Verslag ronde 15

Tjonge, wat werd maandag het kluppie klein. Frank namelijk ‘bek af’ , Ab kennelijk andere bezigheden, Ron ook, Hugo nog niet hersteld, Paul door een misverstand alweer oneven, en Thomas waarschijnlijk nog niet genoeg bekomen van zijn formidabele eerste prijs afgelopen weekend. Dat moet heel veel energie gekost hebben. Maar volgende week vervallen bijna  alle corona-maatregelen. Wat zou het een feest zijn als we dan Bert weer zouden zien binnenstappen.

Toch drie aardige potjes. Martin opende Engels (1 c4) tegen Hans. Er zijn dan veel overgangen mogelijk. Hans maakte er Konings-Indisch van. Martin koos een dubbelfianchetto, de meest strategische voortzetting.

Martin: “In de geest van Bert mijn spel toch rustig blijven doorontwikkelen, de kansen komen vanzelf. Een breuk met mijn vaak te wilde spel wat soms meer op gokken lijkt als schaken.”

Door de verwisseling van zetten was nu 6. … exd4 mogelijk.

Martin - Hans (6.d4).jpg 

Speelt zwart hier Pd7, wat goed kan,  dan is het vrijwel een normale KI. Nu wordt het waarschijnlijk : alles zelf bedenken. Dat doen beide heren netjes.

Martin: “Een solide partij waarin ik prettig kom te staan na de opening. Al mijn stukken ontwikkeld en initiatief om hier iets mee te doen.”

Waarschijnlijk was Martin heel tevreden met 10. b4, maar de schaakprogrammma’s geven 10. (En 11…. !!)  ..Ph5 met gelijke stelling.

Martin – Hans (10.b4 )

Maar na het gespeelde 10. …. Pe5  komt Wit toch prettiger te staan.

Martin ontwikkelt  rustig door, volgens het boekje, richt zijn torens  op de halfopen torenlijn, op de later achtergebleven pion op d6.

MartinHans14Tad1

  Bij zet 17 Is het inmiddels gruwelijk ingewikkeld geworden. Ik zat ernaast, om te kijken, maar kreeg er gen vat meer op. En naar ging blijken, Hans ook niet erg. Martin wel!

Martin – Hans (17.Dc2)

Martin: “Deze keer betaalt het uit, na het verdubbelen van de torens en het lang tegenhouden van c6 en ontwikkelen van de witte lopen van zwart kan ik slaan op 16.Txd6 Dat is wel het moment dat ik zie dat ik geen pion win en dat de zet 17 …Pd5 niet goed is. (Beter …Pxf3!) Als Hans dat toch speelt zijn er in de vervolg variant heel veel opties, maar cxd5 is de verkeerde. Daarna is het uitspelen wat ik niet meer weggeef.”

Hij won een stuk. Hans probeerde nog wat  in troebel water, maar Martin maakte geen fouten vanavond.

Een qua zettenaantal korte, maar veel denkwerk vergende parij! Slechts 25 zetten, maar iedereen was naar huis toen Hans opgaf

Peter tegen Gerrit. Een ’damepion-opening’. Als  je daarin 2. Pc3 speelt,  moet je wel weten waar je mee bezig bent. Chigorin – ooit een wereldster- wist dat. Er was ook een Nederlander die dat vaak speelde. Zijn naam weet ik niet meer. U? Het is natuurlijk minder logisch dan c4. Peter demonstreerde daarna alweer

Peter – Gerrit (8…b5)

9. a4 ???  b4!  10.Pa2  Dat gaat lang duren voordat dat paard ook weer wat te doen krijgt. Dat kost zetten, en dus heeft zwart het een poos erg eenvoudig. Het kost in ieder geval wit een pion om te bereiken dat hij zich weer een beetje verroeren kaN.

Peter – Gerri8t (27…Pc5)

Gezien het vervolg, waarbij dat zwarte paard een belangrijke rol gaat spelen, had wit hier (of een zet later)  beter dat paard kunnen ruilen. Maar ik begrijp wel dat Peter dacht dat hij met een pion achterstand beter zoveel mogelijk stukken op het bord kon houden!  Dat is vaak zo. Maar hier dus niet!

Peter probeert nog een aanvalletje, mede begunstigd door zetten als g6 en Kg7 van Gerrit. Eigenlijk wel goed bedacht door Peter, maar helaas is er een zwarte manoeuvre die veel roet in het eten gooit. Een heus paardoffertje! Dat zag Peter niet aankomen! Toen hij 31.Te2 speelde. Die toren bleek al gauw  veel harder nodig op de onderste lijn!

Peter – Gerrit (32.f5?

  Nu was op je schreden terugkeren met Te1 daarom hard nodig!

 Want na 32.  ….  Pxb3!  33. cxb3  c2! Kan promotie nog wel worden tegengehouden  met Lb2 of 34. Le3 maar als de kruitdamp is opgetrokken staat wit nog steeds een pion achter en blijkt hij er razendsnel nog een te verliezen. Dan weet Gerrit wel hoe het verder moet!  Eigenlijk verliest Peter deze partij alleen maar door die afschuwelijke paardmanoeuvre bij zet 9. Hij doet zijn best, maar als de ene narigheid is opgelost volgt daardoor vrij logisch een andere.

De partij Sven-Matthijs was een tikkie vreemd in het begin. Het ging er Spaans toe. Ik weet niet of Matthijs het schijnoffer zag aankomen. Als je dat niet weet kun je er wel van schrikken!

Sven – Matthijs (5…Lc5)

 6. Pxe5 Pxe5  7. d4 !  De theorie geeft hier slaan Lxd4, Dxd4, d6,  Met iets beter spel voor wit. Matthijs probeert 7. …Lb6. Maar dat kost een pion na dxe5. Nu dacht Matthijs met lekker actief spel wel compensatie te verkrijgen, maar overzag een kleinigheid:

Sven – Matthijs (9.0-0)

9. … Dxe4 ??? 10. Ld5 en dat kost een toren! En is dit al vreemd, nog vreemder is dat Sven die toren  niet wil hebben!  Na 10. … Df5 speelt hij 11.Pd2 ? waarna zwart zijn toren kan redden. Met c6 of met Tb8 (veel beter) .Is dit een vergissing van Sven? Dat zal toch niet! Ik vermoed dat het een sportief gebaar is naar Matthijs. ‘Dan kun je nog even doorschaken!’ Neemt niet weg dat het gauw toch bergaf gaat voor zwart.

Matthijs heeft wel in de gaten dat zijn pionnenformatie met c6 end7 niet al te prettig is, maar mist de volgende:

Sven – Matthijs (17.Lg5)

Na 17. … Tde8 zou hij nog even kunnen spartelen, maar na Tfe8 gaat het natuurlijk mis!  18. Dd6!! Dat kost materiaal. Daarna probeert hij nog wat met een schijnaanvalletje op de witte koning, maar Sven ziet al snel dat dat een storm in een glas water wordt. Er volgt wel een grappige matcombinatie:

Sven – Matthijs (23…De2)

24. Lxh7 + !!  Kxh7  25.Dxf7!! (grappig) en mat is niet te voorkomen 25 … Dxe5  26. Th3+

eindcorrectie moet nog plaatsvinden

Broek in Waterland

Afgelopen weekend speelde Thomas Broek mee in een groot toernooi bij  onze vrienden van sc Purmerend. Er deden 60 spelers mee. En Thomas won dat toernooi!  Door een sterk slotoffensief  haalde hij twee andere potentiële winnaars op de valreep nog in. Jawel! Hugo Ent en Kees Kerkdijk wezen me erop dat in het Noordhollands Dagblad, editie Waterland, een artikel aan het toernooi en aan Thomas Broek gewijd werden. Dus niet alleen wij zijn onder de indruk van dat geweldige succes van Thomas! Proficiat Thomas! We zijn nu nog blijer met je.

Ook Sven deed mee, en behaalde een zeer verdienstelijke 2e plaats in zijn 2e groep. Ook Hans vertegenwoordigde ook een beetje ons clubje, maar  wil even niets meer horen over zijn resultaat in groep 3.

Ik kreeg o.a. van Paul foiomateriaal doorgestuurd dat ik u niet wil onthouden:

Afbeelding groter? Klik erop!

Uitslag RONDE 15, 21 FEB 2022

PosNaamPrtWRVScore
1Martin Zwaneveld13724308,1
2Hans Pelt14644298
3Sven Damen11722279
4Frank de Geus10532276,5
5Ron de Vink9441250
6Paul Verkooijen8413233
7Bert Kuijer8350227,3
8Ab Hauer11434210,5
9Gerrit van Dok14338187,3
10Matthijs Groot12228175
11Hugo Ent7142174,2
12Thomas Broek5410173
13Peter van Putten9207131,5
14Arend Schuur700773,3
Nr.WitZwartResultaat
1Martin ZwaneveldHans Pelt1-0
2Sven DamenMatthijs Groot1-0
3Peter van PuttenGerrit van Dok0-1

Ronde 14,  14 febr. ’22

Weer een gezellige avond. Huismeester Paul maakte zich verdienstelijk met het taxivervoer van onmisbare schakers, en het inschenken van de onmisbare koffie. Gelukkig was de opkomst nog een beetje mager, dus de hoeveelheid werk daarvoor viel mee. En verder grijnzend kijken naar de misstappen van anderen. Nu eens niet van hem!

Gingen er wonderen gebeuren vanavond? Peter speelde een klassiek damegambiet geruime tijd volgens de theorie. Zonder dat te weten natuurlijk. Allemaal zelf bedacht. Zelf heb ik die opening met wit zo gehaat dat ik die tegen minder sterke spelers maar verving door Colle of het gambiet van  de heer Diemer. Zou Peter  het nu zomaar met het klassiek damegambiet gaan redden?

Ik ziet hem kijken en denken: “Verhip. Ik sta nog steeds gelijk!”

Zelfs Thomas viel het lang niet gemakkelijk om wat voordeel te verwerven. Geduldig  lag hij op de loer, wel 17 zetten lang, en toen kwam eindelijk het konijn langs! Pang!

2S7A97392WEB

“Hè wat vervelend nou. Het ging net zo lekker!”

Beetje triest om te zien hoe het konijn zich nog lang mank voortsleepte: één pion minder, 2 pionnen minder, 3 pionnen minder. Pas toen legde het dier zijn kopje op zijn voorpoten, en blies de laatste adem uit. Wel een plekje verdiend in de konijnenhemel. Maar toch, jammer voor hem,  geen wonder geschied.

Ander wonder dan? Ging Ab  het redden van Hans, onze huidige nummer 1? Op een gegeven moment rook hij zelfs winst! Maar dat was heel veel later. In  de opening ging het er Schots en scheef aan toe . Schots was  de opening en scheef zwarts 8e zet.

EbHansPf6

8.Le3 ?  Lxe3 !

Normaal is hier natuurlijk 8. Pc3. Wat gaat er nu in zo’n schaakhoofd om als daar tot 8. Le3 wordt besloten? Volkomen vrijwillig een geïsoleerde dubbelpion accepteren. Een beetje handige eindspelspeler kan het alleen daar al op winnen!  OK, het zal die open torenlijn wel wezen. Maar ja, het is wel erg optimistisch om te denken dat dat voldoende compensatie kan opleveren.

Hans staat gelijk heel goed, en begint alweer te bouwen aan zijn gebruikelijke agressieve plannetjes. En Ab blundert!

Wb - Hans (11...Pg4).jpg   

12. Df3 ????  Te eenvoudig voor een hersenfitness! Ab zag het zelf, nadat hij zijn dame had losgelaten. (Je dame kun je in het dagelijks leven zowiezo  beter niet loslaten. Maar misschien ben ik ouderwets. ) Dat is uiteraard stukverlies na 12….  De5. Er dreigt een paard geslagen te worden op c3 en mat op h2!Daar gaat het toch maar om bij het schaken : dubbele dreigingen. Hans is daar dus vrij goed in, maar nu dus even niet. Want hij ziet het niet !!!  Maar ook na 12. … 0-0 blijft de zwarte stelling beter. Gaat het bij veel aanvallen zo dat je lekker op dreef bent en dan altijd ineens voorde vraag staat: Ja leuk, maar hoe nu verder? Of heeft vooral Hans dat nogal eens?

Wb - Hans (18.Pf2).jpg

Je denkt aan zowiezo doorzetten van de aanval. Ik dacht ook aan 18 .. h5. Dat doet Hans ook! Maar Prof Dr K kijkt ernaar, over zijn brilletje heen, en mompelt: “Nou dat schiet niet erg op, dan maar niet. Dus gewoon even hergroeperen, en aanspelen op dat eindspel met die twee rare witte pionnen op de e-lijn. Zoiets als 8….  a5 9. Pg4 Lxg4  10. Dxg4 . Zo lukt het dan ook wel. Maa na 18 .. h5 blijkt wit ineens heel sterk tegengas te kunnen geven. Vindt K. Heel knap vind ik dat Ab dat ook ziet!!  Want dat vergt wel moed om de bescherming van je eigen koning zo even aan de goedwillendheid van de goden over te laten.19. g4 !!!  hxg4  20. Pxg4  Lxg4  21. Dxg4  en ineens is het wit die aanvalt! Zwart moet gaan uitkijken.

Wb - Hans (21.Dxg4).jpg  

‘Gut,’ denkt Ab.  ‘Het is niet zo mijn gewoonte, maar ja, als ik een goed resultaat neerleg tegen Hans heeft vast ineens iedereen bewondering voor me. Dat is toch wel leuk!’

2S7A9747WEB.jpg 

“Hier moet ik tegen mijn gewoonte eens rustig voor gaan zitten. Stel je voor , dan zou in één avond mijn hele seizoen geslaagd zijn”

Het is in ieder geval nu ongeveer gelijk. En na een foutieve 22e zet van zwart kan opnieuw Ab gewoon winnen!

Wb - Hans (22...De7 +-).jpg 

Na 22. … De7?  Is 23. Lc4!! dodelijk. Hoe ga je 24. Dxg6 voorkomen? De penning van pion f7 door de witte loper is vreselijk. 23….. d5 is ook maar een tijdelijke oplossing.

Maar dan is Ab wat te angstig, speelt op ruil der dames. Hans neemt dat maar aan. Wit blijft lang een beetje beter staan, zwart krijgt geen kans meer. Wit krijgt bij zet 24 nog eens de kans om met opnieuw Lc4 met soortgelijke ellende alsnog weer te winnen, maar hij ziet het weer niet. En stevent zelf af op remise, en Hans heeft genoeg zweetdruppeltjes gestort en vindt het verder ook wel prima. Remise! Toch wel een klein wondertje!

Geen wonderlijks bij Sven tegen Gerrit. Ik verwachtte dat Sven ging winnen en dat gebeurde ook. Maar hij had daarbij wel een beetje mazzel nodig.  De opening was Geweigerd Slavisch damegambiet. Een heel degelijke zwarte opzet. De dameloper buiten de pionnenketen en c6 en e6. Bij zet 7 speelt wit c4-c5 waar menig amateur zich toe laat verleiden, maar wat eigenlijk niet zo geweldig is.

Gerrit - Sven (6...a5).jpg 

7. c4-c5  Het lijkt een rotsige hindernis, maar het is niet meer dan een hobbeltje. Vaak gaat na een voorbereid later e6-e5 pionverlies op c5 dreigen, en ook direct aanvallen met b6 is best! Zo doet Sven dat.

Gerrit - Sven (8...b6).jpg

Na 9. cxb6 Dxb6 heeft zwart niets te klagen. En hij staat dan ook al gauw zelfs beter. Na lang zwart nadenken komt er dan iets leuks.

Gerrit - Sven (12.f4).jpg 

12. ….  g5 !?  Leuk, maar eigenlijk is het toch niet correct. En dat lijkt Gerrit te gaan aantonen. Hij houdt het hoofd koel bij het vervolg: 13.fxg5 Lxh2+ 14.Kh1 Tg8? ( maar ook na Pg8  staat wit beter) 15.Pf3 Pg4

  Gerrit – Sven (15…Pg4)

6. De1?

Het zag er wel dreigend uit. En Gerrit’s hoofdige koelte gaat nu verloren. Prof Dr K ziet hoe dit varkentje moet worden gewassen.  Na 16. e4 !  zou wit nog steeds beter staan!  Maar ja, daar heeft hij wel een heel ingewikkeld verhaal bij, en dat kunnen gewone stervelingen echt niet vinden. Ik in ieder geval niet. Gerrit ook niet.  Hij speelt hier 16. De1? Lijkt even wel wat, maar slechts heel erg kort. Dat geeft eigenlijk een tempo weg. Die dame moet weer terug. Het is dus eigenlijk zo’n beetje de zwakste die hier te bedenken is. Wit had behalve e4  nog Da4 kunnen proberen.  Ook niet goed, maar wel veel beter. Nu gaat Sven heel eenvoudig de zaak afronden. Dus mensen, gewoon aanvallen, correct of niet, daar is Talj wereldkampioen mee geworden.

Natuurlijk nu 16. …. Lg3! 17. Dd1 Pf2 met familieschaak, en dus 18. Txf2 Lxf2 en winst van een kwaliteit. Gerrit geeft op. Onder de indruk? Want eigenlijk staat hij alleen maar een kwaliteit achter, en had m.i. dus nog wel even met zijn eindspelervaring Sven’s bekwaamheid bij dit onderdeel kunnen uittesten.

Bij  Ron tegen Martin werd het erg strategisch. Ron speelt Engels. Volgens mij is dat alleen een  opening voor de helderste geheugens en de ervarenste  schakers. Zelf kon ik onmogelijk al die varianten en overgangen onthouden, en vond c4 tegen mij dan ook nooit leuk. En nu speelt Ron Engels tegen Martin die daar ook zeker 50 partijen witte ervaring mee heeft. Ron vertrouwt op zijn strategisch inzicht.

Martin – Ron (5.d4)

Voor mij was deze partij dus een beetje te moeilijk, maar gelukkig hebben beide spelers me commentaar doen toekomen”

Martin – Ron (6.Dxd4)

Ron: ‘Martin was goed op dreef en bezorgde mij veel hoofdpijn deze keer. Allereerst de opening…als ik wist dat hij d6 ging spelen en niet d5….Op zet 5 kan hij ook e4 spelen, dat is best goed voor zwart, maar ik hou van die stellingen. 6. Dxd4 zal ik niet snel meer spelen. Na 6…g6 baalde ik al…Die dame staat daar niet lekker.’ Daarom lokte ik op zet 9 ook Pd5 uit, maar zijn Le6 is gewoon goed. Ik moet nu op zet 11 toch paard naar d4 spelen, maar hij kan dan dames ruilen(ES ?) en het leek me niet veel meer dan.

Martin - Ron (10...Pbd7).jpg 

Maar dit alles kostte mij al veel tijd en op eind wordt het erg ingewikkeld en mis ik mede daardoor beste kans.’

Martin: ‘Weer een interessante partij, van een redelijk niveau. Ik kwam wel iets lekkerder te staan met mijn stukken naar voren ontwikkeld. Belangrijke zet en variant is vanaf zet 15. d5 !

Martin-Ron15Lb2

Mijn computer zegt doen! Alhoewel dit nogal wat rekenwerk vergde, immers na Pb5 verlies ik toch echt even een stuk.’

Ron:  ‘Martin blijft goed zijn stelling verbeteren en brengt allerlei dreigingen in. ‘

Martin - Ron (18.Ld4).jpg

18. … Da5

‘Met 18 …, Da6 had hij mogelijk ook kunnen winnen! Verzin dat maar. 19. Lxe5  19 … , Lg4! ziet er fantastisch uit! Zowel 20. f3 als Lf3 verliezen gewoon. Hij krijgt zijn stuk terug met goede stelling.

MartinAb23Txf1

Mijn 23 en 24ste zet zijn onnauwkeurig. Had misschien 23. e5 ( ES ??) moeten spelen, maar zeker niet op f6 slaan. Maar zat al in tijdnood.  Meer dan verdiende remise voor Martin.’

Martin: ’Als de rookdampen zijn opgetrokken  is de remise stelling echt gelijk. Ik ben tevreden!’

Mooie partij. Moeilijk, maar dat kan ik er nog net  wel van begrijpen. Geen wonder dat ze tevreden waren.

Dus in ieder geval een wonder van tevredenheid!

Geldt voor mij ook.

Eindcorrectie moet  nog plaatsvinden.

Hersenfitness 51 + oplossing

Erg eenvoudig, maar je moet het maar zien. In ieder geval niet zo’n zetje van 13 in een dozijn. Ik vond terug de goede antwoorden van Kees en Gerrit. Misschien was er nog meer (Hugo?) maar vermoedelijk laat mijn archief mij een beetje in de steek.

Zwart verliest materiaal!