Impressies uit Vlissingen

van Hans Pelt

Hans zond mij op mijn verzoek de volgende impressie uit Vlissingen. Van zijn optreden in het jaarlijkse schaaktoernooi aldaar en van dat stadje waar ik zelf regelmatig kom omdat de roots van mijn echtgenote daar liggen.

Hans:

Ik had meerdere redenen om naar Vlissingen te gaan. Ten eerste, samen met mijn vrouw fietsen door het Zeeuwse landschap; ten tweede, meedoen met het schaaktoernooi in Vlissingen en ten derde, het weerzien van de Hoge Zeevaartschool aan de boulevard en het internaat aan de Van Hogendorpweg. Ruim 50 jaar geleden heb ik daar kortstondig op school gebivakkeerd. De school staat er nog steeds en is momenteel een zorgcentrum maar het is al verkocht aan een hotelketen. Het hek om het voormalige internaat is weg en de huisjes zijn als woningen in gebruik.

De schaakpartijen begonnen om 18:30 uur dus overdag konden we lekker fietsen. We zaten in een B&B in Oost-Souburg, 10 minuten fietsen naar de schaaklocatie. Met 2,5 punten uit 9 partijen was ik uiteraard niet tevreden, zelfs teleurstellend. Mijn beste partijen waren in mijn optiek de eerste twee.

De eerste partij (tegen een rating van 2063) was gelijkwaardig echter in het eindspel liet ik de kans liggen om ten minste remise te maken. Naar Pe7 had ik wel gekeken maar om onverklaarbare redenen heb ik verzuimd deze zet uit te voeren met desastreuze gevolgen. 

De tweede partij was net andersom. Volgens mij zag mijn tegenstander (1926) een winstcombinatie over het hoofd waarna ik het initiatief kon overnemen om het vervolgens winnend af te sluiten. De rest van het toernooi verliep knudde, daar kan ik heel kort over zijn.

Gr.

Hans

NB Ik kan nog veeeeeel meer vertellen over Vlissingen, school, internaat en Middelburg maar daar zit volgens mij niemand op te wachten

 Aanvullend commentaar van Eddy:

In de eerste partij ( een Pirc) speelde Hans lang prima. Na de mindere zet 18 staat zijn tegenstander heel erg goed, maar op zijn beurt verprutst die het weer bij zet 21. De gelijke stelling waarin hij een voorgenomen zet niet speelt met desastreuze gevolgen was als volgt:

De winst die de tegenstander in partij 2 liet liggen heb ik niet kunnen vinden. Misschien horen we dat nog van Hans, Het was een erg leuke partij, vind ik. Vooral door de opening, die je niet zo vaak ziet. Hans speelde het Albin’s tegengambiet. Wit hoort dan altijd wat beter spel te krijgen en dat gebeurt hier wel even, maar al gauw wordt Hans voor zijn moedige opzet beloond: zwart krijgt het betere spel, en hij weet dat geleidelijk aan steeds verder te verbeteren. Hij mist zelf een snel winnende voortzetting bij zet 19 maar dat geeft niet, hij blijft een betere stelling behouden,

19.Dg3 Ld6? [19…Pxd4 20.Lxd4 Lxd4 21.exd4 Lxc4]

Dat wordt verder bekwaam verder uitgebuit en slot ziet er aldus uit:

27 …. Dc2+ 28. Ke1 Db3 opgegeven

Hartelijk dank Hans voor je impressie.

Vlissingen ; vanaf de boulevard, 2022

Vlissingen, 2022