Ronde 9: Aanstormende jeugd

Heeft Paul bij de start van het seizoen niet alleen de namen ingevuld in ons competitieprogramma maar ook de geboortedata?  Waarschijnlijk. Schending van onze privacy!? De computer dacht: "Dit keer maar een compleet rondje jongeren tegen ouderen."

U ziet, ik laat de computer denken. Dat komt omdat -sinds ik uw website bijhoud- mijn computer voor mij net zo'n altijd aanwezige levensgezel is geworden als mijn poes. Daar praat je ook tegen. En leuk, ze geven soms ook antwoord. Mauw! Yes! En ik besteed er absoluut veel meer tijd aan dan aan mijn echtgenote. Sorry, klein zijspoor. Vooruit, terzake…..!

Jasper ging het natuurlijk niet redden tegen Jos. Jasper speelde na 1. e4  e5 2. Pf3  Pc6  3. c3 Lc5? (d5!?) (Pf6!?) en staat dan gelijk minder. Foei! Nooit meer doen na c3! En na 4. d4 Lb6 5. Lc4 Pf6  6. dxe5

9Jasper1 9Jasper1

Pxe4?? 7. Dd5!  met aanval op paard + matdreiging  kan zwart wel opgeven. (een bekende combinatie, ook in andere openingen) Jammer voor Jasper! Wel knap dat hij hier dan toch wel nog de relatief beste zet vindt:  Pxf2. Als dat paard toch verloren is, dan maar een suicidale zet die een tweede pion oplevert, en wit de rochade kost. Jos gaat het allemaal rustig en overtuigend aanpakken.  Bij zet 15. en 16. mist hij de snelste winst, maar dat geeft niks. ( 15. h5 i.p.v. Pbd2 en 16. h5 ip.v. Lc4), want hij staat natuurlijk altijd gewoon straalgewonnen. Jos blijft het allemaal rustig en overtuigend aanpakken. (herhaling, geen stijlfout, stijlfiguur)  Beetje te rustig. Want bij zet 25 gaat hij door zijn klok. Dat is het probleem als je tegen die jongens moet spelen. Je krijgt maar drie kwartier, en het is je eer te na om dan met de jeugd mee te gaan zitten knoeien. En ja, die zijn altijd sneller! Want niet gehinderd door dit soort overwegingen. Het lijkt trouwens of zwart hier nog wat heeft (dreigende vork op f4) . Maar dat is niet zo.

9Jasper2  9Jasper2

26. Pc5!   f4+   27. Lxf4  Lxc5  28. Dxc5   of 

26. Pc5  f4+  27. Lxf4  exf4+  28. Dxf4

Wat nog een beetje kan is  26. Pc5!  Df6 maar dat is ook niet veel na 27. Kh2  34. Lg5 Nee, zwart staat compleet verloren. Desondanks een flinke opsteker voor Jasper.

Verbazingwekkend hoe Jos op zo'n nederlaag reageert.  Hij gebruikte de rest van de avond om Jasper vriendelijk en geduldig privé-schaakles te geven. Geen klacht kwam over zijn lippen. Dat was vorige week bij zijn tegenstander in Bergen wel anders.

Er was na afloop natuurlijk wel even opschudding in de tent. Sokolov zei als hij commentaar gaf in zo'n situatie: "Wat is hier keboerd??"

IMG_7488bWEB  IMG_7488bWEB

En Niels ging ook een huzarenstukje uithalen. Tegen Paul.  Niels dacht kennelijk, zo'n Rondon, dat kan ik ook wel. Eitje!

9Niels1 9Niels1

Ik heb zelf in een soortgelijke stelling ook al eens mogen genieten van Paul's c5-c4 (in een Colle) .  Het lijkt heel wat, maar het is niks! Een dergelijke zet met wit (c4-c5) wil nog wel eens kunnen ( zie WK-match'14, partij 3,   Anand-Carlsen ), maar met zwart ? Nee!

Ik denk dat Paul er ook nu wel spijt van kreeg. Hij raakt nu in een stelling waarin zijn eigen stukken achter zijn eigen Chinese muur staan te niksen. Een stelling die hem schijnt toe te fluisteren: "Ja, je staat wel iets beter, maar wat doe je daar nu mee?  Loperpaar? Leuk! Maar de stelling is gesloten. Waar moeten ze heen?

9Niels2 9Niels2

Na 26. Pf3 is de stand volslagen gelijk. Nu maakt Niels een foutje. Hij verliest een pion na 26. Pg2 ?? hxg5  27. fxg5 Lxg5 28. f4! Lh6  Maar dat betekent niet dat het zwarte probleem (wat doe ik met mijn lopers?) nu opgelost is. Remise lijkt in aantocht.

Na zet 45 (!!!) is Paul het geschuif zat, en gaat over tot een zeer zeer dubieus pionoffer, resp. stukoffer.

9Niels3 9Niels3

45. ..  e5?? 46. dxe5  Lxe5  47. fxe5  Kxe5      Moedig?  Ondernemend? Geniaal? Het is ongetwijfeld gespeeld na een blik op Niels' klok. Maar na 48. Pf4   ( of 48. Kf2  of  48. Pe1) heeft zwart niets. En met voldoende tijd kan wit dan gemakkelijk op winst gaan spelen.  Maar …….  die tijd is er niet! De problemen worden Niels in tijdnood te veel. Bij de 49e zet gaat hij door zijn klok. Heel vervelend.

IMG_7489bWEBh

Ook voor Paul niet iets om echt trots op te zijn. Maar  Niels kan later wel met opgeheven hoofd het lokaal verlaten. Onze ex-kampioen in toom gehouden. Nou ja, bijna!

En Marc (tegen Bert) ? Die deed het ook lang goed. Beiden bevonden zich op voor hen overbekend terrein. KoningsIndisch (zonder e4) met ook een wit fianchetto. Deze witte opzet was -toen ik nog jong en vitaal was (ong. 1960)- de meest gespeelde variant tegen het KoningsIndisch. Elke nieuwe aflevering van de Losbladige Schaakberichten van Dr. Max Euwe (toen hèt openingen-tijdschrift van Europa) stond er weer vol mee. Ik vond het allemaal maar saai, details waren moeilijk te onthouden,  en ik begreep er niet veel van. Zonder ooit echt weerlegd te zijn raakte het uit de mode. Een poos was de Saemisch-variant  (met voor wit f3,g4,h4 en lange rochade) helemaal in. Dat vond ik spannender, en speelde er veel partijen mee bij Aris de Heer, toen dat nog jong en vitaal was. En inmiddels is ook de Saemisch-variant  uit de gratie. Ellke clubspeler weet nu wel hoe je dat moet aanpakken. Zo gaat dat met openingen. En in allerlei openingen zie vandaag de dag weer varianten opduiken met g3 en Lg2. Grootmeesters proberen zo de uitgeanalyseerde varianten (leve de computer)  te ontlopen, denk ik.

Zet 9 van Marco komt in PowerBook 2014 nog voor. Theorie dus. 'Ach ja, die jonge jongens houden de theorie natuurlijk goed bij.'   Welnee…..  zeer de vraag of onze beide heren daar weet van hebben. Maar het zegt wel iets lovends  over beider schaakintuïtie.

 

9Marco1 9Marco1

Het boek kent nu nog 9 .. Te8, Houdini geeft 9 ..  exd4 en Bert speelt 9 ..  Dc7. Wat ons computerprogramma iets minder vindt:  (+ 0.50 voor wit). Echter na 10. d5 Pc5? (cxd5 cxd5 Db6!?) grijpt Marco mis 11. Dc2?  (Pe1!?) en na het voor de hand liggende Lf5!  12. Dd2? (Dc1!?) en het evenzeer voor de hand liggende Pe4! krijgt Bert het initiatief.  Dat neemt langzaam dreigende vormen aan.

9Marco2

Marco heeft de penning 18 .. Lh6 niet zien aankomen en heeft nu een probleem op te lossen: Er dreigt f6 met stukwinst. Er zijn twee mogelijkheden: een relatief betere en een mindere. Dus 19. f4!?  b5  20. cxb5 Lxb5 21. Tf3 met iets beter spel voor zwart ( -0.87) of  19. h4? f6 20. b4 cxb4 met veel beter – nou ja gewonnen-  spel voor zwart. Het is aardig om te zien hoe hierna zwart gewoon op de damevleugel zijn defensie op orde houdt, want dat paard op g5 kan toch de benen niet nemen, hoe graag hij dat ook zou willen. Pas bij zet 24. na alsnog f4, verwaardigt zwart zich om dat paard naar de slachter te voeren fxg5. Marco doet daarna nog zijn best, probeert een tegenaanvalletje op de damevleugel op te zetten, doet dat best nog wel verdienstelijk -gezien zijn knol minder-  maar dat wordt allemaal met eenvoudige middelen geneutraliseerd. Na zet 32 kondigtHoudini mat aan, en na zet 34 ziet Marco het ook. Hij geeft op. Iets minder spannend dan bij Jasper en Niels, maar evengoed toch ook niet slecht!

Ron speelde tegen Marko. De laatste niet meer tot de jeugd te rekenen. Maar toch wel een groot leeftijdsverschil.  Ron probeerde bij de eerste zet al zijn tegenstander op het verkeerde been te zetten met 1. b3. Ik blijf dat een inferieure Ron-variant vinden. Maar terecht trekt hij zich daar niets van aan.  Marko ook niet.  Die speelt met gezonde zetten een stelling bijeen waarop weinig  is aan te merken.

9Marko1 9Marko1

En dan gebeurt waar Ron op speelt (Eenvoudig houden, en wachten op de fout van de tegenstander. Het lijkt Carlsen wel.):  18 ….  f5?  (d4!?  of e5!? ) . Dat geeft wit aanknopingspunten:  een achtergebleven pion op e6,  een sterk veld op e5. 19. Pe5 (Le5!?) Lxe5 (Lh5!?)  20. Lxe5 Dd7 en je kunt de bui al zien hangen: aanvallluuuhhhh! Maar toch. Het gaat nog niet van een leien dakje. Als zo vaak, Ron staat beter, maar ja … Langzaam, heel langzaam wordt wit steeds dreigender. Na zwarts mindere zet 30 … Lf7 zou het toch uit moet zijn volgens Houdini:

9Marko2 9Marko2

31 h5!?  ( nog beter 31. g6! Lxg6  32. h5  Lf7 33. Tg2!  of 31. .. hxg6 h5 met soortgelijke grappen) g6 32. Lf6 Te8  33. hxg6 Zwart is weerloos. Ron kan zich veroorloven hier en daar nog een stevig steekje te laten vallen, wat alleen zwarts doodstrijd maar verlengt, maar  overlevingskansen krijgt Marko nergens meer. Aanschouw, en huiver:

9Marko3 9Marko3

41. Txg6+ Dxg6  42. Th6 Df7 43. g6 nemen op g6 met de dame kost de dame, nemen met de pion is mat met Th8. En er dreigt natuurlijk ook gxh7. Dus zwart geeft op. Marko deed zijn best, maar tegen dit slotgeweld was hij niet opgewassen. En daar hoefde hij zich niet voor te schamen.

En dan nog die oudere jongere Joop tegen Gerrit.

Daar heb ik niet veel weet van. Toen ik binnenkwam stond Joop al twee officieren achter. Zelf noteert hij niet, tenzij strikt noodzakelijk. Gerrit was kennelijk van de onverwachte vondsten van Joop zo geschrokken en in de war geraakt dat ook hij de partij niet goed meer had kunnen noteren. "Ik zal thuis proberen de partij te reconstrueren"zei hij. Omdat ik dit keer niets meer mocht ontvangen van Gerrit (anders één van mijn trouwste partij-opstuurders) vrees ik dat het zo desastreus was dat reconstructie niet meer mogelijk was. Weten jullie wel zeker dat je de spelregels van het schaken normaal hebt toegepast?

Al met al  dus wel weer een levenig  avondje schaken.

Tot slot: Waarschijnlijk om iets goed te maken zond Joop mij een berichtje uit de streekkrant (Welke?) Waaruit een kleine selectie:

krantarl1

 

……………………………………………………….

………………………………………………………..

 

krantart2B

 

 

 

 

 

 

Overzicht voor ronde 9, gespeeld op 11 november 2014

Wit

 

Zwart

Uitslag

Marco van Wijk

Bert Kuijer

0-1

Ron de de Vink

Marko Bosnjak

1-0

Niels Kuijer

Paul Verkooijen

0-1

Jos Lohmann

Jasper Ittmann

0-1

Gerrit van Dok

Joop Kuijer

1-0

Frank de Geus

Afwezig met geldige reden

 

Peter van Putten

Afwezig met geldige reden

 

Bert Sluijs

Afwezig met geldige reden

 

Martin Zwanenveld

Afwezig met geldige reden

 

Sven Damen

Afwezig met geldige reden

 

Ranglijst bijgewerkt t/m ronde 9

Nr

Naam

Punten

Gsp

Gw

Rm

Vl

Perc

1

Bert Kuijer

164,00

9

8

1

0

94,4

2

Ron de de Vink

140,33

8

6

1

1

81,3

3

Paul Verkooijen

127,67

7

5

1

1

78,6

4

Jos Lohmann

100,00

8

3

1

4

43,8

5

Martin Zwanenveld

94,00

5

3

0

2

60,0

6

Gerrit van Dok

87,67

9

3

2

4

44,4

7

Marko Bosnjak

86,67

6

3

0

3

50,0

8

Marco van Wijk

79,00

7

3

0

4

42,9

9

Niels Kuijer

76,00

7

2

0

5

28,6

10

Jasper Ittmann

63,50

8

1

0

7

12,5

11

Sven Damen

57,83

5

1

1

3

30,0

12

Frank de Geus

57,00

3

2

0

1

66,7

13

Bert Sluijs

46,00

3

1

0

2

33,3

14

Joop Kuijer

45,33

2

0

0

2

0,0

15

Peter van Putten

18,00

0

0

0

0

0,0