Na Bergen-2 voldaan naar huis

Tevreden.

Omdat we een kleine vereniging zijn en dus in een kleinere lokatie terecht kunnen. En dus konden vaststellen dat ons Middenpunt (en destijds ook de schaatskantine) tien keer gezelliger en sfeervoller is dan de huidige behuizing van sc-Bergen. (Wat een akelige verlichting, wat een kale kleurloze muren. Troosteloos! Vroeger was dat toch heel anders bij die club? Zal wel weer zo'n rare manoeuvre geweest zijn van de gemeente Bergen: "Zoekt u maar wat anders, we willen op uw lokatie geld verdienen met het laten bouwen van luxe woningen." Dat gebeurt tegenwoordig overal, maar vooral in Bergen. Weet ik toevallig. Daarom moest volksdansvereniging Gaida uit haar prachtige lokatie (waarin veel geld van ze was geïnvesteerd) weg en die zitten nu ook in het zelfde sfeerloze buurthuis als sc-Bergen.)

Maar we waren ook voldaan over de afloop van het treffen. We moesten winnen. (Er komen nog een aantal sterkere tegenstanders.) Ik ging alleen maar kijken, en gegevens verzamelen voor de site. Tot mijn verbazing merkte ik dat ik er zelfs nu, als non playing senior-guest, toch weer behoorlijk zenuwachtig van werd.

Toen ik binnenkwam om 21.15  stond Frank heel moeilijk, Jos moeizaam, Bert ietsje minder, Gerrit een pion achter schijnbaar zonder compensatie, Paul al bijna in een remise-eindspel met ongelijke lopers. Iets beter was het bij Martin, Ron, Stefan maar nergens nog voordeel.

Ik kon niet goed tegen de spanning en ging maar foto's maken. Wegens de beroerde lichtomstandigheden wilde ook dat niet echt goed lukken. (Ik mocht onze boys voor geen prijs uit hun concentratie halen en dus maar niet flitsen.)

IMG_7103WEB 2Ext7103

 

IMG_7098WEB    2Ext7102

IMG_7102WEB       2Ext7098       

Toen flitsten er wel ineens twee lichtpuntjes:  De tegenstander van Martin overzag pardoes een pionzetje dat hem een stuk kostte.

Ext2Martin Ext2Martin

Op 14 …  Tf8-d8?? volgt 15. f3! en na Lf5 verliest zwart een stuk tegen 1 pion na 16. e4, maar er is compensatie voor zwart in de vorm van sterk stukkenspel  (+0.70) Wat hij speelt, maakt het alleen maar erger:  15 …. Pde5  16. Pxe5 Pxe5 17. fxg4   +-  (+ 2.10)   Hij probeerde het nog ingewikkeld te maken, maar met vaste hand toonde Martin aan dat hij geen schijn van kans had. Bij zet 21 gaf zwart op. Bijna een miniatuurtje dus.

Gerrit stond dan wel in een toreneindspel een pion achter, maar omdat zijn tegenstander hem te veel ruimte liet voor zijn torens op de d-lijn, bleek Gerrit rond zet 30 ineens voldoende mogelijkheden te hebben om op remise aan te sturen. Enkele betweters aan de kant dachten dat Gerrit zelfs met een pion minder nog wat voordeel had, maar de heren zelf toonden overtuigend aan dat dat onzin was.

Daarna werd het weer wachten geblazen. Frank had kennelijk de opening niet goed genoeg gespeeld.  (met zwart, via een omweggetje een O'Kelly-variant van het Siciliaans (met heel vroeg a6), waarschijnlijk daartoe geïnspireerd door zijn partij in febr. 2011 tegen Eddy S., waarin hij met wit in een totaal verloren stand met remise kon ontsnappen, dankzij een zich toen al manifesterende seniorenaftakeling van zijn tegenstander.) Frank kon deze avond daarna niets anders doen dan keepen, deed zijn uiterste best om dat zo goed mogelijk te doen, moest dus veel tijd gebruiken. Maar hij kreeg geen enkele kans. Het wachten was op de fatale klap. Die kwam -in tijdnood- bij zet 30. Zijn stelling was niet meer om aan te zien, en de manier waarop hij zijn dame verloor was iets om als slachtoffer van in wenen uit te barsten.

Ext2Frank 2ExtFrank

Ik hoop dat hij thuis iemand heeft die hem kan troosten. Het komt dan vast spoedig weer goed! Ik weet het:  je kunt het!

Paul speelde met wit tegen een Svesnikov/Kalashnikov-Siciliaan. Je ziet hem dan nooit na 4. of 5.  …. e5 de beste zet Pdb5  doen. Hij speelde tegen mij altijd of Pf3 of Pb3. Geen van beide zijn zetten waar zwart van wakker ligt.  Als zwart dan ook nog kans krijgt (meestal) om 6 ….  d7-d5 te spelen heeft wit al niets tastbaars meer. Zo ging het hier. De tegenstander was niet van plan erg veel risico te nemen. Er moest veel ruil van stukken plaatsvinden.  Paul haalde tot zet 40 allerlei kapriolen uit om in het eindspel toch nog iets lolligs te creëren. Maar dat was absoluut onmogelijk. In een eindspel met ongelijke lopers en beiden 3 pionnen besloot Paul met remise genoegen te nemen. Dat had best al eerder gekund. Maar ja, een teamleider moet een goed voorbeeld geven.

Nadat de stand aldus op 2-2 was beland, was het wachten op bord 1,2 en 4, op onze kanjers. En op Stefan  aan bord 7, die goed zat te schaken, duidelijk het initiatief had, maar bij wie het moeilijk te beoordelen was of dat nu tot winst ging leiden. Zijn tegenstander was een oudere mijnheer die duidelijk best goed kon schaken: een Ouwe Taaie dus.

IMG_7120WEB    2Ext7120

Het duurde lang voor er elders meer duidelijkheid kwam. De eerste beslissing was het meest spectaculair. Jos vertelde later : "Toen je binnenkwam stond ik al slecht." Daarom was hij overgegaan tot een pionoffer, in de hoop daarmee in ieder geval wat spel voor zijn stukken te verdienen. Voorlopig haalde het weinig uit. Wit heeft niet alleen een pion meer, maar zwart zou er best nog eentje kunnen gaan verliezen. Het is ons al vaker opgevallen: Jos  is nooit te beroerd om een stuk te offeren. En in dit geval in de vorm van een schijnoffer al helemaal niet. Het is duidelijk een niet echt correcte wanhoopspoging, maar die heeft wel succes.

2EXTJos1  2ExtJos1

29. ….  Pxf2!?  30. Kxf2  e4  31. Lxe4 ?  (Db3!! met flink voordeel voor wit)) fxe4 32. Dc2?  (Dd6!?)

Door deze verkeerde afwikkeling raakt wit veel voordeel kwijt. Houdini's thermometer zakt rond zet 31 voor wit van 2.60 naar 0.58. Wit houdt dat voordeeltje nog even vast. Maar bij zet 34 is er al niks meer van over. Mooi, dat wordt gelukkig toch nog remise!   Maar bii zet 40 doet wit iets zeer onhandigs, Jos ziet het direct. (diagram hieronder na 40. g4 ??) Grote opschudding in die saaie zaal: wit wordt in een eindspel met beiden slechts 4 pionnen en een loper, midden op het bord, in één zet mat gezet. Zoiets heb ik nog nooit gezien! Het slachtoffer waarschijnlijk ook niet. Hij had drie minuten nodig om zijn handen ten hemel te heffen, zijn jas aan te trekken en hoofdschuddend naar huis te snellen. Ik vrees dat de troost die hij hopelijk daar zal aantreffen volstrekt onvoldoende zal blijken.

2EXTJOS2  2extjos2

40….  h6!  41.  Lf8  Le5 mat

Jos:  "Na 40 g4? moest ik echt even denken of ik wel met h6 veilig op het matje kon spelen, zonder weer in verliesgevaar te raken als hij het doorzag, want mijn pionnenstructuur is dan wel verzwakt. Maar ook dan bleef, dacht ik, remise of meer altijd in zicht. Helaas niet samen met mijn tegenstander kunnen kijken. Hij stamelde dat hij verdiend had de partij te winnen en dit wel erg oneerlijk was, en vertrok, mentaal kapot. Ik denk dat hij zijn eigen stelling toen nog steeds te positief bekeek." 

Volgens Houdini staat wit ook als hij het matje gezien heeft na zijn slechte 40e zet (40 g4? h6!! ) altijd verloren! (41. Kg3  Lxa3 gevolgd door Kc4) En winst zat er na zet 34. al niet meer echt in!

Een geweldige opsteker voor Jos en voor ons: 3-2

Daarna was Ron aan de beurt.

Ron:' Zelf ben ik ook tevreden, je mag vermelden dat ik op jouw advies London speelde. (Dat gebeurde vanavond dus ook tegen Jos en ook die speler deed het erg goed!) Ik kreeg een taaie opstelling tegenover me, vind maar eens het juiste plan. "

Ron (wit) manoevreert en manoevreert, zijn stelling speelt wat gemakkelijker dan de zwarte, maar echt voordeel wil maar niet komen. Pas bij zet 23 komt er een missertje van zwart.

"23…, f5 was fout! Hij moet dan na 25. Lh5 het paard slaan op b5. De penning 27. Lf3 die volgt is vreselijk en maakt het fraaie 29. Txe6! mogelijk wat hij niet had zien aankomen."

2EXTRon1  2ExtRon1

 

27. Lf3  Dc6? (Pc7!? 28. Lxa8 Pxb5 29. Lb7 Td8 met beter spel voor wit, maar er kan nog geschaakt worden) 28. Dxc6 Txc6  29. Txe6 !!!!!!   en na Txe6 wint wit met 30 Lxd5+  Kh7  31. Lxe6  Zwart staat ineens (o.a.) een stuk achter.

 

IMG_7115WEB

(Na de laatste zet van de partij.  Bij Kager staan de korte haartjes recht overeind, Ron's kapsel is veel artistieker. Typerend voor hun spel van vanavond?)

Wat een feest op de borden van die twee nieuwe of bijna nieuwe schakers van ons. Hoe deden we dat eigenlijk vroeger zonder hen? Hun overeenkomst: beiden sterk, beiden agressief in hun spel.  Verschil: Jos is een tikje bescheidener. Jos:  "Maar duidelijk is dat ik in feite een patser-speler ben en strategisch maar een armzalige schaker die erg kwetsbaar in het middenspel is." "Je kunt dus beter over mij schrijven dat ik een zondagsschaker ben die vaak te optimistisch naar zijn eigen stelling kijkt en allesbehalve betrouwbaar rekent."  Geeft niet Jos, we houden toch wel van je. (Bovendien is het niet waar.)

Ook een feest was het trouwens op het bord van die iets minder nieuwe steunpilaar:  Bert.

Hoewel zijn feest een beetje tam begon . Mienis weet wat je tegen een KoningsIndisch zou moeten spelen: Laat die zwarte koningspionnen maar komen, wit moet aanvallen op de damevleugel, met als kernzet b2-b4. Gaat altijd goed, als je maar goed oplet. ( Kortsnoi was heel streng over het Konngs-Indisch: "Geen goede opening, het is eigenlijk een gambiet!" )

 Ext2Bert1  2ExtBert1

Net als Kortsnoi verkiest Houdini hier wit! (+0.94) Wie komt het eerst?  Maar echte mensen worden hier toch wat nerveus. Mienis waarschijnlijk ook. Die offert een stuk. Tegen twee pionnen. Niet slecht, maar naar blijkt ook niet echt goed. 25. Pbxc5 g3  26. hxg3  fxg3  27. Lxg3  Le3+ 28. Lf2  Lxf2 29.Txf2 dxc5   Zwart heeft niet veel meer te vrezen. Bij zet 36 vergeet wit zijn e5-pion en die is hij dan kwijt. En dan wordt het heel spannend.

Ext2Bert2 2ExtBert2

Kan zwart met een paard meer winnen van twee witte vrijpionnen? Wit doet hier de onhandige zet  49. g3?  Dat is onhandig omdat daarmee de witte koning ernstig in zijn bewegingsmogelijkheden wordt beperkt. (Qua motieven lijkt het een beetje op de stelling bij Jos.) Ik kreeg gelijk een visioen met een toren op h1. En na 49 .. Kg6! kreeg ik een fatamorgana met een paard op f3 of f5. Na 50. Tf2 laat Bert bijna de boel stukvallen. Maar niemand ziet het. Het is ook wel een beetje moeilijk voor de eenvoudige mens.

Ext2Bert4 2ExtBert4

50 …. Txc4 ?  ( Pd7!)  51. Tf4 ?  (Tf8! en het wordt toch nog lastig om te winnen voor zwart omdat ofwel eeuwig schaak dreigt, ofwel de pion op g4 dreigt verloren te gaan en dan kan dat paard-extra niet zoveel meer uitrichten. Niet zo eenvoudig allemaal uit te rekenen in tijdnood). En nu speelt Bert met benijdenswaardige precisie, snelheid en kalmte de rest uit. 51 ..  Txf4! 52. gxf4 Kf5!  53. Kg3 Pe4+ 54. Kg2 Kxf4 en wit geeft op.

Laatste klaar was Stefan. Dat was iets minder feest. Na een sterk gespeelde partij verknoeide hij heel, heel laat op de avond zijn voordeel in een voordelig, maar moeilijk eindspel, en tot ieders ontsteltenis stond hij toen nog ineens verloren ook. Ik denk dat Stefan met nog veel meer reden kon denken wat  Versluis tegen Lohmann dacht: "dat hij verdiend had te winnen en dat dit erg oneerlijk was". Blijft staan dat zijn tegenstander overtuigend bewees een "ouwe taaie" te zijn.

Maar het kon de tevredenheid over het resultaat en over de kwaliteit van het huidige Aris de Heer en derzelver accomodatie niet meer teniet doen. Zo werd het 5-3 voor ons. En was het (vermoedelijk) heel wat spannender dan de huidige match om het wereldkampioenschap tussen C&A. 

Hulde!

 

06-11-2014

Bergen 2

 – 

Aris de Heer

3 – 5

1

7233006 

Kees Kager

 1775

 – 

8529532 

Ron de Vink

 2003

0-1

2

8523427 

Dennis Mienis

 1683

 – 

7185981 

Bert Kuijer

 1782

0-1

3

6788067 

Martin Duinmaijer

 1662

 – 

6808131 

Paul Verkooijen

 1770

½-½

4

7707084 

Ralph Versluis

 1762

 – 

7366095 

Jos Lohmann

 1991

0-1

5

6247747 

Simon Greve

 1756

 – 

7826654 

Martin Zwaneveld

 1688

0-1

6

6415728 

Karel Otto

 1674

 – 

7803114 

Frank de Geus

 1679

1-0

7

6006418 

Harry Peters

 1608

 – 

7732274 

Stefan Vink

 1634

1-0

8

6531591 

Rudolf Rijnveld

 1607

 – 

7268195 

G. van Dok

 1619

½-½

 

 1690

 

 1770