OudGoud 5

OUDGOUD 5,  4 juli 2016

BDG6  BDG6  

Ben Brouwer- Bert Kuijer,  dec. 2006

Zwart heeft een belabberde opening gespeeld. Die witte loper op d6 is een ramp! En dat alles voor slechts één pionnetje! Zwart hoopt zich langzaam los te kunnen worstelen. Maar het begin is niet erg hoopgevend.

1. Waarom verdient 15. ..  Ph5 twee vraagtekens?
2. Ben mist nu de directe winst, maar zijn 16. Dg4 is ook nog wel een aardige zet. Waarom is bijv. 16. .. g6 dan niet goed?    

3. Omdat ook na 16. … Pf6 17. Dxg7 Tg8 18. Dxh6 wit duidelijk veel beter staat, kiest zwart voor 16. …. Dg5. Waarop Houdini 3 sterke antwoorden noemt. Noem er eens één.

Ben had deze partij behoren te winnen. Doch rond de 20e zet geeft hij zijn stellingvoordeel weg. En blijft dus één pion achter. Hij speelt verder niet slecht, maar verliest uiteindelijk het toreneindspel met één pion minder.

Zend mij uw briljante invallen, naar mijn email-adres (niet als reactie op de site !), binnen een week. Wellicht wint u de Oud Goud-medaille 2016!

Voor de oplossingen t/m OUDGOUD 4 klik op 'oplossingen' in het linker rijtje 'categorieën'.

'.

Een gedachte over “OudGoud 5”

  1. Leuk en leerzaam hoe je met een heel klein beetje voor een geofferde pion toch druk kunt zetten, en hoe makkelijk slachtoffer dan goede voortzettingen overziet en zich laat wegdrukken, zeg maar afbluffen.
    Smaakt naar nog meer
    Maar Ed ik hoop wel dat je een paar geniepige variantjes achterhoudt voor als je weer mee doet met rapid of zelfs de externe…..

    Goud Oud 5 is wel schrikken hoor, maar bewijst ook weer dat je met puur uithoudingsvermogen en een pokerface toch nog punten binnenhaalt. Maar wat zal Bert van binnen gekreund hebben die partij.
    Na 15-, Ph5 is Df3 met een grotemensen vork wel echt uit. Als je tegenstander dat niet ziet, krijg je wel hoop.

    Is na 16. Dg4 dan  16 -, g6 echt zo slecht ? Als je dan 17: Lg6x speelt, is 17-, Pf6 ( dan wel en niet op zet 16) toch weer zeurderig?  Of overzie ik nu veel betere zetten ?
     

Reacties zijn gesloten.