Ronde 10, verslag

Over vrijdag een verslag, over maandag een verslag. Omdat ik wil voorkomen dat ik bezwijk onder de last van  schaakvrijwilligerswerk  dit keer misschien maar wat korter.

Veel grappigs vanavond voor de onpartijdige toeschouwer. Hugo die bewonderenswaardig een beetje overeind bleef tegen Thonas. Tot hij pardoes een toren weg gaf. Ron die Martin in de tang had en een mooie zet zag die zijn winst misschien wel  zou bewerkstelligen. En toen iets te gulzig in het vervolg toehapte, waarna Martin hem een fraaie matcombinatie voortoverde. Prachtig. Gerrit die in vroeg  stadium een pion weggaf en daarna het Bert toch knap lastig bleef maken, zelfs later een pion terugwon, maar daarna toch onder het geweld van oprukkende pionnen bezweek. Hans die Mink op een ’Albins tegengambiet’ tracteerde. Een zeldzaamheid bij Aris de Heer.  Daar kon Mink  bij gebrek aan theoretische achtergrond geen echte chocola van maken.  Ivar die tegen Chris van der Steen ook door een gebrekkige openingsbehandeling  eigenlijk al gauw met de rug tegen de muur stond, en verloor. Peter die al vroeg een stuk verloor tegen Marc. Nu eens niet door een blunder maar omdat Marc nu eenmaal nog meer  zetten diep kan rekenen.

Een en ander hieronder toegelicht:

Het Albins tegengambiet van Hans tegen Mink:

Mick - Hans (2.c4).jpg 

2 …. e5 !?

Hieronder wat de theorie zegt:

Mink doet het op zijn eigen manier:

Mink – Hans (2.c4)

2. ..  e5 3. cxd5 Dxd5  4. e3 exd4  5.exd4

 Mink-Nahs exd4

En wit heeft geen voordeel bereikt in de opening. Wat men wit toch eigenlijk wel de bedoeling is. Zwart speelde hier Lb4+  en Pc6 . Wit krijgt wat last met een geïsoleerde d4- pion. Hoewel er nog niet erg veel aan de hand is speelt het voor zwart toch gemakkelijker. Als wit dan zich ook nog laat opknappen met een geïsoleerde dubbelpion in een verwoeste koningsstelling gaat Hans rustig in de aanval. Mink heeft dan niets meer in te brengen. Alles door een verkeerde aanpak in de opening!

Het verlies van een stuk. Maar geen blunder. Bij Peter-Marc.

Peter – arc (5…d4)

6. Pxe5  Best moedig. Maar Marc kijkt dieper:

6. .. Lxe2 7. Pxe2 Da5+!! 8. Dd2 Dxe5 wint een stuk

 Peter – Marc (8…Dxe5)

De gebrekige openingsbehandeling van Ivar tegen Chris:

  2S7A1302WEB

(Plaatje groter? Tik erop.)

Wit heeft g3 gespeeld. Maar dan hoort je koningsloper naar g2. Anders heb je je koningsstelling verzwakt. En je koningsloper hoort zeker niet op d3, voordat de d-pion naar d4 is gespeeld. Nu kan pion d2 niet worden opgespeeld en is ook Loper c1 niet in staat de voor hem mooiste velden te bereiken. Om dat te herstellen moet je die loper van d3 weghalen. Dat kost een zet. In die tijd kan zwart iets nuttigers doen. We noemen dit tempoverlies. De verzwakking van de koningsstelling blijkt ook nog uit de slotstelling. Wit gaat mat op g2!

2S7A1306WEB

Bovenstaande is speciaal voor Ivar bestemd. Ik neem aan dat alle andere clubleden dat wel weten.

Het  bijzondere slot van Ron-Martin:

Opvallend bij Gerrit-Bert

  Gerrit – Bert (10…d6)

11. e5   Even Apeldoorn bellen. ‘Foutje …..bedankt’ Gewoon even tellen: twee keer gedekt, drie keer aangevallen.

Bert staat natuurlijk heel goed, en weldra totaal gewonnen Maar dat wil niet zeggen dat het simpel wordt. Zeker niet als je af en toe de allersterkste mist. Niet erg. Blijft gewonnen ’

 Gerrit – Bert (38…Tfd6)

Na Tfd6 overziet Bert een penninkje.  39. Dxf3!

Ik weet niet of ik de goede stelling op het bord heb, maar als Gerrit opgeeft in onderstaande stelling, geeft Komodo remise door de eeuwig schaak-dreiging na Dxe4 . (Misschien niet  de juiste stelling, maar wel grappige stelling.)

  Gerrit – Bert (48…Dxb2)

Tenslotte het commentaar van Thomas:

Het is altijd jammer als een partij abrupt beslist wordt door een blunder, zeker als beide spelers zich door afleiding van buitenaf moeilijk kunnen concentreren. Bij deze een vriendelijk verzoek: Kunnen we proberen zonder het gemoedelijke karakter van onze vereniging aan te tasten het geluidsniveau aan te passen zodat mensen zich wel kunnen concentreren? Bij voorbaat dank en ik hoop hiermee de wens van velen te uiten.
In een Engelse opening die ik al vaker tegen Hugo had, speelde hij op de 9e zet 9. Pxc6 wat op zich niet fout is, maar niet de meest ambitieuze zet.

 Hugo – Thomas (8…Pg4)

9 . e3 wordt wat vaker gespeeld en houdt wat meer spanning vast. Het is ook een kwestie van smaak en het is maar net waar je je comfortabel bij voelt.

  Hugo – Thomas (10…Pe5)

Gek genoeg vindt Stockfish 11. b3 nog de beste zet, terwijl dat een pion kost (plm -0,5). Waarschijnlijk omdat wit toch pion-verlies al moeilijk kan voorkomen.

  Hugo – Thomas (13.Tb1)

En mijn 13.. d6 waar ik achteraf een beetje spijt van had, wisselt stuivertje met 13.. Da5 om de eerste plaats.
Zelf had ik het gevoel dat ik Lg7 had moeten spelen.
Vooral 16. e5 was een lastige zet.

  Hugo – Thomas (16.e5)

Er zitten heel veel overgangen naar moeilijk te beoordelen eindspelen in.
In mijn zestiende zet stak ik ook zeer veel bedenktijd. Het beste was achteraf 16.. Lf5 17. Tb7, dxe518. Dxd8, Tfxd8 19. Txe7, Ld3 met voordeel voor zwart (plm -1) maar in winst omzetten is nog wat anders.
Tevens kom ik er nu bij het schrijven van dit bericht achter dat ik na 22. Txa7,

  Hugo – Thomas (22.Txa7)

een directe kwaliteitswinst met 22.. Lc2! gemist heb.
Ik bleef iets beter staan tot en met zet 26.

  Hugo – Thomas (26…Tc7)

Een mogelijk vervolg was geweest 27. Ta8, Txa8 28. Lxa8, Tc8 29. Lb7, Tb8 en zwart heeft duidelijk voordeel (-2). Maar er was dan nog strijd mogelijk geweest. Helaas blunderde Hugo een toren weg ( 17. Ta5?)en kon gelijk opgeven. Maar er komt beslist nog een kans dit seizoen.

Een gedachte over “Ronde 10, verslag”

Reacties zijn gesloten.