De Heer – lijke historie

Even een tussendoortje.  Frank had een mijnheer Roet gesproken. Die vertelde dat hij nog wat in huis had uit het roemrijke verleden van onze  Dam-en Schaakvereniging Aris de Heer. O.a. een medaille, en foto’s. Frank opperde dat ik misschien wel belangstelling had en gaf mij een telefoonnummer. Leek me wel wat voor een stukje op uw site en ik dus gebeld en er gisteren even heen. Ik dacht: welllicht een nazaat van Th. Roet, 12 keer kampioen van de schakers. Tegen wie ik ontelbare keren heb gespeeld. Veel goede herinneringen heb ik aan die man.   Misschien een medaille van een van zijn successen?  (Destijds deed Aris de Heer niet aan bekers. Je kreeg een klein medailletje als je kampioen werd. Lekker gemakkelijk kwijt te raken. Ik zou tenminste niet meer weten waar de mijne zijn gebleven. ) Mijnheer Roet ontving me gastvrij. Hij was inderdaad familie. Dirk Roet was een oom van hem. Maar was dat mijn Th. Roet ? En de medaille was er in geen geval een van mijn Roet, maar nog veel mooier. Het was een medaille die een legendarische dam-nazaat, Klaas de Heer, won in 1886 , in  Amiens. Bij een zeer zwaar bezet damtoernooi. Cor Roet dacht dat hij van Aris de Heer was, maar die was in 1874 overleden.

Dankzij een vooruitziende blik had ik een kamera bij me met een macrolens. Zou het lukken ?

Als u hem aanklikt en vergroot kunt u de tekst lezen. Hij is echt!! Een van de  oervaders van de club heeft deze medaille in zijn handen gehad. Zijn vingerafdrukken moeten er nog opstaan. Of misschien toch  niet, want zo te zien is het ding echt wel eens opgepoetst. Dit bijna anderhalve eeuw oud  object ziet er nog uit als nieuw.

Ook had hij een oeroude schaakklok van onze vereniging in zijn bezit. Het sentiment gierde door me heen. Zo zagen de klokken eruit waar ik op de club ook nog mee  gespeeld heb toen ik lid werd. Dat moet rond 1970 geweest zijn. Wellicht had de club toen ook al een moderner model in huis, maar nog niet genoeg voor een club met ongeveer 35 leden. Dus hier moest je op hameren. Vaak ging het op die antieke apparaten  niet zo erg soepel meer!

Waarschijnlijk werden ze ook wel eens op een toernooi gebruikt,  samen met exemplaren van andere verengingen, want een ijverige materiaalbeheerder voorzag hem van een eigendomsaanduiding. Ze ware duur die dingen, en  voor de club was de aanschaf van een klok kennelijk een forse aderlating!

Cor Roet blijkt al heel lang een verzamelaar te zijn van materiaal dat betrekking heeft op de geschiedenis van Middenbeemster. O.a. bezit hij ongeveer 9000 foto’s. Alle gedigitaliseerd, en op zijn computer ordelijk opgeborgen. Hij gebruikt ze bij de talloze lezingen, die hij samen met zijn vrouw  Lida organiseerde. Moeiteloos zoekt hij een stuk of acht foto ’s op die met Schaak-en Damvereniging Aris de Heer te maken hebben. Ik mag er likkebaardend naar kijken. Zou ze graag meenemen. Maar dat gaat niet lukken. Hij geeft ze principieel niet uit handen. Begrijpelijk. Maar wel jammer. Voor mij. En voor U.

Hij vertelt nog dat hij ooit een doos in huis had bomvol met  heel oud materiaal van de club. Notatie-formulieren, uitslagen, standen, correspondentie. Ooit geschonken aan het Betje Wolff-museum . Die zouden  dat weer doorgegeven hebben aan een museum ergens  in de noordelijke provincies. Hem niet bekend waar.  Wellicht kan ik daarnaar eens informeren bij het Betje Wolff.

Ik vond het een leuk bezoek. Ik ga aanstalten maken om te vertrekken, nadat ik nog even een aanlooppoes heb geportretteerd. Het moeten aardige mensen zijn, want ook de poes voelde zich duidlelijk  daar heel erg op haar gemak.

,en ik heb vermoedelijk wel een nette en betrouwbare indruk achtergelaten want tot mijn grote verrassing en blijdschap kreeg ik toch een foto mee. Van de hele club, rond 1970. (?) Compleet met namenlijst. Een aantal namen herken ik nog. Waarschijnlijk Bert ook nog wel. Want nogal wat personen bleven nog een poosje lid.

Dam en schaakvereniging Aris de Heer:

achterste rij v.l.n.r.Jb Zeeman,       ?      , Ten Brugge Cater, Jb Aberkrom, W Stroet, W Elzinga, Aad Hoogkarspel, De Hoon,       ?      ,G Haster, J Noome, P Bakker.

tussen rij v.l.n.r. J Beunder, J Duin, Ettekoven, D Waal, H Struving, P van Twisk, M Noome,

K. Koelemay, K Zijp, Dekker.

voorste rij v.l.n.r. L Smit, C de Heer, Schmidt, D Roet

burgemeester Pesman, A Noome, A Eijsen, W Zomerdijk, Blokland.

Vet gedrukt de schakers waar ik nog partijen van in mijn boekje heb staan, cursief dammers die ik me nog wel herinner.

2 thoughts on “De Heer – lijke historie”

 1. Dank voor je reactie. Wat de datum betreft, ik denk dat je gelijk hebt. Ik zal het Roet laten weten.

 2. Hallo Eddy,

  Interessant verhaal!

  Opvallend is: 100 % heren waarvan allen met wit overhemd. Één met vlinderdasje, de rest met stropdas, zelfs de zeer jeugdige jongeman.
  Foto moet dus gemaakt zijn vóór de rede van Prins Claus waarbij hij de stropdas afzwoer en de daad bij het woord voegde.
  Verder is 30% brildragend terwijl dat tegenwoordig 60% is +(inclusief contactlens dragers).

  De datering 1970 is hoogstwaarschijnlijk foutief.
  De datering lijkt me vóór 1961 en wel hierom: op internet zijn de burgemeesters van Beemster te vinden (zoek in Wikipedia op Johannes Pesman) en blijkt Pesman burgemeester van Beemster geweest te zijn van 1948 tot 1961.

  Met schaakgroet
  Kees Kerkdijk.

Reacties zijn gesloten.