Thuiswerken, 31 Jan.22

Ik was er niet. Ze zeiden dat ik beter nu ook thuis kon werken. Veiliger. Wel jammer. Je mist toch de contacten bij het koffiezet-apparaat. Maar dankzij hand-en-spandiensten van Ron en Matthijs kon ik er thuis toch van meegenieten, samen met mijn onafscheidelijke metgezel Prof Mr Dr K.  Waarvoor mijn zeer hartelijke dank.

Paul  en Gerrit speelden een rustig partijtje. Gerrit kwam wat beter uit de opening.  Na zet 11 gaat dat over. Gerrit laat zich zelden de kans op dameruil ontnemen, maar hier had hij dat toch beter niet kunnen doen. De stand is daarna gelijk tot zet 17. Dan krijgt Paul echt flink voordeel. (Wij konden thuis niet helemaal begrijpen waarom Paul bij zet 16  eerst h6 en niet gelijk Tc2 speelde.)

17. …. h6

Er werden gestadig stukken geruild en van het voordeel dat Paul mocht koesteren begon flink wat te verdampenl.  Het leek  tenslotte kennelijk niet genoeg meer voor winst. Maar Paul was met remise  niet tevreden en bleef geduldig schuiven. Soms stond hij toch weer wat beter, soms verknoeide hij dat weer. Tot aan het eind van de avond  ineens commotie.

Een voor mij nauwelijks als zodanig herkenbaar foutje werd door Paul wel zeer knap aangegrepen,  en onder de daarna toenemende druk bezweek Gerrit alsnog .

Matthijs had Hans  geloot en je zou zeggen dat hij dus vanavond wel van het bord geschoven zou worden.  Maar dat liep anders. Ik zag met verbazing dat hij de Siciliaanse opening feilloos behandelde, en het nadeel van de zwarte kleur al gauw kwijt was. Heeft hij nu echt een theorieboek bestudeerd, of verzon hij het allemaal zelf  ter plekke? In beide gevallen: chapeau!

Na zet  13    staat zwart zelfs een fractie beter:

En ook de rest van de partij ging prima. Hans zag geen kans tot zijn inmiddels bekende en gevreesde aanval met tactische grappen te geraken. Echte fouten werden er eigenlijk niet gemaakt. Matthijs blijft steeds  iets beter staan. Zijn evenzeer inmiddels bekende plotselinge blundertje kwam dit keer niet. Kortom een zeer verdienstelijke remise van een underdog. Misschien moest Hans nog even op gang komen. Ik vond althans zijn openingsbehandeling nogal ongevaarlijk. Maar wie ben ik?

Ook Peter speelde lang uitstekend tegen Ab. Had heel lang een klein voordeel.  Hij had zelfs  groot voordeel kunnen krijgen als hij gedacht had aan ‘en passant- slaan’. Die regel waren beide spelers kennelijk even vergeten.

15. …. c5?  16. dxc6 maar wit speelde hier Ld2?

Hierna gaat het voor wit langzaam bergafwaarts.En de eveneens van hem bekende beetje onbegrijpelijke misgreep kwam er bij hem  ook dit keer wel. Op de 22 e zet.

22.Pf5? verliest een pion

En later nog een:

29. h3 ??  Pxe4

Daarna zag hij nog meer soldaatjes uit zijn leger  deserteren, en hij hield het daarna terecht voor gezien.

Heel mooi vanavond was natuurlijk de strijd tussen onze huidige toppers . Martin liet weten dat hij een beetje aan het indeelprogramma had gesleuteld om te  voorkomen dat Thomas wegens zijn zeer welkome doch latere start bij ons  veel te lang zou moeten wachten tot hij onze sterksten zou kunnen ontmoeten. En ook voor Ron natuurlijk leuk om eens een echte schaker tegenover zich te zien. Kennelijk vond hij deze eerste schaak-kennismaking wel een beetje spannend want tegen het Morragambiet ( e4 c5 d4 cxd4 c3!?) speelde hij  3 …. d3.

3 …. d4-d3

Een beetje angsthazerig, maar hij weet natuurlijk niet hoeveel theorie Thomas in zijn hoofd heeft na het gebruikelijker 3. …. dxc3 of 3. .. Pf6. Hoewel in de databases het Morra-gambiet als wat minder correct wordt aangegeven en het in de grootmeester-praktijk vrijwel nooit meer wordt aangetroffen moet het niet onderschat worden. Zeker niet op ons amateur-niveau. Een schaakmakker van me speelt nooit anders en heeft zich dus inmiddels ook tot expert ontwikkeld, en na een stuk of vijftig Siciliaanse partijen van mij tegen hem kan ik het niet meer winnen met dxc of Pf6. Ron doet het na d3 best wel goed en de stand blijft lang ongeveer hetzelfde : wat beter voor wit. Hij schrijft zelf ‘Volgens de engine  stond ik beduidend minder na de opening.’ Mijnheer K. zegt ‘Ach ja, wat is beduidend?’ ik laat verder Ron zelf  het woord maar doen:

 ‘ Thomas speelde gelijk Pd4. (ES: beter  b4!)  Dus dames ruilen. Daarna had hij wel meer ruimte.’

 ‘Ik was heel tevreden over Tc8. Ook Thomas vind die zet goed. Engine geeft Pd7’  

‘Volgens engine is gelijk Txd5 beter dan ….. Lg5 inlassen, maar wij beiden vonden die juist wel goed.’

‘Eindspel is zeker remise’

Eddy: Een degelijke partij. De heren keken  m.i.  beiden een beetje de kat uit de boom. Wederzijds respect?

Een aardige schaakavond. Volgende keer ben ik er weer, want dat thuis werken is ook niet alles. Hopelijk dan ook weer een wat grotere opkomst.

Eindcorrectie moet nog plaats vinden. Voor op- en aanmerkingen houd ik me aanbevolen.