Vlug slotrondje

Volgende week pinksteren, en 1 juni prijsuitreiking. Dus heden het allerlaatste clubschaak van dit seizoen, in de door velen zozeer gewaardeerde vluggertjes-uitvoering.

Helaas had ik mijn schaakbril niet bij me, en moest dus jammer genoeg de veelvuldige eervolle verzoeken aan mijn adres om bij te dragen aan het repareren van het oneven aantal deelnemers afwijzen. Wel een flinke teleurstelling voor mij natuurlijk, maar ik droeg mijn lot als een man.

Gelukkig viel er deze avond nog wel wat spannends voor en wat opzienbarends.

Bijvoorbeeld de inspanningen van  Gerrit: Die won van Bert! Die won van Martin! Die remise maakte tegen Ron, na eerst een volle toren te hebben voorgestaan! Die remiseerde tegen Paul. En als hij niet een gewonnen staand spel tegen Marko had verloren was hij 3e geworden. (Marko: "Ik heb gemazzeld tegen Gerrit!") Maar nu was er in ieder geval toch ruimschoots compensatie voor de na een sterk seizoen de laatste weken wat tegenvallende verrichtingen.

Opzienbarend ook de matige start van Paul. Die door veelvuldige afwezigheid het schaken zowaar een beetje verleerd scheen. Hij verloor in de 2e ronde van Jasper, die daarmee zijn grootste schaaksucces van dit seizoen boekte! Paul was  weinig liefdevol omgesprongen met zijn Queen zodat de veel jongere en dus aantrekkelijker Jasper er met haar vandoor kon gaan. Jasper liet zich daarna niet meer in de luren leggen. Ook niet toen Paul met een paard een familieschaak organiseerde in de hoop dat Jasper niet zou zien dat het bluf was. Maar dat zag Jasper wel, en door het paard gewoon te slaan redde hij zijn recente verovering. Paul gaf op. In de volgende ronde verloor Paul van Frank. Daarna ging hij er eindelijk eens echt voor zitten, en door winst tegen Martin en tegen Marko kreeg zijn geweldige reputatie vanavond wel een gevoelige deuk, maar werd niet geheel te grabbel gegooid.

Jasper zal trouwens ook wel  heel tevreden zijn geweest met zijn overwinning op Niels en dat hij zo een plaats boven zijn vriend-rivaal eindigde. Het was niet aan hem te zien, want hij is nu eenmaal – of hij wint of verliest – altijd onze blijste schaker. Wat dat betreft een voorbeeld voor velen, bijv. voor uw wepmeester.

Marko viel niet erg op.  Behalve dan die mazzelige overwinning op Gerrit, en een verdiende remise tegen de deze avond overigens weer ongenaakbare Ron. Dat dan weer wel! En door wel de nog jongere jeugd nog even op hun plaats te wijzen, eindigde hij gelijk met Paul.

Martin deed het wel heel erg kalmpjes aan. Van alle rivalen – die hij het normaal gesproken flink lastig kan maken- verloor hij! (Gerrit, Bert, Ron,  Paul, Frank) Gelukkig wist hij zijn jongste pupillen nog net voor te blijven. Ach ja, zelfs voor Feyenoord duurde het seizoen net wat te lang.

Bert was vanavond sub/top. Na in de 3e ronde een nederlaag tegen Gerrit, zat het toernooi winnen er al bijna niet meer in, en hij speelde  daarna duidelijk zichtbaar (steeds aanstekelijke glimlach om de lippen) voor de lol! Evengoed nog sterk genoeg. Maar niet sterk genoeg voor Ron, die zijn 2e overwinning in 2 weken, op onze bijna-kampioen, boekte. Gelukkig maar, want  je gunt Ron toch geen depressieve schaakvakantie.  Nu kan zijn bijna spreekwoordelijke zelfvertrouwen (op schaakgebied) er weer even tegen. Is ook logisch na zijn ongelofelijke, verliesloze, bijna 90% – score van vanavond.

Maar het meest opzienbarend vond ik vanavond toch de prestaties van Frank. Hij is wel vaker goed in vorm bij dit soort toernooitjes, maar nu, na vele weken schaakgemodder (veroorzaakt door helaas noodgedwongen afwezigheid), viel op dat hij er ineens weer helemaal was. Hij won alles. Behalve één verliespartij tegen Ron, en een remise tegen Bert.  En dus eindigde hij zeer eervol als ongedeelde 2e.

(Blijkt dat vluggeren toch nog ergens goed voor: het zelfvertrouwen herstellen van de tijdelijk wellicht enigszins beschadigde schaakego's van Gerrit, Ron, en Frank? Maar dat dan wel ten koste van nieuwe deuken bij andere niet nader aan te duiden persoonlijkheden?)

Eindstand:

1. Ron        8

2. Frank     6,5

3. Bert        5,5

4. Gerrit     4,5

5. Marko

     Paul       3,5

7.  Martin    3

8.  Jasper   2

9.  Niels      0,5

Helpers weg laatste ronde?

Ik weet niet of dit voor u de laatste ronde was. Zou zomaar kunnen dat er volgende week gevluggerd wordt. En dan over 16 dagen de prijsuitreiking. Voor mij nog even een fotoverslag van de prijsuitreiking voor jeugd en senioren, en dan zit de druk van het wekelijkse journalistieke werk er weer voor een seizoen op. Ik bedenk nog wel iets leuks voor in de vakantie: Er is een nieuw e-book (bij Everyman Chess) verschenen over één van mijn schaakidolen: David Bronstein. Ik denk dat alleen Jos en Ron met mij nog weten wat voor een schitterende schaakagressie er in dat keurig geklede kleine mannetje verstopt zat. Misschien kan ik daar iets mee. Bijvoorbeeld voor onze jeugdige lezertjes. Of met dat toren-eindspel dat ik ondanks alle illegale, digitale steun, op Helena absoluut niet kon winnen, met  2 pionnen meer. (K tegen K + 2 pionnen!) Al was het maar opdat u voor uw verdere schitterende schaakcarrière alle mogelijke moeite gaat doen om zo'n toren-eindspel te ontlopen. Of over een bezoekje aan het Schach-toernooi in Dortmund, op kosten van mijn uitgever. We zien wel.

Ronde 28 was wel boeiend voor de onpartijdige toeschouwer.

Niet zozeer omdat Frank en Marko alle zeilen moesten bijzetten om Niels en Jasper af te schudden. Dat was helemaal niet nodig. Die hadden gewoon al gauw de wind mee. Zeker boeiend omdat Martin wel lang heel erg volle kracht vooruit moest om Gerrit voorbij te komen, die steeds weer in de weg ging liggen.  Wat uiteindelijk alleen maar lukte middels een hele serie ernstige navigatiefouten van de witte stuurman.

Maar het interessantst was zeker de race tussen Ron en Bert. Om daar maar mee te beginnen:

Nu Bert al enkele weken onaantastbaar op kop ligt, durft hij te experimenteren met voor hem minder vertrouwde equipage. Ging hij vorige week scheep in een Evans-gambiet, nu liet hij zijn KoningsIndisch in de haven achter, en koos het Hollands – een heel oude liefde van hem- als vaartuig  tegen Ron's voorzichtige, afwachtende start.
Ron: "Ik had tegen Bert vooraf gezegd dat ik het rustig aan wilde doen. Ik wilde aansturen op positioneel spel omdat Bert toch vooral tactisch erg sterk is. Misschien dat dit Bert heeft verleid om 7…,  d5!?  te spelen waar hij achteraf niet zo tevreden over was. Dit bezorgt hem immers een geisoleerde  pion." "Maar ik wilde dus wel revanche voor de 2 nederlagen tegen Bert eerder dit jaar en op de club was hij intern nog ongeslagen (alleen extern partij verloren)."

1.g3 f5 2.c4 Nf6 3.Bg2 e6 4.e3

28RonBert1 28RonBert1

4…c5?

(Ik zag het gebeuren, maar begreep het niet erg. Indien geen Leningrader -variant ( met 2 of 3 …. g6, en daarna Lg7) dan lijkt mij alleen de Hollandse Stonewall interessant (met c6,d5,e6,f5)  5.Ne2 Be7 6.0–0 0–0 7.b3 d5

28RonBert1B 28RonBert1B

Ook Houdini vindt hier  (in tegenspraak met Bert en Ron)    Bert's 7 … d5 de beste. Het probleem zit m.i. niet  in die  pion op d5, maar  in die pion op c5, die op c6 hoort te staan. (Maar wie ben ik?)

8.cxd5 exd5 9.d4 b6? 10.dxc5 bxc5? (Pa6!? een pionoffer)

28RonBert1B2  28RonBert1B2

Die pionnen op c5 en d5 noemen de schaakgeleerden 'hangende pionnen'. Soms zijn ze sterk. Vaak zwak. Dat dat laatste hier het geval is laat Ron overtuigend zien:

10……   bxc5  hierna staat zwart moeilijk 11.Nbc3 Bb7

28RonBert2 28RonBert2

12.Nf4 Ne4 13.Nfxd5 (1.48)

"Ik kon tijdens de partij niet goed uitrekenen of 13. Pe6 niet sterker was en ook niet of 13. Pcxd5 niet beter was. Ik zag nu dat ik veilig een pion kreeg met een min of meer gedwongen vervolg."

Onze loods Houdini waardeert de drie aangegeven vaarroutes als volgt: 

13. Nfxd5  (1.48 voor wit)     13. Ncxd5  (1.55 voor wit)    13. Ne6   (Qd6 14.Bxe4 fxe4 15.Nxf8 Bxf8)  ( 1.25 voor wit)       

 " Na 16. Lb2 sta ik natuurlijk al gewonnen."

28RonBert3    28RonBert3

Voor onze iets minder geroutineerde scheepsmaatjes: Waarom dan wel? Omdat wit niet alleen een pion voorstaat, maar ook de pion op c5 zwak is. Geïsoleerd en een aanvalsobject voor het op de open c-lijn te verschijnen zwaar geschut. Bij zet 22 verliest zwart dan ook deze pion. Met zoveel averij wordt het tijd om snel de thuishaven op te zoeken. Gunt zwart dat zijn tegenstander nog niet, of wil hij hem juist in de gelegenheid stellen nog wat aardige manoevreertechniek te tonen.  "De verdere partij heb ik volgens mij heel goed gespeeld, al was het soms even puzzelen. Het duurde even voor ik zag hoe het na 31. Pf7 verder moest."

28RonBert4  28RonBert4

31.Pf7+ Kg8 [31…Dxf7 32.Dxf7 Txf7 33.Td8+ Tf8 34.Txf8 mat] 32.Pe5+ Kh8

28RonBert5 28RonBert5

33. Td7!  de gevonden oplossing voor het puzzle-tje.  33. Dc1+ ( het nutteloze 'schaak der wrake' ) 34.Kg2

28RonBert6 28RonBert6

34 ……   h6 35.Dg6 en zwart gaat mat in max. 3.

"Het mogelijke stikmat had ik al gezien als de dame weg was"  Ik zag het ook al een poosje hangen (Bert natuurlijk ook), en word altijd een beetje blij als die mogelijkheid in de partij opduikt (Bert natuurlijk niet).  Ron doelt op bijv. :  34…Dc3 ( om maar iets te noemen) 35.Pf7+ Kg8 36.Ph6+ Kh8 37.Dg8+ Txg8 38.Pf7 mat.

Al met al leuk om naar te kijken. Vandaag de dag heeft het Hollands een slechte reputatie. Op grootmeesterniveau wordt het vrijwel nooit meer gespeeld. Maar op iets lager niveau blijkt het toch voor wit vaak uiterst lastig om ervan te winnen. Ron liet – met wat hulp van zijn tegenstander- zien welke koers je kunt varen.

Ron: "De pion op f5 heeft de hele partij geen functie gehad en betekende alleen maar extra zwaktes in het zwarte kamp. Bert zelf gaf later direct aan dat opstelling met 2…., g6 (Leningrader) waarschijnlijk toch beter is."

Gerrit hield Martin lang op afstand. Hij stelde zich passief op tegen de zwarte Siciliaan. ( Na 1. e4 c5 2. Pf3 Pc6)   Met 3. Le2 en 4 d3 (i.p.v. d4).  Ik houd er niet van. Het is me te voorzichtig. Zwart krijgt nu al de gelegenheid om zonder tempoverlies gelijk 4. …. d5! te spelen. En u weet dat is de droom van iedere Siciliaanse toerist. Je ligt dan gelijk goed op koers.

28GerritMartin1  28GerritMartin1

5.exd5 Pxd5 6.Pa3? Na deze voor mij wat mysterieuze zet neemt Martin het roer stevig in handen: 6 …..  e5!

28GerritMartin2 28GerritMartin2

Zo, twee pionnen in het centrum, nu nog even die lopers naar sterke velden. Mij kan niets meer gebeuren. Ik kan gewoon met de stroom mee drijven. Natuurlijk, er komt een wit paard naar c4, maar dan even mijn boei op e5 verankeren, en dat paard op c4 krijgen we wel weer eens weg.

Maar u weet, Gerrit kiest altijd zijn eigen veilige vaargeul, en wacht geduldig tot zijn tegenstander even uit de koers raakt. En alweer met succes: 7.Pc4 Df6? Hier zal die dame erg moeten gaan opletten wil ze geen schipbreuk gaan lijden.  [beter  7…f6!?; 7…Dc7!?] Vanaf nu ligt wit een halve bootlengte voor. En hij loopt zelfs verder uit. Na 9.   …. Pf4?

28Gerrit Martin3  28GerritMartin3

9.  Pe4! (die paarden worden lastig!) Dg6 11.Pg3 11…0–0 12.0–0 b5??

28Gerrit Martin4  28GerritMartin4

Het oude idee van zet 6. :  Weg dat paard.  Leuk bedacht, maar intussen fout.  13. Pxe5 (eenvoudig, maar doeltreffend) Pxe5  14. Lxa8 (niks tegen) Df6 (het paard op f4 hangt!) 15. Le4! en zwart kan zijn vrouw gaan bellen dat hij vanavond vroeg van de reis thuis zal komen.

Maar … dat weet u ook van onze Dok, voorop staat : Keep it simple, and safety first! 13. Pe3? Met gelijke stand, dus vergooit de winst. En na 13 ….  Tb8  volgt nog een mindere 14e zet Pd5? en zwart kan zijn vrouw opnieuw bellen: "Sorry, maar het wordt toch wat later, hij heeft het fout gedaan, wij liggen weer op ramkoers."

Een botsing valt haast niet meer te vermijden. Wit ziet in de plotseling aanwezige mist het gevaar niet meer.

28Gerrit Martin5 28GerritMartin5

17. …. c4!  en omdat dxc4 niet mag wegens de verschrikkelijke aanwezigheid van Td8 verliest wit minstens een stuk! Doch zwart ziet het ook niet. 17 …. Pxb3  met slechts een klein voordeel voor zwart.

Maar zoals Gerrit al eens zelf opmerkte het lijkt of het seizoen hem te lang duurt. Want de misthoorns blijven nu voortdurend mistroostig loeien:

28Gerrit Martin6  28GerritMartin6

19.  ….  Lb7? (Tb7!?) 20. Lc1?  (De2!?) f4!  "in de reddingsboten, vrouwen en kinderen eerst!"  21. Pe4? (maar alles is al fout) Lxe4  22. Txe7?  (maar alles is al fout) 23. Dxg2 Boem. Mat. Het leek zo'n mooie reis, maar helaas van korte duur en met een catastrofaal einde. Ik vraag me af of schipper Zwaneveld echt reden had om erg in zijn nopjes te zijn.

Marko speelde snel en zorgeloos tegen Jasper, Ik zag wat flarden, en dacht dat Jasper werd overvaren. Maar nadere analyse leert dat dat niet helemaal klopt.

28JasperMarko  28JasperMarko1

Na zet 11 staat Jasper mooi: Hij  heeft het (fraai gepositioneerde) loperpaar, meer pion in het centrum, een lichte voorsprong in ontwikkeling, en dreigt met een toren een halfopen c-lijn te  gaan bezetten. Maar weer gebeurt het! Deze witte schipper ziet niet dat er aan stuurboord kostbare lading overboord dreigt te vallen. Zo moeilijk is dat toch niet.  12. Lxc7  Dankuwel alstublieft. Dxc4. Daarna zie ik Marko nauwelijks meer naar zijn bord kijken. Hij koerst op zijn radar. Ook zijn veel voorkomende fout om later op de avond nog even flink uit het roer te lopen, blijft uit. Ook bij Jasper trouwens. Maar dat is niet meer van belang! Die moddert zonder verdere fouten door tot zet 28 en wil zich dan de zwarte winst in een eindspel met een stuk en twee pionnen meer niet meer laten bewijzen.

Bij Frank leek  het ook een erg  ongelijke race. Maar hier was dat ook zo, van de start af.  Dankzij een heel beroerde zwarte opening van Niels.

28FrankNiels1  28FrankNiels1

Waarom hier 4 … f6 ????????????????????   Waarom niet gewoon  4 …. Pf6!  (5. Pg5 kan hier al helemaal niet meer wegens ….  0-0) of d6?  4 … f6 spot met alles wat we geleerd hebben  in de beginnerscursussen: het maakt de zwarte korte rochade lastig  omdat die loper naar binnen koekeloert, en bovendien moet er vanaf nu stevig gelet worden op Dh5+. En bovendien horen de lichte stukken snel ontwikkeld worden. Deze zet doet daar niets aan. In tegendeel, ontneemt Pg8 het veld f6. Wat kan hiervan de reden zijn. Nu al in paniek tegen een sterke tegenstander? 5.Nfd2 b6? (Waar en wanneer gaan we rocheren?) 6.Bxg8 (0-0 !?) Txg8 7.Qh5+ g6  8. Dxh7  met winst van een pion. Maar nog erger: hierna komt zwart aan rocheren helemaal niet meer toe. Na acht zetten is het derhalve een beetje uit. Na 12 zetten bijna helemaal uit. Na 15 zetten compleet uit.

Volgens mij speelde Niels behoorlijk onder zijn niveau. Ach ja,op die leeftijd heb je natuurlijk nog wel eens iets anders aan je hoofd dan een schaakspelletje. Volgende keer beter!

Na een voor mij rustige, ontspannen avond kon ik ik bijtijds  weer naar mijn eigen botenhuis laveren. Waar ik al voor 23 uur veilig voor anker kon gaan.

 

 

Stand na ronde 27

Overzicht voor ronde 27, gespeeld op 5 mei 2015

Wit

 

Zwart

Uitslag

Niels Kuijer

Martin Zwanenveld

0-1

Bert Kuijer

Paul Verkooijen

rem

Marko Bosnjak

Gerrit van Dok

1-0

Peter van Putten

Afwezig met geldige reden

 

Joop Kuijer

Afwezig met geldige reden

 

Marco van Wijk

Afwezig met geldige reden

 

Jos Lohmann

Ron de de Vink

0-1

Frank de Geus

Jasper Ittmann

1-0

Sven Damen

Afwezig met geldige reden

 
       

Ranglijst bijgewerkt t/m ronde 27

Nr

Naam

Punten

Wa

Gsp

Gw

Rm

Vl

Perc

Al

1

Bert Kuijer

470,00

23

27

22

4

1

88,9

1W

2

Ron de de Vink

395,33

22

23

15

4

4

73,9

5Z

3

Martin Zwanenveld

323,17

21

21

12

1

8

59,5

3Z

4

Gerrit van Dok

302,67

20

25

9

7

9

50,0

1Z

5

Paul Verkooijen

286,00

19

18

8

5

5

58,3

2Z

6

Marko Bosnjak

238,67

18

20

9

1

10

47,5

3W

7

Marco van Wijk

225,33

17

21

7

0

14

33,3

7W

8

Niels Kuijer

222,00

16

24

5

2

17

25,0

3W

9

Frank de Geus

205,00

15

14

11

1

2

82,1

1W

10

Jos Lohmann

202,67

14

17

6

1

10

38,2

1W

11

Jasper Ittmann

172,33

13

23

3

0

20

13,0

3Z

12

Sven Damen

171,50

12

15

5

1

9

36,7

1W

13

Peter van Putten

120,50

11

9

4

0

5

44,4

1W

14

Joop Kuijer

65,33

10

5

0

0

5

0,0

1Z

 

Ronde 27 (4 mei)

Van onze speciale verslaggevers

Ron:  "Jammer dat je er niet was. De partijen waren interessant. Ik hoop dat Paul of Bert je de partij stuurt.

Bert speelde namelijk e4 omdat hij toch niets te verliezen had en vervolgens het Evans gambiet. Dat deed hij waarschijnlijk niet het best met Da4, want Paul kwam toch duidelijk beter te staan.(zie hieronder diagr.1)  In een complexe stelling offerde Paul een stuk waar hij 3 pionnen voor had. Bleef aldoor erg spannend. In het eindspel staat Paul m.i. op winst omdat het paard geen 3 pionnen kan tegenhouden…maar de beide heren kwamen sportief remise overeen. (hieronder, diagr.2)  ( Bert: Bij de zesde zet wist ik het al niet meer want dat stond niet in schaakmagazine. Daarna stond ik een hele tijd slechter maar ik wist het toch weer recht te breien. De uitslag was dus remise.)

Marko overspeelde Gerrit in een klassiek damegambiet, Gerrit stond aldoor onder druk en verloor dan ook uiteindelijk. (Gerrit: 'Ik heb gewoon slecht gespeeld; niet geconcentreerd genoeg, zodat ik na mijn 7e zet Pd7 al een pion verloor. (hieronder, diagr.3) Marko heeft het gewoon goed uitgespeeld; Ik kreeg geen kans om terug te komen.'  (hieronder, diagr.4) )  

Niels ging tegen Martin aanvankelijk gelijk op, maar geeft nog steeds te gemakkelijk iets weg….   Jasper had het moeilijk tegen Frank die met zwart een ontwikkelingsvoorsprong kreeg wat Jasper snel fataal werd.

Ik (Ron) mocht weer eens met zwart, nu voor de 4e keer achter elkaar (klopt toch iets niet bij het systeem van Paul) en wel tegen Jos. Die maakt er altijd wel een leuke pot van. Het werd weer Siciliaans met d3 en g3 waartegen ik altijd op gegeven moment e5 speel, maar nu zonder Pf6 en met Lg4. Ik kwam erachter dat dit toch moeilijker spelen is. (hieronder, diagr.5) I.p.v. 11…, f5 is ook 11. …, exf4 gevolgd door 12…, d5 mogelijk. Direct 12…Dd7 is trouwens beter dan  12…Tb8. Dat is alleen maar goed als Jos 13. Pc4 speelt. Jos speelde sterker en scherper 13. g4 en had daarna beter op f5 kunnen slaan. Toch stond hij de hele partij iets beter, ik kan beter op e4 slaan, dan op f4 en dan mijn paard naar e5 spelen. Dit blijven toch moeilijke stellingen. Pas na 21. e5 (hieronder, diagr.6) was hij het lichte voordeel kwijt en blunderde met 23. La6?   Zowel 23. Tf3 als Kg2 hielden remise. "

diagr1. 

27BertPaul1  27BertPaul1

Houdini vindt hier 9. Da4+ niet echt veel slechter dan 9. Le2 of 9. Ld3. Maar heeft wel bezwaar tegen zet 8. d5. (waarna ….  Pc6-a5 kwam   -0.78) ) Hij had de voorkeur gegeven aan (na 7. d4 d6 )  8. Ld3 (-0.22)

diagr.2

27BertPaul2  27 BertPaul2

Houdini vindt deze stelling beter voor wit,  maar zelf heb ik niet zulke goede ervaringen met Houdini in dit soort situaties.   Ik denk echter ook niet dat Ron gelijk heeft  ("In het eindspel staat Paul m.i. op winst omdat het paard geen 3 pionnen kan tegenhouden."). In het ergste geval kan dat paard ook nog tegen twee pionnen geofferd worden en zie dan dat toreneindspel met wit maar eens te winnen.

diagr. 3

27MarkoGerrit1 27MarkoGerrit1

7 ….  Pfd7?  (7…Nbd7 8.cxd5 exd5 9.Bd3 Re8 10.0–0 c6 met slechts iets beter spel voor wit). 8.Bxe7 Qxe7 9.cxd5 (Tja, die pion ben je kwijt: 9 …  exd5 10. Pxd5) Nb6 10.dxe6 Bxe6  ( +1.25)

diagr. 4

27MarkoGerrit2  27MarkoGerrit2

Een leuke stelling. Door Marko leuk gespeeld. 27.Txc7 g5   (Gerrit ziet het paard naar e6 komen en het daarom kennelijk niet meer zitten en zoekt nu wilde complicaties. Maar toch was beter geweest:  27…Txc7 28.Txc7 Txc7 29.Pe6+ Kf7 30.Pxc7 Ke7 31.Pe6 Kd6 32.Pc5 en er moet nog geschaakt worden (+0.55))  Na 28 d6! is er weldra voor zwart echt geen lol meer aan. (+1.80)

diagr.5

27JosRon1  27JosRon1

 11. .. f5  (11. exf4 Lxf4  12. d5 =)  12. Na3 Rb8  13.g4  Dd7  (fxg4!?)  14. Le3 (fxe5!)

diagr. 6

27JosRon3  27JosRon3

21 …  dxe5  22. Lxb7 (Le4!?) Txd3  23. La6?? (Kh1!! 0.04) Tg3+ waarna pion g4 verloren gaat.

 

 

Een nieuwe Geus

De erenaam Geus zou ontstaan zijn toen de edelen die het smeekschrift aanboden aan de landvoogdes, in 1566, door een van haar hoflieden werden betiteld als ' bedelaars' . "Madame, ce ne sont que des gueux" .  In 1568 begon de 80jarige oorlog. De term Geus werd een erenaam voor de vrijheidsstrijders, die vochten voor onafhankelijkheid. Met succes. In 1648 was de oorlog over, en de Republiek der 7 verenigde Nederlanden een feit. We hebben dus heel wat  aan die Geuzen te danken.

Wij kunnen dus met trots vermelden dat we een nieuwe Geus in onze gelederen hebben mogen begroeten:

LARS DE GEUS

LarsWEB

We hopen dat hij net zo'n dappere strijder mag worden  (liever niet in een 80-jarige oorlog, maar gewoon achter het schaakbord) als zijn ouders en voorouders.Hoera, hoera, lang leve de Geus. En moeder (die vooral natuurlijk) en vader: proficiat.

Een zware verantwoordelijkheid rust nu op de schouders van Frank: Schaken kun je niet vroeg genoeg leren. Binnenkort beginnen, bij het naar bed brengen, elke avond, voorlezen uit Euwe's 'Hoe oom Jan zijn neefje leerde schaken.'