Reisje naar Dortmund, schaakstad

 

Bij gebrek aan recent schaaknieuws uit Midden-Beemster maar elders op zoek gegaan. In Nederland niet veel te beleven. Dortmund heeft niet alleen een sterke Fussball-Manschaft, maar ook veel schakers!

Met de ICE is Dortmund een eindje van niks. Denk je. Maar zowel heen als terug flinke vertragingen, renpartijen naar andere perrons, extra overstapplaatsen.

Een beetje schaakfanaat heeft dat er graag voor over: Dortmunder Sparkassen chess-meeting 2014. En Paul heeft al eens gezegd dat hij zo'n fotoverslag van een toernooi wel leuk vindt en dat de schaakclub graag mijn hotelnota wil voldoen.

 

DortIMG_6955bWEB

 IMG_6955bWEB

Wel een hele zit zo'n middagje schaak, maar de stoelen in het 'Orchesterzentrum' zaten geriefelijk. We waren er vrijdag 18 juli van 15.00 tot 20.00 uur. Alle bezoekers een koptelefoon met onafgebroken heel goed commentaar. Wegens mijn onstuitbaar voortschrijdende doofheid verstond ik die zoetjes fluisterende commentaristen soms niet helemaal, en vroeg het dan even aan André, maar die bleek dan net even in slaap gevallen. Dat goede voorbeeld bleek ik af en toe ook even te volgen. Dat lag zeker niet aan de partijen die heel boeiend en leerzaam waren.

 

Een gevecht op hoog niveau tussen Kramnik en Caruana. (21 jaar, elo 2787)  Kramnik is dit toernooi niet echt in vorm. Het is haast genant om hem na elke zet gelijk weer te zien wegrennen. Zijn toiletbezoek is  werkelijk imponerend. Ooit bij een match om de wereldtitel maakte Topalov er een scène over. Liet onderzoeken of er computers of communicatieapparatuur in het toilet waren verborgen. Kramnik beledigd! Hij heeft een ziekte, en moet echt, steeds. Lastig genoeg voor hem. Maar misschien voor een tegenstander ook! Die voelt zich niet serieus genomen. De opponent komt alleen even aansnellen om een zet te doen. En weg is hij weer. Maar Caruana trok zich er niets van aan en maakte met zwart moeiteloos remise.

DortIMG_6869bWEB

 DortIMG_6869bWEB

en:

DortIMG_6924bWEB

IMG_6924b5WEB

Leko:   (35 jaar, elo 2737) Al jaren de belofte voor de toekomst. 'En dat zal hij altijd blijven'. Hij won van de sterke Duitser Naiditsch. (28 jaar, elo 2705) Was een heel knappe partij.  Ik zei tegen André "Ik wist niet dat hij ook kon winnen." Omdat Leko langzamerhand een remise-koning is geworden. (Als Giri niet gauw verandert, wordt hij de opvolger van Leko.)

DortIMG_6868bWEB

DortIMG_6868bWEB

Ponomariov (29 jaar, elo  2723, won Dortmund in 2012, in 2002 even wereldkampioen op z'n 18e! ) tegen een Duits talent Baramidze ( 26 jaar, elo 2616 ) die verrassend fris en spitsvondig schaak liet zien. Met kunst en vliegwerk hield hij remise.

Dort18Pono

  Dort18Pono

Na 52 …. Df4!  53. Lxb3 Dc1+  staat zwart twee pionnen achter in een eindspel ongelijke lopers. Nou ja , één pion wint hij terug na  54. Dxc1  Lxc1  55. c4 Lxb2  en je kunt het natuurlijk altijd proberen  (staat die zwarte koning niet te ver weg van promotieveld c8?) , maar echt, bijna elk eindspel met ongelijke lopers is remise. De enige die daar m.i. nog steeds aan twijfelt is Gerrit. Pono weet het natuurlijk ook wel, maar hij is waarschijnlijk boos en wil nog even pesten.

Dort18Pono2

  Dort18Pono2

Na Kd7 is het natuurlijk potremise. (was het al)

DortIMG_6867bWEB

DortIMG_6867bWEB

en Meier (elo 2632 , de nummer 4 van Duitsland), bereikte tegen  de  keihard voor winst vechtende Adams (elo 2743, en winnaar van Dortmund in 2013) ook remise.

Dort18Adams

  Dort18Adams

Na 41 …. Lf4 gelooft niemand meer in een goede afloop voor wit. Een gezonde pion achter. Maar hij zwoegt door en Adams laat hem glippen.

Jaja, als we wakker waren, en dat was gelukkig toch ook wel veel het geval, viel er veel te genieten. Dus wegens enorm succes besloten we ook zaterdag en zondag de schaak-concertzaal maar op te zoeken. Ook al omdat het in Dortmund bloedheet was. En je kunt toch niet permanent koud Duits bier op beschaduwde terrassen drinken en ijs eten. Die zaal was airconditioned!

DortIMG_6919cWEB

 DortIMG_6919cWEB

Zaterdag, 6e rondeKramnik – Leko   Het dame-Indisch is bijna net zo saai als het Klassiek Damegambiet. Na zet 8 ga je toch het liefst gewoon naar huis:

Dort18(6)Kramnik

   Dort18(6)Kramnik

Bijna volledig symmetrisch. Zo'n echte topgrootmeester-partij. Nergens wordt het evenwicht verstoord. Bij dit toernooi mag niemand remise aanbieden!! Dus maar  gewoon doormodderen tot je samen stiekem een herhaling van zetten afspreekt. Kramnik is niet in vorm, misschien zelfs ziek, en Leko vindt remise altijd best.

Maar gelukkig waren er nog leukere dingen te beleven:  Caruana-Adams was heel boeiend. Die Caruana is echt een topper geworden. (21 jaar, elo 2789, 4e op de wereldranglijst)

DortIMG_6920bWEB DortIMG_6920bWEB

Baramidze tegen Meier. Ongeveer even sterk. Die mannen zullen elkaar wel kennen: Duitsers, schelen in leeftijd niet veel,en zullen beiden wel in het Olympisch team zitten dat binnenkort (wellicht) in Noorwegen, bijv. tegen Nederland moet spelen. (Altijd spannend: Nederland-Duitsland.) Het ging vandaag gelijk op, maar er gebeurde wel het een en ander. Boeiend om te volgen, maar echt voordeel zat er voor geen van beiden ooit in.

Tamelijk sensationeel was de overwinning van de derde en sterkste Duitse grootmeester Naiditsch (2705) op Ponomariov.  Het was een standaard Spaanse opening (Breyer-variant) waarna het er aan beide zijden behoorlijk Spaans aan toeging. Naiditsch had het initiatief.

Dort19Naid1

 Dort19Naid1

Na 34 Pe5-g4 (met akelige witte dame-dreigingen over de verzwakte zwarte velden, en paarddreigingen op f6 en h6)) krijgt Naiditsch een klein maar onmiskenbaar voordeel. Hij wint in ieder geval een pion.

Dort19Naid2

 Dort19Naid2

En deze spannende stelling (let op het detail 38  …. Lxf3  39. Da3+! (behalve schaak ook dekking voor f3) gevolgd door Kg7  40. Pxf3 Kxf6 41. Db2+ raakt de zwarte koning in de problemen. Naiditsch liet de prooi niet meer ontsnappen.

zondag, ronde 7, de laatste.

Als je pech hebt schuiven die grootmeesters gauw nog even remises (eindstand staat al vast), en dan snel naar huis. Maar dat ging gelukkig nu niet zo.

DortIMG_6942bWEB

  DortIMG_6942bWEB

Hoewel de toernooi-overwinning voor Caruana al vaststond, en hij dus inderdaad een snelle remise schoof met Leko, viel er verder nog veel moois te beleven.

DortIMG_6941bWEB

 DortIMG_6941bWEB

Ponomariov  wilde eerherstel na zijn nederlaag van de vorige dag. Kramnik speelde zijn octrooi-opening, maar daar had Pono natuurlijk op gerekend. En verdomd, ook hij flikte het. Een tweede overwinning op de Berlijnse variant van het Spaans.  Gaat die nu binnenkort toch weer in de doos met de beroemde, antieke, maar weerlegde openingen? Hij won een pion tegen Kramnik en liet zijn tegenstander daarna niet meer ontsnappen.

 

DortIMG_6940bWEB

DortIMG_6940bWEB

Naiditsch speelde Konings-Indisch tegen Meier .

Dat levert (bijna altijd) leuke stellingen op:

Dort20Meier

 Dort20Meier

Ik ken iemand bij Aris de Heer die zoiets likkebaardend zit te bekijken. Tijd voor wit om zenuwachtig te worden?  Nee hoor. De computer en de 'theorie' vinden dat wit wat beter staat. Hoezo? Wit gaat zeer spoedig met c5  aanvallen op de damevleugel, en trekt zich (bijna) niks aan van de zwarte bestorming van zijn koningsvleugel. Zo schijnt dat te moeten!

Ook deze partij wordt een spektakelstuk. Bloedstollende tafrelen, met waarschijnlijk pas tegen de tweede tijdcontrole (60e zet) een beslissende misser van Naiditsch. Het winstpunt bezorgde Meier een riante 2e plaats in de eindstand! Gezien de kracht van de tegenstanders zal hij daar heel tevreden mee geweest zijn.

Adams speelde een heel spannende partij tegen Baramidze. Misschien waren zij beiden wel de smaakmakers van het toernooi. Vechtschaak aan beide kanten.

Alweer een Breyer-variant van het Spaans. Rond de 18e zet maakte Baramidze een klein foutje, en schitterend bouwde Adams de druk op de zwarte stelling op. Baramidze kon niet anders doen dan met heel scherp spel proberen het witte voordeeltje te ontregelen. Dat lukte niet. Adams kreeg een pluspion, en dat was een vrijpion.  En toen dat gevaar eindelijk bezworen was, kwam er nieuwe ellende.

Dort20Bara  Dort20Bara

43. Pf5+  en zwart geeft op. Leuke stelling voor een leuk schaakproblemen-boekje. Kijk er maar goed naar. Ik zag het zo gauw niet. Maar we moesten de trein naar Duisburg halen. (Die had natuurlijk weer vertraging! Hoezo Deutsche Gründlichkeit?)  André legde het me in de trein uit: Na gxf5 volgt 44. Dxh5 en zwart gaat mat.  Na Kh7 volgt 44. Txb7 en 45 Dxc3  en 46. Pxe7 en wit staat een stuk voor. En 43 Kf6 is natuurlijk ook niks.

Eindstand na 7 partijen:

 1. F. Caruana, 5,5 (tjongejonge)

DortIMG_6925bWEB 

DortIMG_6925bWEB

 1. G. Meier, 4  (zozo)
 2. P. Leko, 4
 3. M. Adams, 3,5

DortIMG_6945bWEB

  DortIMG_6945bWEB

 1. A. Naiditsch, 3,5
 2. R. Ponomariov, 3  (tegenvallend)
 3. W. Kramnik, 2,5  (boe)
 4. D. Baramidze, 2   (had meer verdiend)

 

Hoe warm het was en hoe ver. Maar toch! Heel tevreden togen we huiswaarts. Met weer rare onverwachte overstapplaatsen, waren we met toch maar een half uur vertraging, na 'slechts' 6 uur reizen, weer thuis.

Volgend jaar ga ik met de auto. Iemand die mee wil rijden?

 

2 gedachten over “Reisje naar Dortmund, schaakstad”

 1. Was weer het lezen meer dan waard, alleen ga ik niet over de financieen. Dus moet de hotelovernachting met het riante lerarenpensioen betaald worden.

  mvg.,

  Paul

   

Reacties zijn gesloten.