Eerste ronde,verslag2

Voor het overzicht van deze avond verwijs ik met genoegen naar ‘Ronde 1’ van Martin.

Hieronder wat details dankzij inzendingen van Thomas, Ron, en Bert:

Thomas

Ik hoopte eerlijk gezegd dat Ron weer het Englund gambiet van stal zou halen, maar helaas deze keer koos hij een solider opstelling, het Slavisch Damegambiet. Ik liet hem al snel het loper paar en het was nog theorie tot zet 11. Ik speelde Dc2 wat nog bekend was om nog even een tempo te winnen alvorens te rocheren,

T. Broek - R. de Vink (11.Dc2).jpg 

maar Ron liet de pion gewoon slaan ipv de normaalzetten als 11.. h6 of 11. . g6 waar hij overigens tijdens de analyse geen voorstander van was omdat er ook allerlei acties op de h-lijn dreigen.
Wit moet deze pion eigenlijk meteen teruggeven.

T. Broek - R. de Vink (12...Kh8).jpg

Op bijvoorbeeld 13.. dxc5 volgt 13.. g6 en het stukoffer op g6 biedt volgens Analyse This te weinig compensatie (-1)

T. Broek - R. de Vink (17.Pb3).jpg 

Volgens hetzelfde apparaat staat wit na 17.. Df4 ipv 17..Lf6 een tikje beter (+1,5)  ,maar ik zie het er niet aan af. In de na analyse met oa Martin en Gerrit erbij vonden we heel wat spectaculaire varianten na 18. Pxd4, cxd4 en kwamen we er niet helemaal uit of 14..Lxd4 of cxd4 beter is.
In de laatste mogelijkheid heeft zwart zicht op het “matveld”
h5 dus daar is wat voor te zeggen. Bij het rekenwonder ontlopen de twee elkaar ook niet veel.

Ron
Ik denk dat je partij van Thomas zelf krijgt of hij commentaar geeft. Frank trok als eerste lootjes Thomas met wit tegen mij. Je kunt je voorstellen hoe blij ik was. Het werd de Botwinnik -variant van damegambiet. Op 5. Lg5 kan ik dan met pionnen op e6 en c6 ook het heel scherpe 5…, dxc4. 6. e4, b5. 7. e5, h6 spelen.

T. Broek - R. de Vink (5.Lg5).jpg 

Maar ik vreesde dat Thomas dat wel zou kennen. En in te complexe stellingen is hij gewoon beter. Tegen Bert zou ik het denk ik wel aandurven, maar die speelt het solide 5. e3. Dus ik speelde laf het normale 5…., Le7. Ik verwachtte daarop 6. e3 en dat leidt dan vaak na een ruil op d5 en een later Pe4 tot ruil stukken en uitgekauwde paden. Maar Thomas veraste mij hier dus met 6. Lxf6, Lxf6 en nu 7. e4.  Nu wist ik het niet meer en moest helemaal op eigen inzicht varen. Na 7…, dxe4. 8. Pxe4 is Da5+ logisch en de sterkste.

T. Broek - R. de Vink (8...Da5+).jpg 

De 9. Ped2 is daarop zeker niet de beste, Thomas gaf dit gelijk later aan. Nu wederom in denktank. Ik vind de juiste remedie (c5!), maar kan dat het beste direct spelen en niet eerst vooraf laten gaan door op zich logische rochade. Na direct c5 staat zwart veel beter, Thomas zal het niet nog een keer zo spelen, want wit moet dan feitelijk een pion geven. Na 9…, 0-0. 10. Ld3, c5 staat zwart ook nog beter. 11. Dc2.

T. Broek - R. de Vink (11.Dc2).jpg 

Nu besloot ik scherp 11…, Pc6 te spelen, maar gewoon 11…, g6 is beter al blijft zwart in voordeel. Na 12. Lxh7, Kh8. 13. Le4, Pxd4. 14. Pxd4 heb ik weer lastige keuze.

T. Broek - R. de Vink (14.Pxd4).jpg

Machientje vindt 14…, Lxd4 de beste. 15. 0-0, f5. 16. Lf3 (gelijk Pb3 is beter)

T. Broek - R. de Vink (16.Lf3).jpg 

en nu moet zwart dus 16. Db6 spelen (om later gelijk Le6 te kunnen spelen). Ik speelde minder 16…, Dc7. 17. Pb3

T. Broek - R. de Vink (17.Pb3).jpg 

en nu is 17…, Lf6 beste en sta ik nog steeds beter. Ik speelde echter het mindere 17…, Df4 en bood gelijk remise aan. Thomas accepteerde direct. Overigens werd het in de na-analyse daarna ook steeds remise. Thomas gaf aan een rustig begin van seizoen wel op prijs te stellen.

Bert

Hierbij mijn partij tegen Hugo.
Ik had zwart en kreeg vrij gemakkelijk een goede stelling in het KoningsIndisch.

Hugo ruilde zijn zwarte loper tegen mijn paard op c5 en deed daarna niet voldoende aan de verdediging van zijn koningsvleugel. Daardoor kreeg ik een prima aanval.
Toch waren er nog wel mogelijkheden ter verdediging maar toen hij na 20. … Dg4 geen Dd1 speelde maar Td1 was het wel een gelopen race.

Hugo - Bert (20...Dg4).jpg 

Eindcorrectie moet nog plaatsvinden