Extern tegen Het Spaarne

Op 20 febr 23 stroomde het Spaarne bij ons binnen.

Niet de Tafeltennisvereniging of De Koninklijke Zeil-en Roeivereniging, evenzeer trotse dragers van het epitheton ‘Spaarne’, maar de bloeiende schaakvereniging met die naam. Moet wel een mooie vereniging zijn, want toen onze veelvoudige clubkampioen Paul Ruber -door verandering van werkkring- naar Haarlem verhuisde (tien jaar geleden?) , werd hij lid van Het Spaarne. En dat is hij nog! Hij staat in hun clubcompetitie nu derde. Dus hij kan het nog steeds. Wat hebben we hem lang gemist! Zou hij meekomen vanavond?

De rivier Het Spaarne was ooit niet onbelangrijk voor de economische ontwikkeling van de stad Haarlem. Toen zulk water nog de belangrijkste transportmogelijkheid was.  En nu levert het nog mooie prentbriefkaarten op.  Ik weet nog dat  ik ooit bij mijn eerste bezoek aan het Teylersmuseum langs dat water liep, en verbaasd was over het pittoreske uitzicht  daar. Geen flauw idee dat dat Het Spaarne heette.

Terzake. Op 20 febr. kwamen ze aanzeilen uit de Spaarnestad.  Bij wijze van spreken. Ik las ooit in  ‘Beemster-Winter-Buitenleven’ (1778) van Betje Wolff dat toen nog voor de deur van de pastorie van dominee Wolff (thans Betje Wolff-museum ) een heel brede sloot lag, waarop kennissen  aan kwamen schaatsen uit Hoorn om bij haar even uit te blazen. Maar voor aan komen zeilen uit Haarlem zal ook die sloot toen wel niet geschikt geweest zijn.

Sorry. Nu echt terzake:

Acht vriendelijke mannen met gemiddeld een wat hogere rating dan wij. Ze legden wel aan onder de linden, naast de kerk van dominee Wolff, maar ze kwamen niet uitblazen, zeker niet.

Paul Ruber was er niet bij , maar we kregen wel andere belangrijke toechouwers.

2S7A0689XXXWEB

Hans weer voldoende hersteld om volgende week ons clubje weer aan te doen. Dat is mooi!

Om half tien hielden de schakende bezoekers alle acht nog stevig het roer recht. Nee, dat ging voor ons weer eens niet eenvoudig worden vanavond.

Ik zag al met zorg dat Sven toestond dat zwart een open h-lijn kreeg richting witte koning. Maar ik vrees nu dat daar nu ineens een eng offer op h2 plaatsvindt. Ik zal het wel weer fout hebben, maar hij zit nu wel heel lang na te denken.  

Sven – Spaarne (15.Db3)

15…. Txh2 (16. Kxh2!? Dh4+ 17. Dh3 en dan Th8 !!!???)

Ik zIe dat Rons hoofd wat kleuriger wordt en hij af en toe even zit nee te schudden. Maar bij Ron zegt dat nog niks.

Natuurlijk leek Thomas weer niet te beroerd om risico te nemen. Ik heb geen idee of hij zo echt kansen creëert. (Zal wel weer?) Hij bouwt in ieder geval weer een forse voorsprong op de klok op.

Veenendaal – Broek (16…Pf4)
2S7A0691XWEB

Frank verzeilt via een Kan-variant van het Siciliaans in wat een beetje op een Najdorf lijkt. Dus hartstikke ingewikkeld. Afwachten maar.

Spaarne – Frank (11…d6)
2S7A0679_2WEB

Bert laat zien dat het KoningsIndisch echt bedoeld is om met zwart lekker agressief van wal te steken.

Spaarne – Bert (13…Ld3)

Maar zijn tegenstander lijkt er niet echt van onder indruk.

Bij Paul vind ik dat hij ietsje minder staat. Hij moet een beetje afwachten. De stukken op de damevleugel lijken te moeten gaan laveren, want die hebben de wind niet in de zeilen. Door de zet c6 is dat er niet eenvoudiger op geworden

Spaarne – Paul (11.Pe5)

Zijn tegenstander offert een pion om zelf de trossen los te kunnen gooien.

Spaarne – Paul (17…Pxe5)
2S7A0674XXXWEB

Rond 10 uur accepteert Martin remise. Lijkt wel terecht, want zijn Engels heeft niet meer dan gelijkspel opgeleverd.

MartinSpaarne2
2S7A0678WEB

Bij  Koen gebeurt ogenschijnlijk bijna niks. Hij staat er degelijk bij, en heeft een  voorsprong op de klok. Maar hoe moet het verder? Zijn tegenstander is ook nog lang niet gereed om het anker te lichten.

Koenj – Spaarne (16…De7)

Die tegenstander is wel fotogeniek. U herinner zich misschien mijn foto-expositie en weet wellicht dat ik houd van portretteren van ‘Dieren en andere mensen’.  Ik kon het dus ook nu weer even niet laten.

  

2S7A0682_3WEB Joost Jansen

Om half elf blijkt het offer tegen Sven correct. Denk ik. Hij ziet geen kans om langer tegen de wind in te blijven zeilen.

Sven – Spaarne (23…Th1+)

(24. Kg2 T8h2 mat     24. Pg1 Lc4+  !!! met damewinst)

En ook bij Paul gaat het mis. Die raakt ineens vrij vlug verder uit de koers.

Spaarne – Paul (21…Pg4)

22. Lxc6    en opgegeven. ( zwart moet zijn dame offeren. Anders leuke variantjes, bijv. 22 …. Df7 23. Lxg7 Kxg7 24. Lxa8 Txa8 25. Df3!!)

Koen gaat overstag, want die vindt ook dat het niet opschiet en accepteert remise.

Koenj – Spaarne (20.Tfb1)

Stand is nu  1-3. Dat gaat dus weer mis vanavond.  

Resteren om 10.45 Thomas, Ron, Frank en Bert.

Bij Thomas: Zijn tegenstander heeft de aanvallende bedoelingen  weerlegd en ik vrees dat het eindspel voor Thonas echt minder staat.

Veenendaal – Broek (32.Kxg2)

Bert zit in een ingewikkelde stelling waar zo te zien geen voordeel meer in zit.

Spaarne – Bert (30…Pg8)

Ron staat weer stevig achter op de klok in een m.i. erg remise-achtige stelling.

Ron – Spaarne (24…Dc8)

Frank zal wel gelijk staan. Maar een lekkere geuzen-aanval zit er niet in.

Spaarne – Frank (24…Pb6)

Om 22.50 staat Thomas in ieder geval een pion achter.

Veenendaal – Broek (38.Tg4+)

Dan besluiten Ron en Aad de Bruyn tot remise.

Ron – Spaarne (27…Lg7)

Bert is in een defensieve stelling gemanoeuvreerd. Maar misschien wel remise te houden.

Spaarne – Bert (36.Lf2)

Om 23.00 uur, ja hoor. Het zal niet. Veenendaal, de tegenstander van Thomas, raakt aan lager wal. Hij  verblundert in winnende stelling een stuk.

Veenendaal – Broek (41…Tf1+)

We stonden met zijn vieren te kijken en wisten allemaal : geen Ke2 spelen want dat kost je een paard wegens een penning na Txf5! Maar Veenendaal (Elo 1967 !) doet het toch! Hoe onze TitaTovenaar het toch bijna altijd weer flikt om zijn tegenstanders uit het roer te laten lopen!?

Frank komt toch nog tot wat agressie. Maar staat flink achter op zijn klok.

Spaarne – Frank (27…Pd5)

Bert houdt zijn roer recht. Hij lijkt eerst in het nadeel te geraken, maar blijkt dat toch voorkomen te hebben.

Spaarne – Bert (39.Lb6)

39….. Ld2 40. Lf2 Lxc3 41 bxc3 Pxe4

Als ik vertrek om half 12 om de bus te kunnen halen is bij Bert de vrede getekend.

 bij Frank zijn diens agressieve pogingen goed opgevangen en ook daar remise overeengekomen.

Spaarne – Frank (33.Tdd3)

Dus ja, weer verloren! De Spaarne-acht gaat nipt als eerste over de eindstreep. Het was wel kantjeboord: 4,5 tegen 3,5.

Zij kunnen tevreden weer terug naar de veilige thuishaven.

Wij hebben daar niet veel aan, maar we hebben nog één minder sterke voor de boeg. (lagere gemiddelde rating dan die van ons)

Er komt dus nog één kans om van die laatste plaats los te raken.  Dus dan….   alle hens aan dek.

Achteraf gezien:

Van de schaakcomputer:

Het torenoffer van   Hans Arp  tegen Sven had toch aangenomen kunnen worden!!

Sven – Spaarne (15.Db3)

15 ….. Txh2 16.Kxh2 Dh4+ 17.Kg1 Dh3 18.Dc2 Th8 (18…f5 19.Pf1 Th8 20.f4) 19.De4!

Met nog steeds een klein voordeel voor wit!

Uit het commentaar van Ron

“Ik wist dat plan met Lxf6 mogelijk was en ik daarna c4 moet spelen.

Ron – Spaarne (3…g6)

Het zorgt voor heel ander spel. Daarna was ik op mezelf aangewezen. De opstelling die mijn sympathieke tegenstander daarna koos, is op zich goed. Ik begrijp nog wel zoveel van de stelling dat ik snel b4 en b5 moet zien te spelen.

Ron – Spaarne (12.d3)

Ik had dan ook geen d3 hoeven spelen, maar gelijk b5 en heb dan wat voordeel.

Na zijn Lh6 zag ik weer leeuwen en beren, ik was bang voor Pg4 en offers op e3 of f2. Maar dat kan ik couperen met Pf4. En h3 wat ik speelde (wat een verzwakking is) was dus niet nodig.

Ron – Spaarne (14…Lh6)

Ik snapte zijn manoeuvreren en voorbereiden van h5 en h4. Op mijn Pd4 had hij nu met h4 toch in voordeel kunnen komen (zijn enige kans in de partij).

Ron – Spaarne (22.Pd4)

( ES: Prof MrDr K ziet nauwelijks voordeel.)

Nu bleef het gelijk, de remise in de eindsituatie was een terechte uitslag, al stond ik volgens engine dus meestal beter.

Ik zag Thomas een heel spannende partij spelen en vermoedelijk winnende f3 missen! Met hem heb ik hekel aan Rossomolimo variant, mede reden dat ik 2…, e6 ben gaan spelen.  Het eindspel dat hij nu kreeg was volgens mij niet goed, hij won door een blunder.
Bert zag ik m.i. solide en taai spelen, maar hij gaf zelf aan minder te hebben gestaan?
Sven zag helaas het thematische Txh2 niet en verloor kansloos. Hij moet zich echt herpakken.
Paul stond aldoor minder en kon zich deze keer niet redden.
Ik zag Martin en Koen solide spelen, beiden remise.
Frank met zwart speelt nu opeens ook Kan, volgens mij deed hij het best goed. Ik weet niet of hij wat gemist heeft, want heb veel tijd in eigen partij gestoken en die van Thomas (echt leuk om te volgen).
Jammer die 4 1/2 – 3 1/2 uitslag, want we kunnen beslist mee in deze klasse!”

Uit Het commentaar van Koen

“Hierbij mijn partij. De partij is geëindigd in remise, ik zag niet goed hoe vooruitgang te boeken zonder mijn stelling te verzwakken. “

Koen- Spaarne (20.Tfb1)

“Hoe de stelling open te breken? Pion naar b5 is wellicht een idee, maar leidt dat echt tot iets substantieels of worden gewoon de torens geruild?”
Misschien kun jij uitvogelen waarom de evaluatie +1,4 is terwijl het materieel gelijkstaat?
Wit heeft meer ruimte dan zwart, ik vermoed dat dat als gunstig beoordeeld wordt voor wit.“  ”Tijdens de partij zag ik misschien spoken maar de loper op f6, dame op c7, paard op e4 vond ik vervelend en ook was ik bang voor een zwart offensief op de koningsvleugel (al kan direct …g5 niet i.v.m.  f3 en wint het zwarte paard).”

 “Het was ook de eerste keer dat ik de opening zo speelde, ik had het wel voorbereid maar al op zet 7 was ik uit de theorie.

KoenSpaarne 6…c6

 7. Qc2 leek me een veilige zet maar zwart kon vanuit het Catalaans …f5 en …Ne4 spelen waardoor het eigenlijk een soort Dutch Stonewall werd. Ik kreeg mijn paarden weliswaar mooi op d3 + f3  maar echt veel bereikte ik daar niet mee.

KoenSpaarne 12 …Tc8

Ook speelde zwart Rc8 en ik vond mijn koningin niet fijn staan op een (semi-)open c-lijn dus heb ik c5 gespeeld.”

De Hoek van Broek

“ De Chess tempo database kent 9. Pf1 niet en nog wel 9. Pc4.

Veenendaal – Broek (8…h6)

9. Pf1 0-0
Lichess stopt bij 10. b3, g5 waar Le6 nog wel bekend is .

Veenendaal – Broek (14.Pc4)


Na 14. Pc4 had ik m.i. beter Td8 kunnen doen om Pd6 te verhinderen. Zwart kan dan het loperpaar behouden, hoewel dit in de bewuste variant geen garantie op voordeel biedt tegen het witte span paarden.
De stelling was sowieso niet zo voordelig als ik tijdens de partij dacht, evenals vorige week.
Waarin ik overigens wel aangaf dat het gevoel dat je hebt bij een bepaalde stelling, ook niet onbelangrijk is!
De waardering van Analyse This rond zet 17 schommelt tussen+2 en bijna +3.  (ES: Bij Komodo 14   ong. +1.80)

Na 19. Kh1 dreigt g3 met stukwinst.

Veenendaal – Broek (19…Dh5)

Hierna geeft het apparaat een aantal zetten lang nog steeds g3 als beste aan maar na de partij gaf mijn tegenstander aan dat niet overwogen te hebben.

En ik snap dat best. Wit heeft nog geen zwaktes en wil ze ook niet creëren.

Veenendaal – Broek (26.Ta4)


26. Ta4 brengt de witte toren op dwaalwegen.
Ik heb gisteravond nog een tijd met Ron naar 29.. f3 (ipv 29. Dxg4) gekeken

Veenendaal – Broek (29.fxg4)

Na 30. gxh5, Lxd2 31. gxh3, Lb4 dreigt kwaliteitswinst . Wit kan dit nog verhinderen met 32. c4 (hebben wij wel de goede stelling geanalyseerd, Ron?) maar de omhelzing van de toren gaat hem hoe dan ook materiaal kosten .  In mijn vooruit- berekening was ik bang bijvoorbeeld 32. a3, b5 33.  axb4, bxa4 te veel pionnen kwijt te raken.
Na het goed opvangen van de zwarte dreigingen en de pionwinst kwam hij krapper in zijn tijd te zitten en verloor door een penning een stuk 42. Ke2??ipv 42. Kg2 met nog steeds goede winstkansen .

Veenendaal – Broek (41…Tf1+)


Daarna was het zaak niet te snel te willen winnen met onnodige risico’s van dien.

Veenendaal – Broek (52 Kc3)


Bijvoorbeeld dacht ik een tijd over 52.. Le5 na met het idee om bijvoorbeeld na 53. Tg5+, Kh6 54. Tfg1, Tg4+ te spelen maar dan heeft wit de tactische truc 55. Txe5! en wint zijn stuk terug! Het teruggeven van een pion was misschien niet nodig maar gaf me wel tijd om mijn koning van beide zijden te beschermen tegen irritante schaakjes

Veenendaal – Broek (53…Lb6)

Als wit bijvoorbeeld ipv 54. Tg5+ , 54. Tg1+ speelt,

faalt 54…. Tg6?? op 55. Tg6+, Kxg6 56. Tc6+ eveneens met stuk terug winst.
Ik kende mijn tegenstander nog van de trainingen die ik tot 3 jaar geleden bij Jop Delemarre volgde. Ten opzichte van enkele jaren geleden is Loek wel sterker geworden zowel qua concentratie als vasthoudendheid.”

Commentaar van Frank

Hierbij mijn partij.
Solide gespeeld van beide kanten. Bij het ruilen van de stukken was er nog een kans dat wit het fout zou doen en daardoor een stuk zou verliezen.

Spaarne – Frank (27…Pd5)

Helaas gebeurde dat niet.
Ik hoopte dat mijn paard ook sterker zou worden dan een loper in het eindspel, maar ook dat bleek niet het geval.

Spaarne – Frank (26…Tc3)


Wit kon met Lf5 ipv Te3 het wat lastiger voor mij maken om tegenspel te krijgen, maar gezien de tussenstand op dat moment koos hij er voor om vol en veilig op remise te spelen.
Ik zag geen kansen om er iets anders uit te halen.

Eindcorrectie moet nog plaatsvinden.

_______________________________________________________________________

Partijen van Aris de Heer N1 – Het Spaarne N1

Bord 1

7166324 Thomas Broek (2133)

8190402 Loek Veenendaal (1967)

1 – 0


Bord 2

8529532 Ron de Vink (1884)

6625839 Aad de Bruijn (1837)

½ – ½


Bord 3

7185981 Bert Kuijer (1773)

7383398 Leo Littel (1836)

½ – ½


Bord 4

8580099 Sven Damen (1767)

6225516 Frans Arp (1915)

0 – 1


Bord 5

6808131 Paul Verkooijen (1761)

8517069 Sander Schilthuizen (1831)

0 – 1


Bord 6

7826654 Martin Zwaneveld (1732)

7185651 Jan Vos (1788)

½ – ½


Bord 7

7803114 Frank de Geus (1722)

7037591 Keimpe Knijft (1693)

½ – ½


Bord 8

7887220 Koen van Lankveld (1728)

7001335 Joost Jansen (1708)

½ – ½Totaal

Gemiddelde rating: 1813

Gemiddelde rating: 1822

3½ – 4½

2 gedachten over “Extern tegen Het Spaarne”

Reacties zijn gesloten.