Een offerfeest in Middenbeemster.

Het was erg rustig in de zaal afgelopen maandag. Slechts 4 partijen. De helft van wat maximaal mogelijk is. Maar wat er op de borden gebeurde, vergoedde veel. Remises kwamen er alweer niet voor. En in 3 van de 4 partijen werd geofferd of dreigt te worden geofferd.  Offers voor de aanval. Offerfeest dus.

Het offer van Ron tegen Gerrit leek correct en lag ook wel voor de hand. Maar het blijft altijd spannend. Maar hopen dat je niet iets over het hoofd ziet. Ron speelde met een theoretisch  onvervalste klassieke Konings-Indische opstelling, waar Gerrit zijn eigen fantasietje tegenover zette. Die was erg ongevaarlijk, maar ook niet desastreus. Ron wilde winnen, maar de stelling begon er steeds tammer uit te zien. Ron ging over op blufschaak. Dus met zetten die niet allemaal even geweldig zijn, maar met de bedoeling verwarring te zaaien en vragen op te roepen.

Gerrit - Ron (14.Pxf3) (1).jpg

  14. ….. Th5 !?

En later

Gerrit - Ron (19.Pe2).jpg

19. Pe2 Die paardjes van Gerrit springen wat vreugdeloos rond in ‘de bak’. Liever dartelen ze buiten. Maar daar ziet Gerrit even niets in.

19 …. Pg4 !?

En nu krijgt Ron’s bluf succes. Want als een wit paard nu ook eens iets belangrijks had willen doen, had het met 19 Pg3 zwarts aanvals-aspiraties volkomen kunnen frustreren. Maar wit speelt 19 h3. De mogelijkheid van een offer is niet moeilijk te zien. Ik zelfs zag het direct. Maar om zeker te weten of het correct is, is weer een ander verhaal. Ron nam er de tijd voor.

 Leuk toch!

Ron: Het is altijd lastig spelen tegen iemand die zich ingraaft. Maar weer van geleerd. 8…, Pd5 (of c6) is veel beter. En ik moet natuurlijk niet op f3 ruilen, 13…., d5 is aangewezen. Ik zag dit plan pas te laat, was alleen maar gefocust op aanval richting zijn koning. 19.., Pg4 is bluf, hij kan daarop Pg3 gevolgd door Pf3 spelen. 19…., c6 is objectief beter. Maar ik hoopte op 20. h3? waarna het offer op f2 beslissend is.

Martin  nam tegen Peter ook kleine risico’s.  Maar ook hier met de bedoeling vragen op te werpen en verwarring te zaaien.

Misschien wilde Martin een Blackmar -Diemer tegen Peter, maar als zo vaak wordt het dan Frans.  Peter doet het niet onaardig. Ik vind echter de zet 5 …… c4 niet geweldig.

Martin - Peter (5...c4 ).jpg

Kreeg ik nogal eens in een Colle.  Ook soortgelijke zet c5 met wit in Slavisch bijv. ook niet. Het lijkt wel wat, maar valt daarna tegen. Zwart ontwikkelt ook zijn stukken daarna te langzaam. Martin staat na zet 12 prachtig.

En het wordt het spannend. Martin vervalt in gepeins.

Martin-Peter12 … Pf5

Hij zal best  naar het offer  13. Pxf7 Kxf7 14  g4 gekeken hebben. Mij leek het wel wat. Maar Stockfish  wijst het af. Martin ook.(terecht, wegens 14 ..…..Dh4!) Hij speelt gelijk 13 g4. Goed genoeg, naar vreemd genoeg is Lxf5 veel beter 13……  exf5 14.Dxd5 Dxd5 15. Pxd5 Lxd2 16. Pf3! Lh6 17. Pb6  Nou ja, dat is voor gewone stervelingen niet te zienl

Martin - Peter (13.g4).jpg

Hierna ziet Peter het niet meer. Hij vlucht , maar naar de verkeerde plaatsen. (Hoewel de goede plekken? Die zullen hem ook niet meer redden.)

13. …. 0-0? (Lxc3 !?) 14. Dh3  (Is een ‘gegeven’ paard op f5 niet in de bek kijken ook een offer?) Te8? ( maar h5 of h6 helpt ook niet meer)  15. Dxh7  Kf8 16. Dxf7 mat

Een mooie stelling voor de liefhebbers.

Hieronder kunt u zien wat de computer er allemaal in waarneemt.

Was dit ales al mooi om te zien gebeuren, nog mooier was de partij Hans-Sven.

Tegenwoordig schijnt bijna iedereen in onze club de Philidor te willen uitproberen. Zelfs Sven hanteert hier iets Philidor-achtigs. Hans pakt het wel goed aan. Tot zet Maar na 8. Pe2? krijgt Sven toch wat voordeel. Rond zet 15 verdampt dat, en bij zet 17 Lc5? (Te8!? ) zal Hans met vreugde hebben vastgesteld dat er een koningsaanval aan de horizon gloorde. Voor hem althans. Hij ziet zoiets, ik niet. En Komodo 14 ook niet. Het  is ook niet de beste. Maar prof.mr dr K. stelt wel vast dat het volgende offer niet hoeft te winnen, maar ook niet hoeft te verliezen. En het is natuurlijk wel kansrijk omdat je met zwart zoveel te bedenken krijgt dat het gemakkelijk mis kan gaan. En het is natuurlijk prachtig om te zien allemaal.

Hanws - Sven (16...Lc5 ).jpg

17. Lxh6 !!!!!!!!!

Begrijpelijk dat Sven het er niet beter op maakt met zet 18 en 20, want het wordt erg lastig. Maar chapeau voor Hans, hoe die dit verder behandelt. Vanwege de artistieke schoonheid hieronder live!

De partij Ab-Matthijs was iets minder spectaculair. Ab stond lang wel goed maar rond zet 25 ging hij strategisch in de fout en met een eenvoudige manoeuvre die Ab kennelijk gemist had won Matthijs een pion. Daarna bleek toevalligerwijs Ab’s stelling zo verdacht dat hij nog een pion verloor. Opvallend constant ging Matthijs dit eindspel met 2 pionnen meer winnen.

Ik kreeg de partij opgestuurd door Matthijs maar moest hem met de hand zet voor zet naspelen in mijn computerprogramma. Ik heb goed kunnen zien waar iets mis ging bij een van beiden. Maar toen ik nu zover was als u nu ziet, bleek zijn ingevoerde partij voor mij onvindbaar. Foutje van mij,  bedankt. Omdat ik nu even geen tijd meer heb om hem opnieuw in Komodo in te voeren helaas nu geen diagrammen. Volgende keer zal ik beter opletten.

Meer heb ik niet. Maar het was absoluut een mooi feest .

Eindcorrectie moet nog plaatsvinden.

2 gedachten over “Een offerfeest in Middenbeemster.”

  1. Lxh6 van Hans was werkelijk prachtig, zeker in combinatie met winnende Dg5…

Reacties zijn gesloten.