Smakelijk nagerecht van Stefan

Mocht het gerecht u vorige week wat zwaar op de maag zijn gevallen, nu een verrukkelijke dessert. Na het sluiten van de markt toch nog de partij van Stefan ontvangen. Daar was ik blij mee.

Ik bleek gelijk te hebben toen ik eerder schreef dat Stefan met die vreemde koningszetten misschien toch gelijk had. En ik had gelijk dat het een bonte kermis werd op zijn bord. Ik kan u daar  nu even wat van laten zien. Aanschouw dit en verbaas U!

Stefan:  ‘Ik had helaas te veel tijd gebruikt in de opening aangezien ik niet meer goed wist hoe ik het best op e5 kon antwoorden. Ik wist dat ik op het eind met de koning op het midden van het bord beter stond maar helaas door een foute zet gaf ik het weg. ‘

Stefan mag dan uiteindelijk verloren hebben ik vind het een grandioos partijtje schaak. Als je achter zo’n stelling zit , moet je goed kunnen schaken en bovendien nog de moed bezitten om dat te kunnen benutten door je zo in de gevarenzone te begeven.

Stefan heeft een pion gewonnen, maar heeft zwart niet ruim voldoende compensatie?

Stefan-Haarlem 9…. Da5+

Komodo  zegt dat c3 ook kan. Maar daar moet je ook stalen zenuwen voor bezitten.  Stefan speelt 9.Dd2. Waarop volgt Da5xd2 10. Kxd2  ( het begin van een lange wandeling) dxe3+ 11. Kxe3 menigeen zou hier fxe3 gespeeld hebben. Maar Prof. Dr  K. is het eens met Stefan. Bij zet 15 vindt hij (of is het een zij, je weet vandaag de dag niets meer zeker) dat na  15 …. Pg4+ de stelling ongeveer gelijk is.

Maar na 15 …. 0-0 acht onze digitale kenner dat wit iets beter staat. Het gaat om die pion natuurlijk, maar zwart heeft wel wat compensatie.

Stefan – Haarlem (15.Pf3) (1)

Maar na zet 18. wordt het witte voordeel tastbaarder. Althans voor het rekentuig. Ik zou hier zelf erg zenuwachtig van geworden zijn.

Stefan – Haarlem (118.Le4)

18 Lxe4 Kxe4

En het wordt nog gekker:

19.  …. fxe5 20. Pe3  Tf4+   21.  Kxe5  Wanhoopszet of briljant?

Stefan – Haarlem (21 Kxe5)

Diagram 21 Kxe5

Onze schaakmeester (of-juf?) vindt het subliem. En geeft een hoog cijfer: 0.92

21. ……  g5 22. Td7 Te8 

Stefan – Haarlem (22 …. Te8)

Hier ging ik naar huis. Ik kon dit niet meer aanzien!

Onze expert op de 64 velden vindt het mooi voor wit. Zwart heeft geen compensatie meer voor zijn pion. Hoezo?

Als wit nu 23. Dd5 speelt om van het aftrekschaak af te komen kan hij lekker verder. Maar nu wreekt zich dat Stefan heel veel tijd nodig heeft gehad om echt constant foutloos in die idiote stelling steeds de beste te vinden. Hierna gaat het helaas snel bergafwaarts.  23. h4? Lf8+ 24. Kd5 g4 25. Pg5  en de rest ga ik u besparen, Stefan is gestorven als een held op het slagveld.