Ronde 3 NK. Mooi schaak en ander schaakmoois

Nederlands kampioenschap schaak 2014. Dit jaar in het Manor-hotel, Linnaeus-straat in Amsterdam.
Bij de mannen mis je wel wat namen, bijv. Giri, Timman, Smeets, Sokolov. Maar toch nog best interessant. Met wel de 'oude' rotten  Loek v. Wely, Tiviakov, Reinderman, Sipke Ernst,  Erwin l'Ami.  En wel met wat winnaars van de toekomt: Rob van Kampen (19 jaar, Elo) , Wouter Spoelman( 24 jaar) , Benjamin Bok (19 jaar) . Maar waar is van Foreest? (Europees jeugdkampioen tot 14 jaar) O ja, die komt eraan.
En alle belangrijke  vrouwen zijn er wel. Nou ja. Waar is Lisa Schut, de kampioene van vorig jaar?
Ik was er dinsdag 8 juli. Er viel veel te bewonderen. Veel schaakmoois.  Die schaaksters bijvoorbeeld. Ik dacht af en toe dingen. Dat mag toch! Maar ik ga dat hier maar niet publiceren. Dat zou maar tot ernstige conflicten leiden  met de schaaksters, met de vrouwenbeweging, en met familieleden.
Een fotograaf hoeft hier geen modellen in te huren. Schaaksters zijn gewend gefotografeerd te worden,  en o wat zijn ze tegenwoordig mooi! Zeg nu zelf:


NK3-IMG_5383bWEB 
NK3-IMG_5383bWEB
Anne Haast,  21 jaar, elo 2196, vorig jaar 2e achter Lisa Schut.
"Even een schietgebedje: "Mag ik die eerste plaats vandaag vasthouden?"

NK3-IMG_5384bWEB 
NK3-IMG_5384bWEB
Lisa Hortensius, 21 jaar,  elo 2162
"Ik moet vandaag tegen Thea Lanchava. Ik hoorde dat ze een poosje met schaken is gestopt. Ik hoop het maar. Nou ja, zelf heb ik het ook veel te druk met mijn medische studie."

NK3-IMG_6805bWEB 
NK3-IMG_6805bWEB
Anna- Maja Kazarian, 14 jaar, elo 2025
" Als debutant mag je verliezen. Ik heb nog zoveel jaren om sterker te worden. "

Smaranda Paduranu, 27 jaar, elo 2015     (kampioen van Roemenië in 2005 en 2010)
" Ach zo'n toernooitje met die meisjes hier,dat is toch een eitje! Vanavond nog een leuk potje met mijn vriend Jan Smeets. Daar kan ik tenminste van leren."

 NK3-IMG_6814bWEB
NK3-IMG_6814bWEB
Tea Lanchava,  39 jaar, elo 2286 ,   de NK-kampioen van 2012. 2e in Europa in 2006.
"Ik moet weer eens wat meer gaan schaken. Enfin, gaat lukken. Ik ben niet voor niks net weer eens lid van een schaakclub geworden."

NK3-IMG_6815bWEB 
NK3-IMG_6815bWEB
Peng : "Ze denken dat ik te oud begin te worden. Mooi niet. Je begrijpt dat ik die titel absoluut weer terug wil hebben! Ik ben nu 13x Nederlands kampioen geweest, en dat is een ongeluksgetal. Dat moet 14x worden. Tot nog toe gaat het goed! "

Ook nog wat moois op het bord? Zeker!
Lanchava is inderdaad nog niet helemaal op dreef. Hortensius speelt zo'n afschuwelijk klassiek damegambiet. Zoals u weet een opening waarvoor sommige mensen in onze club hun hele witte repertoire hebben omgegooid. Een commentator hoorde ik eens zeggen : Dat is zo totaal uitgeanalyseerd daar is geen eer meer aan te behalen. Je kunt nog maar het beste iets proberen met Lf4, ip.v. Lg5, en dan iets met lange rochade.  Lanchava kiest de ruilvariant en inderdaad 6. Lf4 en lange rochade. En aanvallluuuuhhhh met de pionnen op de koningsvleugel. Maar ook nu blijkt weer de lenigheid van de zwarte opening. ( Zelf ben ik er zo eens mee opgeknoopt door de vader van Pieter Worp)

NK3-Lanchava
        NK3Lanchava
15. Thg1 is eigenlijk al helemaal fout. ( Lh2 !?) cxd4  (of Pxf4 en daarna cxd4) 16. Lxh7 Pxh7 17. Pxf7  Kxf7  18. Lxd6 (ook g6+ is onvoldoende) Dxd6  19. Dxh7 dxc3 en zwart staat gewonnen. Lanchava rommelde nog 15 zetten door, maar was kansloos. Een redelijk sensationele uitslag.

Nog meer leuks? Jazeker. Bianca Mühren tegen Haast. Die kiest voor een Taimanov- variant van het Siciliaans. (Bert, opgelet!)  Bianca kiest voor een kalme, meer strategische opzet met 6. g3  Daarna  vliegt Anne Haast direct in de gordijnen: na 6 …. a6  7. Lg2 volgt nota bene :  h5 !? Powerbook kent het wel. Het scoort niet slecht. Maar heel gebruikelijk is het niet.

NK3-Haast
NK3Haast
Mühren reageert stoïcijns. Je doet maar! En toont na 8. 0-0 h4  ( ja, wie a zegt … ) 9. Te1 hg3  10. hxg3  aan dat  10 ….  Lc5 dan niet goed is  (10 … d6!?) 11. Pxc6 dxc6 12. e5 waarna zwart problemen krijgt met de ontwikkeling en de rochade. Mühren hoeft niet eens de scherpste zetten te zoeken. Heel rustig,  ogenschijnlijk bijna te rustig, wordt het stellingvoordeel uitgebouwd, resulteert dat in het winnen van een kwaliteit, en met grote precizie wordt dat omgezet in winst. Voor de eenvoudige regionale clubschaker een mooi voorbeeld van techniek. ( Onder dit artikel de hele partij naspeelbaar gekopieerd. Speciaal voor Ron. Ik moet er nog verder mee experimenteren.)


De piepjonge debutant Kazarian kreeg tegen Padrariu via een Taimanov-start toch een Scheveningse variant van het Siciliaans voorgeschoteld. Dat kan! En is soms een nuttige volgorde.

NK3Kazarian
NK3Kazarian
 
7. f4  Dc7  8. Le3 b5  9. a3
Altijd goed voor spannende en levendige partijen. Anja-Maja hield zich de Roemeense/ Nederlandse  goed van het lijf. Maar in de eindspeltechniek kwam ze nog wat te kort. Een  eindspel met een pion minder, maar wel met wat compensatie (zwart heeft een geïsoleerde dubbelpion) werd  ze van het bord getikt.


Peng (41 jaar, elo 2400) speelde met wit Engels ( c4, Pf3, g3, Lg2) tegen de geboren Roemeense Paulet. En stond al gauw gerieflijk.  Na een mindere 23e zet raakte Paulet echt in problemen. Rustig en bekwaam voerde Peng de druk op, en dirigeerde haar schijnbaar moeiteloos naar een totaal verloren eindspel met twee pionnen minder, aanhikkend tegen een vrijpion en een loperpaar. Bij zet 35 gaf Paulet (25 jaar, elo 2227)  op.


Hoewel de meeste aandacht om diverse redenen uitging naar de vrouwen, viel er bij de mannen ook genoeg te beleven.

NK3IMG_6812bWEB
NK3IMG_6812bWEB


Robin van Kampen die al drie keer meedeed met het WK, hoewel hij pas 19 jaar oud is (elo 2636) stond al gauw heel moeilijk tegen de ervaren grootmeester Tiviakov (elo 2656). Die van alles heeft bedacht om niet de hele schaaktheorie in zijn hoofd te hoeven hebben. Bijv. met zwart -zo'n beetje als enige- het gewone Skandinavisch. Daar weet hij dan ook alles  van! Ik zag hem dat eens tegen Anand spelen. Alle commentatoren stonden het hoofdschuddend aan te zien. "Dit is een totaal verloren stelling voor zwart!" "Dit is echt niet speelbaar!"  Maar het werd remise! En met wit 1. e4  c5  2. c3  (Alapin-variant) Door veel zwartspelers verafschuwd.
Nu week hij weer anders af van het 'normale' werk: 1. e4 c5  2. Pc3 Pc6  3. Pge2!? d6 4 d4 cxd4 5 Pxd4 e6 6 Le3 Pf6 7 f3 Le7 8 Dd2 O-O 9 g4 a6 10 O-O-O Pxd4 Best nog veel  partijen in Powerbook, maar toch pas op de 5e plaats. Vandaar dat het van Kampen (zwart) wel een beetje verrast moet hebben. Vooral ook dat Tiviakov de aanval zocht met een pionnenstorm op de koningsvleugel, terwijl Tiviakov  meer is van het rustige, en degelijke. Neemt niet weg dat van Kampen goed partij gaf. Het werd dus een boeiend gevecht, in zulke stellingen valt wit aan de ene zijde van het bord aan, en zwart aan de andere zijde. Wie komt het eerst? Maar Tiviakov stond toe dat zwart de dames ruilde, en dan wordt het toch al gauw wat minder zenuwslopend.

NK3Tiviakov
3NKTiviakov
20 Pf5  
Hierna stond Tiviakov volgens de computers een klein beetje beter. Het werd een eindspel met een kwaliteit meer voor T. maar een pion meer voor v.K. Interessant voor de amateur.


 NK3Tiviakov3
3NKTiviakov3
Na 45 …. h4    :  Van Kampen speelde zo actief en scherp dat het zelfs een Tiviakov niet lukte het spel te winnen. Na 46 Ka2  (Tb8!?) heeft wit geen voordeel meer. Bij de 58e zet staakte hij zijn pogingen.

Sipke Ernst tegen Dimitri Reinderman.
Bij de echte schakers zijn in de opening  ommetjes om de tegenstander van zijn voorliefdes te beroven heel gewoon. Hier werd het met een omweg via iets wat op Benoni leek, eigenlijk een Tarrasch-variant van het damegambiet en daarna ….  Commentatoren weten het hoe en waarom altijd haarfijn te verklaren. Ik vind het maar ingewikkeld.

NK3Errnst0  NK3Ernst0

Het interessante en verrukkelijke van deze partij vond ik dat je kon zien hoe zulke grootmeesters zich bijna net zo verschrikkelijk kunnen verrekenen of zetten helemaal niet zien of aandurven als de brave 2e klas-onderbonders van Aris de Heer.

NK3Ernst

NK3Errnst

Wat een prachtige stelling. Als ik u was zou ik er eens op studeren. Dat komt natuurlijk door de zwakte van de zwarte velden bij de zwarte koning.  Ernst speelde 25. Lh8 Leuk natuurlijk! Dreigt Dg7 mat. De computer geeft echter het veel sterkere 25. f3 Waar moet die loper naartoe? Wat hij ook doet, er volgen altijd combinaties met Lxd5 en Pf6 of Lf6 Zwart kan gevoeglijk opgeven.  Waarom dan niet gelijk 25. Lxd5 ? Wegens Txd5 26. Pf6+ Dxf6! 27. Lxf6 Td1+ en wit kan de gewonnen dame weer inleveren en wat resteert voor wit is een remise-eindspel met 1 pion meer, maar ongelijke lopers.

In de parttij volgde 25. Lh8 f5 26. Lf6 Dxe4 27. Lxd8 f4 28. exf4 ? (Lg5!?) en zwart staat belabberd, maar lang zo beroerd niet als na 25. f3

En Reinderman? Hij zwoegde voort. Nog steeds zo goed als verloren. Tot zet 40.

3NKErnst3

NK3Ernst3

Misschien heeft het nog wat met de tijdcontrole te maken. Na 42. Lf2 blijven er goede winstkansen voor wit. Wat hij hier niet ziet (wat heerlijk dat zelfs een grootmeester zoiets overkomt) is

41. a5 ??  Pxc5  42. bxc5  Dd4+ en tot zijn verbijstering moet wit nu in de gaten hebben gekregen dat de zwarte dame blijft zeuren, en dat zwart met eeuwig schaak gaat ontsnappen.

Reinderman moet goed geslapen hebben. Een totaal verloren stelling toch remise geworden! Maar Ernst zal aanmerkelijk minder vrolijk gekeken hebben dan bij de start van het partijtje.

NK3IMG_5386bWEB

NK3IMG_5386bWEB

 

Benjamin Bok  (elo 2585 , 19 jaar, dus de benjamin in meer opzichten) tegen Erwin l'Ami (elo 2650, 29 jaar)

NK3IMG_6813bWEB

NK3IMG_6813bWEB

Bok hield kranig stand tegen de veel ervarener 'l Ami. Hij staat steeds een tikje beter.  Maar ja. Die l'Ami krijg je er niet zo gemakkelijk af. Rond de 32e zet staat er een eindspel op het bord met aan beide zijden K+T+ 6 pionnen. Geen bijzondere zwaktes aan beide zijden. Bok wil het kennelijk winnen. Het lukt hem inderdaad om een zwarte pion buit te maken.  Maar u weet, een toreneindspel … !! Hij wint het niet! Voor de eenvoudige toeschouwer geen opwindende taferelen, gewoon degelijk schaak wederzijds.

Tenslotte Wouter Spoelman (elo 2571, 24 jaar, Hoogste positie: 2 ) tegen Loek van Wely (elo 2657,41 jaar, 6 x kampioen)  . Volgens de commentator zou dit wel al eens de beslissende partij kunnen zijn voor het Nederlands Kampioenschap.

Natuurlijk kwam Loek van Wely te laat. Proberen indruk te maken? 'Ik kan jou gemakkelijk hebben. Tien minuten minder op de klok, maakt tegen jou niet veel uit.' Dus viel er voor  Spoelman niets anders te doen dan uit het raam kijken en te proberen zich niet te ergeren.

NK3IMG_5385bWEB

NK3IMG_5385bWEB

En inderdaad.

Het wordt een Engels met aan beide zijden fianchetto's van de loper. En al gauw komt er een  principieel moment:

 3NKWely1

3NKWely1

Zwart kan hier zijn mooie en noodzakelijke koningsloper opgeven en wit een vervelende dubbelpion op de c-lijn bezorgen. André zei altijd dat ik een loperpaar-fetishist was. Ik zou dat nooit doen. Maar ik kan ook niet schaken.  V. Wely wel, en die doet het gewoon.

Daarna neutraliseert hij de witte loper met Lh3. Daarna is er niets meer op de zwarte stelling aan te merken. Rond de 30e zet staat hij gewonnen. Twee pionnen meer!

3NKWely2

3NKWely2

 

 Maar …………..     Rond de tijdcontrole (was nu toch maar gewoon op tijd gekomen Loekie) komen de missers:

3NKWely3

3NKWely3

 

Na 38 …  .e3 is de partij voorbij.  v. Wely speelt 38 ….  Df5? en levert daarmee heel veel voordeel in.  Na 39. Dg7+ ! (eenvoudig maar doeltreffend) wordt het nog lastig. Wit speelt echter 39. Dc2 ????? en na Kg8 zou zwart totaal op winst staan. ( 40. Dc8 Df8+    of  40. Dc7+ Kf6 en wit komt niet verder en gaat tenonder aan de de zwarte pluspionnen ) . Echter … heel vaak komen de slechtere zetten als de tijdcontrole geweest is, alsof de spelers nog niet beseffen dat ze weer kunnen gaan nadenken.  40 … Df6  Dat is minder, maar nog steeds goed genoeg. Maar nog een blunder verknoeit alles voor onze meervoudige kampioen.

3NKWely4

3NKWely4

Na 43. …  Kg8  houdt zwart prima winstmogelijkheden. Hij speelt echter 43 … Kf8? en na 44. Db8+ Kg7  45. gxf4  zit er voor zwart niks meer in. Hallo!!! Het lijkt allemaal nog wel redelijk voor zwart, maar het is niet te winnen. Tjonge, wat een geknoei, het lijkt wel Martin- Paul ofzoiets.

U ziet er viel heel veel toe te lichten voor de commentatoren. John van der Wiel deed het boeiend. Ja hem herken ik wel, maar wie die andere  (de aangever) was (ook boeiend), heb ik niet kunnen achterhalen.

NK3IMG_5391bWEB

NK3IMG_5391bWEB

Moet nog vermeld dat in de pauzes van de commentatoren ( die mannen moeten toch even een pilsje drinken om de stembanden weer op gang te krijgen) er tegenwoordig culturele intermezzi zijn . Heel leuk! Ik mocht genieten van een docent van de universiteit van Groningen over 'Schaken en literatuur'. De spreker was een schaakfanaat, literatuur-kenner, Vlaming, blind, en ongelofelijk boeiend! Hij sprak voor de vuist weg een half uur in smetteloos Nederlands, met heel veel kennis van zaken: over de Walewein, over Canetti, over Nabokov, enz. Ik zat op het puntje van mijn stoel! Wat een intellligente man!

Piet Devos:

NK3IMG_5398bWEB

NK3IMG_5398bWEB

 

Ik zou er eens heen gaan naar dat NK. Ik ga zaterdag zeker weer.

 

4 gedachten over “Ronde 3 NK. Mooi schaak en ander schaakmoois”

 1. Ziet er erg mooi uit zo, Eddy.

  Leuk om te zien dat er weer wat nieuws op de site staat!
  De beweegbare diagrammen zijn zeker een aanvulling, maar mogen wel iets groter

  Tip: Misschien op de oude site gewoon het linkje klikbaar maken naar de nieuwe site?!

  Groetjes,

  Frank

  1. Tip:

   Bij het naspelen met de diagrammen vergroot ik het scherm. Doe ik ook met het naspelen van partijen in de hoofdklasse van de KNSB, anders kunnen mijn oude ogen het niet meer zo scherp zien. Maar dat jij er al last van hebt Frank, dat is een teken aan de wand

   gr. Paul

    

 2. Wat een zomerse verrassing. Hele mooie site en al meteen een lezenswaardig verslag. Partijen naspelen kan ook, zeker als ik op mijn laptop het scherm vergroot is het goed te lezen.

  met schaakgroet,

  Paul

 3. Wat een ontzettend leuk verslag van het NK. Dit artikel is zeker erg goed geslaagd met de nieuwe diagrammen! het werkt nog beter als ik had gedacht in zo'n artikel.

Reacties zijn gesloten.