Viktor de Verschrikkelijke

Tip:    u kunt foto's en diagrammen vergroten door ze aan te raken. Bij tablets verandert dan de kleur. Dan gelijk loslaten. Let op, dit is niet het vergroten van het hele scherm. Daardoor wordt de foto onscherp. Bij laptops is wellicht aantikken van de foto voldoende. (Let op dat u daarna niet op een kruisje klikt, want dan kunt u helemaal opnieuw beginnen, maar op een of ander pijltje naar links.)

 

In Dortmund was er bij het Sparkassen-toernooi   – als bij alle grote toernooien-  ook een boekenstal. Nu ik net weer wegens ruimtegebrek een stuk of veertig schaakboeken heb weggedaan en omdat ik tegenwoordig dweep met de op het scherm naspeelbare schaak-e-books van Everymanchess probeer ik mijn hebberigheid in bedwang te houden. Dat valt niet mee.

 IMG_6949bWEB

FOTO 6949bWEB

Maar ja, de geest is gewillig, maar het vlees is zwak. Ik bezweek voor een boekje dat ik in Nederland nog nooit gezien had:     Martin Breutigam    "Todeskusse am Brett,  140 Ratsel und Geschichten der Schachgenies von heute".  Uitgave "Verlag Die Werkstatt",  2. Auflage, 2013

Ik bedacht een goede smoes: "Misschien heb ik er iets aan voor de website?"

Er stond ook een stelling in van Viktor Kortsnoi. Daar was ik ooit een fan van. Net als van Talj, Bronstein, Fischer, Donner, Larsen,  en meer van dat soort spannende jongens uit de tijd toen ik nog jong en vitaal was.

Viktor de Verschrikkelijke. Hij begon als Rus. Hij werd geboren in 1931. Leerde schaken toen hij 6 werd. Werd grootmeester in 1956 en voor het eerst kampioen van Rusland in 1960. Kampioen van Rusland worden was toen bijna nog moeilijker dan wereldkampioen worden. Er was daar een enorme concurrentie. (Een honderdtal supergrootmeesters verdienden de kost met schaken. Het was ook een manier om af en toe even in het vrije westen te mogen rondkijken. Weliswaar  altijd met een bewaker van de KGB achter je, maar toch.) En iedere keer trokken ze daar weer een nieuw blik met grootmeesters open. De communisten deden er alles aan om de Sovjet-hegemonie op schaakgebied te handhaven. Kapitalen investeerden ze erin.

Kortsnoi zou het kunststukje -kampioen van Rusland worden-  nog enkele keren herhalen. In 1970 voor de vierde keer! Hij won heel veel grote toernooien. O.a. twee keer ons Hoogoventoernooi, waaraan hij ontelbare malen deelnam. Hij was ettelijke keren heel ver in de strijd om het wereldkampioenschap. Maar iedere keer werd hij het net niet: Hij werd wel gekwalificeerd als  "De sterkste net-niet-wereldkampioen ooit."

1974 Karpov- Kortsnoi  12,5 – 11,5       1978  Karpov – Kortsnoi  6-5          1981  Karpov – Kortsnoi  11-7     1983  Kasparov – Kortsnoi  7- 4

Er was wel vaak veel tumult rond Kortsnoi. Bij de matches om het WK wilde Kortsnoi dat de wedstrijdleiding zou verbieden dat Karpov bekertjes vruchtenyoghurt kreeg uitgereikt, want de kleur van de yoghurt zou een geheime boodschap kunnen betekenen. En ik herinner me iets van iemand in het publiek die zou zijn ingehuurd om Kortsnoi (of Karpov?) te hypnotiseren.  Hij kon ook vreselijke dingen zeggen. Toen hij een keer van Susan Polgar had verloren,  was onze zuurpruim  heel complimenteus:  "Dit is de eerste en de laatste partij die jij ooit van me won!"  En tegen een andere tegenstander nadat hij verloren had:  "Wat een verschrikkelijke slechte stijl hebt u. Volkomen waardeloos!"

Maar het meeste opzien baarde zijn vlucht naar het vrije westen in1976. Na hier het IBM-toernooi te hebben gewonnen, dook hij onder in Nederland en vroeg  asiel aan. Later vertelde hij dat dat niet zozeer om politieke redenen was, maar omdat hij zich in zijn schaakcarrière belemmerd achtte. Met die asielaanvrage ging het hier echter zo lekker niet. Hij kreeg een voorlopige verblijfsvergunning, en mocht  derhalve aan het Nederlands  kampioenschap deelnemen in 1977. Dat won hij natuurlijk. Omdat het allemaal te veel voeten in de aarde had, vertrok hij naar Zwitserland, waar hij wel werd geaccepteerd. Daar woont hij nog.

En hij bleef maar schaken. Iedereen wist dat Kortsnoi niet zonder kon. Hij zou ooit – maar dat moment leek nog heel ver weg –  schakend de kist ingaan.

Ik zag hem in 2008 in Krasnapolsky bij het toernooi van veelbelovende jongeren, tegen grote namen uit het verleden. Daar speelde Caruana, toen 15 jaar oud, tegen Kortsnoi, 77 jaar.  Ik heb in mijn archieven de heel slechte foto gevonden die ik toen van ze maakte. Als u belooft deze foto niet aan te klikken om te vergroten, mag u hem wel eventjes zien: 

IMG_2618.JPGKortsnoiBWEB

IMG_2618.JPGKortsnoiBWEB

Caruana won. Toen al.  Kortsnoi verloor. Toen pas.

Iedereen wist: Kortsnoi blijft schaken tot zijn laatste snik. Ik vond na deze partij minstens 50 nog latere  partijen van hem. Doch in 2012 kreeg hij een beroerte. En zijn familie kondigde aan dat het nu echt met schaken afgelopen zou zijn. Je zou toch denken dat die Viktor wel beter zouden kennen.

Want……   in 2014 dook hij toch weer op!

Hieronder wat Ligterink daarover onlangs schreef in De Volkskrant  (Dat doet hij goed hoor! Veel beter dan ik.) :

"Twee weken geleden ( ES: in 2014 dus), een paar dagen na zijn 83ste verjaardag, keerde Viktor de Verschrikkelijke alsnog terug. Op uitnodiging van de universiteit van Leipzig speelde hij een match van twee partijen tegen de 79-jarige Wolfgang Uhlmann, een meervoudig kampioen van de DDR, die zich in 1970 kwalificeerde voor het kandidatentoernooi. Uhlmann viel in voor Boris Spassky, die zich om gezondheidsredenen had afgemeld.
Fysiek was Kortsjnoi zichtbaar ouder geworden, maar in alle andere opzichten was hij niets veranderd. Hij mompelde verwensingen naar een cameraploeg, die het moment filmde waarop zijn vrouw hem in zijn rolstoel uit zijn jas hielp. Aan kinderen gaf hij bereidwillig handtekeningen, maar met zichtbaar misprijzen voldeed hij aan het verzoek van volwassenen om een van zijn boeken te signeren.
Schaken bleek hij nog te kunnen. Kortsjnoi won de match met 2-0 na een overtuigende zege in de eerste partij en een fortuinlijke ontsnapping in de tweede. Tijdens een persconferentie verzekerde hij zijn gehoor dat we in de toekomst nog van hem zullen horen en dat zijn liefde voor het spel ongebroken is: 'Het schaakspel neem ik mee mijn graf in.'
Daags na de tweekamp gaf Kortsjnoi een simultaanseance aan tien borden  (!!!!) , die hij met 7,5-2,5 won. Een van zijn bedwingers was de 9-jarige Axel Nguyen, die zijn grote tegenstander zag struikelen in gewonnen stand. Kortsjnoi ondertekende het notatieformulier van zijn tegenstander met de mededeling 'U stond totaal verloren.'

Na mijn totaal overbodige uitweidingen hierboven nu dan eindelijk de stelling uit het boekje:

StellingKortsnoi   stelligKortsnoi.jpg

Tatai-Kortsnoi (meer gegevens heb ik nog niet kunnen vinden.)  Zwart speelt en wint!

Wat is het mooi allemaal. Van schaken valt altijd te genieten. (Vooral als je het zelf niet meer doet.)   De oplossing zet ik binnenkort  bij "Schaakproblemen"

Bij het snuffelwerk voor bovenstaande vond ik ook een miniatuurtje, waarin Kortsnoj in 13 zetten verloor. Daarna zat hij een uur verbijsterd achter het bord.  Als ik binnenkort  iets produceer over miniaturen  (waarom stuurt u me  niks?)  zal ik die ook benutten.

 

 

Reisje naar Dortmund, schaakstad

 

Bij gebrek aan recent schaaknieuws uit Midden-Beemster maar elders op zoek gegaan. In Nederland niet veel te beleven. Dortmund heeft niet alleen een sterke Fussball-Manschaft, maar ook veel schakers!

Met de ICE is Dortmund een eindje van niks. Denk je. Maar zowel heen als terug flinke vertragingen, renpartijen naar andere perrons, extra overstapplaatsen.

Een beetje schaakfanaat heeft dat er graag voor over: Dortmunder Sparkassen chess-meeting 2014. En Paul heeft al eens gezegd dat hij zo'n fotoverslag van een toernooi wel leuk vindt en dat de schaakclub graag mijn hotelnota wil voldoen.

 

DortIMG_6955bWEB

 IMG_6955bWEB

Wel een hele zit zo'n middagje schaak, maar de stoelen in het 'Orchesterzentrum' zaten geriefelijk. We waren er vrijdag 18 juli van 15.00 tot 20.00 uur. Alle bezoekers een koptelefoon met onafgebroken heel goed commentaar. Wegens mijn onstuitbaar voortschrijdende doofheid verstond ik die zoetjes fluisterende commentaristen soms niet helemaal, en vroeg het dan even aan André, maar die bleek dan net even in slaap gevallen. Dat goede voorbeeld bleek ik af en toe ook even te volgen. Dat lag zeker niet aan de partijen die heel boeiend en leerzaam waren.

 

Een gevecht op hoog niveau tussen Kramnik en Caruana. (21 jaar, elo 2787)  Kramnik is dit toernooi niet echt in vorm. Het is haast genant om hem na elke zet gelijk weer te zien wegrennen. Zijn toiletbezoek is  werkelijk imponerend. Ooit bij een match om de wereldtitel maakte Topalov er een scène over. Liet onderzoeken of er computers of communicatieapparatuur in het toilet waren verborgen. Kramnik beledigd! Hij heeft een ziekte, en moet echt, steeds. Lastig genoeg voor hem. Maar misschien voor een tegenstander ook! Die voelt zich niet serieus genomen. De opponent komt alleen even aansnellen om een zet te doen. En weg is hij weer. Maar Caruana trok zich er niets van aan en maakte met zwart moeiteloos remise.

DortIMG_6869bWEB

 DortIMG_6869bWEB

en:

DortIMG_6924bWEB

IMG_6924b5WEB

Leko:   (35 jaar, elo 2737) Al jaren de belofte voor de toekomst. 'En dat zal hij altijd blijven'. Hij won van de sterke Duitser Naiditsch. (28 jaar, elo 2705) Was een heel knappe partij.  Ik zei tegen André "Ik wist niet dat hij ook kon winnen." Omdat Leko langzamerhand een remise-koning is geworden. (Als Giri niet gauw verandert, wordt hij de opvolger van Leko.)

DortIMG_6868bWEB

DortIMG_6868bWEB

Ponomariov (29 jaar, elo  2723, won Dortmund in 2012, in 2002 even wereldkampioen op z'n 18e! ) tegen een Duits talent Baramidze ( 26 jaar, elo 2616 ) die verrassend fris en spitsvondig schaak liet zien. Met kunst en vliegwerk hield hij remise.

Dort18Pono

  Dort18Pono

Na 52 …. Df4!  53. Lxb3 Dc1+  staat zwart twee pionnen achter in een eindspel ongelijke lopers. Nou ja , één pion wint hij terug na  54. Dxc1  Lxc1  55. c4 Lxb2  en je kunt het natuurlijk altijd proberen  (staat die zwarte koning niet te ver weg van promotieveld c8?) , maar echt, bijna elk eindspel met ongelijke lopers is remise. De enige die daar m.i. nog steeds aan twijfelt is Gerrit. Pono weet het natuurlijk ook wel, maar hij is waarschijnlijk boos en wil nog even pesten.

Dort18Pono2

  Dort18Pono2

Na Kd7 is het natuurlijk potremise. (was het al)

DortIMG_6867bWEB

DortIMG_6867bWEB

en Meier (elo 2632 , de nummer 4 van Duitsland), bereikte tegen  de  keihard voor winst vechtende Adams (elo 2743, en winnaar van Dortmund in 2013) ook remise.

Dort18Adams

  Dort18Adams

Na 41 …. Lf4 gelooft niemand meer in een goede afloop voor wit. Een gezonde pion achter. Maar hij zwoegt door en Adams laat hem glippen.

Jaja, als we wakker waren, en dat was gelukkig toch ook wel veel het geval, viel er veel te genieten. Dus wegens enorm succes besloten we ook zaterdag en zondag de schaak-concertzaal maar op te zoeken. Ook al omdat het in Dortmund bloedheet was. En je kunt toch niet permanent koud Duits bier op beschaduwde terrassen drinken en ijs eten. Die zaal was airconditioned!

DortIMG_6919cWEB

 DortIMG_6919cWEB

Zaterdag, 6e rondeKramnik – Leko   Het dame-Indisch is bijna net zo saai als het Klassiek Damegambiet. Na zet 8 ga je toch het liefst gewoon naar huis:

Dort18(6)Kramnik

   Dort18(6)Kramnik

Bijna volledig symmetrisch. Zo'n echte topgrootmeester-partij. Nergens wordt het evenwicht verstoord. Bij dit toernooi mag niemand remise aanbieden!! Dus maar  gewoon doormodderen tot je samen stiekem een herhaling van zetten afspreekt. Kramnik is niet in vorm, misschien zelfs ziek, en Leko vindt remise altijd best.

Maar gelukkig waren er nog leukere dingen te beleven:  Caruana-Adams was heel boeiend. Die Caruana is echt een topper geworden. (21 jaar, elo 2789, 4e op de wereldranglijst)

DortIMG_6920bWEB DortIMG_6920bWEB

Baramidze tegen Meier. Ongeveer even sterk. Die mannen zullen elkaar wel kennen: Duitsers, schelen in leeftijd niet veel,en zullen beiden wel in het Olympisch team zitten dat binnenkort (wellicht) in Noorwegen, bijv. tegen Nederland moet spelen. (Altijd spannend: Nederland-Duitsland.) Het ging vandaag gelijk op, maar er gebeurde wel het een en ander. Boeiend om te volgen, maar echt voordeel zat er voor geen van beiden ooit in.

Tamelijk sensationeel was de overwinning van de derde en sterkste Duitse grootmeester Naiditsch (2705) op Ponomariov.  Het was een standaard Spaanse opening (Breyer-variant) waarna het er aan beide zijden behoorlijk Spaans aan toeging. Naiditsch had het initiatief.

Dort19Naid1

 Dort19Naid1

Na 34 Pe5-g4 (met akelige witte dame-dreigingen over de verzwakte zwarte velden, en paarddreigingen op f6 en h6)) krijgt Naiditsch een klein maar onmiskenbaar voordeel. Hij wint in ieder geval een pion.

Dort19Naid2

 Dort19Naid2

En deze spannende stelling (let op het detail 38  …. Lxf3  39. Da3+! (behalve schaak ook dekking voor f3) gevolgd door Kg7  40. Pxf3 Kxf6 41. Db2+ raakt de zwarte koning in de problemen. Naiditsch liet de prooi niet meer ontsnappen.

zondag, ronde 7, de laatste.

Als je pech hebt schuiven die grootmeesters gauw nog even remises (eindstand staat al vast), en dan snel naar huis. Maar dat ging gelukkig nu niet zo.

DortIMG_6942bWEB

  DortIMG_6942bWEB

Hoewel de toernooi-overwinning voor Caruana al vaststond, en hij dus inderdaad een snelle remise schoof met Leko, viel er verder nog veel moois te beleven.

DortIMG_6941bWEB

 DortIMG_6941bWEB

Ponomariov  wilde eerherstel na zijn nederlaag van de vorige dag. Kramnik speelde zijn octrooi-opening, maar daar had Pono natuurlijk op gerekend. En verdomd, ook hij flikte het. Een tweede overwinning op de Berlijnse variant van het Spaans.  Gaat die nu binnenkort toch weer in de doos met de beroemde, antieke, maar weerlegde openingen? Hij won een pion tegen Kramnik en liet zijn tegenstander daarna niet meer ontsnappen.

 

DortIMG_6940bWEB

DortIMG_6940bWEB

Naiditsch speelde Konings-Indisch tegen Meier .

Dat levert (bijna altijd) leuke stellingen op:

Dort20Meier

 Dort20Meier

Ik ken iemand bij Aris de Heer die zoiets likkebaardend zit te bekijken. Tijd voor wit om zenuwachtig te worden?  Nee hoor. De computer en de 'theorie' vinden dat wit wat beter staat. Hoezo? Wit gaat zeer spoedig met c5  aanvallen op de damevleugel, en trekt zich (bijna) niks aan van de zwarte bestorming van zijn koningsvleugel. Zo schijnt dat te moeten!

Ook deze partij wordt een spektakelstuk. Bloedstollende tafrelen, met waarschijnlijk pas tegen de tweede tijdcontrole (60e zet) een beslissende misser van Naiditsch. Het winstpunt bezorgde Meier een riante 2e plaats in de eindstand! Gezien de kracht van de tegenstanders zal hij daar heel tevreden mee geweest zijn.

Adams speelde een heel spannende partij tegen Baramidze. Misschien waren zij beiden wel de smaakmakers van het toernooi. Vechtschaak aan beide kanten.

Alweer een Breyer-variant van het Spaans. Rond de 18e zet maakte Baramidze een klein foutje, en schitterend bouwde Adams de druk op de zwarte stelling op. Baramidze kon niet anders doen dan met heel scherp spel proberen het witte voordeeltje te ontregelen. Dat lukte niet. Adams kreeg een pluspion, en dat was een vrijpion.  En toen dat gevaar eindelijk bezworen was, kwam er nieuwe ellende.

Dort20Bara  Dort20Bara

43. Pf5+  en zwart geeft op. Leuke stelling voor een leuk schaakproblemen-boekje. Kijk er maar goed naar. Ik zag het zo gauw niet. Maar we moesten de trein naar Duisburg halen. (Die had natuurlijk weer vertraging! Hoezo Deutsche Gründlichkeit?)  André legde het me in de trein uit: Na gxf5 volgt 44. Dxh5 en zwart gaat mat.  Na Kh7 volgt 44. Txb7 en 45 Dxc3  en 46. Pxe7 en wit staat een stuk voor. En 43 Kf6 is natuurlijk ook niks.

Eindstand na 7 partijen:

  1. F. Caruana, 5,5 (tjongejonge)

DortIMG_6925bWEB 

DortIMG_6925bWEB

  1. G. Meier, 4  (zozo)
  2. P. Leko, 4
  3. M. Adams, 3,5

DortIMG_6945bWEB

  DortIMG_6945bWEB

  1. A. Naiditsch, 3,5
  2. R. Ponomariov, 3  (tegenvallend)
  3. W. Kramnik, 2,5  (boe)
  4. D. Baramidze, 2   (had meer verdiend)

 

Hoe warm het was en hoe ver. Maar toch! Heel tevreden togen we huiswaarts. Met weer rare onverwachte overstapplaatsen, waren we met toch maar een half uur vertraging, na 'slechts' 6 uur reizen, weer thuis.

Volgend jaar ga ik met de auto. Iemand die mee wil rijden?

 

Ronde 3 NK. Mooi schaak en ander schaakmoois

Nederlands kampioenschap schaak 2014. Dit jaar in het Manor-hotel, Linnaeus-straat in Amsterdam.
Bij de mannen mis je wel wat namen, bijv. Giri, Timman, Smeets, Sokolov. Maar toch nog best interessant. Met wel de 'oude' rotten  Loek v. Wely, Tiviakov, Reinderman, Sipke Ernst,  Erwin l'Ami.  En wel met wat winnaars van de toekomt: Rob van Kampen (19 jaar, Elo) , Wouter Spoelman( 24 jaar) , Benjamin Bok (19 jaar) . Maar waar is van Foreest? (Europees jeugdkampioen tot 14 jaar) O ja, die komt eraan.
En alle belangrijke  vrouwen zijn er wel. Nou ja. Waar is Lisa Schut, de kampioene van vorig jaar?
Ik was er dinsdag 8 juli. Er viel veel te bewonderen. Veel schaakmoois.  Die schaaksters bijvoorbeeld. Ik dacht af en toe dingen. Dat mag toch! Maar ik ga dat hier maar niet publiceren. Dat zou maar tot ernstige conflicten leiden  met de schaaksters, met de vrouwenbeweging, en met familieleden.
Een fotograaf hoeft hier geen modellen in te huren. Schaaksters zijn gewend gefotografeerd te worden,  en o wat zijn ze tegenwoordig mooi! Zeg nu zelf:


NK3-IMG_5383bWEB 
NK3-IMG_5383bWEB
Anne Haast,  21 jaar, elo 2196, vorig jaar 2e achter Lisa Schut.
"Even een schietgebedje: "Mag ik die eerste plaats vandaag vasthouden?"

NK3-IMG_5384bWEB 
NK3-IMG_5384bWEB
Lisa Hortensius, 21 jaar,  elo 2162
"Ik moet vandaag tegen Thea Lanchava. Ik hoorde dat ze een poosje met schaken is gestopt. Ik hoop het maar. Nou ja, zelf heb ik het ook veel te druk met mijn medische studie."

NK3-IMG_6805bWEB 
NK3-IMG_6805bWEB
Anna- Maja Kazarian, 14 jaar, elo 2025
" Als debutant mag je verliezen. Ik heb nog zoveel jaren om sterker te worden. "

Smaranda Paduranu, 27 jaar, elo 2015     (kampioen van Roemenië in 2005 en 2010)
" Ach zo'n toernooitje met die meisjes hier,dat is toch een eitje! Vanavond nog een leuk potje met mijn vriend Jan Smeets. Daar kan ik tenminste van leren."

 NK3-IMG_6814bWEB
NK3-IMG_6814bWEB
Tea Lanchava,  39 jaar, elo 2286 ,   de NK-kampioen van 2012. 2e in Europa in 2006.
"Ik moet weer eens wat meer gaan schaken. Enfin, gaat lukken. Ik ben niet voor niks net weer eens lid van een schaakclub geworden."

NK3-IMG_6815bWEB 
NK3-IMG_6815bWEB
Peng : "Ze denken dat ik te oud begin te worden. Mooi niet. Je begrijpt dat ik die titel absoluut weer terug wil hebben! Ik ben nu 13x Nederlands kampioen geweest, en dat is een ongeluksgetal. Dat moet 14x worden. Tot nog toe gaat het goed! "

Ook nog wat moois op het bord? Zeker!
Lanchava is inderdaad nog niet helemaal op dreef. Hortensius speelt zo'n afschuwelijk klassiek damegambiet. Zoals u weet een opening waarvoor sommige mensen in onze club hun hele witte repertoire hebben omgegooid. Een commentator hoorde ik eens zeggen : Dat is zo totaal uitgeanalyseerd daar is geen eer meer aan te behalen. Je kunt nog maar het beste iets proberen met Lf4, ip.v. Lg5, en dan iets met lange rochade.  Lanchava kiest de ruilvariant en inderdaad 6. Lf4 en lange rochade. En aanvallluuuuhhhh met de pionnen op de koningsvleugel. Maar ook nu blijkt weer de lenigheid van de zwarte opening. ( Zelf ben ik er zo eens mee opgeknoopt door de vader van Pieter Worp)

NK3-Lanchava
        NK3Lanchava
15. Thg1 is eigenlijk al helemaal fout. ( Lh2 !?) cxd4  (of Pxf4 en daarna cxd4) 16. Lxh7 Pxh7 17. Pxf7  Kxf7  18. Lxd6 (ook g6+ is onvoldoende) Dxd6  19. Dxh7 dxc3 en zwart staat gewonnen. Lanchava rommelde nog 15 zetten door, maar was kansloos. Een redelijk sensationele uitslag.

Nog meer leuks? Jazeker. Bianca Mühren tegen Haast. Die kiest voor een Taimanov- variant van het Siciliaans. (Bert, opgelet!)  Bianca kiest voor een kalme, meer strategische opzet met 6. g3  Daarna  vliegt Anne Haast direct in de gordijnen: na 6 …. a6  7. Lg2 volgt nota bene :  h5 !? Powerbook kent het wel. Het scoort niet slecht. Maar heel gebruikelijk is het niet.

NK3-Haast
NK3Haast
Mühren reageert stoïcijns. Je doet maar! En toont na 8. 0-0 h4  ( ja, wie a zegt … ) 9. Te1 hg3  10. hxg3  aan dat  10 ….  Lc5 dan niet goed is  (10 … d6!?) 11. Pxc6 dxc6 12. e5 waarna zwart problemen krijgt met de ontwikkeling en de rochade. Mühren hoeft niet eens de scherpste zetten te zoeken. Heel rustig,  ogenschijnlijk bijna te rustig, wordt het stellingvoordeel uitgebouwd, resulteert dat in het winnen van een kwaliteit, en met grote precizie wordt dat omgezet in winst. Voor de eenvoudige regionale clubschaker een mooi voorbeeld van techniek. ( Onder dit artikel de hele partij naspeelbaar gekopieerd. Speciaal voor Ron. Ik moet er nog verder mee experimenteren.)


De piepjonge debutant Kazarian kreeg tegen Padrariu via een Taimanov-start toch een Scheveningse variant van het Siciliaans voorgeschoteld. Dat kan! En is soms een nuttige volgorde.

NK3Kazarian
NK3Kazarian
 
7. f4  Dc7  8. Le3 b5  9. a3
Altijd goed voor spannende en levendige partijen. Anja-Maja hield zich de Roemeense/ Nederlandse  goed van het lijf. Maar in de eindspeltechniek kwam ze nog wat te kort. Een  eindspel met een pion minder, maar wel met wat compensatie (zwart heeft een geïsoleerde dubbelpion) werd  ze van het bord getikt.


Peng (41 jaar, elo 2400) speelde met wit Engels ( c4, Pf3, g3, Lg2) tegen de geboren Roemeense Paulet. En stond al gauw gerieflijk.  Na een mindere 23e zet raakte Paulet echt in problemen. Rustig en bekwaam voerde Peng de druk op, en dirigeerde haar schijnbaar moeiteloos naar een totaal verloren eindspel met twee pionnen minder, aanhikkend tegen een vrijpion en een loperpaar. Bij zet 35 gaf Paulet (25 jaar, elo 2227)  op.


Hoewel de meeste aandacht om diverse redenen uitging naar de vrouwen, viel er bij de mannen ook genoeg te beleven.

NK3IMG_6812bWEB
NK3IMG_6812bWEB


Robin van Kampen die al drie keer meedeed met het WK, hoewel hij pas 19 jaar oud is (elo 2636) stond al gauw heel moeilijk tegen de ervaren grootmeester Tiviakov (elo 2656). Die van alles heeft bedacht om niet de hele schaaktheorie in zijn hoofd te hoeven hebben. Bijv. met zwart -zo'n beetje als enige- het gewone Skandinavisch. Daar weet hij dan ook alles  van! Ik zag hem dat eens tegen Anand spelen. Alle commentatoren stonden het hoofdschuddend aan te zien. "Dit is een totaal verloren stelling voor zwart!" "Dit is echt niet speelbaar!"  Maar het werd remise! En met wit 1. e4  c5  2. c3  (Alapin-variant) Door veel zwartspelers verafschuwd.
Nu week hij weer anders af van het 'normale' werk: 1. e4 c5  2. Pc3 Pc6  3. Pge2!? d6 4 d4 cxd4 5 Pxd4 e6 6 Le3 Pf6 7 f3 Le7 8 Dd2 O-O 9 g4 a6 10 O-O-O Pxd4 Best nog veel  partijen in Powerbook, maar toch pas op de 5e plaats. Vandaar dat het van Kampen (zwart) wel een beetje verrast moet hebben. Vooral ook dat Tiviakov de aanval zocht met een pionnenstorm op de koningsvleugel, terwijl Tiviakov  meer is van het rustige, en degelijke. Neemt niet weg dat van Kampen goed partij gaf. Het werd dus een boeiend gevecht, in zulke stellingen valt wit aan de ene zijde van het bord aan, en zwart aan de andere zijde. Wie komt het eerst? Maar Tiviakov stond toe dat zwart de dames ruilde, en dan wordt het toch al gauw wat minder zenuwslopend.

NK3Tiviakov
3NKTiviakov
20 Pf5  
Hierna stond Tiviakov volgens de computers een klein beetje beter. Het werd een eindspel met een kwaliteit meer voor T. maar een pion meer voor v.K. Interessant voor de amateur.


 NK3Tiviakov3
3NKTiviakov3
Na 45 …. h4    :  Van Kampen speelde zo actief en scherp dat het zelfs een Tiviakov niet lukte het spel te winnen. Na 46 Ka2  (Tb8!?) heeft wit geen voordeel meer. Bij de 58e zet staakte hij zijn pogingen.

Sipke Ernst tegen Dimitri Reinderman.
Bij de echte schakers zijn in de opening  ommetjes om de tegenstander van zijn voorliefdes te beroven heel gewoon. Hier werd het met een omweg via iets wat op Benoni leek, eigenlijk een Tarrasch-variant van het damegambiet en daarna ….  Commentatoren weten het hoe en waarom altijd haarfijn te verklaren. Ik vind het maar ingewikkeld.

NK3Errnst0  NK3Ernst0

Het interessante en verrukkelijke van deze partij vond ik dat je kon zien hoe zulke grootmeesters zich bijna net zo verschrikkelijk kunnen verrekenen of zetten helemaal niet zien of aandurven als de brave 2e klas-onderbonders van Aris de Heer.

NK3Ernst

NK3Errnst

Wat een prachtige stelling. Als ik u was zou ik er eens op studeren. Dat komt natuurlijk door de zwakte van de zwarte velden bij de zwarte koning.  Ernst speelde 25. Lh8 Leuk natuurlijk! Dreigt Dg7 mat. De computer geeft echter het veel sterkere 25. f3 Waar moet die loper naartoe? Wat hij ook doet, er volgen altijd combinaties met Lxd5 en Pf6 of Lf6 Zwart kan gevoeglijk opgeven.  Waarom dan niet gelijk 25. Lxd5 ? Wegens Txd5 26. Pf6+ Dxf6! 27. Lxf6 Td1+ en wit kan de gewonnen dame weer inleveren en wat resteert voor wit is een remise-eindspel met 1 pion meer, maar ongelijke lopers.

In de parttij volgde 25. Lh8 f5 26. Lf6 Dxe4 27. Lxd8 f4 28. exf4 ? (Lg5!?) en zwart staat belabberd, maar lang zo beroerd niet als na 25. f3

En Reinderman? Hij zwoegde voort. Nog steeds zo goed als verloren. Tot zet 40.

3NKErnst3

NK3Ernst3

Misschien heeft het nog wat met de tijdcontrole te maken. Na 42. Lf2 blijven er goede winstkansen voor wit. Wat hij hier niet ziet (wat heerlijk dat zelfs een grootmeester zoiets overkomt) is

41. a5 ??  Pxc5  42. bxc5  Dd4+ en tot zijn verbijstering moet wit nu in de gaten hebben gekregen dat de zwarte dame blijft zeuren, en dat zwart met eeuwig schaak gaat ontsnappen.

Reinderman moet goed geslapen hebben. Een totaal verloren stelling toch remise geworden! Maar Ernst zal aanmerkelijk minder vrolijk gekeken hebben dan bij de start van het partijtje.

NK3IMG_5386bWEB

NK3IMG_5386bWEB

 

Benjamin Bok  (elo 2585 , 19 jaar, dus de benjamin in meer opzichten) tegen Erwin l'Ami (elo 2650, 29 jaar)

NK3IMG_6813bWEB

NK3IMG_6813bWEB

Bok hield kranig stand tegen de veel ervarener 'l Ami. Hij staat steeds een tikje beter.  Maar ja. Die l'Ami krijg je er niet zo gemakkelijk af. Rond de 32e zet staat er een eindspel op het bord met aan beide zijden K+T+ 6 pionnen. Geen bijzondere zwaktes aan beide zijden. Bok wil het kennelijk winnen. Het lukt hem inderdaad om een zwarte pion buit te maken.  Maar u weet, een toreneindspel … !! Hij wint het niet! Voor de eenvoudige toeschouwer geen opwindende taferelen, gewoon degelijk schaak wederzijds.

Tenslotte Wouter Spoelman (elo 2571, 24 jaar, Hoogste positie: 2 ) tegen Loek van Wely (elo 2657,41 jaar, 6 x kampioen)  . Volgens de commentator zou dit wel al eens de beslissende partij kunnen zijn voor het Nederlands Kampioenschap.

Natuurlijk kwam Loek van Wely te laat. Proberen indruk te maken? 'Ik kan jou gemakkelijk hebben. Tien minuten minder op de klok, maakt tegen jou niet veel uit.' Dus viel er voor  Spoelman niets anders te doen dan uit het raam kijken en te proberen zich niet te ergeren.

NK3IMG_5385bWEB

NK3IMG_5385bWEB

En inderdaad.

Het wordt een Engels met aan beide zijden fianchetto's van de loper. En al gauw komt er een  principieel moment:

 3NKWely1

3NKWely1

Zwart kan hier zijn mooie en noodzakelijke koningsloper opgeven en wit een vervelende dubbelpion op de c-lijn bezorgen. André zei altijd dat ik een loperpaar-fetishist was. Ik zou dat nooit doen. Maar ik kan ook niet schaken.  V. Wely wel, en die doet het gewoon.

Daarna neutraliseert hij de witte loper met Lh3. Daarna is er niets meer op de zwarte stelling aan te merken. Rond de 30e zet staat hij gewonnen. Twee pionnen meer!

3NKWely2

3NKWely2

 

 Maar …………..     Rond de tijdcontrole (was nu toch maar gewoon op tijd gekomen Loekie) komen de missers:

3NKWely3

3NKWely3

 

Na 38 …  .e3 is de partij voorbij.  v. Wely speelt 38 ….  Df5? en levert daarmee heel veel voordeel in.  Na 39. Dg7+ ! (eenvoudig maar doeltreffend) wordt het nog lastig. Wit speelt echter 39. Dc2 ????? en na Kg8 zou zwart totaal op winst staan. ( 40. Dc8 Df8+    of  40. Dc7+ Kf6 en wit komt niet verder en gaat tenonder aan de de zwarte pluspionnen ) . Echter … heel vaak komen de slechtere zetten als de tijdcontrole geweest is, alsof de spelers nog niet beseffen dat ze weer kunnen gaan nadenken.  40 … Df6  Dat is minder, maar nog steeds goed genoeg. Maar nog een blunder verknoeit alles voor onze meervoudige kampioen.

3NKWely4

3NKWely4

Na 43. …  Kg8  houdt zwart prima winstmogelijkheden. Hij speelt echter 43 … Kf8? en na 44. Db8+ Kg7  45. gxf4  zit er voor zwart niks meer in. Hallo!!! Het lijkt allemaal nog wel redelijk voor zwart, maar het is niet te winnen. Tjonge, wat een geknoei, het lijkt wel Martin- Paul ofzoiets.

U ziet er viel heel veel toe te lichten voor de commentatoren. John van der Wiel deed het boeiend. Ja hem herken ik wel, maar wie die andere  (de aangever) was (ook boeiend), heb ik niet kunnen achterhalen.

NK3IMG_5391bWEB

NK3IMG_5391bWEB

Moet nog vermeld dat in de pauzes van de commentatoren ( die mannen moeten toch even een pilsje drinken om de stembanden weer op gang te krijgen) er tegenwoordig culturele intermezzi zijn . Heel leuk! Ik mocht genieten van een docent van de universiteit van Groningen over 'Schaken en literatuur'. De spreker was een schaakfanaat, literatuur-kenner, Vlaming, blind, en ongelofelijk boeiend! Hij sprak voor de vuist weg een half uur in smetteloos Nederlands, met heel veel kennis van zaken: over de Walewein, over Canetti, over Nabokov, enz. Ik zat op het puntje van mijn stoel! Wat een intellligente man!

Piet Devos:

NK3IMG_5398bWEB

NK3IMG_5398bWEB

 

Ik zou er eens heen gaan naar dat NK. Ik ga zaterdag zeker weer.

 

Slot jeugdcompetitie

We hebben een nieuwe Jeugdschaak-kampioen.

Na de promotie van Marco naar de Senioren heeft Sven laten zien dat zijn 2de plek vorig jaar alleen gebaseerd was op zijn schaakkunde.

Hij heeft dit jaar slechts drie keer verloren en dat waren dan ook vooral leermomenten, om het in de toekomst beter te doen.

In de laatste partij konden Niels en Sven allebei het kampioenschap nog winnen en hun partij liet dat ook zien!. Beiden  bouwden hun stelling goed op,  lang voordat er enige vorm van aanval op het bord te zien was.

Helaas speelt de druk in zo'n laatste partij een grote rol en ook wat dat bettreft liet Sven zien een terechte kampioen te zijn, door geen fouten te maken. Niels die nog genoeg kansen had, bleek in de na-analyse, had daar meer moeite mee, en gaf onnodig een stuk weg in een toch wel moeilijke stand.

Sven heeft dit seizoen vaker met dit bijltje gehakt en liet dan ook geen steek meer vallen.

Gefeliciteerd Sven   namens Aris de Heer.

 

Eindstand 2013-2014

Pos

Naam

Prt

W

R

V

Score

1

Sven Damen

27

23

1

3

2279

2

Niels Kuijer

29

22

1

6

2132

3

Jasper Ittmann

28

22

0

6

2090

4

Koen Maij

28

18

2

8

1703

5

Amber Lagerburg

27

12

4

11

1310

6

Jeffrey van Lienen

29

13

1

15

1214

7

Max van der Kuyt

28

13

0

15

1149

8

Vincent Smit

29

11

0

18

1020

9

Sipko Metselaar

29

9

2

18

885

10

Nico Gao

30

2

5

23

429

11

Joey Prins

23

0

4

19

271

12

Onno

5

2

0

3

214

13

Younis Al Jabiry

2

1

0

1

72

14

Youssef Al Jabiry

2

0

0

2

0

Prijsuitreiking Jeugd 2014

Foto's Eddy Saraber. ( (Wegens een technische storing aan de kamera zijn enkele foto's niet zo briljant als u van mij gewend bent. Excuses daarvoor.)

 

 Ernstig bestuderen van de eindstand. "Krijg ik een prijs?"

 

   " Jeffrey  een eervolle 6e plaats. Net als vorig jaar."

 

Sommigen zijn zo blij met hun vaantje dat de kamerasluiter ze niet bij kan houden.  Gelukkig zijn ze wel scherp als ze schaken.

 

Koen  (tje).  Pijlsnel omhoog op de ranglijst. Zo jong en nu al op de 4e plaats! Waar moet dat volgend jaar naar toe?

                                

Dit jaar een bronzen "beker"  voor Jasper, onze gezelligste   jeugdschaker.  Elk jaar een plaatsje hoger!

       

   En dat vindt Niels ook. Volgend jaar kampioen?   De trotse familie op de achtergrond klapt voor hem natuurlijk het hardst.

 

De opvolger van Marco. De nieuwe sterke clubkampioen. Wij stellen u voor: SVEN DAMEN.

 

Ondanks alle strijd, grote vrienden! En veel blijven lachen samen!

 

Is die eindstand nu echt wel goed? Of was Niels toch beter dan Sven?  Of kan onze jeugdleider Martin niet goed rekenen?

 

Zoekplaatje: Wat gebeurt hier allemaal?  Vertelt Martin een grap, of maakt Jasper een foto voor zijn boek met hoogtepunten uit zijn leven. En wie wordt door Amber in de maling genomen?

En na de prijsuitreiking toch even gezelllig ……….. schaken natuurlijk

 

We kunnen er gewoon niet genoeg van krijgen.

 

Wel jammer dat mijnheer de nieuwe clubkampioen zich altijd overal mee moet bemoeien.  Gerrit doet een schietgebedje.

En na een spannend schaakjaar, een mooie vakantie, en dan hopelijk allemaal weer bij jeugdschaak Aris de Heer, op weg naar een mooi nieuw seizoen.

 

  Foto's  PRWEBIMG5238 t/m 5272