Avondje gezellig blunderen

Het was weer zover. Zeker vanwege de schoolvakanties. 'De jeugd wil vluggeren', deelde de wedstrijdleider mee. De jeugd was vanavond: Amber, Jasper, Marco en Niels.

Amber moest eerder weg. Maar met een brede glimlach op het gelaat: 1,5 uit 4, en wel met winst op Bert (!)  en remise tegen Frank. Dat geeft de burgeres weer moed!

En verder viel Marco op. "Ben je tevreden?" vroeg ik hem na afloop. "Ja", grijnsde hij.  Dat mocht ook wel met score van 50%, 4 uit 8. Met als meest opzienbarende wapenfeiten overwinningen op Bert en Frank! 

Het ging dus weer even niet om wie mooi schaakt, maar om wie de minste blunders maakt.

Verbazingwekkend was het optreden van onze kampioen. Die werd vanavond kampioen stukken weggeven.  Dat deed hij in vrijwel elke partij in de opening. "Ja vluggeren is een mooie gelegenheid om eens wat te experimenteren." Alleen tegen Ron kon hij zich dat veroorloven. maar ja, tegen Jasper en Amber en Niels, en Marco gaat dat natuurlijk niet. Wat hem echt bezielde, blijft raadselachtig. Ik denk dat hij de jeugd een hart onder de riem wilde steken. Voor Ron ging hij er even beter voor zitten. Uiteraard.

Maar ook anderszins was de unieke charme van het vluggeren (blunders) ruimschoots waarneembaar. De stukken vlogen door de ruimte. En niet alleen -zoals gebruikelijk- bij Jasper en Niels  (Martin: "Niels, we spelen vanavond geen weggeefschaak!"), maar ook bij Frank en Gerrit. Soms expres, zoals bij Martin tegen Marco. Martin offert zijn stukken vrijwillig, maar staat dientengevolge al gauw compleet verloren. Maar Marco is, na de aanval koelbloedig te hebben afgeslagen, toch dermate van de kook dat hij alsnog verliest.

En ook andersoortige calamiteiten laten zich veelvuldig bewonderen: Bert's mooie offers voor een mataanval tegen de koningsstelling van Frank gaan de mist in door een klein detail, Gerrit laat zich kinderlijk mat zetten door Paul, gaat door zijn klok tegen Frank wat een zeldzaamheid is voor hem, en verprutst een geheide remisestand tegen Jos, en Jos laat zich mat zetten in een veelbelovende stelling tegen Martin. Paul ziet geen kans tegen Martin een eindspel van D+T tegen T+T+L te winnen omdat hij volkomen ten onrechte te bang is om zijn T van zijn onderste lijn af te halen en in te zetten voor een vernietigende koningsaanval.

Ook alleraardigst om te zien hoe Frank kans ziet zijn 5(!) -pionnen voorsprong tegen Niels bijna geheel weer terug te geven. Om tenslotte toch te winnen.

10 minuten pppp is voor velen nog te veel. Martin heeft enkele minuten slechts nodig om Jasper op te rollen. Ook Ron heeft slechts drie minuten nodig om Jasper in te blikken. Jos vermorzelt Marco eveneens in drie minuten.  Maar bereikt een record door Jasper in 2,5 minuten te verpletteren.

Jos wordt vanavond trouwens ook kampioen in vreemde-openingen-spelen. Hij maakt furore met zijn Haloween-opening  (nooit van gehoord!) : 1. e4, e5 2. Pf3 Pc6 3. Pc3 Pf6  4. Pxe5 ???? Zelfs Paul heeft daar niet van terug en verliest kansloos.

Ja, er viel veel te bewonderen. O.a. de zich wijzigende gelaatskleur van Paul, als het hem langdurig maar niet wil lukken van Niels te winnen, of zelfs helemaal niet van Marco. Die kop wordt alsmaar rooier.

Jos kwam na zijn mislukte eerste partij tegen Martin steeds beter op dreef. Hij won verder alles.

Behalve tegen Ron die zich niet liet intimideren. Door niemand trouwens. Nou ja, door Bert een beetje. Ron was verder weer ouderwets op dreef.
Opvallend was de score van Martin die geen enkele partij verloor, en met 7 uit 8 gedeeld eerste werd met Ron. ("Ja, ik heb niet tegen Ron gespeeld, omdat de wedstrijdleider het om 23.10 genoeg vond en de competitie niet geheel af maakte,)", was zijn verklaring. Jos werd derde. Omdat hij expert is in het spelen met risico's.

Aldus was er vanavond weer veel te genieten voor de beste stuurlui die aan wal stonden.

 

eindstand:

 

1/2         Ron, Martin        7 uit 8

3.           Jos                        6

4.           Frank                    5,5

5.           Paul                      5

6.           Marco                  4      !!!!

7.           Gerrit                   2 uit 7

8.           Niels                     2 uit 8

9.           Amber                  1,5  uit  4

10/11    Jasper, Bert        1