Ronde 7, 30 0kt 23,  Verslag

Black Monday

Wat is dat nu weer voor rare titel? Enigszins gesuggereerd door Hugo.   

Van ons bedrijf een nieuwe, extra voordelige, aanbiedingendag? Beetje wel, bij Chris en bij Ivan , en bij Ab. Die hadden een goedkope winst in de aanbieding,  Misschien ook wel een beetje bij Gerrit, bij Frank, bij Paul. Ik ga dat later proberen toe te lichten.

Maar Hugo wees me erop dat vanavond Wouter,  Mink, Martin, Hugo alle hun partijen wonnen ….  Met zwart! En Marc met zwart bijna. Ook in die zin Zwarte Maandag.

En in de betekenis van een Akelige Maandag zeker ook van toepassing. Voor Paul, die in een miniatuurtje door Thomas werd afgeslacht, voor Chris die in een totaal gewonnen stelling ineens alle stukken die hij voor stond ging weggeven en verloor, en voor Ab die in nog speelbare stelling dom begon te doen en ook werd ingeblikt, en Ivan die echt werd weggeveegd, en voor Gerrit die opgaf in een stelling waarin nog best gespeeld kon worden, voor Marc die blijkbaar geen tijd meer had om de zeer verdiende winst te incasseren. Want na een te optimistisch pionoffer van Frank, gaf hij hem geen enkele kans om daar wat aanval voor te ontwikkelen. Toen ik vertrok, stond hij in degelijke stelling nog steeds een pion voor en was ik er vast van overtuigd dat hij zou gaan winnen. De volgende dag zag ik dat het toch remise was geworden.

Zeker geen zwarte maandag voor mij. Omdat ik mocht mee beleven hoe Paul zo vriendelijk was Thomas in de gelegenheid te stellen een miniatuurtje te creëren. Paul heeft wel iets met miniatuurtjes. Ik heb er twee van hem tegen mij in een van mijn notatieboekjes. Eentje die hij smadelijk verloor en eentje waar ik zelf absoluut niet aan herinnerd wil worden. En ook Wouter tegen Ivan was een miniatuurtje.

Ter toelichting:

Paul werd door Thomas getracteerd op een Morragambiet!

1 e4 c5 2 d4 cxd4  3 c3 !?

 Thomas – Paul (3.c3)

Zelf besloot ik destijds om dit gambiet maar niet meer aan te nemen. Dit in strijd met de regel dat je gambieten altijd  moet aannemen, als je er voordeel uit wil halen. En ook de computer vindt dat je die pion gewoon in je zak moet steken. Maar ik had enkele keren op onprettige wijze kennis gemaakt met de agressiviteit die de witte stukken kunnen gaan ontwikkelen.  Weigeren kan het beste met 3 .. Pf6. Bijv.: 4. e5 Pd5

  Thomas – Paul (4…Pd5)

Bijv. 5.Pf3 d6  of  5.Lc4 Dc7!!

Maar Paul nam het gambiet aan en ontdekte spoedig hoe gevaarlijk die opening is als je een sterke speler tegenover je hebt zitten. En die zat er natuurlijk!

  Thomas – Paul (12.Le3)

Wit staat beter. Toch zou zwart nog kunnen spelen na 12 …. Pd8 13. Dxe7 Kxe7 14. Tc1 Pc6

Ik laat hieronder het hele potje zien. Speel mee en geniet. Hoe zwart onder druk komt en na een fout wordt vermorzeld.

2S7A1203XWEB

Ivan tegen Wouter was ook een miniatuurtje, maar niet zo mooi als bij Thomas. Eigenlijk stond Ivan al snel, met zijn 1 f4 opening  een beetje minder en juist op het moment dat hij dat na een missertje van Wouter helemaal ongedaan kon maken verblunderde hij zijn partij.

  Ivan – Wouter (9.Pe2)

9. .. Pg4? (Db6!) 10. Ld2???  (10. Ld4!!!  Df3 11.Tg1 Pxh2 12 Lxg7) Df2 mat

Hierna ontpopte Wouter zich als een talentvolle jeugdcoach. Heel goed!

 2S7A1214XWEB

Hugo kreeg tegen Ab al  gauw  met zijn Pirc behoorlijk spel.

 Ab – Hugo (9…a6)

Hugo:   “Zet 7 van wit (het voor mij zeer gemakkelijk makende) loper e2 naar f3.

 Ab – Hugo (6.Pc6)

7. Lf3

Daarna kan ik “gratis” ontwikkelen/positioneren, zolang ik maar op mijn toren op a8 pas, terwijl voor Ab het verdedigen dan eigenlijk al begonnen is omdat zijn eigen stukken een aanval van hem op de koningsvleugel belemmeren en ik mijn zwarte loper al helemaal op de damevleugel kan richten en die aanval ook kan ondersteunen. Op zich was wit’s 17de zet Pd5 wel een goede zet, vond ik (van achter het bord gisteravond) daar ik toen de dames moest afruilen hetgeen ik liever later had gedaan.

  Ab – Hugo (16..Pc6)

17. Pd5  Dxd2

Nu moest ik vervolgens ook wit’s paard op d5 “opruimen”, zodat het spelletje daarna wel over was, maar de winst binnen (voor mij).’  Aldus Hugo

Vervolg Eddy: 

Maar er was een ernstige misser van wit ( 21 Kc3 ??) voor nodig om dat voordeel toch al vrij vroeg op de avond in winst te kunnen om te zetten.

  Ab – Hugo (21.Kc3)

Nog voor Hugo de beslissende zet Pd7 had uitgevoerd had ook Ab die zelf al gezien en fluisterde hij me toe dat hij iets stoms gedaan had.

21 .. Pd7 22. Kd2  Lh6+ 23. Ke1 24. Txc1 met stukwinst.

  2S7A1199XWEB

Omdat Chris en Mink hun partij niet noteerden kan ik helaas geen details en diagrammen leveren. Ik zag met verbazing hoe lang Mink keurig strategisch correct zijn opening en middenspel behandelde, en hoe Chris daar even correct mee omging. Dit was een echte schaakpartij. Ik miste hetvervolg waarin Chris ineens een enorm materieel voordeel verwierf. En daarna miste ik ook dat hij dat omzette in materieel nadeel. Geen idee hoe dat allemaal gebeurde. Kon daarna wel verbaasd zien hoe Mink dat in de tijdnoodfase snel en moeiteloos in winst omzette. Tjonge, hij kan nog vluggeren ook! Dat gaat wat worden met die gozer!

Omdat ik Chris voor het eerst zag in ons kleine, maar gezellige clubje vond ik een portret wel gepast.

 2S7A1209XWEB Diep nadekend.  Nu nog wel.

De mooie zet van Gerrit tegen Martin:

  Gerrit – Martin (20…Dxd4)

21. Pxf7!  Kxf7

Als wit hier nu  22.Tc4 speelt. staat hij mooi. De voortzetting die Gerrit in het hoofd had (22. Lxf4) was niet correct. Maar het liep even goed af omdat ook Martin het verkeerd deed. 22.. Lxf4 ? (Dxf4!) 23.  g3  (Beter alsnog Tc4!)

En bij zet 25 had wit het -na een nieuwe misser van Martin- uit kunnen maken:

 Gerrit – Martin (24…Dxb2)

25. Txf4+ ??  ( 25. Dd5+ !! Kf8  26. Txf4+ !  met damewinst of mat!)

De stelling  waarin Gerrit wat vroeg opgaf:

 Gerrit – Martin (28…Dd6)

Commentaar van Martin:

Ik maak een fout door op zet 22 het verkeerde stuk (de loper) te zetten. Ik schreef notabene Dxf4 op. Een moment van verstandsverbijstering.

Ik vond net als de computer dat Gerrit wat vlug was met opgeven. Alhoewel ik dit wel uit had kunnen spelen.

Wel een gemiste kans voor Gerrit op zet 25. (Dd5+) Conclusie: Ik moet echt beter gaan schaken.

Tenslotte het commentaar van Thomas zelf op zijn miniatuurtje:

Na de voorzichtige hint van Eddy vorige week, nam ik me voor deze keer remise te vermijden als het enigszins kan. Desnoods strijdend ten onder, maar een punt scoren zou toch wel het leukste zijn .
Dus toen ik de kans kreeg, haalde ik het Morragambiet van stal en gelukkig, Paul nam aan.
Hij verraste mij met het minder bekende 4.. e5 terwijl zetten als
4…e6 vaker voorkomen.

  Thomas – Paul (6.Lc4)

Een grappige variant kan ontstaan als zwart ipv
6.. Le6, 6.. Lg4 speelt.
Wit speelt dan 7. Pxe5!. Als zwart dan de dame neemt
met 7.. Lxd1 volgt de leuke variant 8. Lxf7+, Ke7 9. Pd5 mat. Een voorbeeld van het bekende mat van Legal
(Zeekadettenmat), zij het in een andere opening. Ook eentje om te onthouden!

  Thomas – Paul (8.Db3)

Na 8. Db3 was 8…  Le7 een mindere zet, de dubbelpion houdt op een of andere vreemde manier de boel rond de koning nog een beetje bij elkaar.
Bekender en ook beter was 8.. Dd7.  Gek genoeg geeft Analyse This relatief deze zet niet eens een zoveel hogere waardering en is het stuivertje wisselen met 8.. Le7 en 8.. Pc6. Na 8.. Dd7  is een mogelijk vervolg 9. Pg5, Pc6 10. Pxe6
en wit is in het voordeel (+1,5).

Net op het moment dat ik dacht de maximale druk op zwarts stelling te hebben bereikt en er een beslissende combinatie aan zat te komen, verraste Paul mij met de lange rochade.

Thomas – Paul (12.Le3)

12. 0-0-0
Totaal niet bij stilgestaan dat dat nog gewoon kon! Ik vermoed dat meer mensen dat wel eens overkomen is. Onder andere Jan Timman, toch niet de minste, heeft dat wel eens gehad.

 In dit geval was het voor Paul pech dat nu 13. Lxa7 er in zat.

 Thomas – Paul (13.Lxa7)

De leukste variant ( door Paul gezien) was 13.. Dxe6
14. Pb6+, Kc7 15. Pxe6 mat!
Een leuke parallel met dat eerder genoemde Zeekadettenmat.
Paul tuurde nog een tijdje naar de stelling, maar kon geen oplossing vinden, gaf op en kon zijn regenpak gaan aantrekken.
En voor mij gelukkig de remisereeks doorbroken want tegen Paul als een van onze sterkste spelers had het net zo goed een hele zware avond kunnen worden.

Thomas – Paul (13.Lxa7)

We hebben nog gekeken naar 13….. Le7xg5 maar Stockfish geeft het iets betere13.. Pxa714. Pb6+, Kc7 15. Pxd7, Lxg5 en zwart lijkt drie stukken voor de dame te krijgen, echter (het zal weer niet) wit heeft Pxe5! dus dat was ook geen echte oplossing geweest, hoewel misschien te proberen, wit moet het ook allemaal maar zien.
Hoewel ik eerder aan heb gegeven dat ik korte partijen niet zo leuk vind, maar hier was het anders omdat er best in die korte tijd nog veel gebeurde en er leuke varianten in zaten.


Van de partij FrankMarc heb ik geen notatie, dus daar kan ik even nog niks verder mee. U moet het doen met wat ik hierboven noteerde.  Komt er nog iets binnen, dan volgt hieronder nog wel wat.

Het kwam nog binnen. Dus alsnog een vervolg:

De partij Frank-Marc. Een Caro-Kann, waarvan grootmeester Donner vond dat die opening verboden moest worden. Veel te weinig ambitieus. Veel te tam. En Marc blijkt dat te willen aantonen. Heeeeeel rustigjes aan. Hij ruilt flink wat stukken al direct in het begin. Misschien is het tactische opzet, heeft hij al lang door dat Frank op z`n best is als het ingewikkeld wordt. En zijn opzet heeft succes. Frank probeert het dan toch zelf nog maar een beetje ingewikkeld te maken.

Was ik zelf hierboven al een beetje negatief over de mogelijkheden die dat pionoffer op c2 (inclusief ook nog een geïsoleerde pion) Frank opleverde, de computer ziet het nog veel minder zitten.

Frank – Marc (11.0-0)

Frank staat inderdaad de hele partij minder. Marc verdedigt rustig en bekwaam. Tot mijn verbazing werd het toch remise. Frank liet me weten dat dat veel met de klok te maken had.  Met weinig tijd over miste Marc in uitstekende stelling een snelle winst,

Frank – Marc (33.g3)

33. ..Kh7 ??  [33…Df2+ 34.Kh3 Td2 35.De3 Dh2+ 36.Kg4  enz.

en daarna gaf hij in veel betere stelling zijn partij in wegens tijdgebrek toch maar remise. Een plusremise noem je zoiets. Ook al omdat Frank zelf ook weinig tijd nog te besteden had, vond die het natuurlijk best. Hij schreef dat hij geloofde dat hij wel een beetje mazzel had gehad. Daar ben ik het geheel mee eens.

2S7A1202XWEB

Eindcorrectie moet nog volgen.

2 gedachten over “Ronde 7, 30 0kt 23,  Verslag”

Reacties zijn gesloten.