Categorie archief: schaakproblemen

Hersenfitness 12+ oplossing

Train uw voorstellingsvermogen. Zonder houtjes of computerprogramma!

Wit aan zet!

Slechts één reactie. Van mijn trouwe lezer Kees K. Heeft Aris de Heer er geen zin meer in? Of was hij te moeilijk?

Omdat ik had weggelaten: wit geeft mat in 4 ? Of moet ik hier maar mee stoppen?

Oplossing van Kees:

Td3x Dd3x en dan
Df6 dreigend mat op f7.
Na zowel Dd7 als Td7 om f7 te dekken volgt Lg5 met niet- pareerbare dreiging Dh8 mat. Weer een leuke opgave. Alle witte stukken vervullen een rol bij het snel matzetten van de zwarte koning
Hersenfitness 11+ Oplossing (herzien)

Ik denk dat dit een moeilijke is. Kan wit dit nog redden?

Ik kreeg oplossingen binnen van Kees Kerkdijk (zie bij reactie2), Gerrit en Bert. Alle drie correct. Wat ik knap vind, want zelf had ik er moeite mee en de aangegeven oplossing erbij nodig. Gerrit geeft aan hoe als zwart aan zet is wit verliest. Voor Kees: Het is een studie. Maar ik kan even niet meer terugvinden van wie.

Ik kreeg nog een toevoeging van Kees K. Die heb ik nu bijgevoegd. Zie hieronder.
Hersenfitness10+ Oplossing

Ja, het is duidelijk dat de zwarte koning gevaar loopt. Maar ja, zwart staat een Toren en een Paard voor . Wit is lekker aan het offeren geslagen. Maar is er echt wel voldoende compensatie?

Gerrit geeft de goede oplossing aan. Wit geeft mat in 4. Enhij stelt dat dat alleen geldt als wit aan zet is. “Als zwart in deze stelling mag beginnen heeft wit onvoldoende compensatie. Zwart zal Pfe4 spelen met aanval op Dd6 en bovendien voorkomen dat wit met Pc4 schaak kan geven op d6. Nadat de dame veld d6 heeft verlaten kan zwart d7d5 spelen en is het gevaar geweken…..”Hersenfitness nr 9 + oplossing

Zonder bord en stukken, zonder computer. Probeer het, om uw schaakvermogen te trainen.

K + P + L   tegen is gewonnen.

Ik heb goed geweten hoe dat moest. Maar ik ben de details al geruime tijd vergeten! Wie van ons clubje kan dat nog??

Maar hier heeft de ‘Koning Alleen’  ook nog twee pionnen. Wat denkt u? Is dat een theoretische winst voor wit? Of zeker niet? Wit is aan zet.

Ik kreeg antwoord van Bert en van Gerrit (als gebruikelijk). Waarvoor mijn dank! Zij zagen beiden de grap!    

1..  La6!

Neemt zwart  het paard dan loopt hij snel mat. En beiden stellen terecht dat als zwart dat niet doet hij beide pionnen verliest en dan een theotetisch gewonnen eindspel resteert.

Zoals ik al zei, ik denk dat ik de details van dat eindspel vergeten ben.

Bert schrijft dat hij het wel zou kunnen winnen als hij nog voldoende tijd heeft. Een half uurtje! (En vaak is dat met zo’n eindspel niet het geval.)

En Gerrit zegt dat hij weet dat de koning mat gezet moet worden in de hoek met de kleur van de vijandelijke loper! Maar niet weet hoe je die koning daarin moet krijgen. En dat is nu precies het probleem. Daar is een manoeuvre voor. En die ben ik dus ook kwijt geraakt in de lange loop der tijden. Zal ik me er maar weer eens in verdiepen en dat bij een volgende gelegenheid op de site aan de orde stellen? Hoewel ik denk dat je er niet veel aan hebt. Het komt bijna nooit voor. Ik heb het in werkelijkheid in mijn lange loop van schaakgekte slechts 1x gezien, ongeveer 60 jaar geleden, en op het bord van een ander! (En die wist hoe het moest!)Hersenfitness 8 + oplossing

Ik speel zelf ‘correspondentieschaak’ bij Helena. Onderstaande stelling kwam ik daarbij tegen.

Materieel is niets aan de hand.  Is die zwarte pion op d3 nu ijzersterk want gevaarlijke vrijpion, of juist zwak, want ten dode opgeschreven? Maar bij nader inzien staat zwart staat zeer gewonnen. 

Dat kan op verschillende manieren. Wat vindt u de mooiste en snelste?

Ik mocht een enorm uitgebreide analyse ontvangen van Gerrit. Hij begint met:

‘ik heb wat moeite met probleem nr. 8:  Bij jouw vraag: zwart ’staat zeer gewonnen….’

betekent dat: mat of is materieel voordeel voldoende?’

Deze formulering was natuurlijk opzet. Ik vind dat in veel schaakproblemen de lezer al te veel op het spoor wordt gezet door de formulering. In een echte schaakpartij moet je meer  zelf uitzoeken. Al het echt is, is de vraag die nu in je zou opkomen nog simpeler:  ‘ wie staat hier beter?’ ‘waarom?’   Bij  mijn diagram krijg je zelfs al aangereikt: ‘zwart staat zeer gewonnen!’  Zoek ter training van de hersenen de rest dan maar zelf uit. Vandaar deze formulering.

Gerrit schrijft verder:

‘Ik ben in onderstaande overwegingen er van uitgegaan dat zwart aan zet is en dat materieel voordeel voldoende is.   Zwart zal dan als eerste zet spelen: 1. …..   Pf6-g4. ‘

Ik ging er bij de publicatie van dit schaakprobleem van uit dat 1. ……  Txe3! verreweg de sterkste is en zeker de mooiste! Dat vindt Prof Dr K ook.  Maar de stelling is kennelijk erg diep. Want toen ik  het schaakprogramma heel erg veel tijd gaf, bleek ook  voor hem 1. … Pg4 steeds maar sterker te worden.  Dat zag K. kennelijk ook allemaal zo vlug niet.  Uiteindelijk geeft hij na hel lang nadenken:  Txe3     -12      En Pg4    -8.

Omdat Gerrit er dus toch wel heel dichtbij zit, en er zo verschrikkelijk veel energie in gestopt heeft, zal ik zijn oplossing vrijwel geheel in een ‘levend diagram’ apart aan de nog iets betere en leukere  oplossing toevoegen. Eerst de mooiste met 30 … Txe3!En dan nu de huisvlijt van Gerrit met 30 ….. Pg4Ik moet alles nog grondig corrigeren. Maar ik wilde u niet langer laten wachten. (Ik was even met vakantie) Voor op-en aanmerkingen houd ik mij aanbevolen.

Het bijzondere van deze stelling blijft voor mij toch dat op het eerste gezicht nauwelijks te zien is dat zwart met zo weinig stukken zo’n dodelijk aanval in huis heeft.