Het paard van Ree.

Uw verhinderde verslaggever hoopte op een kerstrecesje. Maar niks hoor. Alle clubgenoten die afgelopen dinsdag aan de bekerwedstrijd tegen Het Paard van Ree hadden aangezeten  zonden mij ongevraagd hun commentaar en partijen toe. Dat deed mij wel veel deugd. Daaruit meen ik te mogen afleiden dat ze onze website inderdaad toch wel belangrijk vinden. En dus voor mij  toch werk aan de winkel. Ach, toch een goede manier om saaie feestdagen door te komen.

Het Paard van Ree werd opgericht in 1986, en dankt zijn naam aan een hoogsteigenaardige, verliezende zet van Hans Ree ( vele malen Kampioen van  Nederland)in een partij tegen de Finse grootmeester Westerinen, Hoogoventoernooi, Wijk aan Zee,  1970.

Ree=Westerinen

1. Pa1 ??

Een wonderlijke stelling. Vreemde materiaalverhouding. Zwart zou volgens K. een fractie beter staan na wits 35. Pb4.  Materieel toch ongeveer gelijk. Maar Ree speelde hier 35 . Pa1 ? Daar kwam het paard nooit meer weg. Vanaf nu speelt wit met den stuk minder. Na nog 10 zetten moest Ree opgeven.

Achteraf zou Donner hebben opgemerkt : ‘Ach ja, dat paard van Ree’ . Zo kwam deze schaakvereniging aan zijn naam. Ree was er niet blij mee. De vereniging organiseerde heel veel later in een  jubileumjaar een korte match tussen  Westerinen en Ree. Kon die proberen revanche te krijgen. Ree kwam daarvoor wel naar Wijk aan Zee. Dus toen waren de scherpe kantjes er wel af.

Het Paard van Ree uit Wijk aan Zee. Hun team had gemiddeld een flink wat lagere rating dan dat van Aris de Heer, waarin zelfs ‘onze gehele grote drie’ acte de précense gaven. Eitje dus? Nee dus!

Ron stuurde het uitvoerigste matchverslag.

‘Ik hoop dat je van de anderen ook verslag krijgt, want tegen Paard van Ree viel het dus echt niet mee. Het had zo 2-2 kunnen worden of 2 1/2 – 1 1/2 voor hen!  De enige die regulier won en niet in gevaar is geweest, was Bert! Frank en ik hadden kunnen verliezen en Thomas kwam niet echt goed uit de opening. Zijn Pe5 was niet goed. Daarna heeft Thomas het later nog wel heel spannend gemaakt door een toren te offeren, maar meer dan remise zat er niet in.’

Mijn partij was weer heel leerzaam voor mij. Bert weet veel van de Kan en gaf aan dat eerst b5 en Lb7 een beter plan is dan gelijk mijn 8…, Pe5.

PaardvR – Ron (8.Pc3)

Hij heeft daar wel een punt, maar wit kan dan wel op c6 ruilen en dan is het lastig te winnen met zwart, wit staat tikkie beter. Maar mijn 8…, Pe5 bleek verrassend daar nog theorie en de meest gespeelde zet. Maar dan moet ik erna wel b5 spelen (Bert snapt het dus wel), want dan kan mijn paard na een wit f4 wel goed naar c4 en andere paard vervolgens na e5 naar d5 en vanwege de snelle dreiging op g2 (na Lb7 en mijn dame op d5 na ruil) blijft de stelling dan alsnog in evenwicht! Na mijn 8…, Pe5 speelde mijn tegenstander heel goed 9. Le2 wat ik beter vind dan 9. h3 (ook theorie). Nu moet dus weer 9…, b5 (Bert).

PaardvR – Ron (9.Le2)

  9…,d6 is niet verliezend, maar geeft wit al belangrijk voordeel. Na het logische 10. f4 moet ik toch 10…, Pc4 spelen al sta ik niet lekker na ruil en dan e5 of Df3. Dat is niet wat je wilt met zwart. Maar na 10…, Ped7? heb ik dus feitelijk wel een tempo verloren. Wit profiteert gelijk. 11. f5!, e5

PaardvR – Ron (11…e5)

 12. Pe6!!

 Prachtig gespeeld, na een andere paardzet sta ik na b5 verrassend nog gelijk. Ik was er zeker van dat ik nu ging verliezen, maar echt gemakkelijk blijkt het vervolg toch niet. 13…, Pb6 is de enige om nog kans te hebben te overleven. Nu is dus 14. Lh5+ winnend! Verrassend bleek zijn 14. Txf6 -wat er volstrekt logisch uit ziet- dat niet te zijn. Dat offer kan zo nodig later alsnog, ik kan toch niet op h5 nemen. Na 15. Lh5+ is 15…,Ke7 ,wat er heel eng uitziet, weer de enige.

PaardvR - Ron (15...Ke7).jpg

Nu moest hij dus 16. Pd5! spelen. Na 16…, Pxd5 17. exd5 zit ik helemaal opgesloten. Maar 17…, b5 blijkt dan nog reddend! Wit moet dan zelfs gelijk 18. c4! spelen, om niet te verliezen. Ongelofelijk.
Na zijn 16. Lf7? kan ik mij verdedigen. Bert merkte terecht op dat ik gezwijnd had. Mijn koning kan nu in veiligheid kruipen.

PaardvR – Ron (22.Kh1)

22. … Dc7

22…., Dc7! was overigens nog wel nodig, want na 22…., Dxb2 maakt hij met 23. De6+ alsnog remise! Na het gespeelde 23 Pd5, Df7 24. Tf1 , h5 is mijn koning eindelijk veilig en met toren minder gaf hij nu op. Maar chapeau voor mijn tegenstander.’

Bert:

We hebben de beker wedstrijd met 3,5 – 0,5 gewonnen. Ik was snel klaar want mijn tegenstander deed het erg fout in de opening . Waardoor hij een pion verloor en een slechte stelling had.

Bert - beker (9...c5 ).jpg

9 …. c5 ???  Zwart mag niet terugslaan wegens de vork met b4   10. dxc5 b6 11. b4!

Ik bleef hem gewoon maar onder druk zetten en zijn bewegingsvrijheid werd steeds minder. Toen hij ook nog een stuk weggaf hield hij het voor gezien.

  Bert – beker (18.e4)

18. … Lb5?  19. Pxb5 Pxb5  20. Txc8 Dxc8  20. Lxb5

Ron was niet zo goed op dreef en kwam zelfs verloren te staan. Ik weet niet of hij zijn partij nog opstuurt . (ES: tuurlijk wel! Zie hierboven)

Frank won wat pionnen maar stond een beetje gedrukt. Er was een moment waarop hij een stuk had kunnen verliezen maar dat zagen zij beiden niet. Daarna won hij met een prima initiatief.

Thomas had zoals gewoonlijk een hele ingewikkelde partij die ik niet zo goed kan duiden. Zijn tegenstander bleef maar goede zetten doen dus het bleef lang spannend. Uiteindelijk wikkelde hij af naar remise.

Frank:

Hierbij mijn partij. Ik was niet helemaal fit en zag daardoor over het hoofd dat wit eigenlijk een stuk kon winnen twee zetten lang.

Beker - Frank (24...h5).jpg

25. Taf1 ??  (25.  TXe4! dxe4  26. Lxe4+ en de Toren op a8 gaat eraf)

Op die fout na wel redelijk gespeeld denk ik.

Thomas

Thomas – Kemperink (7…Pc6)

8. Pe5 is niet zo goed als het eruitziet. Beter is 8. cxd5 exd5 9. e3 en wit staat iets prettiger. Het paard op c6 staat niet zo goed omdat een natuurlijke zet als c7- c5 of eventueel c7-c6 voorlopig niet mogelijk is. 9. 00 was een onaangename verrassing, ik had gedacht dat Ld7 nodig was en zwart (?) is zijn rochade kwijt. Het was nog bekend tot zet 17.

Thomas - Kemperink (16...Tfc8).jpg

17. Db2  Eerder is 17. La6 gespeeld. Deze partij verloor wit wel.

Ondanks het lichte nadeel dat ik had, kreeg ik na 19.  g6 hoop op een koningsaanval.

19  ……  g6

Zwart bleef zich echter goed verdedigen en ondanks mijn pogingen kwam er geen doorbraak. De toren op c6 vervult zowel verdedigende als ( tegen-) aanvallende taken. Na 32.. Kxh6

Broek – Kemperink (32…Kxh6)

33. Dh2

was 33. g7, Kh7  34. gxfP+ , Dxf8 35. Tg3 kansrijker (+1) maar overduidelijk gewonnen is het zeker niet. Vermeld dient nog te worden dat

na 28 …. Kxg7   29. Lxf5 niet werkt vanwege 29.. Dxf5 30. Dxc3, Dxh5+  31. Kg2, De2+ met eeuwig schaak.

Wel een boeiende partij tegen mijn oud-clubgenoot van Castricum!

Eindcorrectie moet nog plaatsvinden