Ronde 18, verslag.

Een feestelijke ronde. Ik rekende op een mooie groepsfoto van het promoverende team. ‘Allemaal even blij kijken! Nee jij niet achter je buurman wegkruipen, jij mag zeker gezien worden. Wat zou het zonder jou geworden zijn! Let op het vogeltje!‘ Klak!

Maar dat ging niet door. Marc en Ron waren er niet.  Nou dan maar een paar confronterende kiekjes van gebakverslindende schakers. Zoiets zie je niet vaak. Grappig toch?!

Maar dat ging ook niet door. Mijn camera bleek een beetje defect, dus thuis zag ik dat veel van die foto’s onscherp waren. Dat kan natuurlijk niet aan  mijn geweldige fototechnische vaardigheden liggen, en ook niet aan vaagheid van de fotomodellen van deze avond. Dat zijn allemaal vrij scherpe mensen. Dus vandaag met het ding naar leverancier Cameraland. Een enkeling heb ik met Photoshop voor de site nog net herkenbaar kunnen maken.

Gaat bij zulke feestelijke promotie-vieringen de interne competitie wel door?

Jawel hoor!

Ook nog leuk schaak? Zeker wel. Een voor de rangschikking heel belangrijke partij tussen Frank (wit) en Thomas, een voor Martin (wil hij nog in de top mee blijven concurreren) belangrijk treffen met Gerrit. Een lollige maar ook sterke partij van onze Mink tegen onze snelheidsduivel.

Een heel degelijke  aanvalspartij van Wouter tegen Chris. En na beginnersfouten van Ivar een potje vegen door Paul.

IK kreeg vlak voor mijn vertrek nog even mee dat partij Frank-Thomas uit was. Zou wel remise geworden zijn. Het leek mij al een hele tijd een beetje gelijk. Ik dacht dat Frank ietsje meer plan kon maken. Maar dat het alsmaar tijd kostte om zijn niet ideaal geposteerde stukken te laten samenwerken. En dat Thomas zich degelijk, maar afwachtend moest opstellen. Nu weet je bij hem nooit wanneer hij toch ineens een gevaar weet op te roepen. Maar nu? ‘Remise?’ vroeg ik Frank. ‘Nee, Thomas heeft gewonnen.’ ‘??????’ Het zal weer niet! Hij weet laat op de avond zo vaak de tegenstander een fout te ontlokken. Daarbij zal misschien ook zijn snellere spel een rol spelen. Frank had een flinke tijdsachterstand. Toen ik thuis de partij had ingevoerd bleek me wat er bij hen was gebeurd toen ik alsmaar bij Martin was blijven kijken. In Franks klein beetje gezelliger stelling niet de sterkste 22e zet,  gevolgd door een  misser bij de 23e.

Frank – Thomas (21…Pe6)

22. d5? Pf4  23. Dh4? (na Txf4 en exf4 zal witcompensatie hebben en nog steeds ongeveer gelijkstaan) …. Dxf6 opgegeven.

Ik was steeds bij Martin-Gerrit blijven kijken omdat daar een zeer boeiend eindspel gaande was. Na een damepion-opening waarin wit niets bereikte, maakte Gerrit een wat mindere inschatting bij zet 14.

Martin - Gerrit (14.b3).jpg

14. … b4 en daarna een niet correct plan en toen stond Martin ineens heel goed. En dat hield hij redelijk vast. Volgens Prof Mr Dr Komodo. Maar toch.

Martin - Gerrit (25...cxd5).jpg 

26. b5

Maar toch. Ik zag dat het best nog moeilijk kon gaan worden. Pluspion! Zeker, maar geïsoleerde dubbelpion. En een achtergebleven e-pion waar zwarte artillerie op gericht! Dat is toch hinderlijk.

Vanaf hier was ik zeer geïnteresseerd. Gaat Martin dat wel voor elkaar krijgen? Moeilijke stelling. Kan ineens tegenzitten.

Martin - Gerrit (29...Db6).jpg 

30. Dd3?  (bxa5!?. )    Pd6?  (a4!?) 31. Txa5  (bxa5!?) Txa5 32. bxa5 Dxb5

Martin – Gerrit (33.Dxb5)

33. Dxb5 Pxb5

Ok. Pluspion. Maar wel een randpion. Met dwarsliggers in de buurt. En als die vastloopt wat doe je dan met wit op de koningsvleugel? Zoiets dus. Omdat het leerzaam is dus het slot naspeelbaar.


Duidelijk: een zeer verdiende winst voor Martin. En.. wat moet je toch slim zijn –  in een eindspel- bijvoorbeeld tegen Gerrit!

Helaas noteert Mink zijn partijen nog niet en ging de notatie van Ab aan het slot de mist in. Zijn partij al veel eerder. Mink leek goed te weten hoe de weer in de opening te afwachtend spelende Ab aan te pakken. Tegen al diens stukken niet verder dan de 7e en de 6e rij.

  Mink – Ab (11.g4)

En lange rochade hier ook niet gek. Toen zwart eindelijk wat in het centrum probeerde, was het al te laat. Zijn stukken stonden te onhandig opgesteld om nog krachtig te kunnen optreden tegen vrije opstormende koningsvleugelpionnen.

Mink – Ab (23.Tf7)

De winst die voor Mink toen niet moeilijk meer was, had wellicht nog iets vlugger en leuker gekund. Dat had ik graag nog even willen laten zien, maar zonder correcte notatie ging me dat niet lukken. En evengoed: petje af voor ons jeugdtalent. Een zeer gaaf partijtje, met kennis van zaken. (Hoe kom je daaraan op die leeftijd? )

Bij de familie van der Steen hebben ze een voorkeur voor te vroege zetten met koningspaarden. Ze sturen die beesten zonder voldoende hulp het bos in. Ik heb vroeger geleerd dat paarden kuddedieren zijn en je die niet te veel te allenig moet laten rondspringen. Ivar en Chris dachten allebei een steengoed paard te laten opdraven. Maar allebei niet terecht.

Bij Ivar het duidelijkst. Na zijn 4e zet stond hij in hogere zin al slecht, en het grapje dat hij in zijn hoofd had, had hij niet goed doorgerekend. Dus

Ivar - Paul (4.Pg5  ).jpg 

gaat het aldus al mis: 4. … h6  5. Dh5? g6 6. Pe6? 6. Lxe6, stuk verloren en en wit kan opgeven. Doet hij niet, maar Paul speelde dat natuurlijk op zijn sloffen af.

Iets minder snel, en vreselijk, maar ook dodelijk wat bij Chris gebeurde:

Speelde Wouter dit deel al foutloos, daarna gebruikte hij zijn voorsprong om een mooie aanval op te bouwen, waar niets tegen in te brengen was.

Chris - Wouter (22.Tad1).jpg 

Vroeg ik me hier nog even af waarom Wouter geheel zelf een opsluiting van zijn eigen loper had geregeld, er werd me snel duidelijk gemaakt dat dat best ergens voor was:

22. Tad1 e3 23.fxe3

Chris - Wouter (23.fxe3).jpg

23 ……. dxe3 24.Lxg4 Df2+ 25.Kh1 Dg2#  mat

Commentaar van Thomas:

Ik had het idee dat we al heel snel uit de theorie waren, maar dat blijkt mee te vallen.
In plaats van 8.. h6 werd een keer 8….. Pxe2+ gespeeld, deze partij werd in het verre eindspel door zwart gewonnen.

 Frank – Thomas (8.d3)

De engine vindt 10.. c5 een tikje beter dan 10. Lxe3 maar veel verschil maakt het niet. Ik had steeds het idee “iets”te hebben, maar het deed allemaal wat geforceerd aan. Na het wat mindere 13. Tg3 (beter was 13. De1) was er een klein voordeeltje (-0,5) maar nog niet duidelijk genoeg.

 Frank – Thomas (12…c6)

Ook na 13. Tg3, Dh4 zou 14. De1 een gemeen zetje zijn geweest. Er dreigt een aftrekschaakje met damewinst wat zwart wel eenvoudig met 14. Pg5 kan voorkomen. Net toen het er op leek dat het remise door herhaling van zetten zou worden, blunderde wit.

 Frank – Thomas (23.Dh4)

Zelf speelde ik overigens bijna 23.. g5??, zag het mat op h6 net op tijd.

Al met al een feestelijk avondje!

Een gedachte over “Ronde 18, verslag.”

  1. Wat een uitgebreid verslag weer, waarvoor dank. En het mag gezegd worden! De website, analyses en grootvaderlijk advies draagt essentieel bij aan het succes van ons Team. Bedank Eddy!

Reacties zijn gesloten.