Hersenfitness 47 + Oplossing

Zonder computer of houtjes. Train uw voorstellingsvermogen.

Onderstaande stelling kreeg ik opgestuurd van Kees Kerkdijk. Waarvoor veel dank!

Hersenfitness 47

Hij schrijft erbij:

Hier een stelling uit een NHSB wedstrijd 28 nov 2014 ZSC Saende-Purmerend 3  De opgave luidt:   Zwart is uiteraard aan zet. Hij heeft een mooie vrijpion.  Hoe kan hij het in een paar zetten uitmaken??

Na overleg met prof mr dr K. wil ik de opgave een beetje veranderen:

Zwart is uiteraard aan zet. Hij heeft een mooie vrijpion.  Voor zwart zijn slechts 4 zetten mogelijk. Drie ervan kunnen tot remise leiden.  Eén ervan verliest in een paar zetten.

Welke zet verliest zeker snel? En hoe?

Kees Kerkdijk vreesde dat de nieuwe redactie het probleem te eenvoudig zou maken. Dat viel mee. Ik kreeg opnieuw erg weinig reacties binnen. Dus het was kennelijk nog steeds wat te veeleisend voor velen. (???) Paul dacht dat de verliezende zet Ke4 zou zijn en Gerrit meende kd5. Maar Hugo zag de goede oplossing: Kf6 verliest snel