Ronde 16 + stand

Omdat ik met verschillende schaakprogramma's tegelijk moet werken komt het nogal eens voor dat u ineens  geconfronteerd wordt met de Engelse notatie.  Voor de zekerheid nog een keertje:  B=Bishop (=Loper)  N=Knight (=Paard)  Q= Queen (=Dame) R = Rook (=Toren)

Dit zou de ronde worden van de lange rochades.

Joop moest het met zwart tegen Marko opnemen. Was vooraf nog zo edelmoedig om Eddy dit buitenkansje te gunnen, maar die vond het niet sportief om Joop het genoegen te onzeggen door Marko afgedroogd te gaan worden. Nee Joop, dat is mij al eens eerder gebeurd, en nu mag jij!

Joop speelde iets Philidor-achtigs, maar zag even iets niet op de 7e zet. Dat kostte de toren.

int16MarkoJoop   Int16MarkoJoop

7 … b6??   (Er zijn 5 redelijke zetten, 20 matige, en 1 verschrikkelijke. Die kiest Joop. Ja ik weet dat match-fixing tegenwoordig ook in Nederland voorkomt, maar toch zelden zo doorzichtig! Hoeveel zou hij daar nu voor incasseren?)  8. Dd5 met matdreiging en dus torenwinst. Joop spartelde nog 20 zetten door (Marko wil een enkele keer nog wel eens door overmoed geteisterd alles weer om zeep helpen) maar stond  toen twee torens en een paard achter en mat. Ach, zijn iets jeugdiger tegenstander had wel dringend een opbeurende avond nodig!

Echt feestelijk was de herintrede van Peter van Putten. Gezondheidstoestand thuis voorlopig genormaliseerd. Zijn geprolongeerde optreden ging gepaard met de mededeling dat hij het wel helemaal verleerd was. Dat bleek niet erg te kloppen. Hij moest tegen Sven. Normaal geen tegenstander die bereid is een vriendelijke oudere herintreder respectvol met fluwelen handschoenen aan te pakken. Maar nu leek het er wel op. Een rustige, weinig ambitieuze opzet van wit. En Peter doet het voorlopig ook maar even kalm aan. Even de kat uit de boom kijken.

int16SvenPeter7     int16SvenPeter7

Beide opstellingen zijn degelijk. Maar wat nu. De 'theorie' geeft hier 7 … Pa5.   Peter (zwart) speelt hier 7 … Le6. Ach waarom niet. Logisch lijkt nu toch maar 8. Lxe6 Maar Sven begrijpt dat – willen we niet in slaap vallen- er toch iets met die pionnen in het centrum moet gaan gebeuren en gaat dat voorbereiden met 8. Pe2. Maar dat overziet een kleinigheid. Peter nu nog boordebol onzekerheid:  "Ik geen dubbelpion in het centrum, jij dan maar wel. En kijk dat wint misschien nog een pion ook. Vermoed ik. Hoop ik. Wellicht. Zou het echt?"  8  ….. Lxc4! 9 dxc4  (Lxf6 was dus noodzakelijk) Pxe4. Hierna gaat Peter er eens goed voor zitten. Maar net als vroeger verraden mimiek en armgebaren dat hij het allemaal vreselijk moeilijk vindt. Aan zijn zetten is dat echter niet te merken. Misschien dat Sven hiervan uit zijn doen raakt, want bij zet 12 maakt hij een ongelofelijke blunder. Hij overziet een simpele pionvork tegen Dame en Paard. Dus dat paard kan naast het bord. Peter plaatst hem voorzichtig naast de al eerder geruilde lopers. Hij kijkt er naar met een mengeling van verbazing en welgevallen. Tjonge. (Dit verzin ik niet. Uw wepmeester heeft het nauwlettend geobserveerd!)

Derhalve staat Sven totaal verloren. Maar ja, misschien vergaloppeert Peter zich nog? Sven probeert nog wat met een verworven vrijpion, maar niks hoor, in het eindspel is hij kansloos. En de meestal optredende seniorentijdnood tegen junioren? Geen sprake van. Peter speelt ineens snel en zelfverzekerd. Voor Peter: een leuke binnenkomer. Voor Sven een partijtje om snel te vergeten. Net als die van vorige week. Grote vraag: Wat is er met Sven????

En wat is er met Jasper? Vorige week een 'mat in één' op een presenteerblaadje. En nu? Weer zo iets? Niels stelt zich op met pionnen op c4, e4 en g3. Weer eens wat anders. Maar niet echt goed. Pion c4 staat de witte loper in de weg en er zit nu een gat voor t.z.t. een zwart stuk op d4. (En d5 dan? Nee want zwart heeft nog wel c6 om dat stuk te verjagen.)

int16NielsJasper   int16 NielsJasper

En dan moet je zeker niet op de automatische piloot hier d3 spelen. (  Lg2!?  en 0-0, maar ook dan staat zwart wat beter.) Jasper lijkt goed met dit soort mogelijkheden om te gaan :  5 …. Pg4! Want ellende op f2 is nu alleen te voorkomen met vervelende concessies. 6. Le3  Lxe3 (nog beter Pxe3) 7. fxe3 Pxe3 8. De2 Pg4 (nog beter Pxf1) en zwart zit nu al op rozen. Maar hij verknoeit veel als hij bij zet 15 denkt zich de lange rochade te kunnen veroorloven en de beschermende a-pion weg te kunnen geven. En dan wordt het zelfs nog eng!

int16NielsJasper1  int16 NielsJasper1

17. Dxa7 Ziet er dreigend uit.  Maar 17 …. Pc5 is niet alleen noodzakelijk maar ook voldoende. De zwarte koning kan ontsnappen via veld d7. Doch zwart ziet alleen wat zwart kan, en niet wat wit kan.  17 …..  Lxe4 ???  18. Pe7 mat  Volgens mij is dit nu "een koekje van eigen deeg". Sven heeft het waarschijnlijk niet gezien, maar die zou even heel tevreden hebben kunnen glimlachen.

Waren er nog echte schaakpartijen? Zeker.

Paul (wit) en Ron speelden een onvervalste Cambridge Springs-variant van het Geweigerd Damegambiet.

1. d4 Nf6 2.c4 e6 3.Nc3 d5 4.Bg5 Nbd7 5.Nf3 c6 6.e3 Qa5

int16PaulRon 16intPaulRon
7.Nd2 Bb4 8.Qc2 dxc4 9.Bxf6 Nxf6

Alles hoogwaardige top-theorie. Ik keek er een beetje van op. Vooral dat ook Paul dat allemaal in huis blijkt te hebben.

int16PaulRon1 16intPaulRon1

Hier is 10. Pxc4 wat gebruikelijker dan 10. Lxc4 maar ach ….    10 ….  0-0. Nu komt Paul met een nieuwtje. 11. a3  Houdini geeft : totaal gelijk.  Op zet 13 verzint Ron een gedenkwaardige damemanoevre ( 13. Da5 – Dh5 ) en als Paul zich dan mede daardoor bij zet 14. laat verleiden tot een lange rochade, heeft dat mens haar werk gedaan, en kan na wat centrumacties gewoon weer terug. 17 …  Dh5-a5. Dankzij de witte lange rochade staat zwart comfortabel, en heeft aanknopingspunten op de witte koningsstelling. Ik vind het wel gaaf.

int16PaulRon2  int16PaulRon2

18.Nb3 Qb6   en na enkele minder sterke zetten wordt de witte stelling snel kritiek 19.Ka2? (Hier begrijp ik niks van. Te moeilijk voor mij. (Pd2!?)  )  Tfc8  20. Dd2? (Pd2!?)  Le5  21. f4

int16PaulRon3    int16PaulRon3

Strakjes komt ook nog Pd5 en La4 en eventueel verdubbeling van torens. Alle stukken staan richting de witte koning opgesteld. Met handen en voeten kan wit de koningsaanval nog remmen, maar dat kost wel de belangrijke e-pion en bezorgt hem een zwakke c-pion.  Dat eindspel schuift Ron moeiteloos naar winst. Als Paul nog een pion gaat verliezen geeft hij op.

Conclusie: lange rochade levert vaak aanvalskansen op de andere vleugel, maar je eigen verdediging wil er ook wel eens lastig van worden. M.i. een van Ron-zijde vlekkeloos potje. (Maar daar zal hij het wel weer niet mee eens zijn.)

Ook het aanzien waard vond ik Martin-Jos.  Via een poging van Martin tot Engels verscheen er het begin van een Dame-Indiër op het bord.

int16MartinJos1  int16MartinJos1

De hoofdvariant gaat -al of niet met verwisseling van zetten- verder met 5.Bg2 Be7 6.0–0 0–0 7.Nc3 Ne4] Maar onze matadoren verlieten snel het boek met:

5. e3 Ne4 6.a3 Ng5 7.d5 Pxf3 8. Dxf3

int16MartinJos2   int16MartinJos2

Als wit de kans krijgt in het Dame-Indisch d4-d5 te spelen (en ook een pion naar e4) staat hij goed. Hij heeft 'ruimtevoordeel' en het centrum.  Zoals u inmiddels weet houdt Jos zielsveel van tactische grapjes. Kan zwart niks met die 'penning' van die witte dame en zowiezo met die (maar niet lang meer) lokkende loperdiagonaal? Hij speelt  8 … b5.   Wepmeester:  "Uitroepteken. Leuk toch."  Houdini: "Vraagteken."

Martin reageert kalm en sterk.  9.Nc3 b4 10.axb4 Bxb4 en met rustig verder ontwikkelen met 11. Lg2 en Korte Rochade zou wit goed staan. 11. Ld2 is minder dreigend. De stand is vrijwel gelijk. Bij zet 14. kiest zwart een iets minder goed plan, maar Martin daarna ook. Dus staat zwart gewoon weer heel behoorlijk. En dan – wat is dat toch vanavond – alweer iemand die de verkeerde kant uit rocheert. (Jasper,Paul, Jos)

int16MartinJos3   int16MartinJos3

Jos wil natuurlijk weer boven alles toch lekker gecompliceerd spel, maar dit ziet er wel levensgevaarlijk uit. Wat dacht u van 18. Txa5 Lxa5  19. Lxa5 Pa6 20. d6  Martin doet het eenvoudiger, maar kennelijk lastig genoeg: 18.Bxb4 axb4 19.d6

int16MartinJos4   int16MartinJos4

Na 19 … c6  20. Pd4 De5 of  20. Pa7+ Kb8  is er nog niet veel aan de hand.  Maar 19. ….  Lf3 (snode plannen met dame en loper?) is he-le-maal mis. 20. Dd2! Voor de hand liggend, eenvoudig, maar doeltreffend. De dame gaat zeer binnenkort linksom of rechtsom meedoen aan de aanval op de tochtige koningsstelling.  Hier ging het aldus  20 … Dxb2  21. Pa7+  Kb7  22. Tfb1 hxg3 (er is niks meer)

int16MartinJos5  int16MartinJos5

Wit geeft mat in 4! ( Zie eventueel Oplossingen)  Sterk gespeeld door Martin, die daartoe dan ook wel de kans kreeg van een wat overmoedig op complicaties spelende Jos.

Een lang rustige, maar toch spannende partij speelden Gerrit (wit) en Bert. Tegen Bert's Paulsen (Kan) -Siciliaan week Gerrit (als gewoonlijk) heel erg snel af.  1. e4 c5  2. Pf3 e6    en dan   3. c4    (Misschien. Wordt wel eens gespeeld. Maar wit moet hierna toch echt op een snel d4 aansturen, wil hij het kleine beetje witte voordeel niet zien wegebben) 5. d3 bijv. is een beetje  passief. De stand is nu gelijk. Gerrit: Ik was deze keer erg zuinig met het afruilen van stukken. Pas op de 15e zet ging het eerste stuk er af. Bert kreeg uiteindelijk toch het initiatief met 16. …. b5. "

int16GerritBert1     int16GerritBert1

Dus rond zet 16 lijkt zwart inderdaad wat meer mogelijkheden te krijgen, laat dat een beetje wegfietsen, maar daarna toch weer terugkomen. Wat is dit spelletje toch moeilijk. Wat zeggen u en ik – als eenvoudige amateurs – van een stelling als :

int16GerritBert  int16GerritBert

"Geef mij maar zwart!" die dubbele torens op de b-lijn, die actieve loper en dat paard, witte pion op c5 hangt en staat gepend. Lekker toch!

Maar Houdini ziet hier 22. Td4! en waar moet die Loper heen. 22 …  Lb5 23 Pc1! en waar moet die toren heen? Wit staat beter.  Maar dat is te veel tactiek voor onze degelijke witspeler. Hij speelt 22. Dd2  Redelijk. En toch ziet zwart kans om druk te blijven uitoefenen. En met succes. Wel met wat hulp van wit. Langzaam trekt zwart de strop aan. 

int16GerritBert2   int16GerritBert2

26. ..  Pe5! is een mooie zet. die direct zou winnen! Maar lastig te berekenen. Bijv. 27. Pxe5 Dxd4  of 27. Dxc5 Pxf3+ 28. Kg2 dxc5  29. Kxf3  Pa4!

26. … Dxa3 27. Ta1 Dc5?  (Db4!) 28. Dxc5? (Ja, dameruil, dat kan Gerrit nu eenmaal niet laten. Het is niet bekend of dat in het normale leven ook zijn hobby was. Maar het is ook nu weer  niet het beste. Dat was hier Pd5! met torenaanval op de dame, en veel verwikkelingen die uitdraaien op solide gelijke stelling)  dxc5  29. Txa6

Gerrit:  "Raakte uiteindelijk toch een pion achter, maar of deze vrijpion voor zwart uiteindelijk voldoende was voor de winst ???"  Voor Houdini wel ( 34 …  f5!) , voor Bert niet. Gerrit:"Op de 38e zet op voorstel van Bert besloten tot remise. Bert zat toen al in tijdnood." En volgens Houdini heeft zwart hier inderdaad geen voordeel meer.

Dus uiteindelijk behoorlijk spannend "Houdt Gerrit het of houdt hij het niet?" En ja hoor, het lukte hem weer.

Mij ook dus. Einde bericht.

Overzicht voor ronde 16, gespeeld op 26 januari 2015

Wit

 

Zwart

Uitslag

Niels Kuijer

Jasper Ittmann

1-0

Marko Bosnjak

Joop Kuijer

1-0

Sven Damen

Peter van Putten

0-1

Gerrit van Dok

Bert Kuijer

rem

Paul Verkooijen

Ron de de Vink

0-1

Martin Zwanenveld

Jos Lohmann

1-0

Marco van Wijk

Afwezig met geldige reden

 

Frank de Geus

Afwezig met geldige reden

 

Ranglijst bijgewerkt t/m ronde 16

Nr

Naam

Punten

Gsp

Gw

Rm

Vl

Perc

1

Bert Kuijer

288,33

16

13

2

1

87,5

2

Ron de de Vink

245,67

15

10

2

3

73,3

3

Paul Verkooijen

205,33

12

6

2

4

58,3

4

Martin Zwanenveld

189,00

12

6

1

5

54,2

5

Gerrit van Dok

178,83

15

5

5

5

50,0

6

Jos Lohmann

163,00

15

5

1

9

36,7

7

Marko Bosnjak

158,33

12

7

0

5

58,3

8

Marco van Wijk

139,67

12

4

0

8

33,3

9

Niels Kuijer

133,33

14

3

1

10

25,0

10

Jasper Ittmann

116,33

14

3

0

11

21,4

11

Sven Damen

111,33

11

3

1

7

31,8

12

Frank de Geus

96,67

6

5

0

1

83,3

13

Joop Kuijer

69,00

5

0

0

5

0,0

14

Peter van Putten

33,00

1

1

0

0

100,0

 

 

 

 

 

 

 

Een gedachte over “Ronde 16 + stand”

  1. Ik heb net mijn schaakpartij die hierboven staat nagekeken. En ik stond inderdaad niet verkeerd totdat koos voor de lange rochade. En het was gewoon stom dat ik de dreiging van het paard niet had gezien. volgende keer beter. En meer op de dreigingen letten. Gewoon better opletten dus. 

     

Reacties zijn gesloten.