Ronde 8, verslagen

Van onze speciale correspondenten

Ron:

Ik dacht dat Bert zou winnen va Frank, maar het werd remise. Martin won gemakkelijk van Ab en Mink speelde heel goed tegen Gerrit. Vooral Marc tegen Paul was een spannende partij, die Paul toch verrassend won.

Ikzelf dacht een goede en foutloze partij tegen Hans te hebben gespeeld.

    Hans – Ron (5…Lg7)

6. c3  (Pxc6 is hier veel gebruikelijker)

Echte fouten heb ik inderdaad niet gemaakt, al zag ik met ‘machientje’ dat het op diverse zetten mogelijk beter kon. Zetten waar ik vaak wel naar had gekeken (behoudens 14…, h5 waar ik m.i. logisch a5 speelde).

  Hans – Ron (14.Dh4)

14  ….. a5

 Hans kwam er in ieder geval niet echt aan te pas.

 Hans – Ron (18.Pe3)

18. Pe3, Pf6 (gelijk d4 was mogelijk!).

19. Ted1, d4. 20. cxd4, exd4.

  Hans – Ron (20…exd4)

21. Pc2, Lxa2.

  Hans – Ron (24…Txb2)

25. Da4? Lb3 25. Dxa5 Lxd1

 Hans – Ron (30…Da1)

Hans gaf terecht op.

Gerrit:

(Eddy: het was een klassiek damegambiet, dat vrij lang volgens de boekjes plaats vond!!)

  Mink – Gerrit (14.Ld3)

14. Ld3 Pe4???

 Hier een foute berekening gemaakt, waardoor ik de kwaliteit verloor en de partij had moeten verliezen.

15. Lxe7 Pxc3? (ES: veel beter : Dxe7! 16. Pxe4 dxe4 17. Lxe4 Db4! 18. Dd2 Dxb5!)

16. Lxd8 Pxd1 17.Le7 (en de Toren op f8 kan niet ontsnappen

 Mink – Gerrit (17.Le7)

Op Le7 had ik niet gerekend………

Gelukkig voor mij liet Mink in het vervolg ook een paar steekjes vallen….

   Mink – Gerrit (25…Pxe5)

26. e4?  fxe4   (26. Ta7! Kd6  27. Tda1 …) 27. fxe4, Lg6

En enkele zetten later werd het remise.

  Mink – Gerrit (32…Lxe4)

wit: 2 Torens = 10 pnt  zwart: T + L +2 pionnen = 10

Ongeveer in evenwicht, maar mogelijk toch een betere stelling voor zwart.

Martin:

Voor de archieven. Langzaam maar zeer solide opening van Ab. Ingewikkeld om logische zet f5 te waarderen voor zwart. Het zorgt ervoor dat zwart overlopen kan worden. Wat na een dodelijke fout ook gebeurt.

 Martin – Ab (14…f5)

14. … f5? 15. Pd6 Tf6?? (c5!?) 16. Pe8 met kwaliteitswinst

  Martin – Ab (24.Td7)

Zwart geeft op.

Nu een heel mooi artikel van Marc :

Een nederlaag… Mijn laatste nederlaag, in een “echte” partij, was op 26 november 2022. Ik geef toe, er zat soms (vaak 😊) wat geluk bij, maar toch… in gedachten vierde ik al een heel jaar ongeslagen te zijn. Maar twee weken voor de finish dan toch nog onderuit.   

 En nog wel door een blunder. Paul verdedigde zich bijzonder goed, en zat waarschijnlijk al heel slim na 22..Pg5 al lang op Ph3-mat te broeden (of misschien al een zet eerder, met 21..Le4:), maar de slotzet had ik toch wel moeten zien (het mat-motief is me bekend). 

  Marc – Paul (22…Pg5)

Wat is dat toch met blunders? Vermoeidheid? We spelen uiteindelijk s ’avonds, veelal na een lange werkdag. Vorm (wat dat ook zijn mag)? Maar waarom zien we sommige combinaties dan wel, en andere niet? Als ik kijk naar de partij zie ik wel een patroon, wat me eerder ook al eens is opgevallen. Als ik een reeks zetten heb berekend, en als die dan ook op het bord komen, dan heb ik de neiging om zonder veel nadenken die vooraf bedachte reeks voort te zetten. In plaats van te controleren of dat nog steeds de beste zetten zijn. Misschien herkennen andere spelers dit ook. Is in ieder geval iets om op te letten…  

Twee voorbeelden uit de partij. 

  Image

Het eerste moment is na 17..De8.  

Ik probeer altijd te begrijpen wat het doel is van de zet van de tegenstander, en wat de zet prijsgeeft. Het doel van De8 is om uit de penning van Lh3 te stappen, en zo mijn pion op e4 aan te vallen. Wat De8 opgeeft is dat Te8 niet meer kan, en ik vond dat toch een verzwakking voor pion e5. Als ik mijn dame mooi centraal krijg op e5, een paard op f4, zwakke witte velden in het zwarte kamp, dat moet goed zijn. Dus er volgde 18.fe5: de5: 19.Dc3 f4 (objectief gezien is 19..Lh5 beter, maar zwart heeft liever een loper dan een pion op e4; en dat bleek ook zeer succesvol in de partij)

20.gf4: ef4: 21.Pf4: Le4: en nu 22.De5.  

    Diagram 2 (na 22.De5)

22. .. Pg5?  (Pf5!?) 

De zet De5 zat nog in mijn hoofd, en is ook ok, maar als ik “zonder voorgeschiedenis” de stelling had bekeken, dan zou het nog betere Le6, Kh8, Ld4, en misschien Tae1, me toch wel opgevallen zijn. Le6 is nog wel met schaak, alle schaakzetjes dienen sowieso overwogen te worden. Maar De5 dus zoals gepland.  

 22..Pg5 Nu maakt zwart dezelfde “fout”, door te spelen wat hij waarschijnlijk al in gedachten had (Ph7-g5-h3), maar in plaats daarvan zou na het eenvoudige Pf5 blijken dat de witte dame helemaal niet zo goed staat op e5. Zwart had dan zelfs ietsje beter gestaan. 23.Le6 Kh8 24.Ld4 Pf5 (ik hoopte op 24..Tf6 25.Ph5 Dh5: 26.Tf6: gf6: 27.Df6: en mat, alhoewel de computer Ph5 wat enthousiast vindt). 

  Marc – Paul (24…Pf5)

Het tweede moment.  

Ik dacht hier lang na. Le4 is 1x aangevallen, 1x verdedigd. Ik kan Le4 nog een keer aanvallen, met Tae1, maar dan Pf3 misschien… (de computer geeft trouwens Ph3 in plaats van Pf3 als nog veel beter). Of de verdediger van Le4 aanvallen met h4. De computer geeft dit als de beste zet, maar ik vond Pd4: wel zonde van mijn loper. Dus op naar het volgende potentiële doelwit: Pf5 is 2x aangevallen (en misschien wel 3x vanwege Tf1), 2x verdedigd. Alleen na Lf5: volgt De5:, dus eigenlijk is Pf5 3x verdedigd. Misschien Pg6, voegt een aanvaller van Pf5 toe (Tf1), en valt de verdediger van Pf5 aan (Tf8), maar zwart slaat gewoon Dg6:. Maar wacht eens, na Lf5: De5: kan Pg6 wel. Alleen wat schiet ik daar mee op? En toen zag ik dat na Pg6 Kg8 (anders aftrek Lf5,Pg6) en algehele afruil op f5, ik een vork heb: Pg6-e7, met vork Kg8 en iets op f5.  

Dus: 25.Lf5: De5: 26.Pg6 (ha 😊)

 Marc – Paul (26.Pg6+)

26. .. Kg8 27.Le5: Tf5: 28.Pe7

  Marc – Paul (28.Pe7+)

(yes 😊) Kh7 en nu komt het: 29.Pf5:????  Ph3 mat

Oeps. Te snel gespeeld. Beter was natuurlijk 29.Tf5: Lf5: 30.Lc7: en wit staat nog steeds beter.  

Een vermelding van Hans:

Op zondag 5 november 2023 deed onze clubspeler Mink mee met het GrandPrix-jeugdschaaktoernooi te Zwaag.

Dit toernooi werd georganiseerd door schaakvereniging CaÏssa-Eenhoorn.

Mink speelde in groep 8 van de in totaal 16 groepen. Per groep waren 8 schakers actief.

Met een score van 7 punten uit net zoveel partijen wist hij de groep te winnen.

Een verslag van dit toernooi is te vinden op de website van Caïssa-Eenhoorn, https://caissa-eenhoorn.nl/wordpress/?p=19901

Onze gezellige schaakclubleden zijn  tegenwoordig ook geweldig actief, en met veel zorg voor hun website. Ik sta versteld over het grote aantal mooie inzendingen. Ga zo voort Dank u! Dank u!