Verslag ronde 15

Tjonge, wat werd maandag het kluppie klein. Frank namelijk ‘bek af’ , Ab kennelijk andere bezigheden, Ron ook, Hugo nog niet hersteld, Paul door een misverstand alweer oneven, en Thomas waarschijnlijk nog niet genoeg bekomen van zijn formidabele eerste prijs afgelopen weekend. Dat moet heel veel energie gekost hebben. Maar volgende week vervallen bijna  alle corona-maatregelen. Wat zou het een feest zijn als we dan Bert weer zouden zien binnenstappen.

Toch drie aardige potjes. Martin opende Engels (1 c4) tegen Hans. Er zijn dan veel overgangen mogelijk. Hans maakte er Konings-Indisch van. Martin koos een dubbelfianchetto, de meest strategische voortzetting.

Martin: “In de geest van Bert mijn spel toch rustig blijven doorontwikkelen, de kansen komen vanzelf. Een breuk met mijn vaak te wilde spel wat soms meer op gokken lijkt als schaken.”

Door de verwisseling van zetten was nu 6. … exd4 mogelijk.

Martin - Hans (6.d4).jpg 

Speelt zwart hier Pd7, wat goed kan,  dan is het vrijwel een normale KI. Nu wordt het waarschijnlijk : alles zelf bedenken. Dat doen beide heren netjes.

Martin: “Een solide partij waarin ik prettig kom te staan na de opening. Al mijn stukken ontwikkeld en initiatief om hier iets mee te doen.”

Waarschijnlijk was Martin heel tevreden met 10. b4, maar de schaakprogrammma’s geven 10. (En 11…. !!)  ..Ph5 met gelijke stelling.

Martin – Hans (10.b4 )

Maar na het gespeelde 10. …. Pe5  komt Wit toch prettiger te staan.

Martin ontwikkelt  rustig door, volgens het boekje, richt zijn torens  op de halfopen torenlijn, op de later achtergebleven pion op d6.

MartinHans14Tad1

  Bij zet 17 Is het inmiddels gruwelijk ingewikkeld geworden. Ik zat ernaast, om te kijken, maar kreeg er gen vat meer op. En naar ging blijken, Hans ook niet erg. Martin wel!

Martin – Hans (17.Dc2)

Martin: “Deze keer betaalt het uit, na het verdubbelen van de torens en het lang tegenhouden van c6 en ontwikkelen van de witte lopen van zwart kan ik slaan op 16.Txd6 Dat is wel het moment dat ik zie dat ik geen pion win en dat de zet 17 …Pd5 niet goed is. (Beter …Pxf3!) Als Hans dat toch speelt zijn er in de vervolg variant heel veel opties, maar cxd5 is de verkeerde. Daarna is het uitspelen wat ik niet meer weggeef.”

Hij won een stuk. Hans probeerde nog wat  in troebel water, maar Martin maakte geen fouten vanavond.

Een qua zettenaantal korte, maar veel denkwerk vergende parij! Slechts 25 zetten, maar iedereen was naar huis toen Hans opgaf

Peter tegen Gerrit. Een ’damepion-opening’. Als  je daarin 2. Pc3 speelt,  moet je wel weten waar je mee bezig bent. Chigorin – ooit een wereldster- wist dat. Er was ook een Nederlander die dat vaak speelde. Zijn naam weet ik niet meer. U? Het is natuurlijk minder logisch dan c4. Peter demonstreerde daarna alweer

Peter – Gerrit (8…b5)

9. a4 ???  b4!  10.Pa2  Dat gaat lang duren voordat dat paard ook weer wat te doen krijgt. Dat kost zetten, en dus heeft zwart het een poos erg eenvoudig. Het kost in ieder geval wit een pion om te bereiken dat hij zich weer een beetje verroeren kaN.

Peter – Gerri8t (27…Pc5)

Gezien het vervolg, waarbij dat zwarte paard een belangrijke rol gaat spelen, had wit hier (of een zet later)  beter dat paard kunnen ruilen. Maar ik begrijp wel dat Peter dacht dat hij met een pion achterstand beter zoveel mogelijk stukken op het bord kon houden!  Dat is vaak zo. Maar hier dus niet!

Peter probeert nog een aanvalletje, mede begunstigd door zetten als g6 en Kg7 van Gerrit. Eigenlijk wel goed bedacht door Peter, maar helaas is er een zwarte manoeuvre die veel roet in het eten gooit. Een heus paardoffertje! Dat zag Peter niet aankomen! Toen hij 31.Te2 speelde. Die toren bleek al gauw  veel harder nodig op de onderste lijn!

Peter – Gerrit (32.f5?

  Nu was op je schreden terugkeren met Te1 daarom hard nodig!

 Want na 32.  ….  Pxb3!  33. cxb3  c2! Kan promotie nog wel worden tegengehouden  met Lb2 of 34. Le3 maar als de kruitdamp is opgetrokken staat wit nog steeds een pion achter en blijkt hij er razendsnel nog een te verliezen. Dan weet Gerrit wel hoe het verder moet!  Eigenlijk verliest Peter deze partij alleen maar door die afschuwelijke paardmanoeuvre bij zet 9. Hij doet zijn best, maar als de ene narigheid is opgelost volgt daardoor vrij logisch een andere.

De partij Sven-Matthijs was een tikkie vreemd in het begin. Het ging er Spaans toe. Ik weet niet of Matthijs het schijnoffer zag aankomen. Als je dat niet weet kun je er wel van schrikken!

Sven – Matthijs (5…Lc5)

 6. Pxe5 Pxe5  7. d4 !  De theorie geeft hier slaan Lxd4, Dxd4, d6,  Met iets beter spel voor wit. Matthijs probeert 7. …Lb6. Maar dat kost een pion na dxe5. Nu dacht Matthijs met lekker actief spel wel compensatie te verkrijgen, maar overzag een kleinigheid:

Sven – Matthijs (9.0-0)

9. … Dxe4 ??? 10. Ld5 en dat kost een toren! En is dit al vreemd, nog vreemder is dat Sven die toren  niet wil hebben!  Na 10. … Df5 speelt hij 11.Pd2 ? waarna zwart zijn toren kan redden. Met c6 of met Tb8 (veel beter) .Is dit een vergissing van Sven? Dat zal toch niet! Ik vermoed dat het een sportief gebaar is naar Matthijs. ‘Dan kun je nog even doorschaken!’ Neemt niet weg dat het gauw toch bergaf gaat voor zwart.

Matthijs heeft wel in de gaten dat zijn pionnenformatie met c6 end7 niet al te prettig is, maar mist de volgende:

Sven – Matthijs (17.Lg5)

Na 17. … Tde8 zou hij nog even kunnen spartelen, maar na Tfe8 gaat het natuurlijk mis!  18. Dd6!! Dat kost materiaal. Daarna probeert hij nog wat met een schijnaanvalletje op de witte koning, maar Sven ziet al snel dat dat een storm in een glas water wordt. Er volgt wel een grappige matcombinatie:

Sven – Matthijs (23…De2)

24. Lxh7 + !!  Kxh7  25.Dxf7!! (grappig) en mat is niet te voorkomen 25 … Dxe5  26. Th3+

eindcorrectie moet nog plaatsvinden