Hersenfitness 48 + Oplossing

Train uw voorstellingsvermogen zonder computer en houtjes.

De heel fanatieke schakers zullenonderstaande tamelijk recente stelling herkennen. Lijkt me niet erg. Veel lezers van deze rubriek  zullen dat niet, denk ik.  Een schaakvriend whatsappte me na de zet van wit : wat een blunder.  Iets voor een simpele amateur .  Zoiets mag een professional toch niet spelen. Schande!.’

Mag waar zijn, maar toch. ik vermoedde wel wat , maar zag het complete  vervolg ook niet  gelijk.   

Wit speelt c4-c5.  is dat echt een blunder? Waarom dan wel?  Of kan wit toch  nog ontsnappen?  Daarvoor is een aantal zetten vooruit denken echt wel nodig! Mooi genoeg voor training voor amateurs, zonder computer of stukken.

Hersenfitness48
 1. c4-c5

Ja, het is echt een blunder! Hebt u de stelling herkend? Het was de 9e partij van de match om het WK in december 2021, Nepo( enz.)- Carlsen . Ditr was wel de beslissende fout van Nepo . Hierna kon hij de wereldtitel wel vergeten. Maar Carlsen wilde het niet zomaar geloven. Hij moest nog even goed kijken. En dan moet je toch even 4 zetten diep om te zien of daar nog een adder onder het gras zit. Nee dus!

Goede (vooral complete) antwoorden van Gerrit, Paul (na een klein duwtje), en Hugo.

De stelling deed velen denken aan de eerste partij om het WK in 1972 waarin Fischer tegen Spassky in een remisestelling een loper ‘offerde’ tegen 2 pionnen, door ook die loper op te laten sluiten. Het is nooit duidelijk geworden of hij iets verkeerd zag in het vervolg, of dat hij expres verloor om zijn tegenstander te intimideren. Ik geef je een voorgift! Win ik nog! De tweede partij kwam hij niet opdagen. Stond dus direct met 2-0 achter. Maar verpletterde daarna Spassky! Maar in onderstaande stelling was het zeker geen opzet. Gewoon een blunder!

Hersenfitness 47 + Oplossing

Zonder computer of houtjes. Train uw voorstellingsvermogen.

Onderstaande stelling kreeg ik opgestuurd van Kees Kerkdijk. Waarvoor veel dank!

Hersenfitness 47

Hij schrijft erbij:

Hier een stelling uit een NHSB wedstrijd 28 nov 2014 ZSC Saende-Purmerend 3  De opgave luidt:   Zwart is uiteraard aan zet. Hij heeft een mooie vrijpion.  Hoe kan hij het in een paar zetten uitmaken??

Na overleg met prof mr dr K. wil ik de opgave een beetje veranderen:

Zwart is uiteraard aan zet. Hij heeft een mooie vrijpion.  Voor zwart zijn slechts 4 zetten mogelijk. Drie ervan kunnen tot remise leiden.  Eén ervan verliest in een paar zetten.

Welke zet verliest zeker snel? En hoe?

Kees Kerkdijk vreesde dat de nieuwe redactie het probleem te eenvoudig zou maken. Dat viel mee. Ik kreeg opnieuw erg weinig reacties binnen. Dus het was kennelijk nog steeds wat te veeleisend voor velen. (???) Paul dacht dat de verliezende zet Ke4 zou zijn en Gerrit meende kd5. Maar Hugo zag de goede oplossing: Kf6 verliest snel

Hersenfitness 46 + OPLOSSING+ Wanhoopskreet

Train uw voorstellingsvermogen. Zonder schaakprogramma. Zonder stukken (?)

Nu eens wat anders . Iets uit eigen praktijk. Geen gewoon schaakprobleem.  

Ik weet uit ervaring (maar dan vanuit de Colle) dat het in de volgende stelling zeer verleidelijk is om te offeren op h7. Maar dat het soms toch niet goed is. Maar hoe zit dat hier? Dit is toch weer iets anders dan mijn Colle-ervaring.nu

Deze stelling had ik dezer dagen op internet, bij Helena, Ik heb het er maar op gewaagd. Het is in ieder geval ook een puzzel voor de tegenstander.

 1. Lxh7 !?

Wat vindt u? Is dit

 1. Heel goed
 2. Redelijk
 3. Knudde

?    En waarom?

Wanhoopskreet:

Dit schaak’probleem’ brak alle records. Nog niet eerder kreeg ik zo weinig reacties binnen. Namelijk slechts één! En de aankondiging van één, waar ik nog even op wachtte, maar die nog niet binnen kwam.

Nu werd ik nog niet eerder overspoeld met reacties, maar dit was toch wel erg karig. Dan begin je je toch af te vragen wat de oorzaak ervan is en of het wel zin heeft om met deze rubriek door te gaan.

Ik overwoog een aantal oorzaken:

 1. Het was dit keer geen gewoon schaakprobleem met een simpele oplossing.
 2. Men zit niet zo te wachten op een stelling van een andere amateur uit de onderbondspraktijk. Moet wel een beetje klasse hebben.
 3. Omdat de clubavond weer in ere was hersteld hoefde men niet meer zo nodig uit te wijken naar de eigen website voor training ‘van het voorstellingsvermogen’ met behulp van schaakvraagstukjes.
 4. Men heeft zowiezo niet zo veel belangstelling voor alles wat maar zweemt naar schaak’theorie’ . Men speelt schaak gewoon voor de spanning en liefst om te winnen. Het is maar een spelletje.
 5. De website is leuk om te zien wat de stand is en desnoods om te zien wat er over je eigen partij wordt geschreven en de rest is niet zo interessant.
 6. Men denkt: Ja sorry, daar heb ik allemaal geen tijd voor. Ik heb wel wat anders te doen!
 7. ???

Ook op mijn vraag (nu en eerder) of u zelf niet iets heeft wat leuk is om voor de site te gebruiken kreeg ik geen enkele reactie. Ik kan me niet voorstellen dat u geen enkele partij in uw boekjes heeft waar u met enige trots aan terugdenkt. Of met afschuw, wegens een verschrikkelijke misser. Of iets waar u achteraf alleen nog maar om kunt lachen. Na 10 jaar (of langer?) schrijven voor uw website heb ik wel eens behoefte aan inspiratie. Dat gaat nu ineens wel weer een grotere rol pelen omdat er nu weer geen clubavonden met te bespreken partijen meer zijn. De rubriek “Uit de kast gekomen’ is wel voltooid. Ik heb nog wel veel boeken in de kast, maar die lijken me niet zo geschikt voor een verhaaltje op de website. Hoe dan nu verder? Wat interesseert u zodanig dat het voor mij nog nuttig is om voor uw website te blijven werken.

Want dat is ook nog een puntje. Ik vind het werken voor uw website nog steeds een leuke tijdpassering. Doe ik tenminste wat nuttigs. ( Dacht ik altijd.) Maar het kost me wel steeds meer energie en tijd. Door een ouderdomsprobleem met mijn ogen ( macula degeneratie) kan ik steeds moeilijker lezen (en schrijven). Ik zit op 20 cm van een groot scherm en dan nog vallen er letters of delen van letters weg. Dus ik moet veel tijd besteden aan het steeds weer verbeteren van mijn ( ook digitaal verder vergrote) tekst. Het is vervelend, maar je raakt er aan gewend. Er bestaan ergere dingen. Ik weet niet hoe lang ik nog voor u kan schrijven, maar dat zien we dan wel weer. Nogmaals, ik doe het graag, maar gezien mijn fysieke omstandigheden produceer ik liever geen overbodige informatie meer, waar niemand op zit te wachten.

Na al dit gejammer, waar ik hopelijk nog wel een inspirerende reactie op mag ontvangen op mijn mailadres, nu maar even

de oplossing van hersenfitness 46:

De enige reactie kwam van Martin, die schreef dat volgens hem het antwoord moest zijn: redelijk!

En dat is juist! De motivatie die hij erbij voegde was niet helemaal compleet, maar hij zat goed op het spoor.

Ik schreef dat ik niet wist of het offer hier wel goed zou zijn , maar dat ik het risico maar nam, omdat er toch ook voor de tegenstander heel wat aan te kluiven zou zijn.

Niet moeilijk te zien is dat na Lxh7 10. Kh8 niet goed is. Het is op zijn mist pionverlies. Ook nog wel te overzien is dat na het dus wel noodzakelijke 10. … Kxh7 en 11. Pg5+ een terugtocht naar de 8e lijn voor zwart onvoldoende oplevert. Maar wat als zwart uiterst koelbloedig 11. … Kg6 speelt? Ik wist nog van ooit een partij van me in de externe dat dat best lastig kan worden. En hier gebeurt dat ook. Zwart hoeft dat niet te verliezen, maar moet dan wel heel erg zijn best doen. Hier ging het dus als gehoopt. Zwart raakt langzaam toch in het nadeel, omdat de stelling levendig en lastig is, en wit wint de partij. De kritieke fase zal ik hieronder als ‘levend diagram’ laten zien: (Voor de zekerheid: +- betekent heel groot voordeel voor wit en een + met een – eronder betekent flink voordeel voor wit)

Ik wacht nog even op een reactie op bovenstaande jammerklacht voor ik Hersenfitness 47 ga opzoeken.

eindcorrectie moet nog plaatsvinden.