Ronde 4 verslag (26 sept22)

Wegens tijdelijk tijdgebrek moet ik proberen het nu toch eens een keertje wat korter te houden. Terwijl er juist wel veel bijzonders gebeurde vanavond.

Om te beginnen was het volle bak vanavond. Alleen Doeko zat ergens in Nederland vast.

Foto 2S7A0130BWEB

Veel bijzonders vanavond dus. Als daar was:  Vuurwerk! Sensatie. Feest!  Zelden zal zich in ons clubje zo’n partij schaak hebben  afgespeeld. Als wat er vanavond gebeurde tussen Ron en Thomas.

Poosje gelijk. Thomas valt aan. Ojee, het lijkt of Ron dat niet kan mannen. Of toch. Ron verliest een stuk. Absoluut. O nee, toch niet. Zou Ron het toch kunnen redden?  Verrek, wat gebeurt er nu weer? Ron wint een stuk.  Valletje van Thomas. Nee toch niet. Maar Ron heeft weer eens te veel tijd gebruikt. Heeft hij nog tijd om het te winnen? Zou wel mooi zijn. Kun je er wel van verzekerd zijn dat hij voorlopig toch maar niet stopt met schaken. Maar ja in 4 minuten tegen een sluwe vos als Thomas. Die heeft nog tijd genoeg om twee volledige partijen te schaken. Nou ja, Ron versnelt. De ene krachtzet na de andere. Nou ja, Thomas geeft op !!

Dat ging er zo’n beetje door me heen.! Beide heren stuurden toelichting. Misschien wat nuttiger commentaar dan mijn ontboezemingen.

Ron:  Opening:  Dit had ik natuurlijk niet verwacht. Het leuke aan Thomas is, dat hij je wel de kans geeft om te spelen. Tijdens onze partij merkte hij al op dat we weer complex bezig waren. Via 1. c4 kwamen we dus in een (versnelde) draak terecht. De Maroczy Bind met c4 en e4 is lastig voor zwart, dus ik had geen moeite om die op het bord te zetten. Maar ik speel niet vaak e4, had Thomas dit ook al met wit zelf zien spelen en verwachtte dat hij dit beter dan ik zou kennen. Tot en met zet 9 is allemaal vrij logisch. Daarna moest ik op eigen kracht verder. Hoe ga je met wit verder? Tc1, f3, Dd2, ik heb er allemaal naar gekeken. Het blijken dus allemaal legitieme mogelijkheden te zijn. 10. Tc1 leek me meest solide en veilig en brengt mogelijkheid om c4 zo nodig met b3 te kunnen dekken.

Thomas: Het was theorie tot zet 10.  Dan is 11. Pcd4 12. Ld4 Da5 nog bekend.

RonThomas10 Tc8

11. h3

Ron: 11. h3 vind ik logisch en ook Thomas had hierop niets aan te merken. Mijn f-pion is dan mobieler. Thomas kwam met het plan Pe8 en f5. Dat ziet er dreigend genoeg uit, maar volgens de engines heeft wit dan wel al voordeel.

Ron Thomas (15.c5)

Ron: Thomas verraste mij echter weer met 15.. Tb8 (hij blijft zelf spel zoeken).

Ron Thomas (16…exd6)

Op zet 17. kon ik nu veilig b3 of d2 (???? ES)spelen, maar zag ook dat Ld4 dreigingen kon opleveren.

Thomas: 17…… Txb2  Dat kon wel, maar ik had de kracht van de witte aanval onderschat

Eddy: Hierna gaat het een poosje echt gelijk op. Alleen denkt de argeloze toeschouwer rond zet 24 dat Thomas hier erg gevaarlijk aan het worden is. Kennelijk blijft Ron er echter erg rustig onder. Prof. Dr K. trouwens ook.

Ron Thomas (24.Kh1)

24. ….  Df2  !!!??? 25. Lf3

  Ron Thomas (25.Lf3)

25. …. Ta7

Thomas:Na25 … Ta7 dacht ik gewonnen te staan!

Eddy: Nou dat stond ik ook te denken. Wit heeft maar 1 mogelijkheid om zijn dame te redden  26. Pa4 en dat ziet er toch niet uit!

Ron Thomas (26.Pa4)

Ron: De beslissende fout van Thomas was 26…, Txa2, met Tc2 kon hij zich daar nog redden

Thomas:  Txa2 was de beslissende fout. 26. … Tc2 was nog speelbaar

Eddy: Maar hoe zie je zoiets? Iedereen bij ons zou toch slaan op a2. En denken dat zwart gewonnen staat. Maar ….

Ron: Ik denk dat Thomas gemist heeft dat ik nu altijd winnend een toren op e6 kon offeren.

Eddy: Wat er nu nog volgt ga ik maar op een levend diagram zetten.  U moet zich daarbij wel voor ogen houden dat Ron hier eigenlijk in tijdnood is. Het is prachtig!

Ron: Ik had veel tijd verbruikt, maar Thomas moet misschien iets langer kijken. Zijn reactie was overigens direct heel sportief. “Fraai gespeeld, Ron”.  Ik moet vrezen als hij de volgende keer wit tegen mij heeft, hij wil natuurlijk revanche.

Thomas: Een spannende strijd en knap gespeeld door Ron!

Bij Martin tegen Frank bracht Martin een strategisch stukoffer, dat zie je  bij ons niet vaak. Stuk tegen 2 pionnen, maar wel verbonden!

Marrtin – Frank (15…Pf6)

16. Pxb5 !? axb5 17. Lxb5  Interessant. En volgens de digitale leermeesters wel bijna geschikt voor gelijk spel. Zeker zoals Frank het aanpakt. Maar jammer genoeg doet Martin het fout bij zet  20 , een onbegrijpelijke misser van Martin.

Marrtin – Frank (19…Pxe4)

20. Td4?  ( Lxe4!   =   )   Waarom slaat hij niet op e4? Welke beren zag hij op de weg? Ik zag hem hier wanhopig zitten denken. Waarom? Misschien was hij bang dat slaan op remise zou uitdraaien en wilde hij dat voorkomen? Maar nu staat hij verloren!

Het slot liegt er niet om.

Het kost Bert uiteraard met zijn KoningsIndische ervaring weinig moeite om tegen Gerrits anti-theoretische aanpak gauw met zwart een licht voordeel te verwerven. De woeste taferelen op het bord van Ron vind ik leuk, maar wat bij Bert  gebeurt is toch ook interessant. Hoe gaat hij dat lichte voordeel verzilveren? Het zal wel van die stiekeme koningsloper op g7 moeten komen.

Gerrit – Bert (12.Ld5)

Even zit erin dat de witte loperop d5 wordt opgesloten met c6. Eerst 12. De7 om te voorkomen dat die loper naar e6 kan vluchten en daarna c6. Maar Gerrit ziet het en doet de enige zet waarmee dat te voorkomen is: 13.  c5    Maar dat is wel pionverlies!  Hoe nu verder? Eerst die witte damevleugel een beetje vast zetten, het kleine terreinvoordeel vast houden. Toch maar stukken ruilen, want veel taktiek zal er verder niet inzitten. Dat wordt gewoon een eindspel.

Daar heeft Gerrit wel ervaring mee. Opgetogen seint Gerrit naar mij: ‘ Kijk, stukkenruil! Maar ik doe het niet hoor!’  Nee, en dat is op een bord van Gerrit inderdaad opvallend. Maar dit spelletje overeind houden is zeker zo lastig als dat doen met je flesje bier.

Gerrit – Bert (29…Pd3)

En ja, voorbeeldig gaat Bert nu weer een pion of een kwaliteit winnen, en al gauw heeft Gerrit begrepen dat hij kansloos is in het eindspel en geeft op.

Paul doet het heel rustig aan en krijgt licht voordeel. Met iets wat op een Siciliaanse Draak lijkt. Nico geeft hem lang weinig kans  om echt kabaal te schoppen op het bord. ‘Ach’ vertrouwt Paul me na afloop toe ‘Ach, ik was niet uit op toestanden, ik wilde gewoon rustig opbouwen. En dat was  goed zo.’ Dat klopt . Bij zet 15 wordt het zwarte voordeel beduidend. Hij wint een pion. Bij zet 18 krijgt Paul de kans om een mooie zet te doen, niet de beste, maar wel heel goed en heel leuk. En ook zeker een zet waar je tegenstander zich een hoedje van schrikt. Ook nuttig!

Nico – Paul (17…Pd4)

18.De3?  Pf3+ !?  19.gxf3 [19.Dxf3 Lxb2]19…Lxb2

Bij zet 25 trekt wit zijn aangevallen dame terug naar een verkeerd veld. Hij zou zowiezo hier een pion verliezen, maar nu verliest hij een stuk! En houdt het voor gezien. Een verstandige beslissing.

Hugo-Hans

Leek lang wel goed te gaan voor Hugo, die een onvervalste Reti op het bord zette (Wit fianchetteert beide lopers. Kost tijd, maar dan heb je ook wat.) Maar rond zet 18 krijgt Hans toch het wat betere spel en als vaker bij Hugo gaat later op de avond zijn concentratie weer achteruit, ten gevolge van de naweeën van zijn Long-Covid destijds. En gaat het helemaal mis bij zet 28

Hugo – Hans [A07]

28.Ld4 Pc3! 29.Lxc3 Txc3+ 30.Kf4 Df3 mat

Gelukkig laat hij er zich niet echt door terneerslaan, en blijft vertrouwen op fysieke verbetering op den duur.l

Ab- Peter

Was ook leuk. Peter speelde wel goed.  Hij nam het initiatief, hij durfde aan te vallen. Ab raakte door onnauwkeurigheid een beetje in konings problemen, maar zag toch vernuftig kans om aan te tonen dat in de pijpleiding van Peter ergens een lek zat. Een soort sabotage waarschijnlijk. Dat gebeurt tegenwoordig wel vaker.

Hier het moment dat Peter blij dacht dat hij Ab in de tang had. Zie hem glunderen. Helaas voor hem kon Ab ontsnappen en was dus het offer van Peter niet correct. Was tevoren niet zo gemakkelijk te zien.

Staat die loper op e4 gepend? En na ruil op d1 is de dreiging op d2 ( ook gepend) al te erg.  Maar Ab slaat gewoon met Dxc3 en dan zijn alle mooie zwarte plannen plotsklaps vervlogen.

Niet lang hierna geeft Peter op.

Fjodor Sven 

Past me wel even om hier mijn excuses aan te bieden aan Sven. Ik vertelde hem na afloop dat  ik de indruk had dat hij lang slecht stond tegen Fjodor. Die week af van zijn tot nog toe gebruikelijke methode om bij de aanvang bij de tegenstander de indruk te wekken dat hij er niks van kan, om daarna ineens te laten zien dat hij heel behoorlijk kan schaken. Hij deed dat nu van het begin af aan. Ik dacht dat Sven het verkeerd aanpakte. Maar K 14 laat zien dat Sven eigenlijk best wel goed staat, ondanks 2 pionnen achterstand, dankzij betere ontwikkeling.

Fjodor – Sven (12.exd5)

En als dan er toch fouten ontstaan in de aanpak van Fjodor is het gauw afgelopen voor onze Oekraïner.  

Fjodor – Sven (15…Dxg2)

Verliest een toren en derhalve laat het mat niet  lang op zich wachten.

En zo werd het toch weer wat uitgebreider dan ik van plan was. Maar er waren ook te veel leuke momenten voor uw toeschouwer.

D slotcorrectie moet nog plaatsvinden.