Ronde 12, verslag

Alweer schaars bezet speelzaaltje. Zit iedereen naar WK foebelen te kijken? Hier veel leuker. Niks geen tiktak, opzij leggen, en weer terug. Niks geen defensief geaarzel. Gewoon de lange pass de diepte in!

En dan nu even de Nabeschouwing! Van zo’n vroeger enigszins bekende speler die nu alleen nog maar wat verouderd ervaringsgebabbel kan ventileren:

Ab vermorzelde Nico, die een vorkje overzag en daarna vakkundig in een matnet werd geholpen. Niet zozeer mooi  maar wel grappig.  Helaas vergat ik de notatie te kieken, en dus geen plaatjes ervan.

Niet zozeer mooi, maar wel bewonderenswaardig hoe Gerrit aan Sven demonstreerde dat een sterk loperpaar minstens een kwaliteit waard is.

In onderstaande stelling had Sven nu beter de witte loper kunnen slaan om later volgende narigheid te voorkomen.

Gerrit – Sven (12.cxb5)

  12 …. cxb5? (Pxb3) 13. Ld5!

En enige zetten later

Gerrit – Sven (15…Pa6)

16. dxe5  dxe5 17. La7! Met winst van een kwaliteit. De kracht van een loperpaar!

Dat Gerrit vanavond goed in vorm is, bewijst m.i. zijn zet in onderstaand diagram.

Gerrit – Sven (20…Td2)

Wit speelt hier 21. Tfd1!  Menigeen zou hier Pg3 spelen, waarna zwart een pion wint.  Dus 21. Tfd1 is veel mooier.

21…Txe2 22.Td7! Lg5 23.Tcd1 h5 24.Txb7

GerritSven(Txb7)

En daarna liet Gerrit zien dat hij zijn voordeeltje zelfs tegen de aanvalskwaliteiten van een daarna natuurlijk supergemotiveerde Sven vast kan houden. Omdat Sven vandaag niet zo in vorm was verloor hij ook nog een pion en  zette Gerrit alles bekwaam in winst om. Een verrassende uitslag!

Niet zozeer bewonderenswaardig, maar wel dapper dat Martin het aandurfde een Blackmar-Diemer op het bord te zetten. Omdat Hans daarna in gepeins verzonk, begreep ik dat die er weinig theorie over paraat had. Goed teken voor Martin, waarvan ik weet dat die de hele serie artikelen die ik er destijds over op de site zette  gelezen heeft. Maar gaandeweg werd mij duidelijk dat Hans helemaal geen theorie behoeft. Hij speelde een variant, die ik – na zelf minstens 100 partijen met die opening te hebben gespeeld – de minst plezierige voor wit vind. Met c6 en Lf5. (Ziegler-variant. Ook in het recentste boek in mijn kast over de Diemer (Christov Scherer,Everyman chess) wordt van 9 varianten dit de lastigste voor wit genoemd.)

Martin – Hans (7…e6)

  Scherer geeft hier  veel materiaal over 8. Pe5 en 8.Pg5.  De laatste vindt hij beter.  Stockfish ook. Martin speelt 8. Lg5. Daarover schrijft Scherer ‘too quiet to cause Black any serious problems.’ En geeft 8. ……Le7   en Martin speelt 9. Ph4? Het idee is niet slecht, maar nu echt te vroeg. Dat speelde Martin. Beter De2. Want  …..

Martin – Hans (9.Ph4)

  Lxc2! 10. Dxc2 Dd4+ met flink voordeel voor zwart. Hans zag dat niet en speelde  9. ……  Lg4. Wat ook nog wel goed is, maar wel minder goed!

Inderdaad werd het al gauw zwaar piekeren voor Martin. Maar geen medelijden, je weet dat dat kan gebeuren als je die idiote Diemer gaat navolgen. En Martin weet dat er zich erg chaotische taferelen op het bord kunnen gaan afspelen, en daar houdt hij van.

Hans speelt het allemaal heel goed, en Martin staat al spoedig ongemakkelijk, en weldra straal-verloren.

Martin – Hans (17.Pe4)

  Bij voorbeeld: 17…f5 18.Pc3 Tg8+ 19.Kf2 Lg5 20.Tg1 Dd6 etc.

Na de 20e zet moet zwart maar even lang rocheren, en daarna wordt de slechte positie van de witte koning en de superieure posities van zwarts lichte stukken wit natuurlijk spoedig te machtig.

Martin – Hans (20.Tf1)

  Maar dat doet Hans niet. Hij speelt 20. … Pg3 en is dan ineens bijna al zijn voordeel kwijt.  21. Pxg3 hxg3+  22. Kg2  (Kxg3 Lh4!)

Martin – Hans (22.Kg2)

  22. …..  0-0-0 Geen winststelling meer, maar wel nog gelijk!

23. Txf7 Dd6

Martin – Hans (23…Dd6)

  24. Dh7  Logisch toch? Maar bij de post mortem stelden de heren al vast dat het eigenlijk niet goed was.

Dus is daar het moment waar  iedere Diemer-fan op wacht. Foutjes van zwart, in een lastige stelling, en ineens staat zwart verloren.

Met 24 …. Dxd4  schaak overleeft zwart. (Omdat hij pion a7 dekt, wat hierna essentieel blijkt, omdat wit dan geen matcombinatie meer heeft. ) Maar hij speelt 24. …. Th8 ??

Martin – Hans (24.Dh7)

  24 …..  Th8 ???  En nu gaat zwart mat! Mooi hoor!  U ziet het toch ook?! Ik zet het onder dit artikel nog even zwart op wit. Kunt u eerst even zelf zoeken. Train uw voorstellingsvermogen.

Wat voor foebelers Frankrijk-Brazilië zou betekenen, is voor ons Thomas-Ron. Dat gaat wellicht al een beetje om de titel. Ron speelt de Kan-variant  van het Siciliaans. Er was vroeger in de Reguliersbreestraat in A’dam een juwelier met een reclame: ‘Wat Kan kan Kan alleen.’    Ron’s Kan kan het echter niet. Hoewel hij een interessante zet Ld6 speelde. Zijn loper blokkeert de d-pion,  maar daar staat mogelijkheid tot activiteit tegenover.

Thomas – Ron (9…Ld6)

  Maar hij wordt langzaam tot passiviteit gedoemd, want alle actieve zetten worden door wit succesvol voorkomen. ( ….. Lb4 bijv.) Het leidde tenslotte tot pionverlies, en de zwarte stelling bleef ook nog kwetsbaar. Thomas won.

Commentaar Thomas:

  Thomas – Ron (6.a3)

In dit soort varianten kan Lb4 wat hinderlijk zijn voor wit dus 6. a3 is een nuttige zet. Bovendien betekent het geen tempoverlies, want In het vroege middenspel volgt toch vaak a2-a3 om de opmars b2-b4 te ondersteunen.

Thomas – Ron (9…Ld6)

  Na 9. Ld6 heb ik een tijdje naar Pdb5 (of Pcb5) gekeken. Het lijkt speelbaar   11.Pcb5, ab5 12. Pxb5,De5 13. Ld4 , Dg5 en daarna g3 en zwart moet het stuk teruggeven.

Maar ik dacht met ‘normale ‘zetten ook wel een prettige stelling te kunnen bereiken. Tegen de oerdegelijke maar ook tactisch handige Ron leek me het iets te veel risico. In de Lichess database vond ik nog een partij die verder ging met 12 .. , Pc6. In de daar op volgende fase blijft wit een fractie beter staan maar veel stelt het niet voor.

Thomas – Ron (18.Tc2)

 18. …. d5 19. cxd5

De ‘break’ d5 is in dergelijke stellingen een zet die je met zwart wel moet spelen, ook al is het niet goed, zoals onze trainer Job altijd zei. De timing van deze opmars is zeer belangrijk en de kille analyse-machine vindt 18… Pf8 wat veiliger maar begrijpelijk is het wel.

Op 19 cxd5 geeft deze niet terugslaan als beste aan, maar e5. Je moet er maar opkomen!

Gelukkig uiteindelijk weer revanche kunnen nemen na een nederlaag en een partij die dat net zo goed ook had kunnen zijn en hiermee een ‘Angstgegner’–complex voorlopig voorkomen!

Commentaar Ron:

Neem aan dat je de partij nog van Thomas krijgt. Ik had helaas nog niet op hem gerekend, want moet die variant nog nader bestuderen. Het is een moeilijke variant voor zwart.
9…, Ld6 leek me wel leuk om te proberen en na 10…, Lf4 wat niet de beste is daar, had ik op 11. Pb5 gehoopt met wilde complicaties (maar het is nog gelijk dan).
Nu kwam ik gewoon vast te staan en zag niet hoe ik moest breken. 18…,d5 is niet goed. Ik had moeten blijven afwachten met Pf8.

18. … d5

Ik hoopte op gelijk 19. e5 want kan dan tussendoor op c4 slaan.

Maar Thomas gaat niet in de fout. Vervolgens ben ik kansloos.
Hij fabriceert een grappig mat op het eind.

Thomas-Ron (36.Kg3)

  36 ..  Pxg5? 37. Pf5  en mat op de volgende zet.

Terechte winst.

Oplossing van de hersenfitness (Martin-Hans) in dit artikel

  Martin – Hans  24 Dh7

24…Th8?  25.Lxe6+ !!!  Kb8 (Dxe6 26 Tc7 en ook nu volgt mat) 26.Txb7+ Ka8 27.Txa7+ Kb8 28.Db7# mat

Eindcorrectie moet nog plaatsvinden