Categorie archief: schaakproblemen

schaakprobleempje

In mijn eigen internetpraktijk kwam ik kort geleden de volgende verrassende situatie tegen:

Wit speelde hier 12. Lf4

Dat is heel erg fout.

Als u zonder computer de beste zet voor zwart vindt, laat het me weten. Via mijn mailadres, eddysaraber@hotmail.com . Beloning: een biertje (of zoiets)

Mark1995Probleem1

OUD GOUD 9

OUD GOUD 9 van 26 aug. 2016

DokVerk

Dok-Verkooijen  2009

Zwart staat iets beter. Als (vaak) gebruikelijk zoekt Paul de aanval. Ziin laatste zet was 14. ….  Dh4.  Maar heel veel is er niet aan de hand.

  • Wat lijkt u de beste 15e zet voor wit?(Er zijn 2 mogelijkheden)
  • Gerrit denkt: “Als ik nu ook nog even die dame aanval, kan mij niets gebeuren!”. Hij speelt 15. Pf3  Doch…. die deugt niet!

Tot en met zet 17. van zwart doen beide kemphanen steeds de beste zetten. (Volgens Komodo10) Welke zetten zijn dat, denkt u?

(Op de 18e zet speelt Gerrit 18. Pd1? Die zet ziet er logisch uit, maar daarna wordt Gerrit opgerold. Misschien is dat leuk voor OUD GOUD 10! Om mee te besluiten.)

OUDGOUD8

OudGoud8 van 31 juli 2016

MaatFrank1  MaatFrankk1

Gerard Maat – Frank de Geus,  dec.2009

Na 14 zetten is de stand nog gelijk. Maar Maat begaat hier een grote fout : 15. h3 ??

Frank speelt hierna vijf keer de beste zet, en daarna gaf Maat op.

Hoe denkt u dat het verder ging?

(Maat's 17e zet was niet de beste, maar ook als hij die wel gespeeld had was hij kansloos geweest. U mag wits 17e zet ook fout doen, als u maar aangeeft hoe zwart dan toch zou winnen. )

Inzendingen s.v.p. via mijn email-adres: eddysaraber@hotmail.com

OudGoud7

20 juli 2016

Ik citeer mijn verslag van de bondswedstrijd tegen Revanche van febr. 2012:

"Jouw tegenstander is de sterkste van het hele team" "Dat tref ik nou altijd! En dan ook nog altijd met zwart. En dan te bedenken dat ik hartstikke duf ben en moe! En dan krijg ik ook nog Engels tegenover me, waar ik niks van weet."  Een snelle berekening en raadpleging van vriend en vijand leert ons: Frank was "de man van de match" :

 1. Hij speelde met zwart   2. Tegenstander  had 200 Elo-punten meer  3. Frank won op z'n sloffen. Robin Sneeuw (1826) was de hele partij kansloos, wat ook al bleek uit zijn forse achterstand in tijd. 4. Frank had weken niet gespeeld, geen wedstrijdritme dus.

Mijn nieuwe schaakprofessor Komodo10 haalt één van mijn argumenten volledig onderuit.

Robin Sneeuw (1826) – Frank de Geus (1623), febr. 2012

FrankRevanche1  FrankRevanche1

1.  Noem één van de drie zetten die Komodo10 hier als sterkste aangeeft.

2.  Maar die speelde wit niet. Wit rekende -dacht hij- dieper. Verzon een schijnoffer. Verzin de begrijpelijke doch grootste fout die wit hier kan maken, en die hij dan ook maakte.

3. Verzin de  begrijpelijke, maar niettemin grote fout waarmee in de partij zwart op zijn beurt zijn winst nu vrijwel om zeep hielp.

Tot troost: Frank won het nu zeer remise-achtige eindspel toch!!

Mocht u nog energie overhebben in deze tropische tijden, zend mij uw inventieve gedachten, per mail, binnen een week,  via eddysaraber@hotmail.com.

 

_______________________________________________________________________

OudGoud 6

OudGoud 6 ,   12 juli 2016

Ooit hadden Bert en Paul Ruber een onderonsje, dat me later werd doorverteld:  "Tegen Eddy is het nooit moeilijk. Als hij beter staat, biedt hij remise aan." Toen ik onderstaande stelling bekeek vroeg ik me verbijsterd af waarom ik hier in vredesnaam met remise genoegen nam.

Martin ZwaneveldEddy Saraber ,  april 2012

Oudgoud6   OudGoud6

1. Ik vind dat zwart hier veel beter staat. U ook? Waarom dan wel/niet? (Geen varianten, maar formuleringen)

2. Na 19. cxd4 geeft Houdini als beste 19. .. exd4    Maar ik vind de mijne veel leuker en ook wel goed. Die staat bij Houdini als tweede. Wat denkt u dat ik hier speelde?

3. En na die zet kwamen we remise overeen. Dat zal wel weer een belacheljk initiatief mijnerzijds geweest zijn. Na het bijna geforceerde 20. Pe5 is zwarts antwoord vrijwel winnend. Wat zou zwarts dodelijke antwoord geweest zijn.

 

Ik wacht met spanning op uw suggesties per email: eddysaraber@hotmail.com

Zie nu voor de oplossing van OudGoud5 bij Oplossingen.