Tata 2020

IMG_6577WEB

Het is toch een wonderbaarlijk evenement dat Tatatoernooi. Een bezoek eraan is altijd wel gezellig. Oude kennissen ontmoeten, leuke partijen zien.

Het commentator ondergaan. Deze middag van schaakmeester Robert Ris. Deskundig. Snel. Niet saai. Maar nooit grappig. Je denkt dan toch met enige weemoed aan destijds: Cor Van Wijgerden, Lex Jongsma, Han Ligterink, en dat type van soort. En heel lang geleden de onovertroffen Jan Hein Donner! Die waren vaak geestig. Er viel af en toe wat te lachen. Maar goed  , ik heb me niet verveeld. En wel weer wat geleerd.

IMG_6580WEB

En natuurlijk de fameuze erwtensoep nuttigen. En na afloop meestal naar pizzarestaurant, Tarantella. Goed product, aardige bediening en altijd schakers te zien, in het wild.

Daar zat ik 17 januari 2020  om 18.00 aan een tafel naast  Carlsen. Wel even 15 jaar later dan dat ik ook aan een tafel naast hem zat in Tarantella, toen hij nog maar 15 jaar oud was en met zijn vader er zat te eten. Die vader ging natuurlijk voor de veiligheid mee als zijn jongetje in het buitenland ging laten zien dat hij  een aanstormend talent was.  Ik had ergens gelezen dat Magnus als puber alleen  pasta lustte. Nou dat klopte. Mijn schaakmakker zei toen: “Denk je dat dat ventje ooit wereldkampioen wordt? Ik zei : “Misschien.“  Hij is nu dertig. En al jaren wereld kampioen. En verorberde nu een pizza calzone.  Wel vooruitgegaan dus. Hij had nu geen vader, maar wel een vriendin naast zich. Zeker weten doe ik het niet. Het kan natuurlijk ook de vriendin geweest zijn van de jongeman tegenover hem. Maar af en toe raakte ze hem liefdevol aan. Maar hij reageerde dan niet. En meestal zat hij met zijn rug naar haar toe. Als het zijn vriendin was, dacht ik, had ze het niet gemakkelijk. Hoe moeilijk is het om de vriendin van een wereldkampioen schaken te zijn. Hij zei ook bijna niks. De  jonge man tegenover hem voerde voortdurend het woord. Zat Carlsen met zijn hoofd al bij de partij morgen, tegen Anand? Of was hij aangeslagen door het feit dat hij vanmiddag bij ronde 6 alweer remise had gespeeld? Tegen Caruana, maar wel met wit! 

  2S7A7233WEB

Hij brak dezer dagen het record van Tiviakov door nu van 113 partijen achtereen er niet één verloren te hebben. Maar hij wil wel altijd graag zegevieren. Dat doet hij dit toernooi te weinig. Kan hij in 2020 Tata nu nog wel winnen?  Een oude gewoonte van hem, maar dat gaat nu misschien niet lukken.

Bijzonder aan het toernooi dit jaar vind ik het enorm grote aantal zeer jeugdige grootmeesters die meedoen in de hoogste (master)klasse. (Veel namen kende ik niet eens.) En hoe doen ze mee! Na 7 rondes staat notabene de 16-jarige Iraniër Firouzja trots op de eerste plaats.

2S7A7234WEB

En niet zo idioot extreem jong, maar nog altijd voor dit supergrootmeester-niveau bijzonder jeugdig zijn hier :  Artemiev ( 22) , Duda (22), onze Jorden van Foreest (21). Daarbij vergeleken zijn Dubov (24)

2S7A7221WEB (Dubov)

Giri (26), Kovalek (26) , Yu YangYi (26)

  2S7A7222WEB (Yu YangYi – Firouzja)

Caruana (28) , Carlsen (30), So (27), Vitugov (33) , Xiong (26) al bejaarden.

  2S7A7217WEB (Xi-ong)

Om over Anand (51) maar te zwijgen. Dat is een ouwe man.

Gemiddelde leeftijd in 2020:  27 jaar. Ik zocht oudere deelnemerslijsten. In 2005 bijv. was de gemiddelde leeftijd in de hoogste groep:  30 jaar. En toen ik in 1976 naar het Hoogovertoernooi ging was de gemiddelde leeftijd 31,5 jaar. De gemiddelde leeftijd daalt dus inderdaad. De schakertjes worden steeds jonger supergrootmeesters.

De Nederlanders doen het goed. Ook dat was vroeger wel eens anders. We dachten dat Jorden van Foreest, die vorig jaar laatste werd, en waar we sindsdien niet veel van vernomen hebben, waarschijnlijk wel weer als Kop van Jut zou gaan dienen. Doch neen.

2S7A7226WEB (Jorden van Foreest )

Hij staat na acht ronden fier op de tweede plaats. Op mijn bezoekdag speelde hij heel erg knap remise tegen Anand. De ex-wereldkampioen offerde met zwart maar even twee pionnen, kreeg inderdaad heel dreigend spel. Maar van Foreest speelde sterk tegen. Die zag alles! Grappig voor mij: Hij moest wel de rochade opgeven om overeind te blijven. Grappig voor mij omdat ik ’s morgens nog de partij Kasparov-Kramnik had opgezocht voor een voorbeeld van bewust rochadeverlies voor mijn verslag op de website. Hier dus weer een voorbeeld.

Van Foreest Aand (8…De7+)

 9. Le2? Pxf3!     9. Pe2? Pxf3!    Dus  9. Ke1-f1    Al lang ingecalculeerd. Waarschijnlijk thuis al geanalyseerd. Wit heeft twee pionnen meer, maar staat hij veilig genoeg? Anand gaat ijzersterk door. Maar Jorden doet niets fout. Het blijkt toch remise, na 34 zetten hoogspanning. Hij heeft de meeste  grootmachten intussen wel gehad en op remise gehouden. Zijn broer Lucas (Nederlands kampioen) speelt in de tweede, lagere, groep. Is ook goed, maar nu dus even iets minder dan zijn broer. Maar is ook twee  jaar jonger. Mijn favoriete foto-onderwerp van vorige jaren, hun zusje Machtelt (12 lentes jong),  doet dit jaar niet mee bij de amateurs. Misschien nog een beetje moe van haar toernooi in Santiago de Commpostella waar ze derde werd bij het wereldkampioenschap tot 12 jaar (let wel: ook voor jongens!) . En vorig jaar 3e bij het Nederlands kampioenschap voor vrouwen! (let wel: voor volwassen vrouwen!)

En Giri won vanmiddag voor het eerst een partij. Hij verloor er tot nu toe één en speelde de rest remise. Vorig jaar won hij het toernooi bijna, maar werd tenslotte toch tweede. Nu dus op 50%. Ik vrees dat zo’n hoge positie dit jaar niet gaat lukken. Maar zijn partij van vandaag tegen Kovalev was fenomenaal. Die speelde zelf ook zeer fraai en actief, maar Giri was steeds net heel even iets beter. Pas heel laat op de middag kwam er een eind aan de spanning.

2S7A7227WEB (Kovalev)

Misschien heb ik niet goed opgelet, maar ik zag dit keer veel minder vrouwen, en kinderen dan vorig jaar. Misschien as dinsdag, als ik weer ga kijken. Dan probeer ik ook de foto’s te maken waar ik nu nog niet aan toe kwam.

Jeugd is altijd vertederend:

2S7A7237WEB

Zijn naam weet ik niet, maar hij speelde in 3B en moet dus een Elo rond de 2000 hebben. Hij is , denk ik, geen Nederlander. Komt voor dit toernooi van verre, vermoedelijk.

Nou, dat was het voor nu.

Tot de volgende Tata-aflevering!

eindcorrectie moet nog plaatsvinden