Ronde 14,  14 febr. ’22

Weer een gezellige avond. Huismeester Paul maakte zich verdienstelijk met het taxivervoer van onmisbare schakers, en het inschenken van de onmisbare koffie. Gelukkig was de opkomst nog een beetje mager, dus de hoeveelheid werk daarvoor viel mee. En verder grijnzend kijken naar de misstappen van anderen. Nu eens niet van hem!

Gingen er wonderen gebeuren vanavond? Peter speelde een klassiek damegambiet geruime tijd volgens de theorie. Zonder dat te weten natuurlijk. Allemaal zelf bedacht. Zelf heb ik die opening met wit zo gehaat dat ik die tegen minder sterke spelers maar verving door Colle of het gambiet van  de heer Diemer. Zou Peter  het nu zomaar met het klassiek damegambiet gaan redden?

Ik ziet hem kijken en denken: “Verhip. Ik sta nog steeds gelijk!”

Zelfs Thomas viel het lang niet gemakkelijk om wat voordeel te verwerven. Geduldig  lag hij op de loer, wel 17 zetten lang, en toen kwam eindelijk het konijn langs! Pang!

2S7A97392WEB

“Hè wat vervelend nou. Het ging net zo lekker!”

Beetje triest om te zien hoe het konijn zich nog lang mank voortsleepte: één pion minder, 2 pionnen minder, 3 pionnen minder. Pas toen legde het dier zijn kopje op zijn voorpoten, en blies de laatste adem uit. Wel een plekje verdiend in de konijnenhemel. Maar toch, jammer voor hem,  geen wonder geschied.

Ander wonder dan? Ging Ab  het redden van Hans, onze huidige nummer 1? Op een gegeven moment rook hij zelfs winst! Maar dat was heel veel later. In  de opening ging het er Schots en scheef aan toe . Schots was  de opening en scheef zwarts 8e zet.

EbHansPf6

8.Le3 ?  Lxe3 !

Normaal is hier natuurlijk 8. Pc3. Wat gaat er nu in zo’n schaakhoofd om als daar tot 8. Le3 wordt besloten? Volkomen vrijwillig een geïsoleerde dubbelpion accepteren. Een beetje handige eindspelspeler kan het alleen daar al op winnen!  OK, het zal die open torenlijn wel wezen. Maar ja, het is wel erg optimistisch om te denken dat dat voldoende compensatie kan opleveren.

Hans staat gelijk heel goed, en begint alweer te bouwen aan zijn gebruikelijke agressieve plannetjes. En Ab blundert!

Wb - Hans (11...Pg4).jpg   

12. Df3 ????  Te eenvoudig voor een hersenfitness! Ab zag het zelf, nadat hij zijn dame had losgelaten. (Je dame kun je in het dagelijks leven zowiezo  beter niet loslaten. Maar misschien ben ik ouderwets. ) Dat is uiteraard stukverlies na 12….  De5. Er dreigt een paard geslagen te worden op c3 en mat op h2!Daar gaat het toch maar om bij het schaken : dubbele dreigingen. Hans is daar dus vrij goed in, maar nu dus even niet. Want hij ziet het niet !!!  Maar ook na 12. … 0-0 blijft de zwarte stelling beter. Gaat het bij veel aanvallen zo dat je lekker op dreef bent en dan altijd ineens voorde vraag staat: Ja leuk, maar hoe nu verder? Of heeft vooral Hans dat nogal eens?

Wb - Hans (18.Pf2).jpg

Je denkt aan zowiezo doorzetten van de aanval. Ik dacht ook aan 18 .. h5. Dat doet Hans ook! Maar Prof Dr K kijkt ernaar, over zijn brilletje heen, en mompelt: “Nou dat schiet niet erg op, dan maar niet. Dus gewoon even hergroeperen, en aanspelen op dat eindspel met die twee rare witte pionnen op de e-lijn. Zoiets als 8….  a5 9. Pg4 Lxg4  10. Dxg4 . Zo lukt het dan ook wel. Maa na 18 .. h5 blijkt wit ineens heel sterk tegengas te kunnen geven. Vindt K. Heel knap vind ik dat Ab dat ook ziet!!  Want dat vergt wel moed om de bescherming van je eigen koning zo even aan de goedwillendheid van de goden over te laten.19. g4 !!!  hxg4  20. Pxg4  Lxg4  21. Dxg4  en ineens is het wit die aanvalt! Zwart moet gaan uitkijken.

Wb - Hans (21.Dxg4).jpg  

‘Gut,’ denkt Ab.  ‘Het is niet zo mijn gewoonte, maar ja, als ik een goed resultaat neerleg tegen Hans heeft vast ineens iedereen bewondering voor me. Dat is toch wel leuk!’

2S7A9747WEB.jpg 

“Hier moet ik tegen mijn gewoonte eens rustig voor gaan zitten. Stel je voor , dan zou in één avond mijn hele seizoen geslaagd zijn”

Het is in ieder geval nu ongeveer gelijk. En na een foutieve 22e zet van zwart kan opnieuw Ab gewoon winnen!

Wb - Hans (22...De7 +-).jpg 

Na 22. … De7?  Is 23. Lc4!! dodelijk. Hoe ga je 24. Dxg6 voorkomen? De penning van pion f7 door de witte loper is vreselijk. 23….. d5 is ook maar een tijdelijke oplossing.

Maar dan is Ab wat te angstig, speelt op ruil der dames. Hans neemt dat maar aan. Wit blijft lang een beetje beter staan, zwart krijgt geen kans meer. Wit krijgt bij zet 24 nog eens de kans om met opnieuw Lc4 met soortgelijke ellende alsnog weer te winnen, maar hij ziet het weer niet. En stevent zelf af op remise, en Hans heeft genoeg zweetdruppeltjes gestort en vindt het verder ook wel prima. Remise! Toch wel een klein wondertje!

Geen wonderlijks bij Sven tegen Gerrit. Ik verwachtte dat Sven ging winnen en dat gebeurde ook. Maar hij had daarbij wel een beetje mazzel nodig.  De opening was Geweigerd Slavisch damegambiet. Een heel degelijke zwarte opzet. De dameloper buiten de pionnenketen en c6 en e6. Bij zet 7 speelt wit c4-c5 waar menig amateur zich toe laat verleiden, maar wat eigenlijk niet zo geweldig is.

Gerrit - Sven (6...a5).jpg 

7. c4-c5  Het lijkt een rotsige hindernis, maar het is niet meer dan een hobbeltje. Vaak gaat na een voorbereid later e6-e5 pionverlies op c5 dreigen, en ook direct aanvallen met b6 is best! Zo doet Sven dat.

Gerrit - Sven (8...b6).jpg

Na 9. cxb6 Dxb6 heeft zwart niets te klagen. En hij staat dan ook al gauw zelfs beter. Na lang zwart nadenken komt er dan iets leuks.

Gerrit - Sven (12.f4).jpg 

12. ….  g5 !?  Leuk, maar eigenlijk is het toch niet correct. En dat lijkt Gerrit te gaan aantonen. Hij houdt het hoofd koel bij het vervolg: 13.fxg5 Lxh2+ 14.Kh1 Tg8? ( maar ook na Pg8  staat wit beter) 15.Pf3 Pg4

  Gerrit – Sven (15…Pg4)

6. De1?

Het zag er wel dreigend uit. En Gerrit’s hoofdige koelte gaat nu verloren. Prof Dr K ziet hoe dit varkentje moet worden gewassen.  Na 16. e4 !  zou wit nog steeds beter staan!  Maar ja, daar heeft hij wel een heel ingewikkeld verhaal bij, en dat kunnen gewone stervelingen echt niet vinden. Ik in ieder geval niet. Gerrit ook niet.  Hij speelt hier 16. De1? Lijkt even wel wat, maar slechts heel erg kort. Dat geeft eigenlijk een tempo weg. Die dame moet weer terug. Het is dus eigenlijk zo’n beetje de zwakste die hier te bedenken is. Wit had behalve e4  nog Da4 kunnen proberen.  Ook niet goed, maar wel veel beter. Nu gaat Sven heel eenvoudig de zaak afronden. Dus mensen, gewoon aanvallen, correct of niet, daar is Talj wereldkampioen mee geworden.

Natuurlijk nu 16. …. Lg3! 17. Dd1 Pf2 met familieschaak, en dus 18. Txf2 Lxf2 en winst van een kwaliteit. Gerrit geeft op. Onder de indruk? Want eigenlijk staat hij alleen maar een kwaliteit achter, en had m.i. dus nog wel even met zijn eindspelervaring Sven’s bekwaamheid bij dit onderdeel kunnen uittesten.

Bij  Ron tegen Martin werd het erg strategisch. Ron speelt Engels. Volgens mij is dat alleen een  opening voor de helderste geheugens en de ervarenste  schakers. Zelf kon ik onmogelijk al die varianten en overgangen onthouden, en vond c4 tegen mij dan ook nooit leuk. En nu speelt Ron Engels tegen Martin die daar ook zeker 50 partijen witte ervaring mee heeft. Ron vertrouwt op zijn strategisch inzicht.

Martin – Ron (5.d4)

Voor mij was deze partij dus een beetje te moeilijk, maar gelukkig hebben beide spelers me commentaar doen toekomen”

Martin – Ron (6.Dxd4)

Ron: ‘Martin was goed op dreef en bezorgde mij veel hoofdpijn deze keer. Allereerst de opening…als ik wist dat hij d6 ging spelen en niet d5….Op zet 5 kan hij ook e4 spelen, dat is best goed voor zwart, maar ik hou van die stellingen. 6. Dxd4 zal ik niet snel meer spelen. Na 6…g6 baalde ik al…Die dame staat daar niet lekker.’ Daarom lokte ik op zet 9 ook Pd5 uit, maar zijn Le6 is gewoon goed. Ik moet nu op zet 11 toch paard naar d4 spelen, maar hij kan dan dames ruilen(ES ?) en het leek me niet veel meer dan.

Martin - Ron (10...Pbd7).jpg 

Maar dit alles kostte mij al veel tijd en op eind wordt het erg ingewikkeld en mis ik mede daardoor beste kans.’

Martin: ‘Weer een interessante partij, van een redelijk niveau. Ik kwam wel iets lekkerder te staan met mijn stukken naar voren ontwikkeld. Belangrijke zet en variant is vanaf zet 15. d5 !

Martin-Ron15Lb2

Mijn computer zegt doen! Alhoewel dit nogal wat rekenwerk vergde, immers na Pb5 verlies ik toch echt even een stuk.’

Ron:  ‘Martin blijft goed zijn stelling verbeteren en brengt allerlei dreigingen in. ‘

Martin - Ron (18.Ld4).jpg

18. … Da5

‘Met 18 …, Da6 had hij mogelijk ook kunnen winnen! Verzin dat maar. 19. Lxe5  19 … , Lg4! ziet er fantastisch uit! Zowel 20. f3 als Lf3 verliezen gewoon. Hij krijgt zijn stuk terug met goede stelling.

MartinAb23Txf1

Mijn 23 en 24ste zet zijn onnauwkeurig. Had misschien 23. e5 ( ES ??) moeten spelen, maar zeker niet op f6 slaan. Maar zat al in tijdnood.  Meer dan verdiende remise voor Martin.’

Martin: ’Als de rookdampen zijn opgetrokken  is de remise stelling echt gelijk. Ik ben tevreden!’

Mooie partij. Moeilijk, maar dat kan ik er nog net  wel van begrijpen. Geen wonder dat ze tevreden waren.

Dus in ieder geval een wonder van tevredenheid!

Geldt voor mij ook.

Eindcorrectie moet  nog plaatsvinden.

3 gedachten over “Ronde 14,  14 febr. ’22”

  1. Voor Eddy: 11. Pd4, Pe5! en nu staat pion c4 ook in, dus gedwongen. 12. Pxe6, Pxd3 13. Pxd8, Txd8 en de dames zijn geruild.

Reacties zijn gesloten.