Ronde 4, verslag

Dat kleine, doch gezellige zaaltje wordt  nog eens te klein voor onze kleine, doch gezellige schaakclubje. Heden bijna volledige opkomst!

  2S7A1095ZaalWeb

Alweer iets te melden over de gaande en de komende man:

Gaande? Ron Harmsen kondigde aan dat hij toch maar niet bij ons gaat blijven. Het wordt hem bij nader inzien toch wat te veel: op maandagavond schaken bij ons en dinsdagmiddag met de bejaarde Purmerendse schakers en donderdagavond met de overigen aldaar. Kan gebeuren. In je enthousiasme te veel hooi op je vork genomen. Ik ben aldoor een beetje bang dat dat ook aan het gebeuren is met Pieter Omtzigt. Dat zou ik heel jammer vinden. In het geval van Ron Harmsen ook trouwens. Het ga je goed!

De komende man? Ja, de ontstane lege plaats werd gelijk opgevuld. Door Mark Holla.

 2S7A1100Marl1WEB

Er waren vanavond wel weer wat bijzondere voorvalletjes die het vermelden waard zijn.

-Dat Gerrit alweer kans zag een kampioenspretendent in toom te houden. Nog even en hij wordt onze reuzendoder, de Angstgegner voor al onze toppers. Ik  vond het trouwens frappant dat Ron zich na afloop helemaal niet chagrijnig, maar grinnikend door ons kleine, maar gezellige zaaltje voortbewoog, fluisterend ‘Ik heb tenminste Gerrit weer even blij gemaakt!’ (Sportief toch!?)

-Dat Hans zich Bert van het lijf wist te houden, met zwart. En dat Bert blij mocht zijn om dankzij de bij Hans ontstane tijdnood een remiseaanbod geaccepteerd te zien. Hij had trouwens Hans gemakkelijk door zijn klok (6 seconden) kunnen jagen. Maar zo wilde hij niet winnen. Heel sportief!!  Kijk daarom kunnen wij dus gekwalificeerd worden als een gezellig doch klein clubje.

-Dat Peter alweer (alweer) heel lang heel goed zat te schaken. Een beetje verderop zal ik u laten genieten van een prachtzet van hem. Maar daarna sprong hij traditiegetrouw weer erg slordig om met het mindere volk op zijn bord. Wat Ron Harmsen in de gelegenheid stelde tenslotte voor een kwaliteit niet minder dan 4 pionnen compensatie te verkrijgen en zo op waardige wijze afscheid van ons te nemen.

-Dat de honderdste (zoiets) partij tussen de vrienden Frank en Martin  een allesbehalve vriendschappelijk verloop had.

-Dat al spoedig duidelijk werd dat Mark een welkome aanwinst voor ons kleine gezellige clubje kan gaan betekenen. Niet alleen omdat hij een scherpe opening koos die ik hier in jaren niet meer heb gezien, en dat is verfrissend. (Hollands, Leningrader) En dat hij ook blijk gaf daar flink wat ervaring mee te hebben. Wouter werd er duidelijk een beetje door verrast. (3.Pc3?). Wel bleef hij voorlopig redelijk overeind, maar Mark blijkt er ook een te zijn van ‘lekker aanvallen’. En dat leidde op zet 21 tot een ernstige fout van wit. Wouter gaf op bij zet 23 na stukverlies.

  2S7A1103PaulWEB

Minder bijzonder deze avond dat Mink nog niet opgewassen was tegen Paul, en Ab niet veel in te brengen had tegen Thomas.

Hieronder nog wat m.i. smakelijke details en het leerzame  commentaar van Thomas.

  • Martin speelde in de Siciliaan 2. …. a6. (O’Kelly-variant)  Niet erg gebruikelijk, maar het kan, maar direct 3.  c4 is dan niet prettig voor zwart. Frank speelde daarop echter 3 c3. Waarmee het op een Alapin gaat lijken. (Met een oneigenlijk …. a6). Zwart moet nu direct kiezen tussen ….  Pf6 of …. d5 (Net als in het Morragambiet: 1 e4 c5 2 d4 cxd4 3 c3). Dat stelt Martin een zet uit  3. … e6 . En dat blijkt nu niet goed meer te werken. 4. d4 Pf6?

Frank – Martin (4…Pf6)

5. e5 Pd5  6.  c4!!

Frank – Martin (6.c4)

Hier hebben inmiddels Pc7 en Pb6 en zeker  Pe7 hun bezwaren. (In de ‘normale’ Alapin goede mogelijkheden) Maar toch wat beter dan waar Martin zijn toevlucht in zoekt. 6. … Da5+ 7. Ld2 Pb4

  Frank – Martin (7…Pb4)

Tjonge! Moedig.! Gevaarlijk! Ingewikkeld. Eigenlijk toch niet goed. En dus toch interessant. Wit heeft  even niks aan 8. a3. Doch dat is direct over na  8. Pc3. Maar er zijn hier veel goede mogelijkheden voor wit. Martin krijgt het erg moeilijk!  Frank speelt de ene sterke zet na de andere. Na zet 14.Pc4 geeft de computer 5.8 !

Frank – Martin (14.Pc4)

14. . Dc7 15. Pxd6 Dxd6 16. Lg4 !!!

Frank – Martin (16.Lg4)

Zwart krijgt last van het nog steeds niet gerocheerd zijn

16. .. Lxg4 17. Te1+ !!!!

Frank – Martin (17.Te1+)

17..Le6 18  dxe6 fxe6  19. Pe4!!

Frank – Martin (19.Pe4)

De ene krachtzet na de andere. En dat blijft nog even zo

19 ..Dd4 20. Dh5+ g6 21. Dxc5 Dxc5 22. Pxc5

Frank – Martin (22.Pxc5)

Er staan twee zwarte pionnen aangevallen en een stuk. De zwarte koning staat onveilig. Dus dat moet uit zijn.

Maar het enorme voordeel wordt daarna met elke zet wat kleiner. Martin blijft het moeilijk maken. En Frank heeft geweldig gespeeld, maar daar wel veel tijd in moeten investeren. Dat begint zich nu te wreken.

Frank – Martin (29…Pf5)

Hier geeft het schaakprogramma 0.0  !!

En het wordt in de haast nog erger. Bij zet 32 verliest Frank een stuk. Na zet 33  geeft hij op. Martins kracht zit kennelijk in het ingewikkeld maken en onverdroten doorknokken. Wat een partij!!

  •  De prachtige zet van Peter:

Peter speelt hier 1… Lg4!!

En daar kijk je toch niet zo gauw naar. Ik in ieder geval niet.  Maar Peter moet hebben gezien dat als wit neemt op g4 hij zijn toren op a1 verliest! Dus kwaliteitswinst! De enige zet voor wit is hier Tf2, maar ook dan houdt Peter licht voordeel.

  • De aanval van Mark:

Wouter – Mark (20…Df5)

21 f3??  (Stockfish suggereert 21 g4  (met bijna gelijk spel) om een zwart g4 te voorkomen, waarna wit vastgesnoerd zou zitten  op de koningsvleugel, waarna zwart naar de damevleugel kan gaan switchen)  21 ….  exf3 en wit verliest altijd een stuk: 22. Txf3 Dxc2 wit geeft op.

  • De mislukte aanval van Bert

 Bert – Hans (27.Pxg3)

 27. .. Pe3 28 Tde1 Pxg4 29 h5 g5! en de voorgenomen pionnenstorm luwt volledig.

Thomas -in een vrolijke bui- over zijn partij.  Van harte aanbevolen: leerzaam ,maar dit keer ook grappig.

Het was volle bak en voor aanvang was er al veel schaaktalent in de zaal aanwezig. Na een vraag over eventuele trainingen bood ik Ab een klein lesje in openigsvalletjes aan. Nu is Ab redelijk immuun voor akoestische interventies van buitenaf, dus dat beloofde nog wat voor de avond.

Thomas – Ab (8.Ld3)

in plaats van 8. …..Pd7 was ook al eens 8.. Pe7 gespeeld maar Stockfish vindt de zet van Ab het beste (maar +1,4).

  Thomas – Ab (11…a5)

 Na 11…a5 zag ik ten onrechte af van 12. a3 maar Pf4 is in principe een goede tweede. . De uitdaging van tegen Ab spelen is dat elke poging om naar het toilet te gaan, bij andere borden te gaan kijken of spullen opruimen in de kiem gesmoord wordt door alweer een nieuwe zet van hem.
De partij verliep wel lekker voor me maar Ab wist door bekwaam afwachtend schaak zijn fort te verdedigen . De genadestoot liet op zich wachten en de situatie leek een beetje op een duelscene in een spaghetti-western waar beide partijen afwachten wie het eerst naar zijn holster grijpt. Als hij dit doet, doe ik dat. Maar hij deed steeds niet dit,  en trok zich steeds verder terug tot het voor hem een steeds kleinere ruimte op een postzegel werd. Ondertussen werd mijn tijd steeds minder en een nieuw record toiletbezoek werd verbroken (zes minuten).

Mijn aankondiging van toiletbezoek werd tot grote hilariteit alom door Ab niet ontvangen.
Weer de onverbiddelijke Ab die hoewel niet met kwade opzet, mijn klok indrukte. Een keer ging mijn meligheid wat ver toen Ab na zijn zet de klok niet indrukte. Ik zei: ” Ik wou nog wat zeggen, maar wat was het ook al weer?”. En na een klein minuutje ” o ja, je klok loopt nog.
Ook een drankje aanbieden na de partij miste zijn doel, maar nu serieus:

  Thomas – Ab (16…Pxa4)

Op zet 17 is mijn telefoon meer gecharmeerd van 17. 0-0 maar Db4 een goede derde. Uiteindelijk maakte niemand van dit voorrecht gebruik. De zet leek me echter meer forcerend.

 Thomas – Ab (18.g4)

18. …Pd7

Na 18. g4 wil het apparaat nog steeds dat beide partijen netjes achter elkaar rocheren . De interessantste situatie ontstond na 21. Ta1

  Thomas – Ab (21.Ta1)

waar ik hoopte op 21.. Pf5 en dan 22.Da8! of het speculatieve 22. fxe6  (ES: ??) , Db2 23. exf7+ met behoorlijke verwikkelingen maar bij de analyse achteraf vonden we wel kansrijke varianten. Het is natuurlijk wel zo’n variant waarop je als verdediger hoopt. In mijn wilde jaren won ik wel eens op deze manier tegen een overenthousiaste tegenstander. In de fase tot zet 25 begon zwart zich toch in een steeds nauwer hoekje terug te trekken.

  Thomas – Ab (26.Ld6)

Na het stuk verlies ging het velden afpakken door en werd zo’n kwartiertje tips geven toch beloond met een mooie strijd.

  Thomas – Ab (21…Lg7)

Overigens was ik op zet 22 eerst 22. c4 van plan, maar dan volgt 22.. 0-0 en na 23. Dxe7?, Db2+! met kwaliteitswinst.
Een leuke truc op mijn 22. Ta2 was 22.. Db1 23. c3, Dh1? 24. Ta1! met damevangst.
Rest mij nog te vertellen dat ik zaterdag naar een leuke simultaan van Dimitri Reinderman was in Zwaag met aansluitend een gezellige buurtbarbecue in het kader van Burendag.
Ik stelde mij bij Dimitri voor als Arie Kaandorp uit Bovenkarspel maar daar trapt hij niet meer in!

de eindcorrectie moet nog plaatsvinden

2 gedachten over “Ronde 4, verslag”

  1. Inderdaad, fxe6 in de analyse van het speculatieve dameoffer moet voorafgegaan worden door 22. gxf5
    , Lxa3. Dat vraagteken was dus terecht, Eddy.
    Was deze zet gewoon vergeten in mijn verslag dat ik naar je toe stuurde.

  2. Toegegeven, 21. Dxc5 is voor Frank winnend. Maar ik zou 21. Dh3! gespeeld hebben. De witte aanval gaat onverminderd door.

Reacties zijn gesloten.