Laatste ronde ’22-’23, verslag

Ineens was het de  laatste ronde in plaats van de voorlaatste. Had het bestuur er even niet op gelet dat op 29 mei de heilige geest moet worden uitgestort over de apostelen en er dan dus geen gelegenheid is om ook nog eens prijzen op de schakers te laten nederdalen!  Zo zie je maar weer eens tot wat voor catastrofes de huidige onstuitbare ontkerstening kan leiden. Op zijn minst dreigt er een prijsuitreiking zonder prijzen.

De twee kampioenskandidaten wisten dat alles waarschijnlijk nog niet en hadden zich voorgenomen elkaar geen duimbreed toe te geven. In de twee rondes die ze meenden nog ter beschikking te hebben kan er altijd nog een wonder gebeuren. Je concurrent kan ineens te kampen krijgen met een plotseling onverklaarbaar verdwijnen van de heilige (schaak)geest. Dat overkomt zelfs wereldkampioenen wel eens. Maar dat gebeurde nu niet.

Beetje sneu voor Frank en Hugo. Want die waren vanavond nogal erg kansloos.  Frank nota bene al na 7 zetten. Die moet misschien toch weer in de komende schaakloze weken wat aan zijn openingenrepertoire werken. Want  Thomas deed niet echt iets bijzonders, doch Frank bleek even de theoriedetails kwijt en  moest het zelf bedenken. En dat gebeurde te zorgeloos. Opgegeven na 10 zetten.  Onze beste bondsresultaatbehaler schoof daarna verlegen lachend maar duidelijk beschaamd door het clublokaal.  

Hugo hield het iets langer vol maar liet zich toch al vroeg pijnlijk in de maling nemen. Hij verprutste op de 16e en 17e zet zijn tot dan nog alleszins redelijke stelling. En ook Ron hoefde daar niet zeer bijzondere staaltjes denkwerk voor te laten zien.

En dus is Thomas onze spiksplinternieuwe clubkampioen! Gefeliciteerd Thomas! Thomas heeft me toestemming gegeven voor een interview. Dus binnenkort hoort u meer van ons.

Daarentegen werd de partij van Bert tegen Martin steeds ingewikkelder. Deze  combattanten wisten wel al dat dit de laatste ronde was en vonden met een bord vol stukken dat het maar remise moest worden. Er stond niets meer op het spel. En om daar nu nog tot laat in de avond je hersens mee  te pijnigen? Dat doet Prof. Mr Dr K later wel, en die vindt de stand bij goed spel inderdaad gelijk. Maar vindt dat als gewoon mens maar eens in zulke stellingen.

Onze Peter had weer een donatie in gedachten vanavond. Alweer twee pionnen, alweer in een vroeg stadium, dit keer voor Gerrit. Die hem daarna leerde hoe je zoiets simpel en soepel naar winst voert. Ik adviseer ons bestuur om Peter te benoemen tot ere-donateur.

Nog wat illustratiemateriaal:

Hoe het niet moet in een versnelde Draak.

Thomas – Frank (6.Le3)

6. …. e6   ????  ( d6!)  7. Pdb5 !! ja wat nu te doen tegen Pd6!

  Thomas – Frank (7.Pdb5)

Niets helpt. Frank speelde  7 ….  Lxc3 8. bxc3, d5 9. exd5, exd5  10 Lf4 opgegeven

Hoe je een simpele afgang kunt beleven in een rustige Reti:

  Ron – Hugo (16.Da4!)

16. … Tab8?  (Ted8!?) 17.  Tb1 Pe4?

  Ron – Hugo (17…Pe4 )

18.cxd5 Lxd5 19.Pxd5 Dxd5 20.Txb8 Txb8 21.Dxa7 Dat was de eerste pion

  Ron – Hugo (21.Dxa7)

21. …. Db5? 22. Lxe4 fxe4 23. Pc3 en daar gaat de tweede. Hugo geeft het spoedig op.

Hoe je het jezelf moeilijk kunt maken in een soort DameIndisch en dan maar remise afspreekt:

  Bert-Martin  26 …hxg4

27. fxg4 Kg7  28. Df3 remise

Hoe je snel twee  pionnen kunt doneren in een Philidor:

 Gerrit – Peter (4.d5)

4. … Pd4? ( 4. …  Pce7!)  5. Pxd4 exd4 6. Dxd4

en

  Gerrit – Peter (16…c4)

16. … c4? (Tad8)  17. Pxe7+ Dxe7  18. Dxd6, Dxd6  19.Lxd6

Hoe je sympathiek kunt reageren kunt reageren op gestuntel van je tegenstander:

Thomas:

De tijd dat een snelle overwinning mij genoegen verschafte, ligt reeds lang achter me. In een bondspartij of in een toernooi is het nog wat anders, maar zeker in een interne partij hoop je op een mooie, spannende partij. Net als in het tennis waarin een spannende rally met mooie reddingen toch meer aanspreekt dan talloze aces scoren! Zeker tegen een speler uit de top vijf zoals Frank, stel je je in op een zware avond. Maar de partij was eigenlijk al verpest na 6.. e6? waar 6..d6 of 6..a6 normaal zijn. Maar is het allemaal zo hopeloos na 6..e6
7. Pdb5?

Mijn niet zo spraakzame analysemaatje geeft als mogelijkheden nog 7.. Kf8 , 7.. Da5 of 7.. Le5 als iets beter dan
7.. Lxc3+ maar wel met een waardering tussen+2 en +2,5.

  Thomas – Frank (9…exd5)

Ipv 10. Lf4 had ik eerst nog 10. Dxd5 in gedachten, maar na 10.. Dxd5 11. Pc7+, Kd8 12. Pxd5 is het wel beter voor wit, maar met een lelijke dubbelpion op de damevleugel nog geen gelopen race. Als zwart had doorgespeeld, had hij nog het beste kunnen voortzetten met 10. g5 of 10.. Kf8 (+2,5) maar Frank baalde duidelijk van zijn 6e zet en geloofde er niet meer in.
Hierna hebben we nog een aantal partijen “uit de losse pols” gespeeld en pakte hij me nog een fraai toreneindspel af.
Enkele weken geleden tijdens een vluggertjes avond zette hij me nog fraai van het bord en de volgende keer tref ik vast een op revanche beluste Frank aan, die al heeft bewezen beter te kunnen.

Eddy:

Ik wens u allen een vrolijk Pinksterweekend. Zal niet meevallen zonder schaakpartij.

U wist al van een vroeger verslag dat ik nog een beetje vreemder -als meestal al- word als het lente wordt. Afgelopen zaterdag was het eindelijk mooi weer. Dus gewapend met zware apparatuur naar het Kerkemeertje, bij ons in de buurt.  Alwaar een zeer fotogenieke grutto ons op een hek opwachtte en bleef zitten, om ons duidelijk te maken dat we het niet in ons hoofd moesten halen het hek te openen en zijn nest in gevaar te brengen.

Mooi hè! 

Allen een zonnige lente gewenst!

eindcorrectie moet nog plaatsvinden