Vrolijke start van ’14-’15

(Foto's groter en veel beter? Op tablet: even vasthouden. Op pc: muisklikken.   Na afloop <-  )

Volgens onze tradities werd het seizoen '14-'15 geopend met twee simultaanscéances. Jeugdkampioen Marco nam de honneurs waar bij de jeugd. Eigenlijk was Sven de jeugdkampioen van vorig jaar! Maar Marco kreeg de prijs voor de meest belovende jeugdschaker, omdat hij bij de senioren redelijk overeind bleef. Ja, wat moet je dan?

SIMUL7082WEB   Simul7082

Marco deed het wel heel goed. Hij won alles! Nou ja, behalve van ….. Koentje. Onze volgende veelbelovende jeugdschaker! In het vervolg kunnen we die beter KOEN gaan noemen! (hieronder de tweede schaker van links!)  Die zette daar even Marcootje gewoon ordinair mat!

SIMUL7084WEB   Simul7084

Alle anderen werden aan de zegekar gebonden!  Zelfs Jasper! Toch ook niet de eerste de beste!

Hier  zit hii verbijsterd naar zijn stelling te kijken. Schaak-meester Bert vindt het wel amusant. Jasper wat minder.

IMG_7077B   SIMUL7077B

 

Daarna was de beurt aan onze kampioen Ron. Simultaan geven bij de opening van het nieuwe seizoen is een van de minder leuke kanten van het kampioenschap. Maar het moet gezegd, hij deed het met verve! Hij verloor alleen van Bert. Omdat hij zich even verrekende in een ongeveer gelijke stelling:

SIMULRonBert  SimulRonBert

Na 1. Pb5? is fxe3 dodelijk! Wit geeft op.  1…fxe3 2.Nxc7 exd2 3.Nxd2 Nxc7

Mail ES naar RdV: "Ik vond dat je het heel goed deed. Slechts 1 verloren. Door een rekenfoutje.

De partij tegen Martin was wrsch. minder slecht dan wij omstanders dachten. Volgens Houdini had Martin niet op f4 de loper moeten slaan, maar het paard op h4. Maar ook dan stond wit iets beter.

SIMULRonMartin   SimulRonMartin

Een eerdere stelling heb ik niet kunnen reconstrueren. Wellicht had Martin eerder een betere kans, maar dat weet ik dus niet. Daar heb ik de zetten gemist.

SIMULRonPaul   SimulRonPaul

Ik dacht dat Paul nog een kans had i.p.v. zijn laatste a6, iets met Dh3 en Tf8, maar Houdini vindt dat onzin. Er zijn inderdaad alleen maar remise-varianten. Kortom, je kunt tevreden zijn.

Anderzijds, die nieuwe mijnheer (Hoera!) deed het best goed, en Marco v. Wijk ook.

SIMULIMG_7089B Simul7089

En ik vond Jasper's ontsnapping na je g4, met Pc3, heel grappig. Ik heb het niet verder bekeken, maar ik denk dat daarna je loper slaan met Pxa4 zeer in aanmerking kwam. Al met al: chapeau !"

Ik kreeg een mail terug van Ron. Leuk om zo de gedachten en overwegingen van de simultaangever te kunnen volgen:

"Ik zag er van tevoren best tegenop, snel schaken is niet echt mijn ding en je gaat natuurlijk ook niet overal dezelfde openingszet spelen. Dus je krijgt varianten die je niet kent, wat op zich wel weer een uitdaging is. Ik moet zeggen dat iedereen op zich goed partij gaf en ik nergens gemakkelijk kon winnen.

Het werd Engels tegen Marco van Wijk en Paul, de London (Rondon) tegen Jos en Jasper, Konings Indisch tegen Bert, doorschuifvariant van het Frans tegen Marco B., Italiaans tegen Gerrit en Koningsgambiet tegen Martin en onze laatste jeugdspeler (ik ben zijn naam vergeten). (Sven ES)

 

Bert speelde perfect, ik deed het niet goed, want mijn tegenspel op de damevleugel werd geblokkeerd  en daarna kwam hij met de standaard opmars f7-f5. Ik deed het direct fout, hij kon f4 spelen wat gewoon een stuk won. Direct verlies en 0-1 achter. Ik begon me al enige zorgen te maken over de einduitslag.

SIMUL7090WEB    Simul7090

Martin deed het aanvankelijk erg goed met Le7 en Lh4 schaak.

Ik heb werkelijk nog nooit eerder Koningsgambiet gespeeld, maar heb er wel eens naar gekeken en ken wel het idee hierachter. Mijn koning moest op g2 beschutting zoeken achter een vijandelijke pion op g3. Het grappige is dat mij dit in de partij tegen Jos ook gebeurde maar dan op b2 achter pion b3. Dat voelt toch echt niet lekker kan ik je zeggen, je moet nauwkeurig spelen want een klein foutje kan je dan al fataal worden (ook al stelt Houdini dat je niet minder staat). Martin ging toen echter op pionnenjacht met zijn dame. Ik kreeg daardoor open e- en f-torenlijnen en zijn dame raakte afgesneden op de damevleugel (Martin had lang gerocheerd) én hij had een ontwikkelingsachterstand. Ik kreeg een prachtig paard op d4 en hij had een gat op e6. Dit en het binnenvallen van mijn torens op de 7e rij werd hem vervolgens toch fataal. Een boeiende en complexe partij en een van de besten van de avond.

Sven speelde 2  .., f6 en dat is minder goed, kost een pion. Daarna gaf hij echter goed partij. Hij rocheerde lang, ik kort. Uiteindelijk kwam mijn aanval eerst omdat hij mijn dame op a7 toeliet. Het opstormen van de a-pion kostte hem toen de kop.

Marco van Wijk speelde best goed. Hij verloor weliswaar een pion, maar er kwam een stelling met ongelijke lopers en nog 2 torens. Ik had weliswaar nog wel winstkansen vanwege de druk op f7 en als ik erin zou slagen met mijn torens binnen te dringen. Maar het was voor Marco inmiddels nogal laat en ik was tevreden met remise.

SIMUL7092WEB   Simul7092

Paul zegt altijd niet van Engels te houden. Maar hij speelt vervolgens onorthodox en orgineel. Lang was ik niet zeker van mijn stelling, ik kon niet bereiken wat ik wilde. Paul offerde op gegeven moment 2 paarden tegen toren en 1 pion. De stelling die er toen was vonden wij beiden moeilijk. Ik denk dat ik wel remise had kunnen forceren door mijn loper om te spelen naar c1 en die dan op h6 te offeren.  Ik heb dan eeuwig schaak. Maar we besloten direct de strijdbijl te begraven. Paul had goed gespeeld en ik was heel blij met deze remise.

Inmiddels wist ik toen ook hoe het bij de andere partijen ging. Houdini bevestigde later de gelijke stand.

 

 SIMUL7086WEB    Simul7089

(Trouwens wie is die man die zo geïnteresseerd naar Gerrit's bord staat te kijken? BB? Was dat niet ooit een erelid)

Gerrit speelde zoals verwacht zijn lijfvariant met 3…, Le7 tegen het Italiaans. Hij wil geen 4. Pg5. De zet is wat passief. Ik besloot tot d4 en na exd4 tot c3. Gerrit neemt een gambiet meestal niet aan, zo ook nu. Ik kwam vervolgens echter goed te staan, had meer ruimte en hij geraakte steeds meer in het defensief. Hij gaf een kwaliteit. Maar 2 torens op een open f-lijn en een dame daar werden hem noodlottig. Ik denk dat dit mijn beste partij van de avond was, waarin ik geen enkele fout heb gemaakt. Maar de partij tegen Martin was dus ook goed en de stelling veel moeilijker.

Marko B. speelde tot mijn verassing weer eens Frans, ik had gehoopt op Siciliaans. Ik hou niet echt van het Frans, al weet ik er wel het een en ander van. De doorschuifvariant behandelde hij goed en ik kreeg niet echt voordeel. Hij slaagde er ook in zijn slechte witveldige loper te ruilen en kreeg enige druk op mijn stelling. Een kleine onnauwkeurigheid zorgde er echter voor dat ik los kon komen en de a-lijn openen met a4. Dat zou tot volledige torenruil hebben geleid en voor mij een vrijpion op b4. Maar ik ga ervan uit dat die wel te blokkeren was. We besloten tot remise, had Marco zeker verdiend.

Tegen zowel Jasper als Jos speelde ik mijn lijfvariant (Rondon ES). Beiden kozen voor een ongebruikelijke opstelling en dit leidde tot ingewikkeld spel. Jasper deed het origineel, ik zag Pc3 over het hoofd en hij had toen een pion kunnen winnen. Toen hij daarvan afzag verloor hij echter een belangrijke centrumpion. Hij moest helaas naar huis, maar die stelling was dus echt slecht voor hem geworden, zodat dit beschouwen als winst voor mij wel terecht is. Maar ik had die stelling graag uitgespeeld.

SIMUL7094WEB    SimulJosLohmann

Jos speelde creatief en offerde na mijn waarschijnlijk onterechte lange rochade een pion met b4. Hij kreeg een heel gevaarlijke open b-lijn. Ik moest echt een noodgreep toepassen met b4, een pion die hij en passant moest nemen en ik kon er vervolgens achter verschuilen met Kb2. Ik had ontwikkelingsvoorsprong en die begon nu een rol te spelen. Het openen van het centrum met lijnen naar zijn koning (en ik had ook al een open h-lijn) maakte het erg moeilijk voor hem. Mogelijk kon hij het ergens verdedigen. Maar hij kon het binnendringen van mijn stukken met mat niet voorkomen.

Uiteindelijk dus 5 winstpartijen, 3 remises en 1x verlies. 6 1/2 – 2 1/2. Daar was ik best content mee."

Al met al  hoorde ik naast het gebruikelijke schakersgeklaag ook weer veel lachen, en opgewekte reacties. Kortom een vrolijke start van een splinternieuw seizoen. Succes!