Vluggertjes, 18 okt. ‘21

Ik kon er niet de hele avond bij zijn, wegens familiale omstandigheden.  Jammer. Nou ja. U weet intussen wel wat ik tegenwoordig van vluggertjes vind. Maar hoera, ik heb nu een medestander. Toen ik Hans vroeg hoe het mogelijk was dat hij,kort voor mijn entree van Arend had verloren, antwoordde hij : “Ja, dat vluggeren, dat is niets voor mij.” Hoera, ben ik niet meer de enige gek in het gezelschap.

Ik was toch wel blij dat ik er een uurtje bij mocht zijn, want er gebeurde veel bijzonders. Frank, die de laatste tijd dit soort ‘inferieur schaak’- toernooien altijd wint, bleef vanavond onder zijn niveau. Hij verloor eerst van Gerrit en later nog een keer van Paul! Dat was trouwens dankzij een blunder die ik zelf al vele malen heb gemaakt.  Er staat ver weg een Loper op a2. En dus kon Paul lekker gewoon met zijn dame een stuk op g6 slaan omdat f7 gepend staat , dankzij die loper in de verre verte! Houd het in de gaten, want  het is een veel voorkomende stelling.

foto groter? klil erop

2S7A9349WEB.jpg 

Ze moeten er allebei een beetje om lachen.

Ook leuk: Arend wint voor de eerste keer punten in onze club. Hoera!  Tegen Hans en tegen Peter! Dat geeft de burger moed. En lekker vanavond midden in de ranglijst en niet meer als laatste!!

Tegen Ron lukte het even niet. Ja het kan niet altijd feest zijn!

En Ab profiteert vanavond eindelijk eens lekker van zijn normale hogesnelheidstrein- tempo! Hij stond prachtig tegen nota bene Bert, maar die wist toch nog een remise te bemachtigen. Toen stond Ab nog steeds een pion voor. Maar begreep dat hij tegen onze veelvoudige kampioen niet al te overmoedig moest worden. En zo werd Ab met 3,5 uit 5 derde in zijn groep, direct achter Bert en Ron. Hij maakte daarna een uiterst tevreden indruk.

2S7A9352WEB.jpg

Paul was er dus weer vanavond. Ik bedoel niet fysiek, maar schaaktechnisch. Hij deelde de eerste plaats in zijn groep met Sven. Ook heel goed. Dan hoeft Paul dus de komende weken niet weer te smeken of hij alsjeblieft oneven mag zijn. 

Sven liet aldus weer zien dat hij een aanwinst is voor ons kluppie. Hugo trouwens ook , die achter Paul en Sven derde werd.

Dat is wat mij hedenavond opviel.  En de goede opkomst. Zaaltje vol.

2S7A9348WEB2

Mijn  komst  was verder nuttig omdat men even kans zag mij met wat opdrachten op te zadelen. Voor Peter: Ik heb de reglementen er voor je op nagezien. Als je bij vluggeren een stuk aanraakt moet je ermee zetten en als je loslaat heb je gezet. Dus net als bij gewoon schaak. Lang geleden was dat inderdaad anders. (En ja, Peter en ik zijn van lang geleden! ) Lang geleden was het bij vluggeren zo dat je je zet altijd nog terug mocht nemen als je de klok nog niet had ingedrukt. Als je dit, of zoiets, wilt nagaan, google met ‘schaakregels schaakbond’. Dat het vroeger anders was, weet ik door een voorval dat me lang, lang geleden dus, overkwam, en wat ik aan enkelen deze avond al verteld heb. Maar de andere schakers mogen het ook wel weten. Een onderbondclub ergens in NoordHolland organiseerde een vluggertjestoernooi. We gingen daar met een aantal schakers van Aris de Heer naar toe. (Moet lang lang geleden zijn geweest omdat ik toen vluggeren nog leuk vond. Kun je nagaan hoe lang lang geleden dat moet zijn geweest.) Het was een grote zaal bomvol schakers. Onderbond-niveau. In denk dat je op zo’n avond een stuk of acht vluggertjes moest spelen. 10 minuten pp pp. In de eerste ronde gaat het me goed. Ik sta totaal gewonnen, stuk meer of zoiets. Ik pak mijn  toren, verzet hem, laat hem los, want ik zie, gelukkig vóór de klok is ingedrukt, dat ik die toren gewoon weg geef. Dus ik zet terug. Zegt die tegenstander : ‘ Losgelaten, zetten!!!’ ‘Niks hoor, dit is een vluggertje!’ ‘Ja, dat was zo, maar vorige week zijn de regels van de schaakbond veranderd! Het gaat nu net als bij gewoon schaak’. Pas toen herinnerde ik me ineens dat ik dat had gelezen, en toen gedacht had ‘wat een rare wijziging, hoe ga je bij vluggertjes altijd correct vaststellen of iemand zijn stuk heeft losgelaten? Het is bij gewoon schaak al vaak lastig! De klok ingedrukt hebben, dat is tenminste altijd duidelijk. ‘  Ik had er niet meer aan gedacht en speelde gewoon routineus zoals ik al jarenlang gewend was. Ik kon me dus ook niet tegen zijn opvatting verzetten. Hij had gewoon gelijk! Ik verloor die partij. Razend was ik. Woede gierde door me heen! Over mezelf! Wat een  onvoorstelbare sufferd was ik toch. Lekker begin van zo’n avond. Een gewonnen partij weggeven. De volgende zeven partijen zat ik tot in mijn vingertoppen gewapend achter het bord. Kokend van de adrenaline. Alles won ik. Na de zesde partij kwam ik, tot mijn eigen verbazing, tot de ontdekking dat ik in die zaal bomvol schakers best wel een eervol resultaat zou kunnen gaan behalen. Nog meer adrenaline.  Ik won het toernooi. 7 uit 8! De enige keer dat ik zoiets won! Zelfs bij vluggertjes- avonden van Aris de Heer lukte me dat vrijwel nooit! Ik herinner met dat toernooi nog om een andere reden. Ik moest naar voren komen, want de prijsuitreiking begon. Dacht ik. “U hebt dit toernooi gewonnen!  Gefeliciteerd’ Ik kreeg een hand. En dat bleek het te zijn. Geen bekertje, geen medaille, geen papieren bewijs. Niks. De organisatoren hadden aan van alles gedacht, maar dat hadden ze wellicht vergeten. Of het geld was op. Nooit heb ik voor vrouw en kinderen hard kunnen maken dat ik een toernooi had gewonnen. Alleen die andere schakers van Aris de Heer hadden het gezien. Een van de zeer schaarse echte wapenfeiten uit mijn schaakhistorie. Ik vermoed dat een heel jonge Bert erbij was. Misschien kan die het nog beamen.

Dit naar aanleiding van de vraag van Peter. Arend stond erbij toen we het er over hadden, en herinnerde zich dat je vroeger een stuk mocht aanraken als je dan  maar ‘j’adoube’ zei. Of ‘ik zet recht’. Ik dacht dat dat alleen in de beginstelling mocht.. Maar dat is niet zo.  Ik keek dat ook na . Het mocht (en mag) altijd. Maar je moet dat eerst zeggen, en pas daarna een stuk aanraken. En alleen om dat inderdaad goed op zijn veld te zetten en niet om een blunder te voorkomen.

En deze avond werd mij door twee andere clubgenoten gelast nu eindelijk eens de oplossing van Hersenfitness 45 te publiceren. Tja, daar kwam ik even niet toe. Ik heb  sinds de publicatie intussen drie stukken voor de site geschreven, wat samen een dag of tien werk kost, en kwam er nog even niet aan toe. Zo’n oplossing publiceren is niet veel werk, maar wel wat, en ik had er dan even geen zin meer in om weer achter die computer te gaan zitten.  Maar OK, morgenochtend zal ik het gaan doen.

De einduitslag van de vluggertjes van 18 oktober 2021:

Groep A:

  1. Bert  4 uit 5   2. Ron  4   3. Ab (!) 3,5   4. Arend (!) 2   5. Hans 1,5  6. Peter

Groep B:

  1. Paul en Sven  3,5 uit 5   3. Frank en Hugo   3  5. Gerrit  2   6. Matthijs

eindcorrectie moet nog plaatsvinden