Ronde 17, verslag

Druk bezochte clubavond. Alleen onze toppers Ron en Thomas sloegen een avondje over.

Al onze jeugdleden aanwezig. Die lootten allen tegen sterke tegenstanders, en daar gebeurde dus niets onverwachts. Ze verloren alle drie.

Dus niks opzienbarends deze avond? Jawel.

Een nieuwe bril voor Martin. Had hij nodig vanavond!

Schaaktechnisch? Zeker wel. Eindelijk gerechtigheid voor onze trouwe Peter die al 16 rondes lang altijd goed geluimd zijn blijkbaar onontkoombare nederlagen accepteerde.  Maar hoera, nu won hij. Eindelijk wat geluk aan zijn zijde. Chris verblunderde tegen hem een gewonnen stelling, en daarna gaf Peter hem knap geen kans meer.

Peter - Chris (32.Kg2).jpg 

32. Da1 ??? verliest (Tb6! Wint) Lxe6 schaak! En 33. Dxb4  stukwinst

Meest opzienbarend deze avond: ook onze sterkste schakers kunnen blunderen. Dat is toch mooi om te  zien voor ons, als mindere goden. Daar bleek nota bene Marc niet gezien te hebben dat er een lek zat in zijn aanvalsopzet. Gerrit zag het wel en won een stuk.

Marc - Gerrit (19...Te8).jpg 

20. Lg5?  gxh5! Omdat de witte Dame nu ook even ‘in’ staat, kan de zwarte dame gewoon even aangevallen blijven. Op  Lxd8 Schaak volgt gewoon hxg4! Dus nu is er tijd om dat paard te slaan.

Tjonge! En ook bleek warempel Bert in ongeveer gelijke stand  tegen Wouter een stuk weg te geven. Hij gaf op.

Wouter - Bert (21.Pxb5).jpg Wouter – Bert (21.Pxb5)

21. .. , Dxc4 is voldoende. Maar Bert probeert een tussenschaakje 21.. , Dc5+ Een tussenschaakje kan nooit kwaad. Maar ojee hier dus even wel, want na Pe3 krijgt zwart zijn tijdelijk geofferde stuk niet terug.

Marc gaf niet op. Die had in ieder geval nog een kansje op gelijk spel. En hij zag toch nog mogelijkheden voor zijn aanval. En ja, hij won toch nog. (Zie verderop.)

Verder zag ik dat Martin bepaald niet freewheelend van Mink kon winnen. En ook hij verblunderde eigenlijk een stuk. Maar Mink ging op Martins vriendelijke aanbod niet in:

Mink - Martin (15...Pg4) (1).jpg

15 .. Pg4??   Na 16. Lg3!!  is zwart een stuk kwijt. Want er staan nu 2 zwarte stukken tegelijk in.

Martin probeert zich te redden met 16. .. Da5

Gelukkig voor hem is niet zo eenvoudig te zien dat na 17.  hxg4 Dxc3 die zwarte dame in ernstige problemen raakt en materiaalverlies voor zwart onontkoombaar is.

Mink speelt 17. Dc2 en zo ontsnapt Martin met 17. …  Pxh2.. aan de ergste narigheid.

Na enige tijd neemt Martin het initiatief over. Maar het duurt toch nog heel lang voor hij de klus geklaard heeft.

En ik zag dat bij Hugo dreigde dat hij weer in problemen zou raken door de kortere speelduur tegen jongeren. Daar is hij kennelijk te serieus voor. Hij wil echt alleen de allerbeste zetten, en dat kost tijd. Maar met nog maar drie minuten op de klok en een stuk voorsprong ging hij toch over op een wat nonchalantere stijl en won verdiend. Maar Ivar verdient wel een compliment voor zijn partij. Tot zet 16 was er weinig op aan te merken.

Hugp - Ivar (16.fxe4).jpg 

Ik denk dat Ivar dacht dat zijn Paard op h3 niet meer te dekken was, en dus besloot dan maar een stuk te offeren met 16. … Lxe4?. Maar … Lg4 kan best. Wit staat daarna maar een klein beetje beter.

Nog meer interessants? Ja. Dat Ab het lang volhield tegen Frank.

Tot de 21e zet ging het vrijwel gelijk op, en toen kreeg Frank het initiatief. Na Ab`s  22. Ld3  wat ook voor mij een redelijke zet  leek, maar door de computer resoluut wordt afgewezen. Maar echt mis gaat het voor wit als het ingewikkelder wordt:

Ab - Frank (27...Dxf8).jpg

22. Pf2?  (Lf1!?) 22  …. hxg3  23  hxg3 Df3!

En daarna wordt het gewoon een onstuitbare mataanval:

en dat Paul een mooie aanval kreeg tegen de toch weer nog wat te zorgeloos snelle Joris. Maar de te verwachten mat-bekroning bleef voor voor Paul uit. Wel resulteerde het in groot materieel voordeel.

Paul betreurde het achteraf dat de mataanval geen mat had opgeleverd. Hieronder hoe dat wel had gekund:

Joris - Ab (23.Kg2).jpg 

Paul speelde hier 23 … Dh2+  0ok wel goed natuurlijk. Maar 23. …Th2+ is mat in 2

Het leerzame slot van Marc-Gerrit:

2 gedachten over “Ronde 17, verslag”

  1. dus toch een simpel mat over het hoofd gezien. Treurig dat ik het niet gezien heb, snik.

Reacties zijn gesloten.