Categorie archief: schaakproblemen

Hersenfitness 26 + 0plossing

Wie gaat er winnen? Wel even van belang wie aan zet is!!

Bujnoch-Matocha 1968

Kreeg perfekte antwoorden van Kees Kerkdijk, Gerrit v.Dok , en ….. Stefan Vink. Dank!

Inderdaad: als wit aan zet is, gaat zwart mat en als zwart aan zet is gaat wit mat! Leuk toch. Maar dit probleem heb ik dan ook overgenomen uit The ‘Joys of Chess’. Dat staat bomvol grappige dingen. Zie mijn “Uit de kast gekomen”, 9.

Bujnoch- Matocha, 1968 , USSR

wit aan zet:

Zwart aan zet:

Hersenfitness 25

Ik weet dat het schaakprobleem hieronder voor veel van onze sterkste schakers te simpel is. Ik kwam het zelf deze week tegen in een van mijn digitale partijen. Ik denk dat voor enkelen van onze club het toch wel nog even zoeken is. En het is een prachtige combinatie. Iedereen hoort te weten hoe het moet, maar je treft het bijna in je hele leven nooit echt zelf aan. Een feest als het wel gebeurt! Wit is aan zet.

Ik kreeg de goede antwoorden van Gerrit, Kees K. en Martin.

Natuurlijk een stikmat ! Eenvoudig, maar mooi!

Kees Kerkdijk merkte op dat het er iets anders uitziet dan meestal. Meestal 2 pionnen voor de koning en nu een loper en een pion. Dat was ook de reden dat ik al voor ik Pg5 speelde even goed moest kijken. Klopt dit wel?

Kees vraagt zich af of dit een wilde partij was. Nee hoor, dat valt wel mee.. Mijn tegenstander zat wegens te weinig kennis van zaken een Wolga- (Benkö) gambiet te verprutsen. In plaats van de gewenste ontwikkelings-compensatie kreeg hij een ontwikkelings-achterstand. Het speelde voor wit als vanzelf.

Hersenfitness 24

Wie staat hieronder beter denkt u? Waarom? Wit aan zet.

Het bijzondere van deze stelling is dat hij voorkwam in een blind-partij (!!!) van Ponomariov (kort ook even wereldkampioen geweest). Hij speelde 8 partijen tegelijk blind. Hoe is het mogelijk dat je dan ziet dat de zwarte dame gevangen kan worden! Ik kreeg perfekte oplossingen binnen van Kees Kerkdijk en Gerrit v. Dok. Die zagen het ook.

Hersenfitness 23

Zwart aan zet. Kan die nog iets?

Zonder computer of houtjes. Train uw vooruitziende blik!

Ik kreeg uitvoerige, foutloze reacties van Paul en Gerrit en Cees Kerkdijk.

Een redelijke complete analyse hieronder:

Hersenfitness 22 + Oplossing

Zal ik wel? Zal ik niet? Redenen genoeg om de volgende stelling niet te gebruiken. Bijvoorbeeld omdat hij uit een recent internet-partijtje van mezelf stamt. Dat lijkt dus gewoon aandachttrekkerij van een ouwe vent. En omdat mijn tegenstander lang niet zo sterk was als jullie! En omdat er nu heel veel heel sterke zetten mogelijk zijn. (Wit heeft aan alle kanten formidabel veel compensatie voor zijn gambietpionnetje. ) Niet geschikt als schaakprobleem dus.

Redenen om het toch te doen: Het is een voorbeeld dat aansluit bij mijn serie destijds over de Diemer! Natuurlijk speel ik dat op internet tegen niet zo sterke tegenstanders. En als vaak bij de Diemer duiken er weer erg leuke varianten op.

Dan sta je totaal gewonnen, denk je. Die zwarte Koning staat zwaar op de tocht. Maar ja, hoe gaan we dat aanpakken?

De allerbeste zet is wel behoorlijk onverwacht. Ik vond hem dan ook niet! Er zijn genoeg vrijwel winnende zetten (bijv. mijn Ta1-e1) , maar Prof Dr K geeft later heel snel de allersterkste en absoluuut de allerleukste. Zo’n voortzetting die je doet verzuchten: 1, wat is het schaakspel toch mooi en 2. Het zelf echt goed doen, dat lukt mij nooit.

Train uw voorstellingsvermogen. Zonder programma of houtjes

Welke zet kiest het computerprogramma als de beste en de leukste voor wit?

Antwoorden kwamen binnen van Paul, Gerrit en Martin. Allen zagen terecht Pe4 als de mooiste. De varianten waren weer het meest correct en volledig bij Gerrit.