Partij Johan van der Wiel-Thomas Broek

Ik citeer even wat Thomas vertelde over zijn leukste herinnering en voeg enkele diagrammen toe. Daarna volgt de hele partij naspeelbaar erbij:

‘Het leukste was een overwinning op grootmeester John van der Wiel.  En nog wel in zijn lijfvariant, het Schots met h4. In de KNSB-competitie. Aan het 4e bord van De Wijktoren. Tegen Leiden. Ik schrok wel even toen ik zag tegen wie ik moest, maar ik dacht: geeft niet, het wordt vast wel een leerzame partij en ik ga mijn huid duur verkopen. Ik had wel eens een aanbeveling van De Pliester gelezen in zo’n variant.

Hij had h4-h5 moeten spelen, vond van de Wiel achteraf, en toen hij dat niet deed, speelde ik h5 en dacht hij een kwaliteit te moeten offeren en dat liep niet goed voor hem af.

20. f4 Lxf1

32 … Df3 33. Dxf3 Pxf3 34. Kxf3 Txd2 opgegeven