Een nieuwe kampioen

2022-05-23-20.03.05WEB

Martin Zwaneveld  (37). Misschien leuk om met behulp van een interviewtje wat meer van hem aan de weet te komen. Maar allereerst wil ik vaststellen dat hij niet alleen goed kan schaken, maar ook een clubman in hart en nieren is. Hij leidde tot voor kort jarenlang het jeugdschaak. Gaf onze  jeugdleden les, en begeleidde ze naar  toernooien bij andere verenigingen . Hij had het belangrijkste aandeel in het werk  voor onze eigen  vroegere jeugd-vluggertjes-toernooien, en zat bij het vluggertjestoernooi van  ‘De Blauwe Morgenster’ natuurlijk ook weer als wedstrijdleider achter zijn computer. En hij zorgde voor voldoende spelen en klokken.  Hij was er op de club altijd vroeger en bleef langer om voor het materiaal te zorgen. En vandaag de dag zorgt hij voor het inrichten en opruimen van ons speellokaal, inclusief de afwas.  Ik denk dat hij van ons allen altijd het laatste van de clubavond thuis komt. Hij zorgde als ICT-er voor de alom gewaardeerde nieuwe versie van onze website,en als ik als wepmeester tegen technische problemen oploop is hij er altijd om op mijn panische s.o.s-signalen  doeltreffend te reageren. Ik krijg bijna altijd zijn eigen informatie bij zijn partijen en de pgn-bestanden ervan gemaild, wat me veel tijd scheelt bij het redigeren van een verslag. En vandaag de dag is hij dan ook nog wedstrijdleider voor de interne  en zorgt voor indeling en de standen. Genoeg vrijwilligerswerk voor een koninklijke onderscheiding. Zo, dat is wat me even te binnen schiet. Ik zal best nog iets vergeten, maar het is maar dat u even weet wat voor vlees u in de kuip heeft.

Niet te veel  vlees trouwens want hij is jaloers-makend slank. Te danken aan andere hobby’s als hardlopen en squash. En gezond voedsel.

2022-05-23-20.19.24WEB

Toen ik vroeg hoe hij zelf verklaarde dat hij dit jaar sterk speelde, zei hij  dat hij wel geprobeerd had zijn speelstijl wat te veranderen. Hij noemt Bert en Ron als voorbeelden. Die spelen langer rustig en meer strategisch en gaan dan pas, als het echt kan, op de tactische toer. ‘Ik speelde veel impulsiever op aanval. Nu begin ik rustiger. Ik probeer nu meer te spelen zoals zij spelen. Maar zij doen dat natuurlijk wel beter dan ik.  En Thomas, ja die heeft een heel andere stijl, onvergelijkbaar met alles bij Aris De Heer, die weet zoveel meer en ziet zoveel meer, en ziet  vooral ook sneller. Die kun je niet proberen na te volgen.’

Ging je je ook niet beter en  langer concentreren omdat je zag dat je dit jaar kans had om kampioen te worden omdat Bert en Ron, door de Corona, veel minder partijen hadden kunnen spelen? ‘Daar ben ik me destijds niet erg  bewust van geweest, maar het zal zeker wel geholpen hebben. Maar ik heb dit jaar wel van beiden gewonnen, wel vanuit een mindere stelling, maar toch …’

‘IK heb dit jaar minder met mijn openingen geëxperimenteerd, wat ik anders wel leuk vind.  Nu heb ik meer mijn vaste repertoire gespeeld.’  

Wanneer en hoe heb je schaken geleerd? ‘Ik zat op de Blauwe Morgenster op school en daar was schaken heel populair, door het werk van meester Kees Pruis. Ik wou dat ook  kunnen. Maar ik was nog te jong om op de schaakclub van school te worden toegelaten, mijn ouders konden niet schaken, dus ik moest iets anders bedenken. Ik heb het toen geleerd op de computer, met een heel goed schaakprogramma voor beginners. Toen ik in groep 5 zat mocht ik in de schoolclub en twee jaar later (ik was een jaar of elf) bij Aris de Heer, ook onder leiding van Kees Pruis.

Wat is je naarste herinnering aan je schaakcarrière? ‘Die heb ik eigenlijk niet erg. Ach, ik beschouw schaken toch maar als een spelletje, en als je verliest dan leer je er altijd wel weer van. En schaken is voor mij een soort meditatie. Even met andere mensen zijn. Even van je hele wereld weg, even alles van je afleggen. Even gewoon eens aan iets anders denken.’

 En bijvoorbeeld toen je lang geleden een keer door Saraber echt werd ingeblikt? (Ik hoorde hem dat ooit eens zeggen. Hij wist dat nog steeds. Ik niet.) Ach je speelde toen Skandinavisch, en ik wist dat dat bestond, maar verder wist ik er niets van. Dus leerzaam.

Maar ik herinner me nu toch wel even iets naars. We speelden met Aris de Heer een externe wedstrijd, en we zouden bij winst promoveren. ik stond gewonnen , maar ik verknalde het en verloor. En daardoor won de club niet en promoveerden we niet. Ja, dat vond ik toen heel erg!’

En mooie herinneringen? ‘Ik herinner me dat ik toen ik 12 was, bij Aris de Heer een partij speelde tegen Paul Ruber, toen vele malen kampioen van Aris de Heer. En dat het een hele avond duurde voor ik eindelijk had verloren. Tegen zo’n sterke speler! En het was mijn eerste avondvullende partij! En ik  heb mooie herinneringen aan een toernooi om een Nederlands jeugdkampioenschap in Spijkenisse toen ik 12 was. ‘

Wat voor werk doe je? ‘Ik ben opgeleid als ICT-er. Al tijdens mijn studie begon ik met mijn werk. Ik heb een eigen bedrijf, nu al 10 jaar, dat computerprogramma’s maakt voor taxibedrijven. We werken met zijn tweeën. Vooral voor Nederland, maar we zijn op veel plaatsen in de wereld bekend. Met de Corona-pandemie hadden we wel even een dip, want er reden veel minder taxi’s , maar we hebben het wel goed overleefd, we bleven gezond, en nu neemt de omzet weer toe.‘

En je toekomst? Blijf je wonen in Middenbeemster? Je bedrijf zit toch ergens in het noorden van Noord-Holland?  ‘Ja, misschien komt er andere locatie, misschien in Amsterdam. Maar ik werk toch overwegend thuis.’  

En wel eens aan een andere schaakclub gedacht? ’ Nee. Zeker niet. Alleen als Aris de Heer zou moeten stoppen wegens te weinig leden. Maar we hadden nu ineens een mooie tijd, met 5 nieuwe sterke leden.’

Volgend jaar misschien toch weer kampioen? ‘We zullen wel zien. Er zijn belangrijker dingen. Ik zorg ervoor dat ik een beetje in balans blijf. Voldoende rust, voldoende ontspanning, voldoende beweging door sporten, met vooral ook aandacht voor mijn gezin.  

2022-05-23-20.19.24WEB

Van de zomer weer met vakantie, waarschijnlijk naar Frankrijk. Misschien samen met Frank en zijn gezin. Dat hebben we wel eens vaker gedaan. Met Frank ben ik al bevriend sinds we in de zelfde klas op de basisschool zaten. Maar nu eerst het komende weekend Frank maar een beetje gaan helpen met zijn verhuizing.

Aldus mijn gezellige gesprek met onze nieuwe kampioen.

Een aardig, opgewekt, stabiel persoon, met een mooie vrouw en mooie kinderen  (8 en 4) en een erg waakzaam hondje, en van onschatbare waarde voor onze schaakvereniging.

2S7A9997WEBG

Verslag 23 mei 22. Slotronde.

Helpers weg, laatste ronde!  Waarin iets verschrikkelijks gebeurde. Een van onze beste vechters ging totaal onverwacht en onverdiend ineens knockout. Ron speelde een pracht partij. M.i. toch de partij van de avond. Hij leek tam te beginnen (Gesloten Siciliaan), maar hij had iets in petto waar hij – wat ik later vernam- lang geleden veel ervaring mee had opgedaan, en dat was allesbehalve tam! Het leek alsof ook Thomas ook nu weer heel lang wist waar hij mee bezig was, want hij hield zijn dekking goed op orde. Tot zet 10. 

RonThomas (Dh6)

Hier geven Prof. Dr Mr K, en de database, 10. … f6 als de beste. En niet 10. …  Kh8.

En ook bij zet 12 speelt zwart niet de allerbeste

RonThomas (Dd2)

12. …. Pd4?   13.hxg6 fxg6 14.0–0–0 b5 15. F4

  Ron – Thomas (15.f4)

Dan lijkt het er even op of onze Tietatovenaar toch weer wat slims bedacht heeft,

Ron – Thomas (18…Lg4)

  18. …. Lg4  maar onze kampioen blijft rechtse hoeken uitdelen, en het wordt toch zeer waarschijnlijk dat Ron dit duel minstens op punten gaat winnen.

19. Pg5! (voor zo’n zet heeft zelfs de computer heel veel tijd nodig,maar waardeert hem dan eindelijk ook als de beste! Kun je nagaan hoe sterk Ron zit te spelen) 

Ron speelt verder zet na zet als een kampioen, en voor Thomas bleek steeds meer dat hem niets restte dan de verdediging en af en toe de clinch.

Voor een toeziende amateur lijkt het alsof zwart nog steeds alles net binnen de perken weet te houden. Wel aangeslagen, maar nog net niet groggy. Maar de echte professionals weten beter. Thomas vertelde later dat hij hier wel dacht te gaan verliezen.

Ron – Thomas (23.Dg5) (1)

 En terecht.

23. ….. Df7 24.Pd8!

Ron – Thomas (24.Pd8)

  Meesterljk! Een zet, een kampioen waardig.

Na ….  Dg7 of …. Df8 of …. De7 wint wit een volle toren.

OI jee, maar zag Ron dan niet dat hij na 24. … Tgxd8 zijn paard verliest. Nee dat zag hij niet. Wat een treurnis. Hij geeft direct op.

Maar later blijkt: veel te snel. Want zelfs 24. …Txd8 is niet goed!!

Want na 25 fxg6 gaat zwart toch alsnog tegen het canvas! O.a. wegens de penning van h7.

Ron – Thomas (25.fxg6!!)

  25…Dxg6 26.Dxg6 en zwart mag niet terugnemen wegens de T op h1;

25…Tg8 26.gxf7 Txg5 27.f8D+ en een stuk tegen een Dame is niet erg ideaal;

25. ..De7 26.Txf6 Tg8 27.Lh3 Lf3 28.Le6 Tg7 29.Txh7

25…De6 26.Txf6

25…Df8 26.Txf6

U kunt het even controleren:

(op de tekst van de zetten hieronder tikken)


Niet heel gek dat je niet alle zetten vooruit ziet, maar evengoed een drama. In plaats van winnen op knockout, zelf neer gaan zonder echte reden! Opgeven in gewonnen stelling, grotere wanhoop kan een schaker niet overkomen. Daarover ben je uiteraard nog dagen volledig uit je doen.

Tot zijn troost hieronder wat ik vond  bij Schaaksite, geschreven door Herman Grooten, internationaal meester, echt niet de eerste de beste.

“Maar tot mijn schande moet ik toegeven dat ik me wel eens zo vréselijk vergist heb dat ik verloor in plaats van de partij te winnen. Het gebeurde allemaal in een halve zet. In plaats van op te geven had ik met het uitvoeren van de nota bene de enige zet, toevallig ook nog direct gewonnen! Hoe pijnlijk is dat voor een schaker. Als er een moment was geweest om te stoppen met schaken, was het wel na het volgende :

Grooten-Moonen

Grooten – Moonen
  1. ….. Dxf2

En totaal overdonderd gaf ik het hier op. Zowel mijn tegenstander als ik waren in de waan dat wit na 2 Txf2 Tc1+ matgezet zou worden. In plaats daarvan had ik toch gewoon de dame kunnen nemen. Txf2 is namelijk met schaak!! Daarna kan zwart gevoeglijk opgeven! 0-1 Wat een merkwaardig geval van zinsbegoocheling.”

Ab-Bert

Voor Bert een eitje vanavond, maar voor Ab een bittere pil. Even razendsnel ‘op gevoel’ spelen, dat lukt wel eens, maar het is toch beter om eerst een paar zetten vooruit te kijken.

Ab stond al wat minder, dankzij weer dat zinloze ‘paard zoekt warmte in het hol van zijn baas’ wat we tegenwoordig elke week ergens wel weer bij iemand van ons zien opduiken.

Het even niet vooruit kijken gaat aldus:

Ab – Bert (17.f4 )

  17.f4?? [17.bxa4] 17…axb3 18.Dxb3?? [18.Dc3–+ maar ook onvoldoende] 18…bxc4 (en de toren valt de witte dame aan. Toch niet zo moeilijk vooruit te zien) 19.Dc2 cxd3  enz.

Zwart heeft nu een paard en een pion voorsprong. Bert speelt zoiets natuurlijk nu uit op de automatische piloot .

CeeJan-Matthijs

Gaat er vanavond Spaans aan toe.  Met licht heen en weer golvend voordeel. Als CeesJan even de greep op de stelling kwijt raakt, komt Matthijs beter te staan. Dat paard op g5 doet niet zo heel veel als je maar goed op de toren op a8 blijft letten. Die moet even weg daar. En dat doet Matthijs niet.

CeesJan – Matthijs (16.Pg5 )

 16…..  h6 ? 17. Pxf7  niet moeilijk te vinden, maar toch wel grappig Txf7 ???? 18. Dxa8  Wit staat en kwaliteit en een pion voor in een overzichtelijke stelling en dat gaat hij serieus zitten benutten. Als zwart dan ook nog door een klein combinatietje een stuk verliest geeft hij op.

Gerrit (wit) had tegen Martin meer verdiend. Bij zet 19 staat hij weliswaar een pion achter, maar zijn eigen pionnenstelling is veel beter. En Martin weet even ook niet meer zo goed hoe je zoiets moet aanpakken. Hij staat beter, maar wat nu? Een bekend probleem, als je je sterke centrum op stap wil laten gaan, welke pion moet je daarvoor nemen. Met e4 of met d4?

GerritMartin (19 Pg5)

 Martin kiest de  verkeerde. 19. …. d4?  En na 20. c4 Is Gerrit volledig uit eventuele problemen. Tot 

Gerrit – Martin (24…Lc6)

  25. Tbf1   Uw toeschouwer leek dat een logische  zet. Misschien had ik ook niet ver genoeg vooruit gekeken. Dat komt hier wel vaker voor. Misschien dat Martin nu gewoon deed wat er nog te doen leek, en er zelf langzaam achter kwam dat voor hem het eindspel, ondanks die geïsoleerde dubbelpion toch gunstiger was. Of hij taxeerde dat al zo bij zet 24 ??? Hoe dan ook Gerrit die waarschijnlijk nog wel fiducie had in een eindspelletje als dit, die kwam er  wel langzamerhand achter dat hij vergeefse hoop had gekoesterd. Martin speelt het heel knap uit! Zijn paard blijkt veel actiever dan het witte.

Gerrit – Martin (34…Pb1)

  Gerrit gaat nog een pion verliezen na 35. Pe4.  Hij speelt echter 35. Ke4 ?? Beide spelers overzien hier een mat met …..  Pd2 !#

Slechts een schoonheidsfout, want zwart staat inmiddels toch anders ook al gewonnen. Hij wint een tweede pion.

Commentaar van Herr Grossmeister selbst:

‘Een laatste leuke partij om het jaar af te sluiten.’ 

‘Erg ingewikkeld om te beoordelen of dit goed voor wit of zwart is. Uiteindelijk staan we heel lang gelijk, en nergens echt een groot verschil.

Echter de pion meer maakt toch dat ik uiteindelijk wat gemakkelijker een winnend pad kan kiezen. Na torenruil zag ik dat de a- pion haast niet te redden is en een tweede pion wordt wel erg veel.

Grappig is het einde en met name de laatste zet! Door het rekenen en de weg naar winst zie ik totaal over het hoofd dat wit een mat-val in- loopt als mijn paard op b1 staat. Ook op de laatste zet kan ik mat zetten, dat doe ik echter niet maar wit geeft wel op.

Gerrit is bescheiden maar in dit soort partijen met minder dynamiek en minder stukken laat hij zien dat hij het nog steeds erg goed kan!’

Partij Hans-Paul

Ook heel spannend.  Een Schots gambiet. Dat staat op het repertoire van  Paul. Tot mijn verbazing speelt Hans dan enkele keren niet de sterkste zetten ( zet4. (Pf6!), 8. ( 0-0!?) , 9. (Pg6) 11. (0-0)  ), wat niet altijd exact wordt afgestraft, maar Paul blijft toch in het voordeel en na zet 15 staat zwart totaal verloren.

Paul – Hans (13…Ta7 )

 14. Pe3?

Ik kwam langs en dacht “Waarom slaat hij nou niet op g7?Is hij bang dat er een toren op g8 op een open g-lijn komt, die zijn aanvalsplannen in de war schopt? Heeft hij een ander nog dodelijker plannetje?Nou ja, hij zal het wel beter zien dan ik. Hij heeft er veel langer naar gekeken dan ik. Toch denk ik een beetje dat hij spoken ziet.” Zowel Hans zelf als K. bevestigen later dat Pxg7 gewoon compleet winnend was.

Hierna blijft Paul wel wat beter staan, maar Hans blijft zich hardnekkig verdedigen en het lukt Paul niet om dat te verzilveren.

Hans eigen commentaar:

‘In deze partij ben ik ontsnapt aan een dodelijke aanval.
Na de 13e zet (hoe toepasselijk) stond ik compleet verloren. In plaats van Pxg7 ging het paard terug naar e3.
Hierdoor kon ik beetje voor beetje uit de misère komen met een remise als eindresultaat
.’

Dat was  het weer. Ben volgende week verhinderd. Normaal gesproken kom ik altijd wel op de ledenvergadering, maar nu  kan ik echt niet.

Ik ga binnenkort nog wel een afleveringetje wijden aan onze nieuwe kampioen!

Ik wens u een mooie zomer. En tot ziens bij het begin van seizoen 22-23.  Laten we hopen dat dat een normaler seizoen wordt.

Eindcorrectie moet nog plaatsvinden.

Ronde 25, 24 Mei en eindstand 2021/2022

PosNaamPrtWRVScoreWrde
1Martin Zwaneveld221426533,530
2Ron de Vink18963444,329
3Hans Pelt2397742328
4Bert Kuijer17872411,327
5Thomas Broek121110387,826
6Frank de Geus14734370,825
7Sven Damen1683534224
8Paul Verkooijen13544321,423
9Gerrit van Dok214512291,722
10Hugo Ent10253277,321
11Ab Hauer17539257,520
12Matthijs Groot172213227,119
13Peter van Putten122010148,518
14Cees-Jan Smits8305134,317
Nr.WitZwartResultaat
1Gerrit van DokMartin Zwaneveld0-1
2Ron de VinkThomas Broek0-1
3Cees-Jan SmitsMatthijs Groot1-0
4Ab HauerBert Kuijer0-1
5Paul VerkooijenHans Pelt½-½

Verslag 16 mei 22

Alweer heel veel te beleven bij en in Onder de Linden. Moest over hekken klimmen met mijn stramme lijf en daarna door modder  glibberen om het te bereiken.  En ook in Onder de Linden was het vanavond kermis.

Om te beginnen kregen we hoog bezoek. Een oudere heer uit Oekraïne die wel weer eens een potje wilde schaken, met zijn  dochter en een opgewekte mevrouw, bij wie ze verbleven, die kwam tolken.

Kennismaking met hoge gasten

Paul vindt dit een mooie gelegenheid om zijn Russisch wat op te halen.

Omdat we vanavond een even aantal deelnemers in  huis hadden, was er maar één persoon beschikbaar voor de internationale krachtmeting. Peter zou noteren: ‘Ikke’ . Omdat ik in wezen een erg fatsoenlijk mens ben, deed ik het maar. Zulke mensen kun  je toch niet onverrichter zake terugsturen. Die hebben al genoeg te verduren. Maar ik begon wel met grote twijfel aan die klus. Zelf in geen jaren meer een normale partij geschaakt. Er waren wel wat verzachtende omstandigheden. Hij ook 85 jaren oud, en naar zijn vertaalapp (een wondertje) mededeelde, had hij ook al een poos niet meer geschaakt. Maar hoe sterk was hij ? Ik denk eigenlijk dat in die Oosteuropese landen iedereen goed kan schaken. Ook in Oekraïne is het een vak op school! (Er zitten in het hotel tegenover mijn huis thans 180 Oekraïners. Misschien moeten wij als club tegen de schakende kinderen  aldaar  een simultaan organiseren. Wie wil dat doen? Moet ik in het hotel eens gaan informeren?) Was mijn tegenstander een oude schaakmeester, een clubschaker,  of een gewone thuisschaker?  Al gauw was ik erachter dat hij geen meestertitel in zijn ransel had zitten. Hij speelde tegen mijn Siciiaan  2. Pc3 en  3 d3. Dat maakte me een stuk rustiger. Dat doen meesters niet. Zijn Elo zakte voor mij naar hoogstens 1600. Hij zat al spoedig  in een machteloze stelling. Toen hij daarna vrij spoedig een stuk weg gaf, schatte ik  in : hoogstens 1400. En werd ik eindelijk weer echt rustig.  Ik liet hem terugzetten. Want dat zou vast nog wel eens gebeuren. Ik werd heel kalm. Te kalm. U herkent dat verschijnsel vast wel. Zorgeloosheid en overmoed maken zich van je meester. Daarna begon hij langer na te denken en tot mijn verbazing deed hij daarna geen enkele slechte zet meer. Als er al zetten waren die me niet prettig voor mij leken, dan deed hij die prompt. Met  mijn  pion meer, en mijn  superieure stelling, raakte ik ineens zelfs in moeilijkheden. Met veel moeite raakte ik daaruit. Hij ging door zijn klok, maar ik vond het onheus hem daar op te wijzen, nu hij net lekker op dreef was geraakt. En ik bood maar remise aan, want ik moest nu toch echt even naar uw partijen gaan kijken, wilde ik daar nog iets mee kunnen. Ik dacht dat ik nu weer iets beter stond, en zelfs dat bleek thuis niet juist. Al met al een vrij heftige ervaring. Ik heb nu geen idee meer van zijn elo. Wel van de mijne. Die zit nu rond de 1300. Vrees ik. Zet hem volgende week maar tegen een echte schaker!

Toen ik met een oud, vermoeid, warrig hoofd naar uw partijen ging kijken, werd me langzaam duidelijk dat daar ook wel iets gaande was of was geweest.

Thomas- Bert was al lang uit. Een miniatuurtje?  11 zetten! Toen ik dat zei, deed Thomas daar zuinigjes over. Dat begreep ik toen niet. Maar er thuis naar kijkende wel een beetje. In den beginne leek het er wel op. Het was een Morra- gambiet.  Ha, eindelijk weer eens een gambiet. Is onze Tietatovenaar ook een Gambietoloog? Na een Evans-gambiet vorige week nu een Morra.  Heerlijk! 1 e4 c5 2 d4 ( Tegenwoordig zie je ook vaak dat witspelers, als ze het al spelen,  eerst 2 Pf3 spelen en daarna het Morra- gambiet. Waarom, dat begrijp ik nog steeds niet goed. Misschien kan iemand van jullie me dat nog eens uitleggen?) 2.  cxd4 c3!? Zoals ik in het vorige verslag al schreef: gambieten moet je aannemen, wil je ervan winnen. En dat doet Bert. Ik deed dat zelf nooit na enige slechte ervaringen, ik speelde altijd 3. …..Pf6. Laf, maar begrijpelijk. Het werd wel eens te ingewikkeld voor mijn eenvoudig brein. Bert slaat, zoals het hoort, en doet het verder prima. Zwart houdt een licht voordeel. Die witte pion wordt volgens mijn machines net niet voldoende gecompenseerd. Maar dat kan een gambietspeler natuurlijk geen barst schelen. Als hij maar spel heeft. En dan gebeurt het. Het moment waar een gambietspeler op wacht.

Thomas – Bert (10…h6 )

  10. … h6

Eigenlijk is bijna alles beter. Maar dan moet er wel een erg goede schaker tegenover je zitten die dat aantoont. Dat doet Thomas.

11. Pd5!

Dat is lastig. Eerst kijken naar slaan van dat brutale paard ,  exd5. Maar na Dx d5 lijkt dat  geen prettige konsekweties te hebben op het veld f7. . Dan naar 11. …  Pf6. Ojee, Lb6! Met dreiging paardvork op c7. Ook niet lollig.  11. …. Lf6 dan? Ojee, ook weer Lb6. Met idem. Bert geeft op.

Ik kan me heel goed voorstellen dat hij de zet die Komodo14 suggereert, en ook  StockFish, nauwelijks heeft overwogen. 11. …. Ld6 !?

Thomas – Bert (11.Pd5)

  11… Ld6

Die ziet er erg onnatuurlijk uit. Toch zou die  voor zwart de narigheid sterk beperkt hebben. Dat is dan dekking van veld c7, en bovendien  kan zwart nu wel op d5 gaan slaan omdat na Dxd5  met De7 het veld f7 gedekt kan worden. Dus moet dat paard daar nu weg. Na Pb6 kan Lb4 volgen, waarna wits voordeel minimaal is. Na andere paardzetten gaat Ld6 (aangevallen door de dame) een stapje opzij. Nu begrijp ik dus ook waarom Thomas niet erg enthousiast reageerde toen ik het over een miniatuur had. Daar moet, behalve kort zijn,  toch ook iets knaps  en onoverkomelijks in gebeurd zijn. Dat was  hier niet volledig het geval. Bert gaf wat te snel op. Wellicht veel ontzag voor zijn tegenstander.

Hans-Ab vond ik leuk omdat  Ab heel goed stand hield tegen Hans. Bij zet 36 keek hij glunderend rond, want hij ging toch maar mooi tegen een op papier sterkere schaker een remise forceren. Dacht hij.

Hans – Ab (36.Pe5+)

Na 36 … Ke6 kan wit dit maar moeilijk winnen. Zwart speelt 36. …  Lxe5 en dat blijkt …..   verliezend!!  Wat een aardig eindspel! Heel subtiel! Om te beginnen is d5 een vrijpion. Die kun je wel blokkeren met Ke6, maar de witte koning kan naar c5 wandelen en op de damevleugel gaan spoken, terwijl zijn zwarte tegenstander die dreigende  vrijpion niet kan loslaten. Dat wordt duidelijk in enkele varianten. Ab’s gezicht gaat wat minder glunderen. Hij ziet kennelijk de bui wel hangen, probeert er nog wat aan te doen, maar tevergeefs. Hans speelt het feilloos uit. Omdat het allemaal leerzaam is nu in een bewegend diagram. (tik op de tekst ervan)

Paul tegen CeesJan,

Dat was Italiaans, gelijk opgaand , tot zet 10. Daarna doet wit Le6 ( vorige week bij CeesJan ook al zoiets, daar niet de beste, hier eigenlijk ook niet, en daarna 11. Pf3-h2 , dat doelloze wegkruipen in het hol van  de koning, vorige week  ook al aan de orde, en hier ook niet goed. Beter Pa4 en het zwarte loperpaar ontregelen. Bovendien wordt na eventueel Pxb6 een lange rochade voor zwart minder aantrekkelijk. Nu is 0-0-0 uiteraard het directe zwarte antwoord en daarna staat zwart beter, en dat laat Paul niet meer los.

CeesJan – Paul (11…0-0-0)

  Als dan wit een wat knullig pionverlies over het hoofd ziet (omdat de pion (d3)die terug moet pakken  gepend staat.) En hij daarna eigenlijk precies dezelfde penning opnieuw niet goed inschat, is het erg snel afgelopen. 19 zetten, dus een miniatuurtje, maar ik vrees  dat ook hier Thomas een bedenkelijk gezicht bij zou trekken. Paul hoefde niet zijn briljante mogelijkheden aan te spreken. CeesJan deed zichzelf de das om. Hij was vanavond niet op zijn best.

Sven tegen Gerrit

Misschien had Sven zich voorbereid. Dat is niet zo moeilijk tegen Gerrit. Want die speelt Philidor. Daar kun je bijna vergif op in nemen. (Wat een idiote uitdrukking. Waarom zou je? Waar komt zoiets vandaan? ) Sven staat dus steeds wat beter. Gek genoeg keurt Komodo 9.  f4 af. Die vindt dat te vroeg kennelijk.

Sven - Gerrit (8...0-0).jpg

9. f4

 [9.Te1!?; 9.Pf5!?; 9.Le3!?]

Maar omdat ook het zwarte antwoord niet het beste is, wordt het witte voordeel wat groter.

Een probleem voor zwart bij de Philidor is om zelf tot aktie over te gaan. Als Gerrit dat dan probeert, blijken er daardoor geweldige verzwakkingen te ontstaan en dan is het gauw afgelopen.

Sven - Gerrit (13...c5  ).jpg

c5?? 14.Pdb5! Lc6 15.De2!

Pb6 16.Tad1! De8 [16…Db8 ook niet voldoende] 17.Pc7 [een vork met minstens kwaliteitswinst]

Martin-Ron

Dat is de partij van de dag. Ook al omdat van deze partij gaat afhangen wie er dit seizoen kampioen wordt. Het was Ron’s laatste kans. Beide heren stuurden me hun commentaar. Daar ga ik dankbaar gebruik van maken. (Het meest opvallend aan hun commentaar vond ik de bescheidenheid en sportiviteit die ze beiden hierin tentoon spreiden.)

Het wordt Engels. Daarin hebben beiden een flinke hoeveelheid ervaring! Maar Ron gooit direct de knuppel in het hoenderhok.

1. c4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Pc3

Martin – Ron (3.Pc3)

3. …..  f5 !?

Veel gebruikelijker is hier gewoon Pf6.  Alles gaat in de opening verder langs geijkte paden. Maar bij zet 12 gebeurt er iets opmerkelijks.

Martin - Ron (12.fxe4).jpg

Volgens K. kan zwart hier het beste met de pion terugslaan. Maar het gaat aldus 12. … Pxe4  13. Pxe4 fxe4  Na direct 12. ….  fxe4 was Martin’s commentaar (hieronder) niet mogelijk geweest!

Martin:  Na 13 zetten sta ik eigenlijk best comfortabel, de e4 pion van zwart is nog niet heel sterk en het ruilen van de zwarte loper en het f6 paard geven ruimte op de koningsvleugel.

Direct daarop bedenkt Martin een heel grappige voortzetting. Zagen we vorige week zijn geestige manoeuvre om een Dame in 2 zetten van de damevleugel naar de koningsvleugel over te brengen, nu doet hij iets dergelijks met een Toren.

MartinRon (

14. Tb5 !? b6  15. Tg5 !?

Ron: Ik had niet verwacht dat Martin dan op e4 zou slaan. Zijn manoeuvre met Tb5 vond ik ook wel leuk gevonden.

Martin:  De b1 toren naar g5 halen vond ik zelf een goede versterking van mijn stelling. Dat Stockfish hier minder enthousiast over is, vind ik niet zo erg. Die toren staat daar solide en zorgt voor de hele partij voor dreiging.

Martin   Zet 18 is het kantelpunt in de partij. Ik wil graag mijn zwarte loper ontwikkelen naar b2 en de dreiging verder opbouwen. Ik vind het dus niet erg om een “schijn” offer te doen op c5,

Martin - Ron (18.c5).jpg

,mede omdat de e4, c7 en c5 pionnen na het ruilen instaan, en ik wil immers een goede lijn voor mijn zwarte loper creëren. Ik zie echter op dit moment niet dat de combinatie van f1 en mijn loper op e2 een zwakte vormen die zwart de overwinning kan bezorgen. Na zet 20 is dit ook niet zo duidelijk te zien op het bord. Ik maak hier dan ook een tactische vergissing.

Zwart staat inderdaad beter, maar dan komen er nog wat wederzijdse vergissinkjes.

Martin - Ron (20.Dg3).jpg

20. … d5 21 Lb5 ???

Ron: Ik speelde 20. … d5 om die vervelende toren van de g-lijn weg te krijgen. Maar 20. … Pe5 was dus veel sterker, ik heb daar niet lang genoeg naar gekeken. De blunder 21. Lb5 was voor mij verrassend. Maar daarna zag ik het niet scherp meer, mede ook door de druk van de klok.

21.Lb5? Pd4! 22.c6 Lxc6 [22…Pxb5 23.cxd7 Pxc3 24.De1] 23.exd4 Lxb5 [met groot voordeel voor zwart]

Martin - Ron (23...Lxb5).jpg

Zwart heeft een pion meer, een vrijpion, de pion op d5 is nog onkwetsbaar wegens mat op f1.

Ron: Tja en als ik hem dan laat ontsnappen (26. … Df5? en niet Te8) dan is hij de terechte winnaar.    Martin wordt de terechte kampioen

26. …. Df5?  27. h3!!

Martin: Door h3 te spelen met tempo voor het dekken van de toren haal ik de f1 dreiging eruit en blijkt dat zelfs de nagel aan Ron zijn doodskist.

We vluggeren nu uit, maar doordat zwart geen schaakjes meer heeft, en steeds de g7 pion moet blijven dekken, speelt Ron Tf7 en laat daarmee de achterste lijn los.
Ik kies bij het uit vluggeren voor de gemakkelijkste varianten en die zijn gewoon goed. Net als vorige week zijn rust en concentratie de sleutel tot de overwinning.
Net als tegen Bert en Hugo eerder dit jaar is het proberen te forceren van een betere stelling door mijn tegenstander de sleutel van mijn winst. Napoleon vroeg ooit voor hij een nieuwe generaal promoveerde, “Ik weet dat hij briljant is, maar heeft ie ook geluk?”
Dat is denk ik het thema van dit jaar, ik heb een flinke dosis geluk gehad.

Zal best! Maar toch een fantastische prestatie. En eindelijk eens een andere kampioen.

Ik herhaal mijn vraag nog maar eens: Heeft het bestuur al besloten tot wanneer de competitie door gaat? Ook in verband met mijn vakantie!

De eindcorrectie moet nog plaats vinden.

Ronde 23, 16 Mei

PosNaamPrtWRVScoreWrde
1Martin Zwaneveld211326507,530
2Ron de Vink17962440,329
3Hans Pelt22967407,528
4Bert Kuijer16772385,827
5Frank de Geus14734370,826
6Thomas Broek111010353,825
7Sven Damen16835344,524
8Paul Verkooijen12534298,823
9Gerrit van Dok204511288,822
10Hugo Ent10253259,321
11Ab Hauer1653825320
12Matthijs Groot162212222,619
13Peter van Putten122010148,518
14Cees-Jan Smits7205110,317
Nr.WitZwartResultaat
1Martin ZwaneveldRon de Vink1-0
2Hans PeltAb Hauer1-0
3Thomas BroekBert Kuijer1-0
4Sven DamenGerrit van Dok1-0
5Cees-Jan SmitsPaul Verkooijen0-1