Openingssimultaan 2022

2S7A0043WEB

De klus was dit jaar toebedeeld aan de kersverse kampioen Martin Zwaneveld. Een klus waarvan ik zelf altijd dacht :Hallo, je gaat toch niet tegen de sterksten van je club simultaan staan spelen als je  individueel je handen er al meer dan vol aan hebt. Maar Martin is van een beter kaliber. Die gaat er gewoon voor. Het totaal aantal deelnemers was nog wel te behappen. 12 borden, waarvan  5 niet-clubleden, waarvan 2 jonge jongens. Van hen kun  je met een klein beetje vertrouwen wel afwachten hoe sterk ze zijn, van de rest kon dat niet gezegd worden. Daar zaten maar liefst 4 voormalige kampioenen bij. Wie gedacht  had dat Martin niet sterk genoeg zou zijn om al die varkentjes te wassen, kwam bedrogen uit. Hij deed het voortreffelijk. Onze drie sterkste schakers kwamen niet verder dan remise.

Ron.jpg 

Wit staat hier volgens Komodo best een klein beetje beter, maar begrijpelijkerwijs  was Martin best tevreden met remise.

2S7A0076WEB

Soms kwam bij die remises misschien ook wel een heel klein beetje sportieve waardering voor Martin kijken, maar hij kreeg het echt niet kado, en leverde dus absoluut  een geweldige prestatie.

Bert

Ook Komodo vindt dit dicht tegen remise. Maar Zwart staat zeker niet slechter.

2S7A0048WEB

Van zijn partij tegen Thomas heb ik helaas geen foto. Ik kon er niet goed bij in dat hoekje, en bovendien was die partij voor mij veel te ingewikkeld. Misschien was de remise een sportief gebaar van Thomas?

Martin scoorde zijn winstpunten tegen alle niet-clubleden plus Matthijs die weer eens een mat achter de paaltjes over het hoofd zag, in wat mindere stelling.

Matthijs

De meesten van zijn slachtoffers boden toch echt heel behoorlijk tegenspel.

2S7A0047WEB

Alleen Paul won. Omdat Martin iets te optimistisch 2 pionnen in de uitverkoop deed en de compensatie erg tegenviel. Tegen Paul gaf hij al snel op, maar tegen Hans, die ook 2 pionnen won, bleef hij doorknokken en hield dat vol tot rond middernacht. Toen accepteerde Hans toch maar remise.

Zo werd het een score van 8,5  uit 12. Heel goed, temeer daar hij weinig ervaring heeft met simultaan spelen tegen volwassenen, en er bovendien achter zijn rug in het begin het een en ander plaats viel dat beslist niet onder het predikaat ‘sportief’ kan worden gerangschikt.  Dat ergerde mij flink, wetende dat Martin het vanavond sowieso al moeilijk genoeg had.

Hij dankte zijn goede resultaat mede aan een onverstoorbaar rustig tempo, wat wel maakte dat de deelnemers wat geduld moesten opbrengen voor ze hun zetten mochten doen. Dat brachten de meesten wel op. Dat dat wat te moeilijk was voor de jongens Jasper en Matthijs (een veel jongere uitvoering dan de onze ) is begrijpelijk.

2S7A0034WEB Even warm draaien voor de simultaan begint

Als het Jasper en Matthijs te lang duurde zochten ze af en toe aan de overzijde van hun borden  hun toevlucht bij hun vader en moeder.

2S7A0059WEB

Dat is op den duur natuurlijk niet echt bevorderlijk voor de kwaliteit van je spel. Als ze ouder zijn geworden en wat geduldiger zullen ze vast nog veel sterker worden. Nu al was lang zichtbaar dat ze veel aanleg voor het spel bezitten. Wat Martin na de laatste zet de woorden ‘ je hebt goed gespeeld’ ingaf.

Een paar momenten ter illustratie :

Wat ziet een mens nog als hij 12 partijen tegelijk spelt ?

Tegen de vader van de jongens:

Een leuke combinatie tegen zoon Matthijs

Martin – Matthijs

1…Kd8 2.Lc7+!! Kxc7 3.Dxd7+ Kb6 4.Dg7

2S7A0073WEB

 Een aanhoudend offensief tegen de heer waarvan ik ook al vergat de naam te vragen Die leek nog wat tegenaanval te kunnen creëren, maar Martin had goed gezien dat hij dat allemaal gemakkelijk kon pareren. Het grote materiële voordeel van wit leidde tot mat.

Gerrit die als gebruikelijk degelijk verdedigde meende later een gemiste winst voor Martin met Txc7 te hebben gezien.

2S7A0049WEB

Dat ziet Komodo anders

Nico de Koning hield ook lang stand. Speelde een degelijke opening. Maar werd toch strategisch overspeeld en had tenslotte te veel zwakke pionnen en velden in zijn stelling (d6,f6,h6) en een te onveilige koning,  om te kunnen overleven. 

Een redelijke opkomst, in aanmerking nemende dat een aantal clubleden nog met vakantie was en Frank op zich nam als barkeeper te fungeren.

De stemming was prima. De prestatie van onze kampioen ook.  Al met al een geslaagde opening van het nieuwe seizoen.

3 gedachten over “Openingssimultaan 2022”

  1. Hallo Eddy,
    Weer een mooi stukje.
    Ik wil nog wel kwijt dat het “onsportieve” achter de rug van Martin wel meeviel. Het was de uitleg hoe je moest rocheren

Reacties zijn gesloten.