Tata nakomelingen

\

1023WEB

Vrijdag was ik er weer. Ik had u nog plaatjes van door mij gemiste deelnemers beloofd. Nu begon ook de tienkamp voor amateurs en ook dat levert mij altijd weer leuke ontmoetingen op.
De nhsb was goed vertegenwoordigd. Met de ex-voorzitter en de huidige wedstrijdleider. Mij beiden welbekend van mijn periode in Caissa. Gerard Groot staat een beetje onscherp op de foto, maar dat is hij in het echt helemaal niet. Maar hij had mij in de gaten en ik moest een beetje te snel werken, om te voorkomen dat hij mij het kieken onmogelijk ging maken. Fred Avis staat er wel een somber op, maar dat is schijn. Dat is hij in het echt helemaal niet. Bovendien had hij net zijn partij in groep  3F van de tienkamp gewonnen en stond mij even hiervoor dan ook juist heel opgewekt te woord.

IMG_1033WEB
MG_1035WEB

Ook leverde dat mij weer het inmiddels jaarlijkse, altijd vertederende plaatje op van onze jeugdkampioene (tot 14 jaar) Machtelt van Foreest (nu 11 jaar oud, elo bijna 2000)

IMG_1014WEB

Nog even een plaatje van de plezierige stemming:

IMG_1016WEB

Deze middag had ik, als onverbeterlijke chauvinist,  ook nog de mazzel dat de twee Nederlanders hun partijen wonnen, en dat die ook nog eens heel leuk waren.

Giri speelde tegen Duda de opening sterk, maar ergens in de afhandeling ging het een beetje mis. Volgens de commentator (Robert Ris)  ging  hij, met een stuk tegen twee pionnen, ongetwijfeld winnen. Doch later werd het toch spannend, en verzuchtte Ris dat Giri het zichzelf wel moeilijk maakte. Maar goed, Giri won.

Jorden van Foreest stond al gauw veel minder tegen Fedoseef maar toen die wat te veel risico nam sloeg Van Foreest keihard terug. Het werd een schitterende eindfase met veel prachtige vondsten aan beide zijden.

Wat denkt u dat de beste zet hier voor wit is? Als wit de dames ruilt wordt het een eindspel met één pion meer en ongelijke lopers. Daar zit wit niet op te wachten.

Let er even op dat er behalve dat de witte Dame instaat nog een dreiging in zit. Als zwart op f4 slaat mag wit niet terugnemen wegens mat op g2.

 Foreest1

Bij mijn volgende website-bijdrage zal ik de zet vermelden waarmee wit bereikte dat zwart gelijk opgaf!

O ja, en nu, voor ik het weer vergeet, omdat ik Vidit gemist had, deze rijzende ster  (India, 2596,   24 jaar, nu gedeeld 5e , met slechts een half punt achterstand de 1e) hier alsnog:

   2S7A5061WEB

en in een voor hem karakteristieke houding, met de ogen dicht, de wegens WC-bezoek (?) vorige keer met een ouder kiekje afgescheepte Kramnik.

  2S7A5064WEB

Van hem kun je gemakkelijk imponerende foto’s maken. Die lukken altijd.

  IMG_1036WEB

Met dank aan al die vrijwilligers die dit toernooi mogelijk maken.  Met die imponerende citaten boven hun hoofd.

  IMG_1038WEB

2 gedachten over “Tata nakomelingen”

  1. Allemaal mooie foto’s en dito verslag. Maar blijven de foto’s (en desnoods verslag) van de vrouwelijke schakers. Ik vind dat toch een onderschatting van het damesschaak. Kijk eens naar het damesvoetbal, na enige publiciteit leeft het geweldig op.
    Dus hup, nog eens naar het strand om de koninginnen op de gevoelige plaat vast te leggen. Desnoods in bikini.

    1. Ik zou er dinsdag heen maar dat ging niet door wegens sneeuw-overlast. Mijn partner verbood het mij. En as vrijdag en in het weekend is het me daar te druk. Dus doe het hier maar mee. Maar het viel me op dat er in de hoogste regionen dit jaar weinig vrouwen bij waren. Ik heb wel gezocht, maar niet gevonden, zeker geen fotogenieke exemplaren. Waar is de tijd van Judith Polgar? En Peng? Nou ja, komt wel weer. In de lagere regionen veel kinderen. En ook wel vrouwen. Dus geduld!

Reacties zijn gesloten.