weg te vluchten uit de gevarenzone. Dan is er niets meer aan de hand. Weer heeft Kramnik een winst uit zijn handen laten vallen.

Kramnik-vForeest3

 Kramnik zal wel heel teleurgesteld zijn geweest, en weigert het te accepteren. Hij speelt nog eindeloos door in remisestand. En dan maakt van Foreest een ernsige fout bij zet 49. en verliest alsnog.

Ik weet niet wat ik nu moet voelen. Opluchting omdat Kramnik nu nog een kans heeft van die vermaledeide laatste plaats weg te komen, of medelijden met van Foreest die een opsteker in de vorm van een uit het vuur gesleepte remise tegen de ex-worldchampion ook best wel heel goed zou kunnen gebruiken. Want ook Van Foreest kreeg heel wat voor zijn kiezen in zijn eerste toernooi op het allerhoogste niveau. Samen met Kramnik was hij de kop van Jut in dit toernooi.

In de voorlaatste ronde won Kramnik ook, maar verknoeide alles weer door zich in de laatste ronde verschrikkelijk te laten afdrogen door ene Samuel Shankland. (Who the hell is … )

Ik ben benieuwd hoe Kramnik en v. Foreest hun afgang gaan verwerken. Het zou me niets verbazen als één of beiden met schaken gaan stoppen. Van Foreest heeft al eens aangekondigd dat hij als zijn spel geen progressie meer vertoont naar de universiteit gaat en gaat studeren.  En Kramnik? Misschien was er een duidelijke reden voor. Misschien horen we dat nog eens. Misschien was hij het hele toernooi ziek.  Maar anders …….

Winnende zet Foreest

Ik zou u nog laten zien hoe v. Foreest met een schitterende zet won van Fedoseev (de commentator verslikte zich bijna van enthousiasme).

Ik schreef in ‘Tata Nakomelingen’

Wat denkt u dat de beste zet hier voor wit is? Als wit de dames ruilt wordt het een eindspel met één pion meer en ongelijke lopers. Daar zit wit niet op te wachten.

Let er even op dat er behalve dat de witte Dame instaat nog een dreiging in zit. Als zwart op f4 slaat mag wit niet terugnemen wegens mat op g2.

Foreest1

“Het moet dus een zet zijn die Lf4 dekt en tegelijk dameruil voorkomt. De beste is:

46.Db8 !! [nu dreigt 47 Le5 met directe winst!]  [46.Dh4 ook goed, maar is alleen defensief en dreigt niet direct met iets]

46…Tf5 om Lf4 te dekken   47.Td2! De4 [47…De6 48.Dxb7+]  48.Td7+ Tf7 49.Le5+

46…Kh7!? om het schaak op e5 te voorkomen, maar dan 47.Le5! dus toch! De dreigingen (Dh8!) kunnen niet worden afgewend. Voorbeeldje: 47…Kh6 48.Dh8+ Th7 49.Df8+ Kh5 50.g4+ Kh4 51.Df6+ ]

1–0

Stand na ronde 15

Overzicht voor ronde 15, gespeeld op 21 januari 2019

Wit Zwart Uitslag
Bert Kuijer Peter van Putten 1-0
Martin Zwaneveld Ron de Vink ½-½
Gerrit van Dok Ab Hauer 1-0
Paul Verkooijen Herman Zwaneveld 1-0
Jos Lohmann Afwezig met geldige reden
Koen van Lankveld Afwezig met geldige reden
Frank de Geus Afwezig met geldige reden
Mathijs de Groot Afwezig met geldige reden

Ranglijst bijgewerkt t/m ronde 15

Nr Naam Punten Wa Gsp Gw Rm Vl Perc
1 Ron de Vink 187,33 18 15 7 8 0 73,3
2 Bert Kuijer 155,17 17 12 5 6 1 66,7
3 Jos Lohmann 141,33 16 13 3 7 3 50,0
4 Paul Verkooijen 136,83 15 10 6 2 2 70,0
5 Gerrit van Dok 133,33 14 15 7 3 5 56,7
6 Martin Zwaneveld 120,67 13 15 5 4 6 46,7
7 Frank de Geus 94,00 12 7 3 3 1 64,3
8 Ab Hauer 92,67 11 10 5 0 5 50,0
9 Peter van Putten 67,67 10 8 3 0 5 37,5
10 Herman Zwaneveld 66,50 9 12 0 1 11 4,2
11 Mathijs de Groot 56,67 8 7 1 1 5 21,4
12 Koen van Lankveld 23,00 7 3 0 0 3 0,0