Hersenfitness 48 + Oplossing

Train uw voorstellingsvermogen zonder computer en houtjes.

De heel fanatieke schakers zullenonderstaande tamelijk recente stelling herkennen. Lijkt me niet erg. Veel lezers van deze rubriek  zullen dat niet, denk ik.  Een schaakvriend whatsappte me na de zet van wit : wat een blunder.  Iets voor een simpele amateur .  Zoiets mag een professional toch niet spelen. Schande!.’

Mag waar zijn, maar toch. ik vermoedde wel wat , maar zag het complete  vervolg ook niet  gelijk.   

Wit speelt c4-c5.  is dat echt een blunder? Waarom dan wel?  Of kan wit toch  nog ontsnappen?  Daarvoor is een aantal zetten vooruit denken echt wel nodig! Mooi genoeg voor training voor amateurs, zonder computer of stukken.

Hersenfitness48
  1. c4-c5

Ja, het is echt een blunder! Hebt u de stelling herkend? Het was de 9e partij van de match om het WK in december 2021, Nepo( enz.)- Carlsen . Ditr was wel de beslissende fout van Nepo . Hierna kon hij de wereldtitel wel vergeten. Maar Carlsen wilde het niet zomaar geloven. Hij moest nog even goed kijken. En dan moet je toch even 4 zetten diep om te zien of daar nog een adder onder het gras zit. Nee dus!

Goede (vooral complete) antwoorden van Gerrit, Paul (na een klein duwtje), en Hugo.

De stelling deed velen denken aan de eerste partij om het WK in 1972 waarin Fischer tegen Spassky in een remisestelling een loper ‘offerde’ tegen 2 pionnen, door ook die loper op te laten sluiten. Het is nooit duidelijk geworden of hij iets verkeerd zag in het vervolg, of dat hij expres verloor om zijn tegenstander te intimideren. Ik geef je een voorgift! Win ik nog! De tweede partij kwam hij niet opdagen. Stond dus direct met 2-0 achter. Maar verpletterde daarna Spassky! Maar in onderstaande stelling was het zeker geen opzet. Gewoon een blunder!