RONDE 6, VERSLAG

Wat was er onder die mooie linden te ervaren op de avond van 16 oktober 2023 voor een simpele amateur zonder computer.

–  Dat vader De Koning afgedroogd werd door Peter. Maar dat dat voor de trotse overwinnaar niet meetelt voor de competitie. Dat vader De Koning het gebeuren grinnikend sportief afsloot.

–   Dat zoon de Koning begrijpelijkerwijs weinig had in te brengen tegen het geweigerd Damegambiet van Frank. Laatstgenoemde kon vriendelijkerwijs dus al  vroeg  beginnen aan een bijlesje  voor ons veelbelovende jongste clublid. Prima toch?! Zo moet dat!

2S7A1181WEB.jpg

–   Dat Hans kans zag onze coryfee Thomas te beletten in diens  Benoni al zijn schaakvaardigheden aan te spreken. (En passant: wist u dat Hans even bovenaan staat in de interne van Purnerend? U bent dus gewaarschuwd!) Het huidige aantal remises van onze champion begint een beetje op te vallen.

–  Dat Gerrit geen kans zag met zijn geliefde Philidor zijn recente kwalificatie als reuzendoder een vervolg te geven. Paul speelde hem secuur en schijnbaar moeiteloos naar de ondergang.

–  Dat Hugo weer met zijn Pirc liet zien dat zijn fysieke gesteldheid zo is verbeterd dat iedere tegenstander van ons clubje nu voor hem moet gaan uitkijken. Dat deed Martin onvoldoende, want die zat gauw te keepen. Omdat die intussen naar voorbeeld van Thomas ook een goochelaar lijkt te zijn geworden met een wonderbaarlijke overlevingsact redde hij het toch nog dankzij Hugo’s klokprobleem. Die bleef lang sterk spelen, ook met nog maar een paar minuten bedenktijd, maar moest derhalve toch in remise berusten.

– Dat Ron met zijn Larsen-opening lang gelijk opging tegen onze nieuwe kampioenskandidaat Marc. Toch nogal wat voordeel verwierf, maar dat na 18 zetten liet rondslingeren. Wat hem de verzuchting ontlokte ‘Ik word oud’. Een uitspraak die mijn moeder zaliger altijd de reactie ontlokte ‘Dat is te hopen jongen.’ Hoewel Ron’s geblaf nog wel eens door de ruimte schalde, was het gelukkig duidelijk  veel minder geworden, dus wellicht kan ook Ron oud worden. Kan Aris de Heer nog jaren van hem profiteren.

 Ron-Marc 18 .. a6

19. Pd5? ( 19. Txf6 ! Le5 20. Pe4!! LXf6  21.Pxf6 Kf8 22. Pd7!!)

_____________________________________________________________________

Wat was er voor een simpele amateur de volgende dag te ervaren mèt soms computer-assistentie?

  • Dat bij Mink in deze Meraner al 11. h4 wat te frivool is. En dat die veminking van de witte koningsstelling mede later leidt tot verlies.

Mink - Frank (21.Tc1).jpg 

21… Dxh5 +      

Maar dat de belangrijkste fout van Mink hier zat:

Mink - Frank (17.f3).jpg 

17 f3? (17. Dg4! LXf6 18. Pb6 !! )

  • Dat mijn ter plekke nog computerloze gedachte dat in de volgende stelling van Paul

 Paul – Gerrit (38…Kf8)

39 Da6  veel beter zou zijn dan het gespeelde 39. Dg3

weliswaar juist was, maar onbelangrijk want wat Paul koos ook heel goed was en dat veel minder denkwerk en risico zou betekenen. Het leidde tot

  Paul – Gerrit (42.Tf7)

Na komende pionnenroof door wit is het natuurlijk afgelopen voor zwart tegen die twee ver opgerukte vrijpionnen.

  • Dat Hugo inderdaad prachtig stond. Bijv. bij

Diagram 19 ..  Pc5

vlucht Martin maar in een paardoffer 20. Pexg5 Maar dat helpt ook niet.

Lang blijft dat stuk voorsprong voor zwart meer dan genoeg voor de winst, ook al mist hij af en toe de allersterkste. De winst verdampt pas echt bij zet 47

 Martin – Hugo (47.Lh2)

Belaagd door zijn klok neemt hij genoegen met remise door het uitschakelen van die schijnbaar gevaarlijke vrijpion met 47. …. Lxc6. Had hij nog tijd gehad dan had hij vast wel gezien hoe na Ke7 er toch winst in gezeten had, maar dat was te veel werk in die omstandigheden.

Wat Martin dacht van zijn partij:

Een remise gevonden! Ik was eigenlijk zelf best te tevreden na de opening. 8 h4, is zoals altijd te voorbarig. h3 was gepaster geweest. Echter tot zet 17. was het gelijk, maar moest ik het wel secuur spelen. Dat ging mijn pet te boven, en kwam er een stuk te hangen. Op hoop van zegen, een stuk offeren voor een open koningsstelling. Dat bracht me eigenlijk ook maar heel weinig.

Echter net als tegen Frank is het hebben van initiatief toch lastig voor een verdedigende partij. Twee stukken waren niet erg mobiel, en dat zorgde ervoor dat Hugo veel tijd moest gebruiken. Hugo heeft vanaf zet 24. eigenlijk alleen maar in tijdnood gezeten, waarbij de laatste 10 zetten hij minder dan 4 minuten op de klok had. Laat op de avond alsnog remise voor het harde werken!

Wat Hugo ervan vond:

Na afloop werd mijn partij nog geanalyseerd. Ook Frank en Ron vonden, dat ik sterk had gespeeld en dat het een mooie partij was. Van Ron kreeg ik complimenten voor zetten in de openingsfase. Dit geeft de burger moed! Hopelijk geen eendagsvlieg!

Wat Thomas van zijn partij vond:

Gisteravond na de partij tegen Hans knaagde er iets. Iedereen kent dat waarschijnlijk wel, het gevoel dat je een kans hebt laten liggen. Overigens speelde Hans ondanks het wat mindere begin een sterke partij en was het in de laatste fase soms ook zwart die op zijn tellen moest passen.
Zeker op zet 11 was er voor mij een gemiste kans, namelijk het schijnoffer 11.. Pxe4!.

 Hans – Thomas (11.Le2)

Ik dacht namelijk dat dit faalde op 12. Pxe4, Lxe4 met de desperado 13. Dxe4! maar ik had gemist dat zwart de simpele tussenzet 13.. f6! heeft. Hoewel het voor wit nog meevalt, geeft mijn Stokvisje ongeveer -0,5 en dat is net na de opening mooi meegenomen! Meer zwartspelers misten deze kans overigens en na 12… h6 werd eerder met 12. Lh4 of 12. Le3 voortgezet. Maar met Lf4 lijkt niks mis.

 Hans – Thomas (14…Ph5)

Helaas voor wit geeft 15. Dd2 het voordeel (+2) al weer grotendeels weg en met het bezit van het loperpaar zag het er voor zwart weer een stuk zonniger uit.

  Hans – Thomas (16…Tf8)

16.. Tf8 met het idee om f7-f5 door te zetten met o.a. acties tegen de witte koningsvleugel ( inclusief in de weg staande dame) bleek het begin van een minder goed plan.De dreigende opmars e4-e5 bedierf voor zwart alweer snel de meeste lol.
Beter was een toren op b8 te zetten ter voorbereiding van de opmars b7-b5.

 Hans – Thomas (23.Dxe5)

Op zet 23 geeft Analyse This toch 23. …  Txe5 als beter  dan  23. … dxe5 terwijl ik niet zo overtuigd was van mijn stelling na het tijdelijke pionoffer 24. f4.

 Hans – Thomas (28.Pf5)

Vooral 28. Pf5! vond ik een zeer vervelende zet en was voor mij het teken tijdig over te schakelen van offensief naar meer defensief. In het verdere vervolg bleef Hans zonder risico’s te nemen rustig verder goede zetjes doen en had alleen spijt dat hij niet eerder h4 had gespeeld. Waar ik op hoopte, dat hij meer risico zou nemen en lijnen openen, waardoor ik misschien zou kunnen counteren, gebeurde niet.
In de slotstelling stond wit nog een tikje beter.

 Hans – Thomas (39.Th3)

Overigens zijn in deze partij over en weer geen grove fouten gemaakt. We loeren gewoon weer op een nieuwe kans.

Wat Ron van zijn partij vond:

Mijn eerste confrontatie met een nieuwe speler op onze club. Achteraf een partij van de ‘gemiste kansen’! Hij verraste me met 1…., f5. Ik speel overigens best graag de opzet met Lxf6 dan.

  Ron – Marc (2…Pf6)

Het leidt tot ander soort spel, de pionnenstructuur van zwart is minder en de compensatie middels loperpaar maar beperkt. Normaal is vervolgens de opstelling met e3, d4, g3 en Lg2. Maar wilde nu c4 proberen.

Hij reageert heel goed met direct d5. 8. Dc2 is niet beste plan, gewoon a3 spelen (hij kan die pion toch niet slaan) is simpelste. Wit staat dan iets beter. Hij verraste me wederom met 8…, Pa6.

  Ron – Marc (8…Pa6)

Het vervolg kostte me dan ook al redelijk veel bedenktijd. Hij doet het dan niet goed door zijn dame naar c6 te spelen.

  Ron – Marc (14.dxc5)

14…, Dxc5? is in wezen direct verliezend. 15. Dd2 (door Marc zelf later direct aangegeven) wint simpelste. Ik zag echter 15.Td5 en was ervan overtuigd dat dit ook winnend was in combinatie met torenverdubbeling. Dat is ook zo, het slaan op h2 kost teveel tijd. Frank gaf terecht aan dat 18. Dxf5 beter was. Maar daar is 18. f4 nog steeds winnend. De loper op h2 gaat verloren, daarvoor krijgt zwart niet voldoende compensatie.

 Ron – Marc (17…Lc6)

18. Txf5

Leuk waren in de na-analyse alle trucs die Thomas na 18. Dxf5 vond. Ook dan kan zwart zich nauwelijks verdedigen.
Op mijn 18. Txf5? kon hij nu 18. …, Le5 spelen met gelijke stand. Hij speelde 18…, g6? Nu wikkel ik af naar een gelijk eindspel, maar 19. Txf6 is winnend. Op 19…, Le5 moet dan 20. Pe4! volgen. Die had ik gemist.
Toch een spannende en leerzame partij.

Slotcorrectie moet nog plaatsvinden