Bakkum op bezoek

Ze trotseerden bakken hemelwater en venijnige windvlagen. Maar daar waren ze weer : De Bakkummers!

Ik noteerde in mijn laatste verslag van de interne dat het er al eens iets was misgegaan in onze strijd om verlenging van onze verblijfsvergunning voor de 2e klasse, ten voordele van ….  Juist! Bakkum! Ik ontdekte inmiddels dat dat niet vorig jaar was, maar in seizoen 2016-2017. En dat we onze thuiswedstrijd in oktober toch niet van hen verloren, ondanks het feit dat we toen aan de laatste borden een nog niet wedstrijdrijpe Niels en een niet in vorm zijnde Jasper herbergden. Maar desondanks ging  Bakkum  ons net in de eindranglijst voorbij, en hadden we daarom moeten degraderen. Maar als door een wonder ging dat toen niet door. Waarom weet ik nog steeds niet.

Dus ja, die Bakkummers, daar moet je voor uitkijken! Sterke mensen natuurlijk.  Fysiek in topvorm. Die lopen voor hun gezondheid elke morgen om 7 uur met hun hond langs de vloedlijn,  weer of geen weer. Struinen elk weekend door het mooie bos daar. En als wij bij de CV zitten te bibberen, gaan zij fijn kite-surfen op de Noordzee. Toch vlakbij.

En  nu waren ze er weer.  Maar gelukkig ook onze onvolprezen legale invallers: Bert K2 en Koen v L.  Nu wij dus wel in onze allersterkste opstelling.

Toen iedereen de oliejassen en de zuidwesters aan de kapstok had gehangen kon het gevecht beginnen. En dat werd het wel, een halve avond!

2S7A7333WEB

Bert met wit (damegambiet, tegen Tarrasch-variant) en Ron met zwart (tegen Engels) deden hun best, maar zagen geen kans door de solide stellingen van hun tegenstanders heen te breken. Gewoon alsmaar luchtdruk constant.  Geen dichtbijeenliggende isobaren.  Het bleef rustig op die borden.  Ze gingen, wel terecht, al vroeg in de avond  akkoord met remise.

2S7A7342WEB

2S7A7338WEB

Paul  met zwart (Siciliaans ) had het al gauw niet eenvoudig, en ik dacht zelfs dat hij al snel gewoon slecht stond. Ik dacht aan code geel.

Martin (Engels) zat te zwoegen, en was duidelijk niet blij met zijn stelling. Die hoopt natuurlijk –dat is nu eenmaal zijn aard – op leuke tactisch complicaties, maar dat zat er heel lang helemaal niet in. Zijn agressie-barometer wilde maar niet vooruit gaan.

Gerrit moest heel lang nadenken over het dreigend naderende onweersfront  met aanvallende bedoelingen van zijn tegenstander  (ja, daar moet je tegen kunnen als  je als Philidor speelt), maar hield het  wel zo’n beetje overeind.  

2S7A7345WEB

Koen (Siciliaans) moest veel geduld hebben. Stond lang iets minder, tot een wonderlijke fout van Kemperink hem flink de wind in de rug  bezorgde.

2S7A7343WEB

Frank deed het aardig, maar moest ook lang geduld hebben.  Het zicht werd daar voorlopig ernstig belemmerd door mist.

Alleen Bert Kaizer  (met wit, Kalashnikov)  liet al direct zien dat hij wel wat van theorie weet. In ieder geval meer dan zijn tegenstander, die de sterkste vijfde zet miste en daarna alleen nog maar mocht hopen dat zijn buienradar het fout had.

Halverwege de avond begon zich voorzichtig af te tekenen dat het gevecht wel zo’n beetje gestreden was. Een tornado met bijbehorende schade zou het niet meer worden.  Wij waren eigenlijk misschien wel al tevreden met een gelijkspel, en dat zat er toen al absoluut wel al in, maar het kon ook nog wel winst worden.

Want Paul had ineens remise. Volgens Prof. Mr.  Dr.  K. niet helemaal terecht, maar des te prettiger voor ons. Dus die code geel was niet helemaal terecht. Ja dat gebeurt tegenwoordig herhaaldelijk.  Ja ook uw weerdienst wil absoluut niet later worden beschuldigd van te veel optimisme en wettelijk aansprakelijk worden gesteld voor stormschade of zoiets.

Bert Kaizer verzeilde met zeer degelijk spel in een gewonnen eindspel. In onze kwakkelwinter eindelijk weer eens echt even zonneschijn.  Klein interessant voorval: tegenstander gooide wat stukken om, zette ze weer op het bord. Maar deed dat fout met zijn paard. Bert merkte het niet op. Dus eigenlijk onreglementair allemaal. De verkeerde opstelling was voor Bob Bakker iets gunstiger, doch desondanks bleef Bert2 wat beter staan. En bouwde zijn voordeeltje toch knap uit. Hij ontdekte het de volgende dag pas toen hij de partij in zijn computer wilde invoeren. Zoiets maak je niet elke week mee.

2S7A7335WEB

Bij Martin klaarde de lucht ineens op. Ineens geen wolkje meer aan de lucht. Hij kreeg een stelling waar hij van houdt en bij de 32e zet gebeurde waar hij op wacht: zijn tegenstander raakte in de complexiteit van de stelling even zijn controle kwijt en daar profiteerde Martin genadeloos van.

Bij Frank trok de grondnevel ineens snel op. Nu werd ineens zichtbaar dat hij vanaf zet 8 beter stond wegens een verkeerde  paardzet van zijn tegenstander, vanaf zet 12 al heel goed stond, na zet  13 stukken beter, na zijn 21 La3 zwart het wel had kunnen opgeven.  Vanaf zet 30 kreeg hij de kans om blijk te geven van zijn ons van eerdere partijen  bekende handigheid met twee verbonden torens waarvan één op de voorlaatste lijn.

Gerrit bleek uiteindelijk  niet opgewassen tegen de aanwakkerende storm op zijn bord, misschien vooral psychisch niet, want hij gaf -misschien te vlug- op. Ik  kom hier verderop op terug.

Resteerde heel laat op avond alleen nog Koen. Met heel veel inmiddels werkeloze  toeschouwers bij zijn bord. Het was dan ook een boeiend schouwspel. Zijn tegenstander was door de te gulzige consumptie van een vergiftigde  pion een stuk achtergeraakt. Eerst tegen twee pionnen. Later nog maar tegen één. Toch probeerde hij met veel list zijn scheepje  tegen de hoge golven en de storm in op koers te houden.  Hield het tot ver in het eindspel toch heel spannend. Helaas ging het ergens mis met de notatie en dus kan ik helaas dat eindspel niet meer voor u diafragmeren.  Het kwam erop neer dat Koen moest gaan uitkijken dat niet alle pionnen eraf gingen want met alleen een loper extra kun je niet meer winnen. En soms met L+pion tegen K ook niet.  Maar gelukkig had hij goed uitgerekend dat bij de wederzijdse pionnenstorm naar de overzijde die loper gebruikt kon worden om op te offeren tegen een gepromoveerde vrijpion en zijn eigen vrijpion dan niet meer ingehaald kon worden.

Aldus werd dus hedenavond duidelijk dat de diepe depressie van degradatie aan Middenbeemster voorbij zou trekken. Wij zijn nu safe. Laat nu die cycloon van Purmerend maar komen. Wij hebben ons heel goed voorbereid. Alle loszittende onderdelen zijn vastgeschroefd,  vensters  dichtgetimmerd, en dammen opgeworpen. Ons kan niet niets meer gebeuren. Zeker niet zolang we op Bert Kaizer en Koen van Lankveld mogen blijven rekenen. Die waren vanavond van grote waarde.

Nog even geheel terzijde: als Frank en Martin nog even zo doorgaan, gaan die een forse sprong voorwaarts in hun Elo-rating beleven. Gezien hun huidige TPR in deze competitie.

Nog wat highlights:

Gerrit gaf op na 27. Lg5. Niet helemaal ten onrechte. En hij was murw. Het was moeilijk, maar het was eigenlijk toch nog niet zomaar uit!



Hoe  Bert Kaizer  openingsvoordeel verwierf:



Hoe Bert Kaizer een eindspel wint. Hij heeft slechts een kwaliteit (en een pion) meer. Dus hij moet toch heel wakker blijven.



Hoe  Martin ineens ging winnen:



Waar Frank het mes er echt inzette:



Hoe Koen ineens wind mee kreeg:



Waarom Paul  wel een beetje mazzelde:



Misschien was de ‘man of the match’ dit keer wel Bert Kaizer. De man met een betere opening door meer kennis, en een volkomen foutloze uitbouw van wat voordeel tot winst!

Niet alleen zijn bord was boeiend om naar te kijken, maar vooral ook hijzelf. De man met de vele gezichten:

Aldus geschiedde op een regenachtige en winderige winteravond: 

Aris de Heer,  van harte gefeliciteerd met deze belangrijke overwinning.

Uw opgeluchte weer/web-master

Eddy

eindcorrectie moet nog plaatsvinden




Bord 1

Ron de Vink (1904) – Henk van der Eng (1766) ½ – ½

Bord 2

Bert Kuijer (1790) – Pim Hoff (1697) ½ – ½


Bord 3

Paul Verkooijen (1773) — Peter Siekerman (1689) ½ – ½


Bord 4

Martin Zwaneveld (1704) – Arno Schlosser (1739) 1 – 0


Bord 5

Koen van Lankveld (1712) – Han Kemperink (1598) 1 – 0


Bord 6

Frank de Geus (1692) – Jacob Bleijendaal (1560) 1 – 0


Bord 7

Gerrit van Dok (1551) – Gren Noteboom (1556) 0 – 1


Bord 8

Bert Kaizer (1671)- Bob Bakker (1535) 1 – 0



Totaal 5½ – 2½

Gemiddelde rating: 1725 Gemiddelde rating: 1643

eindcorrectie moet nog plaatsvinden


Een gedachte over “Bakkum op bezoek”

Reacties zijn gesloten.