Hersenfitness 27+ oplossing

Train uw voorstellingsvermogen! Zonder schaakprogramma of houtjes.

Tja, die vrijpion, is die nog te stoppen? Heeft wit nog wat? Erg lastig! Opgeven maar ! ?

Het bleek een lastige opgave. De analyse hieronder van Jos bij de reacties is juist. Na 1. g6+ is het na Kh6 en 2. Pf4+ wel duidelijk. De zwarte vrijpion gaat eraf en dan kan zwart niet meer winnen. Maar na 1. …. Kh8? Paul en Stefan kwamen er niet uit. Ik zag het zelf ook niet. Jos en Kees en Gerrit zagen het wel. Ook met een Dame meer kan zwart geen mat geven. De witte koning duikt daarvoor weg. Je komt met zwart niet verder dan schaakjes geven. Volgens Komodo 14 kan het zwart niet lukken roet in het eten te gooien. Ik neem maar aan dat dat juist is.

3 thoughts on “Hersenfitness 27+ oplossing”

 1. @stefan, ik heb hier dagen naar gekeken en elke keer weer terugkomen. Maar ik zag het ook niet. Ik moet zeggen dat ik weglopen na het halen van de dame niet als een redelijk alternatief heb gezien.

  Met snelschaken of bij lage eindtijd toch maar in het echt proberen. verstoppen achter een paard.

 2. Het enige wat ik kan bedenken als systematiek:
  1. g6 – Zwart gedwongen Kh8.
  zolang het paard op e7 blijft staan zitten zwarte koning en pion achter slot en grendel.
  2. de koning rent nu naar zijn paard toe om te dekken met bijv.
  2. Kb6 – e2
  3 Kc7 – e1D
  4 Kd8
  vraag is of zwart met zijn dame de koning dmv schaakjes kan losweken van dekken paard. Ik zou verwachten van wel maar zie het niet zo gauw voor me.
  Een ongewone en moeilijke opgave uit de stal van Eddy dit keer

Reacties zijn gesloten.