Koedijkers toch nog gearriveerd

Daar kwamen ze toch, heel traag achter elkaar aangewandeld, de bewoners van de Koedijk. Nu op een nog koudere winternacht toch nog gedwongen hun warme stal te verlaten om naar Middenbeemster te worden vervoerd, en God weet wat ze daar misschien te wachten stond. Zou best eens een slachtpartij kunnen worden. Eentje kwam niet eens bij de transportwagen aan. Onduidelijk of die al gelijk rechtsomkeert gemaakt had of ergens in een sloot geraakt was. Misschien bangigheid, want menigeen weet dat het erop lijkt dat  er dit jaar In Midden Beemster een tijdelijk klein abattoir is ingericht voor derde-klassers  en daar kom je liever niet in de buurt.

Het kan natuurlijk meevallen. Zoals er wel eens een enkele keer een veehouder wat te overmoedig wordt en zich door een stiertje zomaar op de hoorns laat nemen, zo zou het natuurlijk vanavond ook wel kunnen gaan, maar erg veel hoop daarop hadden ze waarschijnlijk niet.

Voor grotere of betere foto's erop klikken!

2S7A2622WEB  2S7A622WEB

Maar warempel……  

Na een kwartier spelen stond Boer Zwaneveld voor een bankroet. Te zorgeloos zijn bedrijf uitgebreid, en ja als ze dan ineens over je CO2-uitstoot beginnen!   Met natte oksels zag ik dat hij na 7 zetten totaal verloren stond.

2S7A2627WEB 2S7A627WEB

En na 1 3/4 uur spelen zag Ron geen winst meer zitten (integendeel) en bood listig remise aan. Werd nog aangenomen ook. Maar was toch ook wel een tegenvallertje voor ons.

En verder viel er heel lang heel weinig in ons weiland te ontdekken dat optimisme kon wekken. Veehouder Verkooijen zwoegde er op los, maar maakte weinig vorderingen. Hij had wel een lammetje meer in de wei, maar het was er een met een mank  pootje.

Zwaneveld zocht koortsachtig naar een – nu wel erg noodzakelijk-  spitsvondig nieuw bedrijfsplan, en dat leek een klein beetje te lukken, doch hij stond wel twee pionnen achter. Maar hij kreeg gelukkig nog wel een klein beetje nieuw krediet. Maar het bleef een wankele toestand.

Ouwe Rot v. Dok  had op een wat schralere grond een beetje pion gemest in de hoop op wat betere oogst, maar de Koedijker ruilde slim de Grote Boerinnen van het bord en daarna was het nog minder  duidelijk. Ik vreesde dat de oogst zelfs helemaal ging mislukken. 

Boer Bert leek flink strategisch voordeel te hebben, maar ineens haperde er iets, en leek zijn tegenstander toch nog door het schrikdraad heen te kunnen breken en veilig de poten te kunnen nemen naar de vrijheid.

Nee, het waren dan wel niet de allerduurste prijsdieren uit Koedijk die ons bezochten, maar ze weigerden pertinent zich zomaar naar de slacht te laten afvoeren.

Alleen Boer van Putten, bekend van zijn succesvolle biologisch-dynamische aanpak, oogstte snel en veel. Na de krachtige zet  1. e4 !!  keek hij een poosje glunderend rond naar zijn tobbende collega’s. Zijn tegenstander was er toen nog steeds niet, en hij kon dus zomaar een mooie bedrijfswinst noteren. Het kon wel eens een topjaar voor hem worden! Hij was er wel een beetje onthutst van. Ging maar schaken met die andere veteraan. Maar ook daar blijven de vooruitzichten gunstig.

2S7A2626WEB 2S7A626WEB

Maar wat moest er nu van die opscheppers uit Middenbeemster terecht komen? Die waren toch echt van plan om op de Jaarmarkt van de Noordhollandse Agrariërs, in het voorjaar van 2018, met de hoogste prijs te gaan strijken, maar nu ineens leek dat toch wel een wat erg ijdel voornemen te worden.

Pas tegen elven straalde  er wat licht over ons weiland:

Veehouder Verkooijen had intussen een tweede lammetje geboren zien worden, en die twee gingen vrolijk huppelend op weg naar de overzijde van zijn land.  De eerste echte winst! Hè hè.

Boer Bert had toen niemand dat -na een vergissing van hem- meer zag zitten (ik denk hijzelf ook niet) ineens toch zijn behendig wegvluchtende tegenstander aan zijn oren vast, en sleepte hem zonder pardon naar de slager. Die probeerde hier nog een schietgebedje. Maar dat hielp niet meer.

2S7A2632WEB  2S7A632WEB

Hoewel we de hele avond gedacht hadden dat onze kampioensaspiraties op de afvalverbranding terecht ging komen, viel dat nog mee.

2S7A2631WEB 2S7A631WEB  

Wonder boven wonder sleepten Agrarier Van Dok en nota bene Boer Zwaneveld toch nog twee remises uit het vuur. In beide gevallen eigenlijk niet verdiend. Ze zaten beiden eigenlijk nog steeds aanzienlijk in de rode cijfers.  Maar die Koedijkers hadden geen puf meer na zo’n lange avond zwoegen om de top van hun productie te kunnen bereiken, ze konden er geen kaas meer van maken. En toen probeerden de onzen het met bluf. Het had eigenlijk wel iets van de thans in onze kringen heersende ‘kalverfraude’, alleen werd deze niet ontdekt. Remise aanboden, en toen gingen ze akkoord. Waarschijnlijk uit ontzag voor een veel hogere ELO-rating, hoewel ze de hele avond flink hadden zitten bewijzen dat dat geen bal hoeft uit te maken.

Ron mailde me:

“We mochten nu dus ervaren dat ook zogenaamd zwakke tegenstanders erg sterk kunnen spelen. Ik verslikte me dus in mijn eigen London!  …..    Het eindspel van Gerrit was volgens mij verloren. …….    P.S. : wees maar kritisch over ons.”

En zo werd het 4,5 – 1,5 voor ons.

Een zwaar geflatteerde uitslag.

Stel dat het Koe-dier voor bord 6 er wel geweest was. Tenslotte heeft onze gezellige Boer van Putten ook nog maar weinig wedstrijdervaring.

En als die van het tweede bord toen hij eindelijk in de buurt kwam, nu eens niet ineens op hol was geslagen…  

En als de enigszins onterechte bluf-remisevoorstellen in mindere stellingen van Boer Zwaneveld, Veearts De Vink  (ja, van hem ook!!) , en van Agrarier Gerrit nu eens niet waren geaccepteerd! En die gasten hen gewoon nog wat verder hadden zitten uitmelken!

Dat had voor Middenbeemster dan wel eens een veel te grote en zeer onwelriekende ammoniak-emissie  kunnen betekenen. Brrrr……

Onze bezoekers konden met opgeheven koppen weer terug naar hun warme stal in Koedijk. Maar wel met het schrijnende gevoel dat er toch nog veel onrechtvaardigs gebeurt in de mensen- en dierenwereld.

Wat me opviel deze avond was dat veel van deze zogenaamd ‘zwakkere’ spelers ons aftroefden in hun opening. Waar sommigen duidelijk aardig wat van wisten. (Soms meer dan wij!) Dat viel op bij de London tegen Ron, bij het geweigerd Slavisch tegen Bert, bij de Zukertort-variant van de Colle tegen Gerrit, terwijl de tegenstander van Martin ook heel goed leek te weten waar hij mee bezig was, een soort Chigorin met 2. …  Pc6 !?  .

________________________________________________________________________

Nu als gebruikelijk nog wat highlights:

Ron tegen Rob Broertjes (1306) :

Ron speelde tot mijn vreugde een variant tegen de London die ik zelf vroeger diepgaand had voorbereid, toen ik nog dacht dat ik hem binnen afzienbare tijd op mijn bordje zou krijgen. Dat gevaar is nu voor mij gelukkig geweken. Ik ben trouwens al die varanten al weer aardig vergeten.  Kan iedereen gebeuren. Zelfs Ron himself:

KoedkRon1  KoedkRon1

Ron: “Als hij dus slaat op b6 staat zwart heel prettig, ook omdat mijn witveldige loper er nog uit kan! Na 6. Dc2!? moet ik echter g6! spelen. Ik speelde 6. …  Pc6 in de hoop op 7. Pf3, want dan is 7. ….  Lf5 gewoon beresterk. ( ES: 8. Dxf5? Dxb2 ! en zwart wint het geofferde stuk met rente terug) Mijn tegenstander wist dit allemaal. Vandaar zijn gekozen zetvolgorde. Na 7. Pd2 ben ik te laat, omdat hij (ES: binnenkort) e4 kan gaan spelen. ( ES: Maar vooral wegens 7. … Lf5? 8. Dxf5  Dxb2 Db1 !  en zwart krijgt niks terug) Daarna sta ik gewoon dramatisch slecht! Doorgaans is de pion c5 naar c4 spelen niet goed, tenzij je zelf actief spel kunt krijgt. “  (ES : Heel erg juist! Een belangrijk lesje voor minder theoretisch geschoolden onder ons! )

Nu raakt Ron wat in de problemen.

KoedkRon2 KoedkRon2

“Dus uit wanhoop maar lang gerocheerd, maar zijn b3 breekt het gelijk open. Mogelijk heeft hij hierna ergens winst gemist. ( ES: nee, alle witte zetten worden door Komodo goedgekeurd )  Zoals hij het speelde, bleef ik slecht staan met kreupele loper, maar kon me nog wel verdedigen. (ES: Hummm  )  Toen ik vervolgens zag dat hij niet wist hoe verder en Martin inmiddels uit de problemen was en ook Paul en Bert gingen winnen, heb ik remise aangeboden, wat geaccepteerd werd.

Maar Komodo vindt dat wit heeeeel veeeeel beter staat ( + –     !!   2.30 !!   )

KoedkRon3  KoedkRon3

Komodo suggereert nu  (onder andere) :

26.Pf6 Pxf6 27.exf6 e5 28.Lh5 e4 29.f3 e3 30.Lxg6 exd2 31.Lxf7 Thf8 32.Lh5 Txf6 33.Dxd2   Maar ja, dat vraagt nogal wat van een amateurschaker, zelfs van een sterke met een te lage Elo, zoals Broertjes.

Paul – Mieke Clausen

Paul  mailde:  “Bij dezen,  maak er iets moois van, want volgens mij was het een tijd modderen voordat het begon te lopen. “   en  “ We zijn nog in afwachting van het verslag van Eddy over onze sprankelrijke partijen, het zal wel een groot loflied worden.”

Dat ‘sprankelrijke’  (Wat een prachtig zelfverzonnen woord! Een combinatie van ‘sprankelend’ en ‘rijke.’ Wat ik ooit sneerend heb opgemerkt over Paul’s taalvaardigheid neem ik bij dezen direct terug.)  heb ik niet zoveel gezien, en het ‘loflied’ voel ik nog niet opwellen, maar vreemd genoeg  was Paul’s partij eigenlijk toch niet echt een groot voorbeeld van modderen. OK, er was geen sprake van een briljante snelle openingscombinatie, maar daar kreeg hij nu eenmaal de kans niet voor.  Na zet 10 is de stand eigenlijk nog flink gelijk.  Dan maakt zijn tegenstandster een simpele, doch ernstige fout:

KoedkPaul1   KoedkPaul1

11. Ld2 ??  Lxc4  12. dxc4 Pxe4  

Paul deed weinig echt fout, maar ja zijn tegenstandster na dat pionverlies ook niet  veel. Dus het duurde allemaal even. Het leek er zelfs even op dat de dame met haar dame kleine aanvalskansen  kreeg. Maar ze pakte ze niet. Liet toe dat zwart een vrijpion kreeg, en toen werd het gauw nijpender.

KoedkPaul2 KoedkPaul2

26. f4 ? e4!

Maar inderdaad, het bleef desondanks toch nog  lang en geduldig manoeuvreren. Tot zet

KoedkPaul3  KoedkPaul3

36. .. d5!  (Paul: “Eindelijk d5” ) En nu gaat het hard. Dit creëert de mogelijkheid om een tweede vrijpion  te organiseren , en daarmee krijgt wit het zo moeilijk dat er ook nog een 2e pion sneuvelt. En dan, bij zet 50 (!)  ziet mevr. Clausen het niet meer zitten. Terecht. Nu kan het niet lang meer duren.

KoedkPaul4  KoedkPaul4

 

Een interessante partij was die van Gerrit met Eddy de Wit.

De Wit tracteerde vanavond, op een ouderwetse Colle  (Dus de Zukertort-varant met b3 en Lb2, en niet de Koltanowski-variant met c3). Niet heel lastig voor zwart maar voor wit zijn de geniepigheden (die er zeker zijn), en de grote lijnen gemakkelijk te onthouden, en daarom is die opening in onze amateur-kringen best populair.

KoedkGerrit1  KoedkGerrit1

6. ….  cxd4 (andere mogelijkheden: Ld6 of b6) 7.Pxd4? (7.exd4!?) 7…Lb4 (7…Ld6 is logischer omdat de loper op b4 gelijk tot een verklaring kan worden gedwongen en dat gebeurt nu dan ook   8.a3 Lxd2+? ( Waarom vrijwillig het loperpaar opgeven? Omdat zwart een sterk paard op e4 krijgt en een tempootje. Moeilijk te beoordelen of dat voldoende is.  Komodo vindt het niet helemaal. )  9.Dxd2 Pe4! 10.De2? (10.Dd1!?)

Zwart is in een agressieve bui en gaat er tegenaan:

KoedkGerrit2  KoedkGerrit2

16. …  e4! 17.Pd4 Dg6 18.Pe2! Lg4 19.Dd2 [19.h3!?]

En toch houdt wit een wat betere stelling, totdat er een kritiek moment arriveert:

KoedkGerrit3  KoedkGerrit3

21.Lxf6? Dat vind ik niet zo logisch. Die loper staat op een prachtige diagonaal. Waarom die vrijwillig afruilen. Hij kan misschien nog veel moois verrichten.  (21.h3!?)

En weer laat Gerrit zien dat hij in een oorlogszuchtige stemming is:

Je zou van hem verwachten 21. … Dxf6 met inmiddels gelijke stelling, maar nee hoor :  21. … gxf6! Ik denk omdat Gerrit van die open g-lijn gebruik wil maken om meer onrust in de witte koningsstelling teweeg te brengen. En dat lukt!

22. Pe2 ( h3!?  Of Tac1!?) 22…Pe5! 23.Pd4? Dh5! 24.h4 Kh8

KoedkGerrit4  KoedkGerrit4

Een leuke stelling. Beide heren hebben er wat moois van gemaakt: 25.Da5!

En nu zou je van Gerrit toch verwachten dat hij verlies van die a7-pion gaat voorkomen, maar nee hoor! (Wie a zegt moet ook b zeggen!)  25. .. Tg8!?  26. Dxa7 Mooi hoor van Gerrit, maar  helaas, nu gaat het een beetje mis. Goed zou nu  26. ….Tg6 zijn of vooral 26. …..Pf3!! met minstens gelijk spel. (Wel ingewikkeld:  26…Pf3+ 27.Pxf3 Lxf3 28.Lxf3? (Db6! = ) Dxf3 en zwart wint omdat de dreiging Txg3 wit te veel zal worden ) Maar zwart speelt 26. … Lf3  En wit grijpt direct zijn kans:

KoedkGerrit5  KoedkGerrit5

27.Db6!! met aanval op f6  En plotseling stort zwart in:  Pd7? Maar alles is lastig ineens 28.Dd6 Lxg2? (Lg4 en zwart kan nog vechten)  29.Kxg2 Kg7? (noodgreep)

KoedkGerrit6   KoedkGerrit6

30.Df4!   op weg naar dameruil.

Hierna staat zwart met de rug tegen de muur. Hij doet zijn best, speelt toch konsekwent op aanval, en het lijkt ook best nog wel wat. Ik ging geregeld kijken en vond het allemaal heel spannend. “Gaat hij het toch nog redden?”  Maar wit speelt gewoon heel goed. Hij ziet kans zwart tot dameruil te dwingen en dan is er wel veel zwarte stootkracht verdwenen.

KoedkGerrit7  KoedkGerrit7

Zwart blijft toch aandringen. Hij offert zelfs nog een pion. Alles voor een behoorlijk stukkenspel. Met resultaat, want bij de 41e zet geeft wit veel voordeel prijs. En na de 43e zet ziet wit winst niet meer zitten. Toch staat hij nog steeds beter!

KoedkGerrit8 KoedkGerrit8

Wit dreigt c5, en dan kan die vrijpion op d5 behoorlijk lastig worden. Maar inderdaad, heel eenvoudig is het niet, want na 43. … Tgf6 moet wit ook erg letten op die zwakke pion op f2. En ook 43. .. Pe5 vraagt denkwerk.

Remise. Maar beide heren verdienen m.i. complimenten. Wit omdat hij gewoon bijna de hele avond zeer sterk heeft gespeeld, en Zwart omdat hij er alles aan deed om leven in de brouwerij te brengen, tegen zijn gewoonte risico’s nam, en veel tactiek in de partij stopte.

Bert was de enige die al vroeg in de avond enig optimisme  kon bewerkstelligen bij het publiek.  Dat kon vooral doordat Arnold Koorn na een stevig slavisch rijtje een strategisch riskante 10e zet had bedacht , 10. … f7-f5 ??

KoedkBert1  KoedkBert1

Ook zonder rekenen krijg je hier al een gevoel van argwaan. Je fantasie draait gelijk op volle toeren wegens die achtergebleven pion op e6: Een torentje op e1? Een dametje naar b3? Of een lopertje? Een paardje naar g5? Het kan misschien wel als zwart maar direct ….  e5 kan spelen, maar dat is vaak bezwaarlijk.  (Lg5!?)

En inderdaad , wit pakt het gedecideerd en vakkundig aan, en door druk op de e-lijn staat zwart al snel slechter.

KoedkBert2  KoedkBert2

Wat een mooie stelling voor wit: mooie torenlijnen, sterke lopers, en die achtergebleven pion op e6! Hier kan wit het al afronden met 18. Pg5 !! Dat mist hij, maar sterke punten in zijn stelling blijven. Zelfs nog na enkele latere aarzelingetjes. Waardoor zwart de kans krijgt een sterk paard op e4 te plomberen, en weer een beetje adem kan gaan halen. En dan gaat er zelfs iets bijna fout, omdat Bert een pointe ( maar pas na vier zetten) mist:

KoedkBert3  KoedkBert3

28. …  Df4 29. g3? (Pf3!! want die stond aangevallen) Pxg3! 30. fxg3

KoedkBert4  KoedkBert4

Dxg3 31. Dg2  dat moet wel, maar nu kan Dxb3! Dat is schrikken. Ik bewonder Bert om zijn vermogen in zulke situaties dan met een pokerface door te spelen alsof het allemaal in de berekening was opgenomen.  Maar zwart is wel bijna uit de grootste problemen  en kan weer gaan vechten 32. Td3

KoedkBert5 KoedkBert5

Maar  voor de tweede keer doet zwart zo’n zet die direct de geur van verdachtheid oproept. 32. .. Dxa4 ?? waarna Tg3 met zeer veel dreigingen richting g7 direct gaat winnen. Maar Bert is nog niet helemaal over de schrik heen: 33. Pd7? maar hij krijgt hulp Tf7 ?  (Te7!?)

KoedkBert6 KoedkBert6

34. Pf6+  de enige, maar wel prachtig. 34. … Txf6 moet wel 35. Lxf6 g6

KoedkBert7  KoedkBert7

En nu volgt er weer zo’n mooie:  36. Dc6!!!!  Met dubbele aanval, op de loper en op de toren.  36. .. Kf7 37. Dxc7+  Kxf6 

KoedkBert8  KoedkBert8

38. De5+  de ene krachtzet na de andere   Kf7 39. Tc3

KoedkBert9  KoedkBert9

En dat Koorn zonder Elo toch ook aardig kan schaken bewijst hij door hier op te geven. Is drie pionnen niet genoeg compensatie voor een kwaliteit? Nee, hij staat inderdaad verloren, maar het vereist nog wel aardig wat voorstellingsvermogen:

Bijv.

39. …. Ld7 40.Tc7 Te7 41.Txd7 Txd7 42.Dxe6+

39. …. Dh4 40.Tc7+ Te7 41.Txc8

39. ….Td8 40.Tc7+ Ld7 41.Dxe6+

Bert heeft zich met al die krachtzetten vanaf zet 34 aardig gerehabiliteerd voor het slordigheidje bij zet 29.   (Ik heb zelden een schaker zo verbijsterd naar het bord zien kijken als Koorn toen hij opgaf)

 

Martin was er het eerste kwartier kennelijk nog niet helemaal bij, hij leek te spelen op de automatische piloot, want zijn fout was een verbijsterende beginnersfout. ‘Dankjewel,’ zei Kees Struijk  ‘heel vriendelijk van je .’

KoedkMartin1 KoedkMartin1

7. d4 ????   Pb4 en dat is minstens kwaliteitsverlies via Pc2. Je kunt hier nog 8. Ph4 proberen maar dat helpt niet echt na …  Dd7.  Maar dat doet het gespeelde 8. Da4+ ook niet. Dat maakt de zaak alleen nog maar erger. Wit rommelt maar wat door. Het is niet met droge ogen aan te zien.   8…c6 9.e4 (9.Ph4 Lc2!) 9…dxe4 (9…Lxe4 en 9…Pxe4 zijn nog iets beter)  10.Pe5 (van kwaad tot erger  10.Ph4 is wat beter , maar ach ….)

KoedkMartin2  KoedkMartin2

10. … Dxd4 !!  Uiteindelijk komt wit weg met 2 pionnen achterstand. En een heel klein tikje compensatie.  Maar och … och …   Boer Martin is nu wel erg wakker en gaat uit vissen, in troebel water. Hij rommelt alsmaar wat op de open lijnen in de hoop op ….  Maar het levert niks op. Totdat

KoedkMartin3  KoedkMartin3

28. …..  Le7! en de zwarte stelling plooit zich verder  open 29. Tdxc6  a5  (wit mag niet op a5 slaan want die pion staat gepend door Le7!)  Maar zwart speelt behoudend 28. …  Te6 en accepteert remise. Maar staat zelfs na 29. Tcxc6 (toch!)  Lf6 nog steeds goed.

Zo werd het voor uw wepmeester dus wel een interessant, maar zenuwslopend avondje. Hopelijk gaat het volgende keer weer beter.

( Eindcorrectie moet nog plaatsvinden)

 

05-02-2018

Aris de Heer

 – 

Schaakgroep Koedijk 3

4½ – 1½

1

8529532 

Ron de Vink

 1895

 – 

7986583 

Rob Broertjes

 1306

½-½

2

7185981 

Bert Kuijer

 1806

 – 

8736805 

Arnold Koorn

 

1-0

3

6808131 

Paul Verkooijen

 1765

 – 

7820626 

Mieke Clausen

 1304

1-0

4

7826654 

Martin Zwaneveld

 1670

 – 

6031025 

Kees Struijk

 1387

½-½

5

7268195 

Gerrit van Dok

 1625

 – 

8148426 

Eddy de Wit

 1434

½-½

6

7079655 

Peter van Putten

 1120

 – 

 

 

 

1-0 R

 

 1646

 

 1357

 

 

Een gedachte over “Koedijkers toch nog gearriveerd”

Reacties zijn gesloten.